Tips & Advies
Narcissen
4 MIN 06 mrt
Laatste update: 07 mrt 2024

Tuinkalender Maart: Wat Kan Je Doen?

Maart, de ideale tijd voor tuin klussen. Begin met planten en zaaien om je tuin klaar te maken voor zonnige lentedagen. Ontdek onze tuinkalender voor maart.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Nu maart is aangebroken, verschuiven onze gedachten naar tuinieren, in afwachting van meer zonlicht en mildere dagen. Als de eerste maand van de meteorologische lente voorspelt maart warmer weer. Terwijl de winter langzaam vervaagt, kunnen er nog steeds korte momenten van vorst of sneeuw opduiken. Blijf alert op het onvoorspelbare weer terwijl we ons verdiepen in de tuinkalender van maart!

Zaaien in maart

Deze maand is ideaal voor het zaaien van verschillende zaden. Sommige gedijen goed buiten, terwijl andere baat hebben bij een start binnenshuis tot het risico op vorst afneemt.

Voor robuuste planten kun je overwegen direct buiten te zaaien na het controleren van de bodemtemperatuur. Bescherm de zaden met cloches of koude bakken tegen het koude weer. Winterharde eenjarigen, vooral op ‘arme’ grond, doen het best zonder extra bemesting. Halfharde eenjarigen, zoals dahlia’s en cleome, en vaste planten gedijen goed wanneer ze eerst onder glas worden geplant en daarna naar vruchtbare grond worden verplaatst na de vorst.

Maart biedt ook een uitgelezen kans om wilde bloemen te zaaien. Doe dit op elk moment van maart tot oktober en geniet 60-80 dagen later van de bloei. Zaaien in de vroege lente (maart/april) resulteert in zomerbloemen, terwijl zaaien in het vroege najaar (september/oktober) leidt tot bloemen in het vroege voorjaar.

vergeetmenietjes

Planten in maart

Een vliegende start voor zomerbloemen in maart: begin met het binnenshuis planten van lelies. Kies een vochtige, grondloze mix voor een gezonde start. Pot opgeslagen bollen op, zoals begonia’s, dahlia’s en calla lelies. Zorg ervoor dat ze voldoende licht ontvangen.

Voor planten zoals caladium, olifantsoor en knolbegonia, houd ze warm totdat er nieuw blad verschijnt. Zodra groei optreedt, verplaats ze geleidelijk onder groeilampen en introduceer ze in warme omstandigheden voordat je ze buiten plaatst.

Moestuin in maart

Het is nu tijd om koele seizoensgroenten in de grond te zetten: wortelen, bieten, boerenkool, prei, broccoli, mierikswortel, witlof, raapjes, lente-uitjes, erwten, sjalotten en pastinaak. Verrijk je bodem met organische stof voor een extra stimulans.

Maart duidt de laatste kans aan om blote wortel fruitbomen en struiken te planten. Het is ook een perfect moment om blote wortel aardbeienlopers, aspergekronen en aardperen te planten. Zorg ervoor dat deze planten in goed voorbereide grond met goede drainage worden geplant om een gezonde wortelgroei te ondersteunen.

Laten we het nu hebben over kruiden. Of je ze nu binnenshuis of in een kas voorbereidt, het is tijd voor basilicum, dille, peterselie, bieslook en koriander. De robuuste kruiden kunnen omgaan met koelere temperaturen, maar de meer gevoelige kruiden zoals basilicum en koriander hebben wat extra zorg nodig tot later in het jaar. Wacht tot mei voordat je ze buiten plaatst.

Peterselie

Tuinklussen voor maart

Of het nu gaat om snoeien, voeden of algemeen onderhoud, maart is de maand om je tuin klaar te stomen voor het aankomende seizoen.

Snoeien

Vorm je achtertuin voor het komende seizoen door je struiken en bomen te snoeien. Begin met het afronden van het snoeien van rozenstruiken en klimplanten vroeg in de maand, zodat de tuin in de komende zomer beter beheersbaar is.

Snoei kornoeljeboom en wilgen terug om een sterke nieuwe groei te stimuleren. Als rotsplanten beginnen te bloeien, maak ze dan schoon door dood blad te verwijderen en te mulchen met grit om vocht op de bladeren te voorkomen.

Struiken voeden

Dit is het juiste moment om zuurminnende struiken zoals rododendrons, azalea’s, camelia’s en pieris te voeden met een zure meststof. Aangezien deze struiken zich voorbereiden op bloei en nieuwe groei, geeft een goed getimede voeding in maart ze een welkome boost.

Meststof voor zuurminnende planten
Meststof voor zuurminnende planten
Bio rhododendron, hortensia & azalea mest
 • Organische meststof
 • Werkt 120 dagen
 • Langzame opname

Gazon onderhoud

Evalueer je gazon bij stijgende temperaturen, corrigeer bodemzuur met kalk voor pH-balans. Zodra het gras begint te groeien, maai het dan tot een minimum van 6 cm. Verwijder al het maaisel om verstikking van de bodem te voorkomen.

MOOWY’s keuze
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
MOOWY’s keuze
Gazon kalk
 • Maakt de bodem minder zuur
 • Bevordert de opname van voedingsstoffen
 • Verrijkt de bodemsamenstelling

Verticuteer actief groeiende gazons boven 10°C voor mos verwijdering en verbeterd herstel. Strooi ijzersulfaat voor het verticuteren voor optimale resultaten, zodat je een levendig, gezond gazon behoudt.

Extra tips

Voor een goed onderhouden tuin, maak de borders schoon door zowel gevestigd onkruid als nieuw ontkiemend onkruid te verwijderen. Mulch de borders royaal met voedzame tuincompost voor een gezonde groei van de planten.

Wees alert op het bedwingen van vaste onkruiden zoals zevenblad door opkomende scheuten op te vorken en elk stukje wortel zorgvuldig te verwijderen.

Terwijl je je tuin verzorgt, bescherm je nieuwe scheuten van hosta’s en andere kwetsbare vaste planten door slakkenbarrière producten te plaatsen. Het beschermen van deze delicate planten zorgt ervoor dat ze gedijen zonder te bezwijken voor slak schade.

Klaar om aan de slag te gaan?

Terwijl maart zich ontvouwt, bereiden wij je voor op een seizoen vol bloeiende schoonheid. Breng deze tips in de praktijk en zie je tuin gedijen. Voor meer deskundige inzichten en inspiratie ben je bij ons aan het juiste adres. Aarzel niet om je ervaringen te delen of advies te vragen in de opmerkingen hieronder.

Veel tuinplezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin