Tuin tips,

Tuinkalender oktober: dit kun je deze maand doen

Het is herfst. Veel planten zijn uitgebloeid en de blaadjes beginnen te vallen. De eerste vorst laat als het goed is nog even op zich wachten. Er is in oktober nog genoeg te doen in je tuin. Denk aan tuinonderhoud, zaaien en planten of het winterklaar maken van je tuin. In deze tuinkalender voor oktober zetten we de belangrijkste klussen op een rij. Lees snel verder!

5 MIN 20 sep
Laatste update: 22 sep 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Je tuin in oktober

Oktober is een prachtige maand om te tuinieren. De zomerhitte is voorbij en de koelere temperaturen en de aangename bries maken het werken in de tuin een waar genot. Het is een cruciale tijd om je tuin voor te bereiden op de komende winter en ervoor te zorgen dat je planten en bloemen goed gedijen. Ook is er qua onderhoud genoeg werk aan de winkel.

Inhoudsopgave:
 • Je tuin in oktober
 • Tuinonderhoud in oktober
 • Snoeien in oktober
 • Wat kun je planten in oktober?
 • Oogsten in oktober
 • Bemesten in oktober
 • Tuinkalender oktober, conclusie

Tuinonderhoud in oktober

Oktober is de perfecte tijd om je tuin te onderhouden en ervoor te zorgen dat alles er netjes uitziet. Begin met het verwijderen van onkruid en dode bladeren. Dit helpt om de gezondheid van je planten te behouden en voorkomt dat ongewenste ziekten en plagen zich verspreiden. Als je een vijver hebt, kun je deze eventueel afdekken met een net.

Oktober is daarnaast een mooie maand om vaste planten te verzorgen en alles winterklaar te maken. Als je kuipplanten hebt staan, is dit een goed moment om ze naar binnen te brengen. 

Berg plantensteunen op. Als je ziet dat delen van de plant afsterven, heb je misschien de neiging om deze te verwijderen. Zolang het afstervende materiaal andere (groenblijvende) planten niet verstikt, kun je dit het beste laten zitten. 

Scheelt jou weer werk en het materiaal vormt een beschermende laag voor de wortels eronder. Win-win zeggen wij. Open grond tussen vaste planten kun je nu alvast het beste afdekken met een mulchlaagje. Weet je wat nog een win-win is, zeker in de herfst? In dit artikel lees je alles over mulch maken van herfstbladeren.

Mulch van houtsnippers in kruiwagen
Mulch is een organisch materiaal om je tuinbodem te bedekken. Het kan van alles zijn: van gras en bladeren tot aan boomschors en houtsnippers. Fotocredits: Manfred Richter via Pixabay

Gevoelige planten kun je het beste nog wat extra beschermen. Omdat de eerste vorst zich begin november al aan kan dienen, kun je eind deze maand een tuinvlies plaatsen.

Vergeet niet om ook je gazon te onderhouden door het te maaien en eventuele kale plekken op te vullen met graszaad. Oktober is trouwens de laatste maand om nog graszaad in te zaaien. Als je het nu niet redt, kun je beter wachten tot het voorjaar. 

Wat je nog meer aan je gazon kunt doen lees je in onze handige gazononderhoud-kalender. In de herfst regent het vaker. Houd er rekening mee dat je beter geen nat gras kunt maaien.

Gazon Najaars Kit
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
Gazon Najaars Kit
 • Maakt jouw gazon winterklaar
 • Zorgt voor diepgroene kleur en gezonde volle groei
 • Geeft mooie resultaten in de herfst en de daaropvolgende lente
Ik wil meer info

Snoeien in oktober

Het snoeien van je planten en struiken in oktober is essentieel om ze gezond en in vorm te houden. Begin met het verwijderen van dode takken en takken die elkaar overlappen. Dit bevordert een goede luchtcirculatie en voorkomt schimmelvorming. Daarnaast kun je ook de grootte en vorm van je planten bepalen door selectief takken te snoeien.

Als je je stam- of klimrozen nog niet hebt gesnoeid, is dit een klusje om deze maand af te vinken. Bind de klimrozen (en andere klimplanten) vast om ze te beschermen tegen harde windstoten.

Steenvruchtbomen zoals kers, pruim en walnoot kun je prima snoeien in oktober. Met een snoeien van je beukenhaag of fruitbomen zoals peer- en appelbomen kun je beter nog even wachten. Een uitzondering is als je een jonge appelboom hebt staan die je wilt helpen om te vestigen. Je leest er meer over in ons artikel over appelbomen snoeien.

Wat kun je planten in oktober?

Oktober is een geweldige planttijd. De grond is nog warm. Hierdoor wortelen planten goed. Het is een gunstige maand om bladverliezende bomen, vaste planten en heesters te (ver)planten. Zodra bomen of planten hun blad laten vallen, gaan ze in rust.

Groenblijvende planten kun je het beste voor midden oktober planten. Als je ze later plant, heb je kans dat de wortels zich niet goed kunnen ontwikkelen voor er vorst komt.

In oktober kun je vroegbloeiende bloembollen planten, zoals narcissen, krokussen of tulpen. Dat is voor ons ook het leuke aan tuinieren in oktober. Dat je, juist nu de blaadjes vallen en de dagen korter worden, al iets bijdraagt aan de lentevreugde die straks weer komen gaat. Kies als je bloembollen gaat planten in oktober wel een drogere periode, omdat er bij veel regen kans is dat de bollen gaan rotten.

Je kunt in oktober ook planten zaaien die juist voor wat kleur zorgen in de winter. Winterse bloembakken met bijvoorbeeld cyclamen of heide geven je wintertuin strak net wat meer flair.

Zaaien in oktober is ook een goed idee. Kies vorstbestendige groenten en bloemen die goed gedijen in het najaar en de winter. Denk hierbij aan:

 • boerenkool
 • spinazie
 • wintersla
 • wintererwt 
 • radijsjes 
 • winterbloeiende planten zoals (winter)viooltjes

Zorg ervoor dat je de juiste zaaitechnieken gebruikt en de planten op de juiste diepte plaatst. Geef ze regelmatig water, maar wees voorzichtig met overbewatering, omdat dit de planten kan verstikken. Houd ook rekening met de juiste afstand tussen de planten om concurrentie om voedingsstoffen te voorkomen.

Oogsten in oktober

Onze tuinkalender voor oktober is niet compleet zonder kort te kijken wat je kunt oogsten in oktober. Dit is hét moment om bieten, andijvie, kolen, wortelen en natuurlijk pompoenen te oogsten.

Rode, oranje en gele pompoenen in een mand
Oktober is de perfecte tijd om pompoenen te oogsten. Fotocredits: Natascha via Pixabay

Als je vorstgevoelige kruiden in de tuin hebt staan, zoals rozemarijn of bieslook, kun je deze het beste uitgraven en binnen in een pot neerzetten.

Verwijder in oktober overgebleven groenteplanten. Tomaten, courgette en komkommers zijn in het najaar gevoelig voor ziekten en schimmels.

Bemesten in oktober

Het bemesten van je tuin in het najaar is belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten voldoende voedingsstoffen hebben om de winter door te komen. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor de herfst. Dit betekent in de praktijk vaak dat er weinig stikstof in de mest zit. Een mest met kalium is beter voor de herfst, omdat kalium de wortelgroei (en niet de bladgroei) bevordert.

Breng de meststof voor planten gelijkmatig aan over je tuin en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.

Tuinkalender oktober, conclusie

Afhankelijk van hoe je tuin eruitziet en wat je aan planten hebt staan, zijn er genoeg tuinklussen die je kunt doen in oktober. Denk ook alvast na over het reinigen en opruimen van je tuinmeubels en eventueel tuingereedschap. Geen vorstvrije buitenkraan? Sluit deze dan vast af om vorstschade te voorkomen. Geniet van het tuinieren in oktober!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!