Tips & Advies
13 MIN 13 jan
Laatste update: 01 mei 2024

De 10 meest gestelde vragen over gras

Wat kan ik doen tegen klaver? Is het nodig om te verticuteren? Hoe kan ik het best doorzaaien? Dit zijn een paar voorbeelden van de vragen die jullie ons stellen. Daarom geven wij in dit artikel antwoord op de 10 meest gestelde vragen over gras. Doe er je voordeel mee!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Vraag 1: Wat kan ik doen tegen klaver?

Klaver vind je werkelijk overal; in de berm, in een weiland en waarschijnlijk ook in jouw tuin. Maar dat is geen goed teken. Klaver duidt op een tekort aan voedingsstoffen in de bodem. Er komt met name onvoldoende stikstof vrij en dit maakt de grond armer. Onkruidplanten die weinig stikstof nodig hebben om te kunnen groeien, zoals klaver, verdringen het gras en nemen het terrein over. Klaver heeft daarnaast ook niet veel vocht nodig om te kunnen groeien. Het is een hardnekkig onkruid, dat zich snel verspreidt en dat lastig te verwijderen is.

Table of contents:
Show all
  • Vraag 1: Wat kan ik doen tegen klaver?
  • Vraag 2: Wat kan ik doen tegen onkruiden als paardenbloemen, boterbloemen en hondsdraf?
  • Vraag 3: Wat kan ik doen tegen engerlingen of emelten?
  • Vraag 4: Mag ik graszaden en meststoffen tegelijk strooien?
  • Vraag 5: Is het nodig om te verticuteren?
  • Vraag 6: Welke instellingen moet ik kiezen voor mijn strooiwagen?
  • Vraag 7: Hoe kan ik het best doorzaaien?
  • Vraag 8: Hoe kan ik het best bijzaaien?
  • Vraag 9: Hoe kan ik mieren het best bestrijden?
  • Vraag 10: Moet ik deze winter kalk strooien?
  • Meer over tuinonderhoud?

Een klaver

Hoe verwijder je klaver?

Als je klaver wil verwijderen, dan is het van groot belang dat je niet alleen de plantjes boven de grond aanpakt, maar ook de wortels in de grond meeneemt. Klavers in de border verwijder je door de grond te schoffelen. Klaver tussen de terrastegels kun je verwijderen met een voegenkrabber of gasbrander. Groeit er klaver in je gazon, verwijder het plantje én de wortels dan door je gazon te verticuteren. Met de hand kan ook, maar dit is een zeer tijdrovende klus. Wil je klaver voorkomen, ga dan op zoek naar de oorzaak van het probleem. Als de bodem gezond is en goed onderhouden wordt, zal er weinig tot geen onkruid op groeien.

Lees ook: Klaver in het gazon: zo bestrijd en voorkom je het

Vraag 2: Wat kan ik doen tegen onkruiden als paardenbloemen, boterbloemen en hondsdraf?

Niet alleen klaver is een taaie rakker om te verwijderen, de meeste onkruidsoorten zijn een doorn in het oog. We behandelen bij deze vraag de paardenbloem, boterbloem en hondsdraf. Meer onkruidsoorten en hoe je ervan af komt beschrijven we hier.

Paardenbloem

De paardenbloem herken je aan zijn gele kop en – eenmaal uitgebloeid – aan de witte pluisjes. In deze pluisjes zitten zaadjes die door de wind verspreid worden in je tuin, en voor je het doorhebt, staat je hele gazon er vol mee. Verwijder deze bloem voordat hij is uitgebloeid door de plant met wortel en al uit de grond te trekken. Wil je geen paardenbloemen in je gazon, kies dan voor een grassoort met een grovere structuur, zoals speelgazongraszaad.

Een paardenbloem

Boterbloem

Dit vrolijke gele bloemetje lijkt misschien onschuldig, maar het tegendeel is waar. Het vermeerdert zich in vochtige grond in een razend tempo en verstikt andere planten. Handel dus op tijd! Betreft het een enkele boterbloem of staat het tussen andere planten, verwijder het dan met de hand: schoffel de grond los en trek de bloem eruit. Heb je een veld vol, pak dan de grasmaaier en rijd het veld af. Goed om te weten: boterbloemen in het gras zijn meestal een teken van een verdichte bovengrond. Dit verhelp je door te verticuteren of te beluchten.

Hondsdraf

Deze kleine, in het voorjaar paarskleurende, wilde plantjes danken hun bijnaam ‘kruipende klimop’ aan het enorme woekervermogen. Ze ontnemen jouw gazon al het water en zuurstof waardoor het gras langzaam zal afsterven. Hondsdraf is extreem gevoelig voor schimmelinfecties. Dit brengt ook aangrenzende perkplanten in gevaar. Wil je hondsdraf verwijderen, dan is het goed om te weten dat het zich zowel boven de grond via de zaden als ondergronds via de wortels verspreidt. Verwijder de plant daarom kort na de bloei (april – juli) om te voorkomen dat de zaden beginnen te rijpen. Gebruik hiervoor een plantensteker, waarmee je de plant met wortel en al uit de grond trekt.

Vraag 3: Wat kan ik doen tegen engerlingen of emelten?

Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers en emelten de larven van de langpootmug. Beide kunnen de nodige schade aanrichten aan je gazon.

Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras. Het gazon kan hierdoor onvoldoende vocht en meststoffen opnemen om het gras mooi groen te houden. Emelten gaan anders te werk. Zij leven in de bovenste lagen van het gras, bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. Maar dit is niet de enige oorzaak van een lelijk gazon. Zowel engerlingen als emelten zijn een lekkernij voor vogels. Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, pikken ze net zolang in het gras totdat ze de insecten hebben gevonden.

Engerlingen en emelten bestrijden

Bestrijd engerlingen en emelten met behulp van aaltjes (nematoden), een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Deze microscopisch kleine beestjes dringen hun prooi binnen en gebruiken deze als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Zorg wel dat je de grond goed vochtig houdt. Bij een te droge grond overleven de aaltjes het niet. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra verkrijgbaar.

Engerlingen en emelten voorkomen

Engerlingen komen vaak voor in een tuin zonder biodiversiteit. Je kunt ze voorkomen door preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin te plaatsen, zoals citroenkruid en knoflook. Emelten kun je voorkomen door je gazon eind augustus tot begin september kort te houden. In die periode legt de langpootmug haar eitjes.

Vraag 4: Mag ik graszaden en meststoffen tegelijk strooien?

Dat mag! Sterker nog: we raden het juist aan om je grasmat te bemesten zodra je graszaad hebt ingezaaid. Bemest je gazon met een meststof speciaal gemaakt voor een jong gazon, zoals de Lawn Starter. Deze meststof bevat fosfor, wat de ontwikkeling van het wortelstelsel bevordert. Dit geeft je gras de juiste voeding na het ontkiemen.

Zaaien en bemesten kan kort op elkaar. Tussen bemesten en kalk strooien laat je bij voorkeur wel ruim de tijd, minstens 3 tot 4 weken. Als je meststoffen en kalk met elkaar combineert, kunnen de stikstof en calcium met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen.

Vraag 5: Is het nodig om te verticuteren?

Gras heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen tot een mooi groen gazon. Deze ruimte wordt echter vaak ingenomen door mos, onkruid of een viltlaag: organisch materiaal. Dit organische materiaal heeft een verstikkende functie in het gazon. Je doet er daarom goed aan om je gazon 1 à 2 keer per jaar te verticuteren. Je kunt verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.

Lees hier alles over verticuteren.

Vraag 6: Welke instellingen moet ik kiezen voor mijn strooiwagen?

Een strooiwagen is een handig hulpmiddel om je gazon van kalk, graszaad of meststof te voorzien. Maar hoe stel je zo’n strooiwagen in? Verkeerde instellingen brengen de nodige consequenties met zich mee. Strooi je bijvoorbeeld te veel meststof, dan onttrekt dit water aan het gazon waardoor het gras uitdroogt en verbrandt. Geef je te weinig, dan wordt het gras niet groen en kunnen er ook nog eens kale plekken ontstaan door gebrekkige groei. De juiste afstelling van de strooiwagen is dus cruciaal!

Gebruik je de strooiwagen voor de eerste keer, dan doe je er goed aan om deze op een klein oppervlak te testen. In deze berekening gaan we uit van een bemesting op een testoppervlak van 2 m² en een strooiwagenbreedte van 50 cm. Wij adviseren 25 gram meststof per m². Voor 2 m² oppervlak heb je dus 50 gram nodig. Zet de strooihoeveelheid van de strooiwagen op de middelste stand en begin te lopen. Omdat de strooiwagen 50 cm breed is, zou deze bij de juiste afstelling na 4 meter leeg moeten zijn. Is de strooiwagen vóór het einde van de 4 meter leeg, stel de strooihoeveelheid dan lager af. Is de strooiwagen na de 4 meter nog niet leeg, stel deze dan hoger af.

Vraag 7: Hoe kan ik het best doorzaaien?

Onder doorzaaien verstaan we het zaaien van graszaad op een bestaand gazon. Een grasmat heeft niet het eeuwige leven; om het gazon af en toe te vernieuwen en om een betere dichtheid te creëren doe je er goed aan om het gazon door te zaaien. Hoe je dat doet, lees je bij vraag 8.

Vraag 8: Hoe kan ik het best bijzaaien?

Onder bijzaaien verstaan we het zaaien van graszaad op plekken die bijvoorbeeld door onkruid of gazonziekten zijn aangetast en kaal zijn geworden. Volg onderstaand stappenplan voor het beste resultaat.

Stappenplan

Stap 1: Kies je gazonzaad en bereken hoeveel je nodig hebt

Kies welk soort graszaad je wilt zaaien. Let er bij aankoop op dat er ‘perennials’, vaste planten, in het graszaad zitten en niet alleen ‘annuals’, graszaden die maar één jaar meegaan. Hoeveel graszaad heb je nodig als je gaat bijzaaien of doorzaaien? Wij adviseren 17 gram per vierkante meter. Voor een nieuw gazon heb je het dubbele nodig.

Stap 2: Maai het gras

Maai het gras tot op 2-3 centimeter hoogte. Hierdoor worden de kale plekken die je straks gaat inzaaien beter zichtbaar. Ook maakt het oude gras zo ruimte voor het nieuwe en zal het nieuwe gras zich sneller en dieper verspreiden.

Stap 3: Verbeter de bodem

Heb je de kale plekken al eens goed bekeken? Nee? Doe dat dan voordat je tot zaaien overgaat. Verbeter de bodem door te verticuteren, beluchten of door bijvoorbeeld gele plekken uit te steken.

Stap 4: Bijzaaien

Tijd om bij te zaaien. Let er op dat de bodemtemperatuur tussen de 10 en 25 °C en licht vochtig is. Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Dit kan met de hand of met een strooiwagen. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.

Stap 5: Hark het graszaad lichtjes in

Laat de zaden in contact komen met de bodem door het graszaad lichtjes in te harken. Graszaad dat tijdens het zaaien op grassprieten is terechtgekomen, belandt op deze manier alsnog in de bodem.

Stap 6: Rol de bodem aan met een wals

Deze drukt het graszaad een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.

Stap 7: Bemest je gazon

Wil je je nieuwe grassprieten een boost geven? Geef ze dan voeding in de vorm van een bemesting.

Stap 8: Sproeien maar

Begin direct na de bemesting met sproeien en houd het gras vochtig totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag een klein beetje water te geven dan 1 keer per dag heel veel. Anders loop je het gevaar dat het graszaad wegspoelt.

Stap 9: Wacht

Geef het vers gezaaide zaad nu de tijd om te ontkiemen en te groeien. Loop niet op het gazon en wacht minstens 3 weken voordat je het nieuwe gras maait.

Vraag 9: Hoe kan ik mieren het best bestrijden?

Een paar mieren zijn zo erg nog niet, maar in groten getale kunnen ze een ware plaag vormen voor je gazon. Nemen de mieren je gazon over en zorgen ze écht voor overlast, dan kun je ervoor kiezen de mierenkolonie te bestrijden. Richt je niet op loslopende mieren, maar pak het nest aan. Dat kun je doen op één van de volgende manieren.

Steek het mierennest uit

Pak een spade en schep voorzichtig om het nest in de grond en graaf het uit. Hierna kun je het afvoeren in de biobak.

Verplaats het mierennest met behulp van een bloempot

Vul een bloempot met grond en plaats deze met de opening naar beneden op het mierennest. Binnen twee weken zullen de mieren het nest hebben uitgebreid naar de bloempot. Verwijder de pot en leeg hem in de biobak of voorzie je kippen van een lekker maaltje.

Verwijder de koningin

Een nest hef je in één keer op door de koningin te verwijderen. Zoek in het nest naar de grootste mier, dat is ze. Zet haar vervolgens uit op een plek in de tuin waar ze niet meer voor overlast kan zorgen.

Bestrijd mieren met aaltjes

Bestrijd mieren op natuurlijke wijze met de hulp van parasitaire aaltjes. Deze aaltjes dringen de larven van de mier binnen en doden deze. Ook verjagen ze de volwassen mieren met hun eieren uit hun nest. Aaltjes zijn verkrijgbaar bij diverse tuincentra of online te bestellen.

Bestrijd mieren met knoflook

Strooi knoflookpoeder uit over het nest en giet hier wat water overheen. De geur zal de mieren in verstrooiing brengen en de weg naar het voedsel doen vergeten. De mieren in het nest krijgen hierdoor niet meer te eten en zullen sterven.

Bestrijd mieren met een mierenlokdoos

Is het nest lastig te signaleren, dan kan een mierenlokdoos uitkomst bieden. Plaats de lokdoos op een verharde ondergrond, in de buurt van de looproute van de mieren. De mieren die door het poeder in het doosje heen lopen, nemen zelf het poeder mee het nest in. Op die manier bestrijd je in een keer het hele nest. Een mierenlokdoos werkt ongeveer een maand. Let op: gebruik de lokdoos niet als het regent. Het chemisch goedje kan dan uitspoelen in je tuin en schade aanrichten.

Meer manieren om mieren te bestrijden én om ze te voorkomen lees je hier.

Vraag 10: Moet ik deze winter kalk strooien?

Of je kalk moet strooien hangt af van de pH-waarde van de bodem in je tuin. Dit meet je gemakkelijk met behulp van een bodemtest. Het is goed om te weten dat de zuurgraad elk jaar sowieso daalt. Hoe snel dit gebeurt, hangt af van de grondsoort in jouw tuin. Een waarde van 5,5 tot 6,5 is goed voor jouw gazon. Is de pH-waarde lager, dan kun je kalk strooien om de zuurgraad weer op orde te krijgen. In kalk zit veel calcium, wat de pH-waarde verhoogt.

De winter is een goed moment om kalk te strooien, omdat kalk ook de groei van mos tegengaat. Gras zal weer sneller groeien dan mos. Is er al meer mos dan gras? Laat het dan voor wat het is en wacht tot het voorjaar met het bestrijden van mos. Je doet je gazon anders meer kwaad dan goed.

Kalk strooien met strooiwagen

Kalk zorgt er ook voor dat meststoffen goed worden opgenomen in de bodem. Het is wel slim om na het kalken minimaal 3 tot 4 weken te wachten voordat je bemest. Doe je dit niet, dan kunnen het calcium (kalk) en de stikstof (meststof) met elkaar binden waardoor de voedingsstoffen niet worden opgenomen. En dat is zonde. De winter is dus een prima moment om je gazon van kalk te voorzien!

Wil je meer weten over pH-waardes en kalk? Lees dan: Kalk strooien voor een mooi gazon.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin