Tips & Advies
wolluis bestrijden
9 MIN 24 sep
Laatste update: 29 sep 2023

Wolluizen op planten: bestrijding en preventie

Zitten er ineens kleine witte luizen op je huis- of tuinplanten? Dan zijn ze waarschijnlijk besmet met wolluizen. Dit vervelende ongedierte voedt zich met plantensappen en creëert de ideale omstandigheden voor het ontstaan van schimmelinfecties.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Ben je gefrustreerd door die kleine, pluizige indringers die je geliefde planten teisteren? Wolluizen kunnen een ware nachtmerrie zijn voor elke plantenliefhebber. Het artikel hieronder biedt waardevolle inzichten en praktische tips om wolluis effectief te bestrijden. Lees verder om te ontdekken hoe je deze vervelende beestjes kan verslaan en je planten opnieuw kan laten groeien en bloeien.

Table of contents:
Show all
  • Hoe ziet wolluis eruit?
  • Waarom zijn wolluizen een probleem?
  • Hoe kan je wolluizen herkennen?
  • Besmetting en verspreiding van wolluizen
  • Planten die gevoelig zijn voor wolluizen
  • Wolluis bestrijden: hoe doe je dat?
  • Natuurlijke huismiddeltjes om wolluis te bestrijden
  • Chemische middelen om wolluis te bestrijden
  • Gebruik nuttige insecten om wolluis te bestrijden
  • Preventief optreden tegen besmetting met wolluis
  • Wolluizen en mieren
  • Tips en trucs voor het bestrijden van wolluis
  • Veelgestelde vragen over wolluizen

Hoe ziet wolluis eruit?

Wolluizen zijn kleine insecten die tot de familie van de schildluizen behoren en dus verwant zijn aan bladluizen. Het lijfje van de 1 tot 10 mm grote luizen is bedekt met een waslaag waaruit draadjes steken die op wol lijken. Hier komt de naam ‘wolluis’ vandaan.

wolluis close-up
Wolluizen zien er een beetje uit als pissebedden, bestooid met poedersuiker

Het ongedierte voedt zich met plantensappen en valt vooral kamerplanten aan. Ook in de tuin kunnen populaties zich snel verspreiden, vooral in de zomer. Een enkele wolluis kan in de loop van zijn levensduur van ongeveer 40 dagen tot wel 600 eitjes leggen. Ze leggen eieren in de donzige massa die ze achterlaten, en hierna komen dan snel nieuwe wolluizen uit.

Andere namen voor wolluizen

  • Witte luizen
  • Pseudococcidae
Tuindokter Louis adviseert:
“In Europa komen twee soorten bijzonder veel voor: de citruswolluis (Platoccocus citri) en de langstaartwolluis (Pseudococcus longispinus). Je kunt alle soorten met dezelfde middelen bestrijden.”

Waarom zijn wolluizen een probleem?

Witte bladluis voedt zich met de sappen van de plant en verzwakken deze daardoor. Ze laten ook een kleverige substantie achter, honingdauw, die schimmels zoals roetdauw aantrekt. Verzwakte planten die beschimmelen, sterven snel af. Bovendien blijven de wolluizen niet hun hele leven lang op één plant, maar verplaatsen ze zich vaak naar andere tuin- of kamerplanten.

Hoe kan je wolluizen herkennen?

Deze kleine witte beestjes op een plant zijn niet zo makkelijk te herkennen, omdat ze snel worden verward met vuil of schimmel. Ze zitten vaak verborgen onder de bladeren of in de bladoksels, waar ze hun witte, donzig ogende uitwerpselen achterlaten die doen denken aan wattenbolletjes.

wolluis laat witte pluis op planten achter
De witte pluisjes die wolluizen op een plant achterlaten vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels

Een ander signaal dat je met een wolluisbesmetting te maken hebt, zijn vergelende of verwelkende bladeren. Als je plant er steeds slechter gaat uitzien, moet je hem grondig inspecteren. In sommige gevallen zal je ook een kleverige substantie op de bladeren opmerken.

Besmetting en verspreiding van wolluizen

De besmetting van wolluizen vindt meestal plaats via direct contact tussen planten. Ze kunnen zich ook verspreiden door de wind, door dieren of zelfs door ons mensen.

Wolluizen kunnen ook van een geïnfecteerde plant naar een gezonde plant verspreiden als ze te dicht bij elkaar staan. Daarom is het raadzaam geïnfecteerde planten onmiddellijk te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Planten die gevoelig zijn voor wolluizen

Sommige planten zijn gevoeliger voor wolluizen dan andere. Witte luis of wolluis vind je makkelijk op de volgende planten

  • Orchideeën
  • Vetplanten
  • Cactussen
  • Kerststerren
  • Hortensia’s
  • Fruitbomen
  • Grassen

In het bijzonder orchideeën zijn gevoelig voor wolluizen, omdat de insecten een voorkeur hebben voor de zachte, sappige delen van de plant. Ze zuigen het sap uit de bladeren en stengels van de orchidee, wat kan leiden tot een rem op de groei en uiteindelijk de dood van de plant. Heb je wolluizen ontdekt op je orchidee? Dan is snelle actie vereist.

wolluis op orchideeën
Wolluizen zijn bijzonder schadelijk voor kwetsbare orchideeën 

Hortensia’s zijn ook een populair doelwit voor wolluizen. Ze tasten vooral de onderkant van de bladeren aan en kunnen ernstige schade aanrichten als je ze niet tijdig behandelt. De bladeren kunnen geel worden en afvallen, en de plant kan zijn kracht verliezen.

Wolluis bestrijden: hoe doe je dat?

Er zijn veel verschillende middelen die je tegen wolluizen kan inzetten. Wolluizen kan je onder andere bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes, afwasmiddel of synthetische bestrijdingsmiddelen. 

Natuurlijke huismiddeltjes om wolluis te bestrijden

Azijn is een natuurlijke insecticide die wolluizen kan bestrijden en doden zonder de plant te beschadigen. Je kunt een mengsel maken van gelijke delen azijn en water en dit op de aangetaste delen van de plant spuiten.

Zuiveringszout heeft ook een dodende werking op wolluizen. Om dit te doen maak je een mengsel van zuiveringszout en water en breng je dit aan op de aangetaste plekken. Laat het mengsel een paar uur inwerken en spoel het daarna af.

Je kan ook een knoflookafkooksel gebruiken om wolluizen weg te jagen en af te schrikken. Deze methode is niet alleen kosteneffectief, maar ook milieuvriendelijk omdat het geen nuttige insecten aantast. Deze kunnen een cruciale rol spelen bij het handhaven van het ecologische evenwicht door andere plagen te bestrijden.

knoflook
Knoflook is een goede ongediertebestrijder.

Voor 10 liter knoflookaftreksel heb je slechts 75 gram knoflook nodig. Hak de teentjes grof, kook ze in 1 liter water gedurende 15 minuten en pers de stukjes knoflook eruit. Vervolgens laat je het brouwsel een dag staan. Voor gebruik de benodigde hoeveelheid 1 op 10 verdunnen en op de aangetaste planten spuiten.

Wolluis bestrijden met afwasmiddel

Een ander effectief huismiddeltje om wolluis te bestrijden is afwasmiddel zoals Dreft.  Maak een verdunning zoals hierboven beschreven bij de knoflookoplossing. Spuit op de besmette delen van de plant en herhaal het een week later als je nog steeds wolluis op de besmette plant ziet. 

MOOWY’s #1 middel tegen bladinsecten
MOOWY’s #1 middel tegen bladinsecten
Omni insect tegen bladinsecten
  • Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten
  • Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen, wolluis & meer
  • Werkt direct
  • Ter behandeling en voorkoming

Chemische middelen om wolluis te bestrijden

Als natuurlijke huismiddeltjes niet voldoende zijn om wolluis of witte bladluis te bestrijden, kan je ook altijd overwegen om chemicaliën te gebruiken. Verschillende insecticiden op de markt zijn specifiek ontworpen om wolluis te bestrijden.

Eén van de meest gebruikte insecticiden om wolluis te bestrijden is Imidacloprid. Dit wordt door de plant opgenomen en vervolgens door de wolluizen geconsumeerd. Omdat ze het niet kunnen verdragen, vergiftigen ze zichzelf door het te eten. 

Een ander effectief insecticide is Pyrethrum, een natuurlijk insecticide dat wordt gewonnen uit de bloemen van de pyrethrumplant. Het werkt snel en is veilig voor de meeste planten.

Gebruik nuttige insecten om wolluis te bestrijden

Nuttige insecten helpen plaagpopulaties onder controle te houden door zich ermee te voeden of erop te parasiteren. Ze bieden een natuurlijke oplossing voor ongediertebestrijding die de behoefte aan chemische middelen vermindert.

In het geval van wolluizen zijn er verschillende soorten nuttige insecten die je kan gebruiken. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen behoren tot de meest effectieve natuurlijke vijanden van wolluizen. Deze insecten voeden zich met wolluizen in verschillende stadia van hun levenscyclus, waardoor hun populatie afneemt en de schade die ze veroorzaken wordt beperkt.

gaasvliegen
Je kunt gaasvliegen goedkoop krijgen via postorder. Je kunt ze ook naar je tuin lokken met planten als madeliefjes

Lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn bijzonder vraatzuchtige roofdieren die zich voeden met wolluizen. Ze consumeren grote hoeveelheden wolluizen, zowel larves als volwassen wolluizen. Sluipwespen daarentegen leggen hun eieren in wolluizen. Wanneer de eieren uitkomen, eten de larven hun gastheren van binnenuit op. Dit doodt niet alleen de wolluizen, maar het levert ook nog eens meer nuttige insecten op.

Nuttige insecten zijn een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen bij het bestrijden van wolluizen. Door deze natuurlijke vijanden in je tuin of serre te introduceren, houd je je tuin gezond en draagt je bij aan de biodiversiteit.

Preventief optreden tegen besmetting met wolluis

Wolluis komt meestal uit de grond of een andere geïnfecteerde kamerplant of tuinplant. Wolluis kan zich ook verspreiden door de wind, door dieren of door mensen.

Om (her)besmetting te voorkomen, moet je regelmatig controles uitvoeren en geïnfecteerde planten onmiddellijk isoleren. Zorg er ook voor dat je je planten niet te veel water geeft, omdat dit ideale omstandigheden creëert voor wolluizen.

Wolluizen en mieren

Wolluizen en mieren vormen in de natuur een symbiotische relatie. De honingdauw die wolluizen afscheiden, is een voedselbron voor mieren. In ruil daarvoor beschermen ze de wolluizen tegen roofdieren zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

De mieren beschermen deze wolluizen actief, transporteren ze naar nieuwe voedsellocaties en brengen ze zelfs in de winter naar hun nesten om hun voedselbron veilig te stellen. Deze samenwerkende vennootschap kan leiden tot een toename van de mieren- en wolluispopulaties, wat de schade aan planten kan verergeren.

mieren en wolluizen
Mieren zorgen voor wolluis net als ouders dat voor hun kroost doen – vreemd, toch?

Deze relatie tussen wolluizen en mieren is heel bijzonder. Ze is in de loop van de tijd geëvolueerd naar een complexe, onderling afhankelijke relatie die aanzienlijke gevolgen heeft voor de ecosystemen waarin ze leven.

Het beheersen van wolluispopulaties kan een uitdaging zijn vanwege deze relatie met de mieren. Traditionele methoden zoals het gebruik van pesticiden zijn vaak niet effectief omdat de mieren de wolluizen eenvoudigweg naar een andere locatie kunnen verplaatsen. Daarom is een meer geïntegreerde aanpak van wolluisbestrijding nodig, waarbij zowel wolluizen als mieren worden aangepakt.

Breek de synergie tussen wolluis en mieren

Als je de alliantie van mieren en wolluizen wil verslaan,kan je het beste ook tegen de mieren actie ondernemen. In dit artikel over mieren lees je hoe je ze op een diervriendelijke manier kan verjagen. Zodra de luizen geen beroep meer kunnen doen op de bescherming door mieren wordt het bestrijden van wolluis makkelijker. 

Tips en trucs voor het bestrijden van wolluis

  • Isoleer geïnfecteerde planten onmiddellijk om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Gebruik natuurlijke huismiddeltjes zoals azijn en zuiveringszout of nuttige insecten om wolluis te bestrijden.
  • Als natuurlijke huismiddeltjes niet werken, kan je afwasmiddel of chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
  • Voer regelmatig controles uit en gebruik niet te veel water om ideale omstandigheden voor wolluizen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over wolluizen

Wat te doen tegen wolluis?

Bestrijd wolluis door ze aan te pakken met afwasmiddel en andere huismiddeltjes of door hun natuurlijke vijanden tegen hen in te zetten. Snel handelen en regelmatige controle zijn essentieel.

Hoe kan ik wolluizen op mijn orchideeën verwijderen?

Wolluizen op orchideeën kan je bestrijden met natuurlijke huismiddeltjes zoals azijn en zuiveringszout of met chemische bestrijdingsmiddelen. Isoleer geïnfecteerde planten onmiddellijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe herken je wolluis?

Wolluis is te herkennen aan het verschijnen van witte pluis op een plant. Ze zitten meestal dicht op elkaar op stelen, bladeren en takken van planten. Uiteindelijk kunnen wolluizen de plant verzwakken en ervoor zorgen dat deze zijn bladeren laat vallen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin