Wat moet je doen met het gazon na de winter?

Door winterweer en verslechterde levensomstandigheden zal je gazon, hier en daar afsterven. Met als resultaat bruine en kale plekken. Het is heel normaal dat je na de winter het gazon hier en daar moet repareren. 

2 MIN 19 feb
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

Door winterweer en verslechterde levensomstandigheden zal je gazon, hier en daar afsterven. Met als resultaat bruine en kale plekken. Het is heel normaal dat je na de winter het gazon hier en daar moet repareren. Op golfbanen gebeurt dit standaard. Je doet dit door middel van bemesten & doorzaaien. 

Wat gebeurt er met het gazon tijdens de winter?  

De hoeveelheid zonlicht neemt enorm af tijdens de wintermaanden. Wanneer gebouwen, bomen en heggen ook nog eens het zonlicht beperken, blijft het gras op die schaduwrijke plekken maandenlang te vochtig. Met als gevolg dat de individuele grasplantjes beginnen af te sterven. Hier door ontstaan er kale plekken en dunt het gazon flink uit. 

Wat je misschien niet  zou verwachten is dat een milde winter je gazon ook flink kan beschadigen. Mos groeit namelijk het beste in een klimaat met temperaturen tussen 2 en 10 graden, vochtigheid en schaduw. Koud maar droog winterweer biedt jouw gazon de grootste overlevingskans.

In 5 stappen geniet je dit voorjaar weer van een prachtig gazon. 

  1. Begin met het verwijderen van blad, takken en het aanwezige mos, een meststof met ijzer doet wonderen
  2. Verlucht de grasmat door het gras uit te kammen of te verticuteren
  3. Zaai nieuwe gras in om de kale plekken te dichten en onkruid buiten te houden
  4. Bemest met een lente meststof met een hoog stikstof gehalte
  5. Houd het graszaad 3 weken vochtig, het gras zal kiemen na 10 dagen.

Welk graszaad gebruikt je best?

De keuze van graszaad hangt van de toepassing af die het beste bij jou past. 

  • Schaduw graszaad: Ideaal voor een schaduwrijke plek
  • Speel graszaad: Dit gras kan tegen een stootje! Perfect voor een gazon waar door kinderen en huisdieren op gespeeld wordt!
  • Sier graszaad: Voor de liefhebber die een mooi Engels gazon wil, wat ook laag gemaaid kan worden. 

Bij graszaad zaaien is timing van groot belang!

Wanneer jij kan zaaien hangt sterk af van de omstandigheden in jouw tuin.

Als door heggen of gebouwen het gras pas echt genoeg zonlicht kan krijgen rond de maand april dan zal de temperatuur van de bodem op die plekken nog kouder zijn dan die van de rest van de tuin. Daarom mag je daar niet te vroeg beginnen met zaaien. De bodem moet minimaal 10 graden zijn voordat je gras kan gaan zaaien!

Gras dat rond bomen groeit, kan je best zodra de temperatuur het toelaat inzaaien. Zo heeft het gazon voldoende tijd om zich te vestigen, voordat het bladerdek van de bomen dichtgroeit. Met als gevolg het nodige licht beperkt.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!