Tuin tips,

De perfecte tuin op het westen

Een tuin op het westen is populair. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel ontdek je hoe je het meeste uit je westtuin haalt en hoe je optimaal gebruik maakt van de ligging ervan.

11 MIN 02 nov
Laatste update: 08 nov 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat betekent een tuin op het westen?

Een tuin op het westen is een tuin die zich overwegend aan de westzijde van een perceel bevindt en daardoor vooral in de middag en avond zonlicht krijgt. In dit artikel hebben we het vooral over een achtertuin op het westen. Dit zijn enkele onderscheidende kenmerken van een op het westen gelegen tuin:

Inhoudsopgave:
 • Wat betekent een tuin op het westen?
 • De ligging van je tuin bepalen
 • Wanneer zon bij tuin op westen
 • Tuin op het westen: voordelen
 • Tuin op het westen: nadelen
 • De perfecte planten voor een tuin op het westen
 • Gazon in de westelijke tuin: ja of nee?
 • Tips voor je tuinterras op het westen
 • Onderhoudstips voor een tuin op westen
 • Veelgestelde vragen over tuin op het westen

 • Ochtendschaduw versus middagzon: in een tuin op het westen kan het zijn dat een groot deel of zelfs de hele tuin ‘s ochtends in de schaduw ligt, omdat de zon aan de andere kant van het perceel opkomt. Een tuin op het westen krijgt juist in de middag en vroege avond veel zonlicht.
 • Plantselectie: kies voor een tuin op het westen planten die de voorkeur geven aan middagzon en ochtendschaduw kunnen verdragen.

Tuindokter Louis adviseert:

“Een tuin op het westen is geschikt voor allerlei doeleinden, zoals een moestuin, bloementuin, ontspanningsruimte of speelplek.”

De ligging van je tuin bepalen

Meestal ligt de tuin niet exact op één windrichting, maar heb je bijvoorbeeld een tuin op het noordwesten of zuidwesten. Om erachter te komen of je tuin een westelijke ligging heeft, kun je gebruik maken van verschillende methoden en observaties:

 • Observeer de zon. Hij komt ‘s ochtends in het oosten op en gaat onder in het westen. Als je tuin ‘s ochtends in de schaduw ligt en ‘s avonds baadt in het zonlicht, dan is er sprake van een tuin op het westen.
 • Je kunt een kompas gebruiken om de ligging van je tuin exacter vast te stellen. Ga in de tuin staan ​​en houd het kompas horizontaal. Kijk naar het noorden en je weet of je een tuin op het westen hebt.
 • Bekijk je woning met behulp van online kaarten en apps. Met het kompas kun je bepalen of je een tuin op het westen hebt.
Een zonnewijzer in de tuin
Een zonnewijzer helpt om te bepalen welke ligging je tuin heeft

Tuindokter Louis adviseert:

“Een tuinexpert of landschapsarchitect kan je helpen bij het bepalen van de exacte ligging van je tuin.”

Wanneer zon bij tuin op westen

In Nederland hebben we zo’n 1.400 tot 1.700 zonuren per jaar. Een tuin op het zuidwesten of westen heeft gemiddeld de meeste zonuren per dag. Deze zonuren zijn afhankelijk van het seizoen. Dit komt doordat de baan die de zon aflegt met de seizoenen verandert. In de zomer staat de zomer het hoogst aan de hemel en is de baan het langst. In de winter staat de zon lager en maakt-ie een kortere baan.

Vooral in de lente en in het voorjaar heb je gedurende de middag en avond veel zonlicht in een tuin op het westen. In de herfst- en wintermaanden hebben we gemiddeld minder zonuren per dag. Dat merk je ook in de achtertuin. Al heb je met een tuin op het westen ook in de wintermaanden zon in de middag. Van het herfstzonnetje kun je zelfs in de vroege avond nog genieten. Houd er rekening mee dat de inrichting een rol speelt bij het aantal zonuren in je tuin.

Tuin op het westen: voordelen

Een tuin op het westen biedt verschillende voordelen. Als je de avonden graag in de zon op het terras doorbrengt, dan is een tuin op het westen perfect. Omdat deze in de middag- en avonduren veel zon krijgt. Ideaal voor gezellige barbecue-avonden en een drankje bij de ondergaande zon.

Twee mensen grillen een stuk vlees op de barbecue
Het gouden uur in de westtuin geeft avonden in de tuin een extra glow

Dankzij de vele zonuren zijn de avonden aangenaam warm. Bovendien worden alle kamers in je woning gelegen op het westen ook verwarmd. Dat is lekker energiezuinig.

Over energie gesproken: als je aan zonnepanelen denkt, kan een tuin op het westen een gunstig zijn, omdat de panelen in de middaguren de meeste zonne-energie kunnen opvangen.

De meeste tuinliefhebbers houden van een tuin op het westen, omdat je dankzij de vele zonuren een bijzonder grote keuze aan planten tot je beschikking hebt.

Tuin op het westen: nadelen

Hoewel een tuin op het westen veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar je rekening mee moet houden:

In de ochtend kan een westtuin in de schaduw liggen, omdat de zon in het oosten opkomt en pas later op de dag naar het westen beweegt. Dit kan de groei van planten beïnvloeden die ochtendzonlicht nodig hebben. Ook kan ontbijten in de tuin best fris zijn.

Gras in de ochtenddauw
Een voordeel hebben de schatrijke ochtenduurtjes wel: het gras krijgt wat extra water. Zeker handig in de zomer

Het ontbreken van zon in de ochtend, wordt ‘s middags in overvloed goedgemaakt. We hebben het over de zonnestralen, die vooral in de middaguren intens zijn. Een tuin op het westen kan dan ook erg warm worden. Dit is in de zomer niet altijd even fijn voor mens en dier. Bovendien lopen je planten het risico uit te drogen en hebben extra, regelmatige en diepe bewatering nodig.

Tuindokter Louis adviseert:

“Zorg er bij het kiezen van planten voor dat je soorten in je westtuin plaatst die intens zonlicht en hitte kunnen verdragen of zelfs verkiezen.”

Hoewel natuurlijke opwarming de energiekosten voor het verwarmen van het huis in de winter kan verlagen, kan dit in de zomer tot hogere koelingskosten leiden .

De perfecte planten voor een tuin op het westen

Een westerse tuin biedt de beste groeiomstandigheden voor planten die veel zonlicht en warmte verkiezen. Hier zijn enkele soorten planten die goed gedijen in een tuin op het westen:

 • Rozen zijn populaire bloemen die zich in de middagzon ontwikkelen tot sierlijke verschijningen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren en zorgen voor schoonheid en geur in je tuin.
 • Lavendel is een droogtetolerante plant die in de middagzon groeit en geurige bloemen produceert. Het trekt bijen en vlinders aan en geeft je tuin een mediterrane flair.
Lavendelstruik met twee bijen
Lavendel ruikt heerlijk en trekt bijen aan. Bovendien houdt het muggen op afstand
 • Zonnebloemen staan ​​bekend om hun opvallende, grote bloemen en groeien het beste in de volle zon. Ze zijn een prachtige aanvulling op een zonnige tuin op het westen.
 • Sedums zijn gemakkelijk te onderhouden vetplanten die gedijen in de middagzon en er geweldig uitzien in rotstuinen of droge perken.
 • Duizendblad is een droogtetolerante plant met delicate bloemen die in de middagzon groeit en insecten aantrekt.
 • Hibiscusplanten produceren opvallende bloemen en groeien het beste in de volle zon. Ze zijn vooral geschikt voor warmere streken dus ook perfect voor je tuin op het westen.
 • Echinacea, ook bekend als zonnehoed, is een kleurrijke vaste plant die in de zomer heldere bloemen produceert en bijen en vlinders naar je tuin lokken.
 • Floxplanten produceren geurige bloemen en geven de voorkeur aan zonnige locaties. Ze zijn een geweldige aanvulling op bloembedden.
Witte bloemen van de floxplant met felroze kern
De floxplant (of phloxplant) doet het bijzonder goed in de westtuin
 • Afrikaanse lelies zijn bloeiende planten die goed groeien in de middagzon en prachtige bloemtrossen produceren.
 • Lelies zijn bolgewassen die gedijen in de middagzon. Ze staan ​​bekend om hun grote, opzichtige bloemhoofdjes.

Hoe en wanneer je bloembollen het beste kunt planten in een tuin op het westen, lees je hier: Alles over het planten van bloembollen – inclusief handleiding

De ideale grondsoort

Het kan nuttig zijn om bij plaatselijke kwekerijen of tuincentra te informeren naar planten die specifiek zijn voor je regio .

Bovendien moet je ervoor zorgen dat de grond in je op het westen gelegen tuin voldoet aan de behoeften van de planten die je kiest. Hoe je de grondsoort in je tuin bepaalt en optimaliseert, ontdek je in deze gedetailleerde gids: tuingrond verbeteren en analyseren.

Gazon in de westelijke tuin: ja of nee?

De beslissing om gazon aan te leggen in een tuin op het westen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren en het gebruik van de tuin. Wij zetten een aantal aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Een gazon in de westelijke tuin is een goed idee als:

 • Je een tuin met een verzorgde en klassieke uitstraling wilt.
 • Met je (klein)kinderen en/of huisdieren in de tuin wilt spelen.
 • Je in je westtuin lekker op de grond wilt liggen of zitten om te ontspannen, te picknicken of te zonnen.

Kies als je gaat voor een gazon op het westen voor moderne en veerkrachtige gazonzaden die beter tegen droogte en intens zonlicht kunnen, zoals het schaduw graszaad van MOOWY.

Schaduw graszaad
Voorste afbeelding van de schaduw graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Schaduw graszaad
Schaduw graszaad
 • Kiemt volledig in 2-3 weken
 • Ideaal voor een gazon met veel schaduw
 • Door de Aquasaver coating kiemen de zaden 20% sneller en bespaar je 34% water
Bekijk product

Neem liever geen gazon in de westelijke tuin als je:

 • Geen zin of tijd hebt om het gazon regelmatig te onderhouden. Een eenmaal verwaarloosde tuin heeft intensieve zorg nodig om ongedierte en gazonziekten te bestrijden en het gazon te versterken.
 • Liever water spaart. Vooral tijdens hitte- en droogteperioden heeft een gazon op het westen veel water nodig, wat snel duur kan worden. Als alternatief kun je regenwater opvangen en hergebruiken voor het gazon.
 • Van plan bent om ook planten te kweken die specifieke bodemvereisten hebben, omdat dit het gazon kan aantasten.
Twee dezelfde gezonnen zijn in beeld. Een keer zie je in een droog gazon en op de andere foto een frisgroen gazon
Een gezond gazon ziet er nu eenmaal beter uit. Tijdens de zomermaanden heeft een gazon in de westtuin veel aandacht, tijd en liefde nodig

Tips voor je tuinterras op het westen

Een terras in een tuin op het westen kan een heerlijke plek zijn om te genieten van de middagzon en prachtige zonsondergangen. Hier volgen enkele tips om je tuinterras op het westen optimaal te benutten en er een echte wellness-oase van te maken:

 • Bescherming tegen de zon: omdat een ligging op het westen veel middagzon betekent, moet je voor voldoende bescherming tegen de zon zorgen. Parasols, zonneschermen, pergola’s of zonnezeilen zijn ideaal voor het creëren van schaduw en bieden verkoeling.
 • Zitplaatsen: kies tuinmeubilair dat comfortabel en hittebestendig is. Meubels met speciale buitenkussens zijn ideaal om het comfort te verhogen en de noodzakelijke verzorging te minimaliseren.
 • Plantselectie: plaats planten in potten of bloembakken rondom het terras om schaduw te bieden en een aangename sfeer te creëren. Sommige planten, zoals grote wijnstokken, kunnen ook dienen als natuurlijke zonbescherming.
 • Avondverlichting: plaats sfeerverlichting rondom je terras om avonden in de tuin op het westen nog aangenamer te maken. Kerstverlichting, lantaarns, inbouwspots of fakkels zorgen voor een gezellige sfeer.
Een lichtsnoer in de tuin
Lichtsnoeren doen het ook goed in de zomer- en herfsttuin
 • Ventilatie: wanneer het in de zomer erg warm wordt, zorg dan voor voldoende ventilatie op het terras. Je kunt ventilatoren of draagbare airconditioners gebruiken om de temperatuur comfortabel te houden.
 • Vloerbedekking: de vloerbedekking op je terras moet hittebestendig en comfortabel zijn. Populaire opties zijn houten terrassen, tegels, natuursteen of speciale buitenvloeren.

Tuindokter Louis adviseert:

“Indien mogelijk richt je je terras zo in dat je vrij zicht hebt op de zonsondergang. Dat kan door meubels te schikken of bomen of struiken te snoeien.”

Onderhoudstips voor een tuin op westen

Het onderhouden van een tuin op het westen heeft vanwege de intense middagzon en mogelijke droogte wat extra aandacht nodig. Met deze onderhoudstips houd je je westelijk gelegen tuin gezond en mooi:

Omdat een achtertuin op het westen veel zon krijgt, is irrigatie (bewatering) cruciaal. Zorg ervoor dat je planten voldoende water geeft, vooral tijdens droge periodes. Om het water efficiënt en specifiek te verdelen, kun je het beste druppelirrigatie of slangen met irrigatiesproeiers gebruiken. Zorg ervoor dat alle onderdelen intact zijn, zodat je planten goed worden verzorgd. Geef je planten diep water. Zo train je sterke en lange wortels.

Je kunt bloembedden mulchen, zodat het water dat je geeft niet verloren gaat. Organische mulch, zoals schorsmulch of stro, helpt vocht in de grond vast te houden, onderdrukt onkruid en beschermt de grond tegen overmatig uitdrogen.

Verbeter de bodemkwaliteit door organisch materiaal zoals compost toe te voegen. Een gezonde bodem kan water beter vasthouden en plantenwortels beter voorzien.

Een blote hand met aarde boven de grond
De grond in je tuin is het fundament voor gezonde planten. Fotocredits: Gajus/shutterstock

Kies voor je tuin op het westen planten die aangepast zijn aan zonnige, droge omstandigheden. Droogtetolerante planten en vetplanten zijn goede opties. Verminder indien mogelijk het aantal dorstige planten.

Regelmatig onderhoud is belangrijk om je tuin in goede conditie te houden en problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen. Verwijder onkruid, snoei dode bloemen en controleer planten op ziekten en plagen. Maai je gazon regelmatig en geef voldoende water.

Tuindokter Louis adviseert:

“Bescherm je planten tegen overmatig zonlicht en hittestress door gebruik te maken van parasols, plantenschermen of schaduwnetten. Tijdelijke schaduwgevers zoals stromatten of jutedoeken zijn snelle helpers.”

Snoei bomen en struiken regelmatig om ervoor te zorgen dat ze goed geventileerd zijn en voldoende zonlicht ontvangen. Daarnaast is het belangrijk om een tuin op het westen winterklaar te maken en gevoelige planten te beschermen tegen vorst.

Veelgestelde vragen over tuin op het westen

Hoeveel zonuren heeft een tuin op het westen?

Afhankelijk van de geografische ligging heeft een op het westen gelegen tuin in de lente ongeveer 5 tot 7 uur zon per dag, in de zomer 8 tot 12 uur, in de herfst 4 tot 6 uur en in de winter 2 tot 4 uur zon per dag.

Wat is een tuin op het westen?

In een westerse tuin zijn de ochtenden koel en de middagen en avonden aangenaam warm tot heet. Hittebestendige en zonminnende planten zoals rozen en lavendel gedijen hier bijzonder goed.

Welke planten zijn geschikt voor een westerse tuin?

Rozen, lavendel, zonnebloemen, sedum, duizendblad, hibiscus, zonnehoed, lelies, floxplanten en Afrikaanse lelies zijn geschikt voor een tuin op het westen.

Meer over tuinonderhoud?

Kortom, een tuin op het noorden mag dan wel zijn eigen set uitdagingen hebben, maar met de juiste kennis en creativiteit kunnen deze omgetoverd worden tot unieke kansen. Laat de noordelijke winden je niet weerhouden van het creëren van een prachtige buitenruimte!

Meer van onze tuin tips lezen? Je vind ze hier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!