Planten, Tuin tips,

Vingerhoedskruid Planten en Verzorgen

Giftig en mooi. Het vingerhoedskruid is een populaire tuinplant, zolang niemand eraan knabbelt. Lees snel verder en ontdek hoe je vingerhoedskruid moet planten en verzorgen!

5 MIN 07 jan
Laatste update: 10 jan 2024
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Van Noord-Afrika en West-Azië tot Europa. Vingerhoedskruid, ook bekend als heksenkruid, is in de loop der jaren behoorlijk wijdverspreid geworden. Zijn knappe uiterlijk heeft hier waarschijnlijk veel mee te maken. Want wie wil nou de verspreiding van zo’n eye-candy tegenwerken? 

Inhoudsopgave:
 • De biodiversiteit van vingerhoedskruid
 • Vingerhoedskruid giftig
 • Locatie en bodem
 • Vingerhoedskruid planten
 • Digitalis verzorging
 • Vingerhoedskruid snoeien
 • Hulp bij explosieve groei
 • Vingerhoedskruid combineren met andere bloemen
 • Veelgestelde vragen over vingerhoedskruid
 • Vingerhoedskruid planten en verzorgen, conclusie

De klokvormige, kleurrijke bloemen zijn het handelsmerk van het vingerhoedskruid. Digitalis purpurea, dat is de wetenschappelijke naam, behoort tot de weegbreefamilie en wordt tot 2 meter hoog. 

Lichtgele en roze-paarse vingerhoedskruid in bloei
 • Familie: weegbreefamilie (Plantaginaceae)
 • Habitat: West- en Noord-Europa, Noord-Afrika, West-Azië 
 • Locatie: zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke locaties met humusrijke, zure en losse grond
 • Groeiperiode: tweejarige plant
 • Groeivorm: kruidachtige plant
 • Hoogte: tot 2 meter
 • Bladeren: lancetvormige bladeren, in oplopende volgorde gerangschikt
 • Bloeitijd: juni tot augustus 
 • Bloemen: opvallende, trosachtige bloemen in verschillende kleuren
 • Voortplanting: voortplanting door zaden

De biodiversiteit van vingerhoedskruid

Het vingerhoedskruid omvat ruim 25 soorten en is wijdverspreid in ons land. De volgende soorten komen hier veel voor: 

 • Rood vingerhoedskruid (Digitalis purpurea ofwel gewoon vingerhoedskruid)
 • Geel vingerhoedskruid (Digitalis lutea)
 • Grootbloemig vingerhoedskruid (Digitalis grandiflora) 

Het belangrijkste verschil tussen de soorten vingerhoedskruid is hun grootte en kleur. De verzorging en hoe je vingerhoedskruid moet planten, blijven hetzelfde. 

Het vingerhoedskruid vormt in het eerste jaar een inheemse, groenblijvende bladrozet met lancetvormige bladeren. Vervolgens groeit hij uit tot een onvertakte bloeiwijze van ongeveer twee meter hoog. 

Van juni tot augustus bloeit het heksenkruid met paars-rode, klokvormige bloemen waarvan de onderlip opvallend gevlekt is. Als het vingerhoedskruid uitgebloeid is, ontwikkelen zich capsulevruchten met talrijke zaden.

Vingerhoedskruid giftig

Giftige en geneeskrachtige plant in één: het vingerhoedskruid heeft veel in petto. Zijn plantaardige stoffen, de digitalisglycosiden, worden in de geneeskunde gebruikt om hartziekten te behandelen. 

Maar let op: alle delen van de plant, inclusief bladeren en bloemen, zijn zeer giftig. Het eten van slechts een paar blaadjes kan dodelijk zijn. Daarom wordt afgeraden om vingerhoedskruid te planten in tuinen waar kinderen spelen. Het heksenkruid is dan ook niet geschikt voor kleuterscholen en speeltuinen.

Locatie en bodem

Het vingerhoedskruid geeft de voorkeur aan humusrijke, matig vochtige bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen en weinig kalk bevatten. Halfschaduw is ideaal, maar lichtintensievere locaties zijn ook mogelijk, zolang de grond voldoende vochtig blijft.

Vingerhoedskruid verdraagt ​​de directe middagzon niet goed. Houd daar rekening mee als je bezig bent met een tuin aanleggen.

Paars-roze vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid planten

Het vingerhoedskruid kan worden geplant als jonge plant of uit zaden. Jonge planten zijn vanaf mei verkrijgbaar bij sommige kwekerijen en tuinwinkels. De plantjes kunnen in groepen van drie tot acht worden geplant. Samen staan ​​ze namelijk nog mooier. 

Ga je vingerhoed zaaien? Verrijk de grond met humus en gebruik een mulch van bladeren voordat je de zaailingen of zaden plant. Het vingerhoedskruid heeft doorgaans geen extra bemesting nodig, zolang de grond vochtig genoeg is blijft hij goed gedijen. 

Digitalis verzorging

De verzorging van het vingerhoedskruid is relatief eenvoudig. Verbeter indien nodig de bodem met humusrijke grond en gebruik mulch om vocht in de grond vast te houden. Verwijder overtollige zaailingen met een onkruidwieder en knip de zaadknoppen tijdig terug om doorzaaien te voorkomen.

Let erop dat je de wortelstok van het vingerhoedskruid niet deelt. Verder groeit vingerhoedskruid meestal goed zonder extra hulp. 

Iemand snoeit vingerhoedskruid met snoeischaar

Vingerhoedskruid snoeien

Om een tweede bloei van kleinere bloemen te bevorderen, kun je vingerhoedskruid snoeien. De beste maand om dit te doen is juli. Knip uitgebloeide bloemaren terug tot aan de basis van de plant.

Aan het einde van het bloeiseizoen (eind augustus of begin september) snoei je de bloemaren tot aan de grond. Zo maak je het vingerhoedskruid winterklaar.

Hulp bij explosieve groei

Omdat vingerhoedskruid niet veeleisend is en zich snel vermenigvuldigt, komt het soms voor dat er plotseling te veel bloemen met klokjes in de tuin groeien. Maar dat is geen ramp. Vingerhoedskruid verspreidt zich voornamelijk via zaden.

Als je merkt dat je te veel vingerhoedskruid in je tuin hebt, zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan:

Handmatig verwijderen: als je maar een paar planten hebt, kun je deze met de hand uitgraven. Zorg ervoor dat je de hele wortel verwijdert om hergroei te voorkomen.

Mulchen: mulch je bedden om de groei van vingerhoedskruid te onderdrukken. Een dikke laag schorsmulch kan voorkomen dat zaden ontkiemen en zo de groei verminderen.

Regelmatig maaien: als vingerhoedskruid in je gazon groeit, kun je regelmatig maaien om de groei onder controle te houden. Maai het vingerhoedskruid regelmatig, voordat het zaden produceert, om verdere verspreiding te voorkomen.

Onkruidverdelger: in sommige gevallen kun je een middel gebruiken om vingerhoedskruid te bestrijden. Lees vóór gebruik altijd zorgvuldig de instructies van het herbicide en volg alle veiligheidsmaatregelen. 

Vraag je wel af of het verdelgen echt nodig is. Vingerhoedskruid is namelijk niet alleen mooi, maar bevordert ook de biodiversiteit. Het trekt namelijk veel insecten, zoals bijen, hommels en vlinders aan.

Zelf hebben we trouwens sowieso een voorkeur voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Onze snelwerkende, totale onkruidverdelger bevat een 100% plantaardige werkstof.

Vingerhoedskruid combineren met andere bloemen

Het vingerhoedskruid is met zijn rechtopstaande groeiwijze en opvallende bloemen een blikvanger in de tuin. Combineer hem met verschillende planten om interessante contrasten te creëren.

Het vingerhoedskruid past goed bij rodgersia’s, hosta’s en de paarse klokjesbloem. Je kunt het ook planten met boshyacinten en astilbe. 

Met zijn diepe penwortel kan het vingerhoedskruid zelfs standhouden onder bomen met sterke wortels. Voorwaarde is dat er voldoende zonlicht is.

Veelgestelde vragen over vingerhoedskruid

Hoe giftig is vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruid is een uiterst giftige plant, zowel voor mensen als voor huisdieren. Vergiftiging is echter zeldzaam omdat de meeste mensen de plant niet eten. Alle delen zijn giftig en slechts 2,5 gram van de bladeren kan al dodelijk zijn. Hiervoor zijn de digitalisglycosiden verantwoordelijk, vooral digoxine.

Wanneer bloeit vingerhoedskruid?

Het vingerhoedskruid bloeit van juni tot augustus met grote, trompetvormige bloemen in allerlei kleuren.

Wat is vingerhoedskruid?

Vingerhoedskruid is een meerjarige, kruidachtige (wilde) plant met klokvormige bloemen en een onderscheidend uiterlijk. De bloemen lijken een beetje op vingerhoedjes (een hoedje voor je vinger ter bescherming tijdens het naaien) en je vinger pas in zo’n klokje, vandaar de naam.Vingerhoedskruid planten en verzorgen, conclusie

Als het goed is weet je nu alles wat je nodig hebt om je vingerhoedskruid te planten en te verzorgen. Bedenk dat vingerhoedskruid ook prima in het wild gedijt, de verzorging ervan komt vooral neer op bijhouden en is heel simpel.
Als je nog vragen hebt, kun je altijd contact opnemen of reageren onder dit artikel.

Veel tuinier plezier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.6 (81 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Herstel graszaad 4.3 (121 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het herstellen van je gazon | Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd | Kiemt snel Vanaf: 17,99
Top
Top Schaduw graszaad 4.2 (104 beoordelingen) Ideaal voor gazon met meer schaduw | Creëer de look & feel van een siergazon | Kiemt volledig in 2-3 weken Vanaf: 19,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos en groen gazon.
🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos groen gazon.