Tips & Advies
Iemand plant plantjes in moestuin
8 MIN 26 jun
Laatste update: 28 jun 2024

De Moestuin Bemesten: Waarom, Wanneer & Hoe

Wil je zeker zijn van een succesvolle oogst? Ontdek de beste manieren om je moestuin te bemesten en maximaliseer de opbrengst.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze

Als jij alles wilt weten over je moestuin bemesten, ben je absoluut op de juiste pagina beland! We leggen uit waarom je een moestuin moet bemesten en kijken naar verschillende soorten meststoffen en hun toepassingen. Ook bespreken we wanneer en hoe vaak bemesting het meest effectief is. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Bemesting moestuin
 • Waarom moestuin bemesten?
 • Welke groenten en welk fruit bemesten?
 • Welke soorten meststoffen zijn er?
 • Wanneer moestuin bemesten?
 • Wanneer stalmest op moestuin?
 • Hoe bemest je je moestuin?
 • Moestuin bemesten, conclusie

Bovendien krijg je tips over hoe je de moestuin het beste kunt bemesten, rekening houdend met de behoeften van specifieke gewassen en de verschillende fasen van groei. 

Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met je eerste moestuin, deze gids biedt waardevolle inzichten en praktische tips om de voeding en gezondheid van je bodem te verbeteren, met als doel een verbluffend rijke opbrengst.

Bemesting moestuin

Een weelderige, productieve moestuin begint bij de basis: een gezonde, voedzame bodem. De sleutel tot het realiseren van deze basis is een effectieve bemesting van de moestuin.. 

Een juiste bemesting voorziet de moestuingrond niet alleen van de nodige voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, maar verbetert ook de structuur en de zuurgraad van de bodem, wat de gezondheid en de kracht van je gewassen ten goede komt. 

Een mand vol groenten uit de moestuin

Waarom moestuin bemesten?

Moestuin mest speelt een cruciale rol in de gezondheid en productiviteit van je moestuin. Planten in je moestuin moeten in een relatief korte periode veel presteren en vruchten produceren die wij oogsten. Hierbij worden essentiële voedingsstoffen uit de bodem gebruikt. 

Het is van belang dat deze voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, regelmatig worden aangevuld om uitputting van de bodem te voorkomen en de groei en gezondheid van de planten te ondersteunen. Dit is waarom het bemesten van je moestuin belangrijk is:

 • Voedingsstoffen aanvullen: als planten groeien en vruchten produceren, onttrekken ze voedingsstoffen aan de bodem die essentieel zijn voor hun ontwikkeling. Zonder bemesting kunnen deze voedingsstoffen uitgeput raken, wat leidt tot een minder vruchtbare bodem en uiteindelijk een lagere opbrengst.
 • Optimalisatie van de zuurgraad: de zuurgraad van de bodem beïnvloedt de opname van voedingsstoffen door planten. Een te zure bodem kan de opname van voedingsstoffen belemmeren. Test regelmatig de zuurgraad en pas deze waar nodig aan, zodat je planten de voedingsstoffen effectief kunnen opnemen. Door kalk op je moestuin te strooien, breng je de zuurtegraad eenvoudig op peil. 
 • Stimulatie van groei en opbrengst: regelmatige bemesting stimuleert de groei van planten. Dit resulteert in sterkere planten die meer en betere vruchten kunnen produceren, wat leidt tot een grotere en gezondere oogst.
 • Weerstand tegen ziekten en plagen: goedbemeste planten zijn over het algemeen gezonder en beter bestand tegen ziekten en plagen. Voedingsstoffen zoals kalium spelen een belangrijke rol in het verhogen van de weerstand van planten.

Door je moestuin voldoende te bemesten, draag je ook bij aan duurzamer tuinieren. Door het bevorderen van een rijke, natuurlijke bodemkwaliteit, minimaliseer je de behoefte aan chemische pesticiden. 

Welke groenten en welk fruit bemesten?

Een gezonde grond komt iedere moestuin (en iedere plant) ten goede.

Wat groenten aangaat, zijn vooral hongerige groenten met veel vruchten (komkommer, courgette, tomaat) en koolsoorten (boerenkool, spruiten) blij met extra voeding. 

Fruit heeft vaak minder behoefte aan veel mest, maar de meeste bessen, bramen, aardbeien, kersen en druiven kunnen een beetje extra voeding op z’n tijd extra waarderen.

Welke soorten meststoffen zijn er?

Wil jij je eigen moestuin beginnen? Dan is het goed om te weten welke voeding je het beste kunt gebruiken. In de wereld van moestuin mest er grofweg drie soorten meststoffen die men kan gebruiken: compost, organische mest en kunstmest. Elk van deze meststoffen heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van de behoeften van jouw moestuin.

Compost

Compost ontstaat door het natuurlijke afbraakproces van organisch materiaal, zoals plantenresten en voedselafval. Dit materiaal wordt omgezet in een voedzame bodemverbeteraar die niet alleen essentiële voedingsstoffen levert, maar ook de bodemstructuur verbetert. 

Iemand brengt met de hand compost voor de moestuin aan

Als je in je moestuin compost gebruikt, stimuleert dat het bodemleven. Dit draagt bij aan een gezondere plantengroei en een betere vochtretentie in de bodem. Het is vooral nuttig voor het verbeteren van de structuur van zowel zand- als kleigronden, waardoor deze beter water en voedingsstoffen kunnen vasthouden. Hier lees je meer over bodemtypes en over tuingrond verbeteren.

Organische mest

Organische meststoffen zijn afkomstig van natuurlijke bronnen zoals dierlijke uitwerpselen (bijvoorbeeld kippenmest, koemest) en plantenmaterialen (zoals groenbemesters). Deze meststoffen zijn rijk aan voedingsstoffen en verbeteren de bodemgezondheid op lange termijn. 

Ze geven hun voedingsstoffen geleidelijk af, wat de kans op uitspoeling van voedingsstoffen vermindert en zorgt voor een stabiele groei van planten. Organische meststoffen ondersteunen ook een levendig bodemleven, wat essentieel is voor een gezonde bodemstructuur en vruchtbaarheid.

Kunstmest

Kunstmest, ook bekend als minerale mest, bestaat uit synthetisch vervaardigde voedingsstoffen die snel beschikbaar zijn voor de planten. Hoewel kunstmest snelle resultaten kan leveren, zoals verhoogde groei en productie, heeft het geen positief effect op de bodemgezondheid op lange termijn. 

Het gebruik van kunstmest leidt mogelijk tot een overvloed aan voedingsstoffen. Dit kan een ontwrichting in het ecosysteem veroorzaken. Daarom raden we aan om kunstmest niet (of met mate) te gebruiken en waar mogelijk te kiezen voor organische alternatieven die de bodemgezondheid ondersteunen.

Wanneer moestuin bemesten?

Nu we weten waarom de juiste moestuin voeding belangrijk is voor het floreren van je moestuintje, gaan we kijken naar hoe vaak je je moestuin moet bemesten.

Voorjaar en najaar

Je moestuin bemesten, doe je idealiter tweemaal per jaar: in het voorjaar en in het najaar. In het voorjaar, rond maart of april, wanneer de planten ontwaken uit hun winterslaap, hebben ze essentiële voedingsstoffen nodig om krachtig te kunnen groeien. Dit is ook het moment waarop de bodem actief wordt en de voedingsstoffen goed kan opnemen. 

Een tweede bemestingsronde in het najaar helpt de planten om voedingsstoffen op te slaan die ze gedurende de winter kunnen gebruiken. Dit is cruciaal voor het behoud van een gezonde groei bij aanvang van het volgende groeiseizoen.

Bij het planten en tijdens het groeiseizoen

Direct bij het planten van nieuwe gewassen, meestal tussen april en mei, is het aan te raden om je moestuin te bemesten. Dit zorgt voor een sterke start en bevordert een gezonde ontwikkeling van jonge planten. 

Gedurende het groeiseizoen, met een piek in juni of juli, kan een tweede bemesting noodzakelijk zijn, vooral voor snelgroeiende gewassen en planten die veel voedingsstoffen onttrekken uit de bodem (dit geldt voor de meeste koolsoorten). 

Voor specifieke planten, zoals eenjarige gewassen, is het zelfs aan te raden om een extra bemesting in juni toe te passen. Let altijd op de specifieke behoeften van je gewassen en pas de bemestingsfrequentie hierop aan. Te veel bemesten kan nadelig zijn en de planten verzwakken, dus het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken en de conditie van je moestuin goed in de gaten te houden.

Wanneer stalmest op moestuin?

Als je kippenmest in de moestuin wilt gebruiken of paardenmest voor de moestuin bewaard, kun je dit het beste in de herfst gebruiken. Stalmest is qua samenstelling vrij intens. Door de regen en wind tijdens de herfst en de winter, wordt de hevigheid van deze mest wat afgezwakt.

Een kruiwagen vol paardenmest bij de moestuin

Voor de groeiperiode kan ook beendermeel of bloedmeel worden gebruikt als mest. Beendermeel bevat veel stikstof en fosfor. Fosfor bevordert de bloem- en vruchtvorming. Bovendien zorgt het voor stevig ingewortelde planten. Hierdoor is het ook een goede voeding als je net hebt aangeplant. Bloedmeel bevat juist weer veel stikstof, dit bevordert de groei.

Hoe bemest je je moestuin?

Door onderstaande stappen te volgen als je gaat bemesten, kan je moestuin de voeding zo goed mogelijk opnemen.

Bodemvoorbereiding

Begin met het verwijderen van onkruid en stenen. Spit de grond daarna om en meng de bodemverbeteraars, zoals compost en bemeste tuinaarde, grondig door de bovenlaag. Dit maakt de grond luchtiger en verrijkt deze met essentiële voedingsstoffen, wat essentieel is voor een goede wortelontwikkeling. 

Een laag van 5 tot 10 cm compost, gemengd met de bovenste laag grond, voorziet je moestuin van een rijke basis vol voedingsstoffen. Bovendien zorgt het ervoor dat de bodem vocht beter kan vasthouden.

Strooi- en inwerkmethoden

Na de voorbereiding van de bodem is het tijd om de meststoffen toe te passen. Gebruik een speciale moestuin mest en strooi deze gelijkmatig uit over de grond. De biologische moestuin mest van MOOWY bevat veel kalium en organisch stikstof, en is perfect voor (vrucht-) groenten en (klein) fruit.

De beste voeding voor je groenten en fruit
De beste voeding voor je groenten en fruit
Bio moestuin mest
 • 100% organisch & plantaardig
 • Eenvoudig te mengen met het gietwater
 • Ideaal voor (vrucht)groenten en (klein)fruit

Werk de meststoffen oppervlakkig in met een hark of cultivator. Dit helpt om de meststoffen goed met de grond te mengen en bevordert een gelijkmatige voedingsopname door de planten.

Nazorg

Na het inwerken van de meststoffen is het belangrijk om de grond goed te onderhouden. Dit omvat regelmatig water geven en het controleren van de groei van je planten. 

Houd de vochtigheid van de grond in de gaten en voeg indien nodig extra compost toe om de bodemstructuur te blijven verbeteren en om een stabiele voedingsbasis te behouden.

Moestuin bemesten, conclusie

Bemesting is onmisbaar voor een gezonde, productieve moestuin. Door gebruik te maken van compost, organische mest of kunstmest, zorg je voor een constante toevoer van essentiële voedingsstoffen en creëer je een duurzame en bloeiende moestuin.

Jouw inzet zal worden beloond met een rijke, verbluffende opbrengst waar je seizoen na seizoen van kunt genieten.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin