Tuin tips,

De beukenhaag snoeien: wanneer, waarom en hoe?

Een beukenhaag snoeien is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet en op het juiste moment. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag wanneer je je beukenhaag moet snoeien en hoe je dat het beste aanpakt. Lees snel verder en ontdek er alles over!

9 MIN 31 mrt
Laatste update: 02 jun 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Hoe groeit de beukenhaag?

Inhoudsopgave:
 • Het verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag
 • Waarom de beukenhaag snoeien?
 • Wanneer je beukenhaag snoeien?
 • Beukenhaag snoeien – Stappenplan
 • Hoe beukenhaag snoeien: expert-tips
 • Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?
 • Snoeien beukenhaag nazorg
 • Veelgestelde vragen over hoe en wanneer beukenhagen snoeien

Er zijn twee bekende soorten beukenhagen, namelijk de groene beuk en de rode beuk. Een beukenhaag groeit snel (tot wel 50 cm. per jaar). Je hoeft dus niet bang te zijn om een beukenhaag drastisch te snoeien. 

Met de juiste zorg en onderhoud kunnen beukenhagen tot 10 meter hoog en 5 meter breed worden. Een hoogte van 2 meter kun je binnen 5 jaar bereiken, maar je kunt ook beginnen met wat grotere struiken.

Beukenhagen zijn een populaire keuze vanwege hun dichte bladeren, die uitstekende privacy en geluidsreductie bieden. Je moet beukenhagen af en toe snoeien, maar verder zijn ze relatief onderhoudsarm en kunnen ze in verschillende grondsoorten gedijen. 

Beukenhagen worden meestal in de herfst of winter geplant als ze slapend zijn, hoewel planten in het voorjaar ook een optie is. 

Het verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag

Net als de beukenhaag is de haagbeuk een bladverliezende haag die je moet snoeien. Ondanks het feit dat de naam waarschijnlijk anders doet vermoeden, zijn deze beuken geen familie van elkaar. Een beukenhaag is familie van de beuk (Fagaceae). De haagbeuk daarentegen behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae).

De haagbeuk verliest zijn blad in de winter. De beukenhaag behoudt zijn blad, al wordt het blad wel bruin. Je kunt als je een haagbeuk hebt, wel het stappenplan om beukenhagen te snoeien aanhouden.

Gesnoeide beukenhaag
Fotocredits: Mabel Amber

Waarom de beukenhaag snoeien?

Snoeien is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het uiterlijk van je beukenhagen. Wanneer je de beukenhaag regelmatig snoeit, behouden ze hun vorm en nette uiterlijk. 

Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei, verbetert de luchtcirculatie en voorkomt dat ziekten en plagen de kop opsteken. Het snoeien van uw beukenhagen bevordert ook een meer bossige groei, waardoor de dichtheid toeneemt. Dit bevordert de privacy in je tuin.

Je hoeft niet al te bang te zijn dat je haag beschadigd of te ver terugsnoeit. De beukenhaag groeit snel, waardoor deze zich in relatief korte tijd kan herstellen.

Wanneer je beukenhaag snoeien?

De beste tijd om beukenhagen te snoeien is in het vroege voorjaar of einde van de zomer, voordat de nieuwe groei begint. Door in deze periode te snoeien kun je dood of ziek hout verwijderen en de haag in vorm brengen, voordat de nieuwe bladeren verschijnen. 

Het is belangrijk om snoeien tijdens de zomermaanden te vermijden, omdat dit stress en schade aan de plant kan veroorzaken. Je beukenhaag snoeien in de herfst kan nieuwe groei stimuleren die geen tijd heeft om af te harden voor de winter, waardoor de plant kwetsbaar wordt voor schade.

Je kunt de beukenhaag het beste na elke groeiperiode snoeien. De haag heeft een groeispurt in de lente en een in de zomer. Een beukenhaag snoeien in de winter is dus niet aan te raden. 

Oktober is eventueel ook nog een optie, maar wacht liever niet met je beukenhaag snoeien tot november, omdat er dan een kans bestaat dat vroege nachtvorst je haag beschadigt.

Als je van plan bent een oude beukenhaag drastisch te snoeien kun je dit juist wel het beste voor de groeispurt in het voorjaar doen. Een oude beukenhaag snoeien doe je bij voorkeur in februari of maart.

Beukenhaag snoeien – Stappenplan

Het snoeien van beukenhagen is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om de juiste technieken te volgen om schade aan de plant te voorkomen. 

Stap 1

Voordat je gaat snoeien, is het belangrijk om nieuwe groei aan je beukenhaag te herkennen. Aan de nieuwe groei zitten bladeren, terwijl het oudere hout kaal is. Begin met het verwijderen van dood of ziek hout en snoei terug naar gezond hout. Goed om te weten: de zijkanten en de bovenkant van de haag vangen het meeste licht. Hierdoor verdienen de zij- en bovenkant meer aandacht bij het snoeien van de beukenhaag.

Stap 2

Voordat je begint, is het goed om te weten hoe je de beukenhaag moet snoeien. Je gaat hierbij van scheut tot scheut te werk. Gebruik vervolgens een snoeischaar of heggenschaar om de haag op de gewenste hoogte en breedte te brengen. 

Het is belangrijk om netjes en recht te knippen en geen rafelige randen achter te laten. Deze kunnen ongedierte en ziekten aantrekken. Bij het snoeien kun je het beste van beneden naar boven werken en ervoor zorgen dat je schuin knipt (beukenhaag taps snoeien), zodat het water van de plant kan weglopen. Veeg knipsel regelmatig van de heg, zodat dit niet in de weg gaat zitten.

Stap 3 

Begin aan de bovenkant van de heg en werk deze in de breedte af. Dit kun je doen op zicht. Houd hierbij de arm waarmee je knipt in een rechte hoek voor een gelijkmatig effect. Als je het lastig vindt om recht te knippen, kun je ook een touwtje langs de haag spannen. Snoei elke scheut terug tot 2 of 3 bladeren (vanaf de hoofdtak gezien). Neem tijdens het snoeien van de beukenhaag regelmatig een stapje terug. Zo zie je beter of alles naar wens gaat.

Stap 4

In principe kun je stap 2 en stap 4 omdraaien, maar wanneer je de bovenkant van de beukenhaag eenmaal gesnoeid hebt, is het makkelijker om de zijkanten van de heg te snoeien. Begin hierbij aan de onderkant en werk naar boven toe. 

De onderkant van de heg dient namelijk wat breder te blijven. Op die manier zorg je ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht krijgt. Ook zorg je er zo voor dat afgeknipte minder snel ‘blijven hangen’ in de heg en makkelijk op de grond vallen. Als de haag op een hele lichte plek staat, kun je deze ook gewoon recht knippen.

Stap 5

Controleer het resultaat en knip takjes die je eventueel over het hoofd hebt gezien terug.

Hoe beukenhaag snoeien: expert-tips

 • Zoals we zeiden is het (zeker als je haag op een niet al te lichte plek staat) belangrijk dat je de onderkant van de beukenhaag tijdens het snoeien wat breder laat dan de bovenkant. Een (bamboe)stok of lichte steel kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
 • Het is heerlijk om in de tuin te werken als het zonnetje schijnt. Toch kun je de beukenhaag het beste snoeien op een bewolkte dag. Als de zon veel en fel schijnt, kan hierdoor het blad verbranden. Omdat het binnenste blad nog geen zonlicht heeft gezien is het extra gevoelig.
 • Besproei de haag voordat je de beukenhaag gaat snoeien. Hierdoor beschadigd-ie minder en gaat bovendien je gereedschap langer mee. De beukenhaag snoeien wanneer het net geregend heeft, heeft hetzelfde effect.
 • Leg voordat je begint met het snoeien van je beukenhaag een zeil op de grond om het snoeiafval op te vangen. Scheelt een hoop gedoe met opruimen.
 • Laat je beukenhaag niet al te hoog groeien. Het is ideaal als je zonder trap de bovenkant kunt snoeien. Is je heg aan de hoge kant? Dan is een verlengde (motor-)heggenschaar handig.
 • Plan wanneer je je beukenhaag gaat snoeien ook mestmomenten in. Op deze manier heb je maar 2 keer per jaar omkijken naar je beukenhaag. Door je haag te bemesten wordt deze sterker en minder vatbaar voor ongedierte en ziekten. Daarnaast bevordert de voeding een mooie bladkleur en de groeisnelheid. 
Persoon snoeit beuk met elektrische heggenschaar
Fotocredits: Frauke Riether

Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?

Om je beukenhagen goed te snoeien, hebt je enkele essentiële gereedschappen nodig. Een snoeischaar of heggenschaar, een ladder of opstapje (als uw haag hoger is dan u) en een paar handschoenen om je handen te beschermen tegen doornen en krassen. Je kunt ook een veiligheidsbril gebruiken. Zeker als je elektrisch snoeit voorkom je op die manier dat je houtsnippers in je ogen krijgt.

Of je een beukenhaag elektrisch snoeit of met de hand, ligt eraan wat je voorkeur heeft. Het voordeel van een elektrische heggenschaar is dat je sneller klaar bent. Wel is zo’n zaag iets zwaarder en maakt-ie meer lawaai dan een handmatige heggenschaar. Sommige mensen zweren erbij hun beukenhaag te snoeien met een kettingzaag. 

Dit is een goed idee als je een oude beukenhaag drastisch wilt snoeien. Op die manier kun je de oude haag namelijk verjongen. In dit geval zaag je alle oude takken direct boven de grond af en blijft alleen de middelste groei staan. 

Gebruik geen bot of vuil snoeigereedschap om je beukenhaag te snoeien, dat kan de plant beschadigen en ziekten verspreiden. Maak je gereedschap voordat je begint met snoeien schoon en slijp het bij indien nodig. 

Het is ook een goed idee om een emmer of zeil bij de hand te hebben om eventueel puin op te vangen. 

Snoeien beukenhaag nazorg

Nu we weten wanneer en hoe we de beukenhaag snoeien, gaan we kort in op wat je nog meer kunt doen om een optimale conditie van je haag te bevorderen. Naast het snoeien kun je verschillende maatregelen nemen om jebeukenhagen gezond te houden. Ten eerste moet je ze regelmatig water geven, vooral bij warm en droog weer. 

Beukenhagen hebben ook baat bij regelmatige bemesting, wat een gezonde groei kan bevorderen. Daarnaast is het een goed idee om te letten op plagen en ziekten, die zich snel kunnen verspreiden en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Als je problemen opmerkt, kunt je deze het beste meteen aanpakken om verdere schade te voorkomen.

Veelgestelde vragen over hoe en wanneer beukenhagen snoeien

Kun je beukenhaag altijd snoeien?

Je kunt je beukenhaag het beste 2 keer per jaar snoeien. Doe dit bij voorkeur een keer in het late voorjaar en een keer in de herfst. Snoei beukenhagen bij voorkeur na een regenbui en liever niet als de zon fel schijnt.

Welke maand beukenhaag snoeien?

De beste periode om een beukenhaag te snoeien is een keer in de lente en de tweede keer in de herfst. Snoei de eerste keer voor de langste dag van het jaar (21 juni), maar niet eerder dan eind mei. Je beuk de tweede keer snoeien, doe je bij voorkeur in september of oktober. Als je een oude beukenhaag drastisch gaat snoeien, is februari of maart juist de beste tijd.

Hoe ver kun je een beukenhaag terugsnoeien?

Je kunt de beukenhaag terugsnoeien tot ongeveer de helft. Let op dat je niet helemaal tot (vlak op) de stam terugsnoeit. Het kan zijn dat de beukenhaag hier moeilijk van herstelt. 

Als je beukenhaag de gewenste hoogte heeft bereikt, kun je de de hoofdtak van de beukenhaag terugsnoeien, zodat je ook aan de bovenkant een haag krijgt die mooi dicht is. Kort hierbij de hoofdtak ca. 20 cm in. Op deze manier zal deze gaan vertakken.

Meer over tuinonderhoud?

Kortom, een tuin op het noorden mag dan wel zijn eigen set uitdagingen hebben, maar met de juiste kennis en creativiteit kunnen deze omgetoverd worden tot unieke kansen. Laat de noordelijke winden je niet weerhouden van het creëren van een prachtige buitenruimte!

Meer van onze tuin tips lezen? Je vind ze hier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!