Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Hoe verticuteren? Met een verticuteermachine of met de verticuteerhark?
Een verticuteermachine is onmisbaar voor een goed onderhoud van je gazon. Maar welke variant kies je en waar moet je op letten? Welke messen gebruik je? En waarom moet je eigenlijk verticuteren? Dat leggen we je haarfijn uit.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Waarom verticuteren?
Graswortels hebben frisse lucht nodig. Zeker na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos, wat het gras verstikt. Door je gazon 1 à 2 keer per jaar te verticuteren. Geef je het frisse lucht. Verticuteren gaat mosvorming tegen én het geeft je gazon de kans te herstellen en gezond te blijven.
- Waarom verticuteren?
- Verticuteerhark of verticuteermachine?
- Verticuteerhark
- Verticuteermachine
- Uitvoeringen
- Verticuteermachine kopen of huren?
- Nazorg
- Meer over tuinonderhoud?
Verticuteerhark of verticuteermachine?
Verticuteren is een intensieve klus. Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen. Welke variant voor jou het meest geschikt is kun je het best bepalen aan de grootte van je tuin en de hoeveelheid werk die je wilt verrichten.
Verticuteerhark
De verticuteerhark heeft twee kanten. Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken. Laat je dit liggen, dan hoopt het zich direct weer op als nieuwe viltlaag.
Het voordeel van de hark is dat deze goedkoop in aanschaf is. Minder fijn is dat het een zeer arbeidsintensieve klus is. Is je gazon groter dan 100 m2? Overweeg dan om een verticuteermachine te gebruiken.
Verticuteermachine
Verticuteren wordt een stuk gemakkelijker met een verticuteermachine. Bij grotere gazons is dit zelfs aan te bevelen. De verticale messen in de machine brengen sneden aan in de bovenste laag van het gazon. Zo worden mos en vilt verwijderd en wortels doorgesneden. Je gazon kan weer ademen en water opnemen.
Je kunt kiezen uit een elektrische machine of een met een benzinemotor. Een elektrische verticuteermachine is geschikt voor kleinere oppervlaktes, tot aan ongeveer 350 m2. De motoraangedreven machine is geschikt voor alles daarboven. Deze wordt vaak ook professioneel gebruikt.
Uitvoeringen
Verticuteermachines komen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Je hebt de keuze uit vaste messen, losse messen en naalden. Vaste messen snijden beter, slijten minder snel en zijn goedkoper in aanschaf, maar losse messen werken weer beter op ondergronden met veel stenen en rotsen. Naalden zijn geschikt om de grond te beluchten. Veel verticuteermachines komen met een opvangbak. Handig, want dan hoef je na afloop niet te ruimen.
- Geeft het gras lucht, licht en water
- Stevige tanden maken deze hark ideaal voor het uitkammen van grote hoeveelheden mos
- Verwijdert gemakkelijk mos
Verticuteermachine kopen of huren?
Een verticuteerhark schaf je voor een paar tientjes aan bij de bouwmarkt, tuincentrum of tuinmachinewinkel. Voor een verticuteermachine kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s. Wil je dit er niet aan uitgeven? Overweeg dan om een verticuteermachine te huren. Dit kan bij diverse bouwmarkten of bij verhuurbedrijven zoals Boels. Voor één dag betaal je ongeveer 40 tot 60 euro. Tip: deel de huur, de kosten én het werk met je buren. Op één dag verticuteren jullie samen met gemak drie tuinen. Gelijk een stuk gezelliger.
Nazorg
Na het verticuteren ziet je gazon er toegetakeld uit. Maak je geen zorgen, met een goede nazorg is dit zo weer in orde. Het herstelproces begint direct en het gras heeft daarom meststoffen en water nodig. Je kunt er ook voor kiezen om op de kale plekken die zijn ontstaan door het verticuteren gelijk graszaad bij te zaaien. Het is heel belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt. Sproei daarom 1 tot 2 keer per dag.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Gazononderhoud in het voorjaar: wat en waarom?Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om je gazon extra aandacht te geven. Grasmaaien, kalk strooien, verticuteren en bemesten zijn enkele voorbeelden van taken die je kunt doen om de rest van het jaar te genieten van een mooi gazon. In dit artikel geven we je tips voor gazononderhoud in het voorjaar.Read more
-
Gazononderhoud in het najaar: wat en waarom?Als het voorjaar start, stropen we massaal de mouwen op en gaan we de tuin in. Eigenlijk zou dat in het najaar niet anders moeten zijn. Er is immers genoeg te doen maar er zijn ook grote voordelen ten opzichte van andere seizoenen. Lees verder voor tips met betrekking tot gazononderhoud in het najaar.Read more
-
Het gras groener maken: hoe doe je dat?Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!Read more
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Read more
-
De 4 bouwblokken voor een gezond en groen gazonWist je dat een plant het enige levende organisme is dat zijn eigen voeding maakt? Dat gebeurt tijdens een proces dat fotosynthese heet. Om dit proces in gang te zetten heeft gras 4 onmisbare bouwblokken nodig. In dit artikel leggen we je uit welke dit zijn, hoe gras groeit en wat jij kunt doen om het mooi groen te houden.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Mos Bestrijden in het GazonWaar komt mos vandaan? Hoe bestrijden en voorkomen we mos? We geven je tips & info over de oorzaak van mos en wat jij er mee kunt doen.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon BeluchtenWat is beluchten? Hoe moet het, wat is het beste moment en wat heb je nodig? Dit alles en meer lees je hier!Read more
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon VerticuterenWat is verticuteren? Waarom moet je dit regelmatig doen en hoe behaal je het beste resultaat? Lees hier hoe je dit aanpakt.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?