Tips & Advies
Tuinplanten in houten vat met klompen ervoor
9 MIN 22 mei
Laatste update: 23 mei 2025

Inheemse Planten voor je Tuin: een Complete Gids

Steeds meer mensen kiezen voor inheemse planten in de tuin. Wat zijn het precies en wat zijn populaire soorten? Lees er alles over!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Ben jij van plan om inheemse planten in je tuin neer te zetten? Goed idee! In dit artikel ontdek je wat inheemse planten precies zijn, waarom ze onmisbaar zijn voor de biodiversiteit, en hoe je ze kunt toepassen in je eigen tuin. Je krijgt praktische tips over populaire soorten en we leggen uit wanneer het beste moment is om inheemse vaste planten te zaaien (of te planten). Lees snel verder en ontdek alles over inheemse tuinplanten!

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Wat zijn inheemse planten precies?
  • De rol van inheemse planten in biodiversiteit
  • Inheemse vast planten: een handige lijst
  • Inheemse klimplanten en struiken
  • Zo pas je inheemse planten toe in je tuin
  • Veelgestelde vragen over inheemse planten
  • Inheemse planten in je tuin, conclusie

Wat zijn inheemse planten precies?

Wanneer je door het tuincentrum loopt, is het vaak onduidelijk welke planten van nature in onze Nederlandse bodems thuishoren. Toch maakt dit onderscheid een wereld van verschil voor onze lokale ecosystemen.

Inheems betekenis

Inheems betekent dat iets van nature in een bepaald gebied voorkomt. Inheemse planten zijn wilde soorten die zonder menselijke hulp in Nederland terecht zijn gekomen. Ze hebben zich na de laatste ijstijd (ongeveer 13.000 jaar geleden) vanuit zuidelijke streken naar onze regio’s verplaatst en zich hier gevestigd. 

Planten die vóór het jaar 1500 door mensen zijn geïntroduceerd, zoals het door Romeinse soldaten meegebrachte zevenblad, worden ‘ingeburgerd’ of ‘archeofyten’ genoemd en rekenen we tegenwoordig ook tot de inheemse flora.

Verschil tussen inheemse en uitheemse planten

Uitheemse planten (exoten) zijn door mensen na 1500 naar Nederland gebracht. Het belangrijkste verschil zit in de aanpassing aan onze omgeving:

  • Inheemse planten zijn perfect afgestemd op onze bodem, ons klimaat en onze insecten
  • Uitheemse soorten missen deze langdurige aanpassing
  • Inheemse planten bezitten meer genetische diversiteit
  • Lokale insecten herkennen uitheemse planten vaak niet als voedselbron

De bloeitijd van inheemse planten is bovendien precies afgestemd op wanneer onze insecten voedsel nodig hebben. Bij uitheemse varianten klopt deze timing vaak niet.

Bij op bloem wilde akelei

Waarom zijn inheemse planten belangrijk?

Wist je dat inheemse tuinplanten cruciaal zijn voor het overleven van onze lokale insecten? In Nederland is in slechts enkele decennia tot wel 75% van de insectenpopulaties verdwenen, wat een enorme aanslag op de kringloop van het leven betekent. Door inheemse tuinplanten te kiezen, draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit. 

Inheemse planten zijn perfect aangepast aan de lokale omstandigheden en hebben door de eeuwen heen een speciale band ontwikkeld met onze insecten. Onze planten en insecten zijn perfect op elkaar afgestemd geraakt. Deze samenwerking wordt ook wel ‘co-evolutie’ genoemd. 

De rol van inheemse planten in biodiversiteit

Planten die inheems zijn, bieden voedsel op precies het juiste moment (bijvoorbeeld aan wilde bijen, vlinders en andere bestuivers). Bovendien zijn ze beter bestand tegen klimaatverandering en hebben ze minder verzorging nodig, omdat ze optimaal zijn afgestemd op de Nederlandse bodem en ons klimaat.

De waarde van inheemse planten is onmiskenbaar:

  • Ze vormen de basis van gezonde ecosystemen
  • Ze zijn de belangrijkste voedselbron voor lokale insecten
  • Ze werken samen met specifieke bodembacteriën en schimmels
  • Veel insecten zijn voor hun voortplanting volledig afhankelijk van specifieke inheemse planten
Hand van vrouw en vlinder in weide bij zonsopgang

Vooral dat laatste punt is cruciaal: waardplanten, waarop insecten hun eitjes leggen, zijn voor 99% inheems. Als deze planten verdwijnen, verdwijnen ook de insecten die ervan afhankelijk zijn.

Inheemse planten Nederland

In Nederland hebben we maar liefst 350 soorten wilde bijen die gebruik maken van 478 plantensoorten. We onderscheiden verschillende soorten relaties (sommige planten vervullen beide functies):

  • Waardplanten: hierop leggen insecten hun eitjes
  • Drachtplanten: hieruit halen volwassen insecten hun voedsel.

Inheemse vast planten: een handige lijst

Nu je weet waarom inheemse planten zo belangrijk zijn, is het tijd om enkele populaire soorten voor je tuin te ontdekken. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar trekken met hun inheemse bloemen ook talloze insecten aan.

Wilde marjolein

Wilde marjolein, ook bekend als oregano, is een vaste plant die 40 tot 50 cm hoog wordt. Deze beschermde inheemse soort heeft het liefst een warme, zonnige standplaats met een kalkrijke bodem. De plant bloeit met lichtroze bloemetjes die een waar feestmaal zijn voor bijen en vlinders. Daarnaast is wilde marjolein uiteraard een fantastisch keukenkruid dat je vers of gedroogd kunt gebruiken in talloze gerechten. In het voorjaar kun je de plant ver terugsnoeien, waarna deze weer krachtig uitloopt.

Roze bloemen van wilde marjolein

Duifkruid 

Duifkruid (scabiosa columbaria) is een charmante plant uit de kamperfoeliefamilie die in Nederland zeldzaam is geworden en op de Rode Lijst staat. De plant bloeit van juli tot september met roodachtig lila, soms witte bloemen. Duifkruid staat graag in de volle zon, maar verdraagt ook halfschaduw. Bovendien houdt de plant niet van natte voeten, dus zorg voor goede drainage. Vlinders en bijen zijn dol op deze plant, wat deze tot een ideale keuze maakt voor een vlindervriendelijke tuin.

Hommel op paarse bloemen duifkruid

Beemdkroon 

Beemdkroon heeft zonder twijfel een van de meest fantastische inheemse bloemen van Nederland. De lilablauwe bloemen zitten vaak vol met vlinders, bijen en andere insecten. Belangrijk om te weten is dat de zeldzame knautiabij volledig afhankelijk is van deze plant. Ook de zeer zeldzame knautiawespbij, die parasiteert op de knautiabij, is op deze plant te vinden.

Paars-fuchsia bloemen beemdkroon

Hemelsleutel (sedum)

Hemelsleutel is een vetplant met roze bloemen. Als middellage plant bloeit hij van juli tot september en produceert veel nectar, vooral de traditionele roze soort (de hylotelephium spectabile). Deze vetplant slaat water op in zijn dikke bladeren, waardoor hij goed tegen droogte kan.

Roze bloemen hemelsleutel

Beemdooievaarsbek

De beemdooievaarsbek imponeert met zijn intens blauwe tot lilablauwe bloemen. Deze zomerbloeier (juni-juli) trekt bijen en vlinders aan en is een waardplant voor diverse soorten blauwtjes. Door de plant na de bloei te snoeien, kun je een tweede bloei in het najaar stimuleren.

Blauw-paarse bloemen beemdooievaarsbek

Koninginnekruid 

Koninginnekruid wordt 50 tot 150 cm hoog en bloeit van juni tot september met oudroze bloemen. De plant gedijt het beste op vochtige of zelfs natte standplaatsen en verspreidt een honingachtige geur. Deze plant is een favoriet bij vlinders zoals atalanta’s, landkaartjes en koninginnenpages.

Oudroze bloemen koninginnekruid

Inheemse klimplanten en struiken

Zoek je inheemse klimplanten voor in je tuin? Dan is de wilde kamperfoelie, bosrank of wintergroene klimop een perfecte keuze. Deze klimmers doen het over het algemeen goed in iedere Nederlandse tuin. Als je een inheemse struik op je verlanglijstje hebt staan, is de wilde liguster of zuurbes een aanrader. Deze struiken kun je goed met elkaar combineren en geven je inheemse tuin lekker veel body.

Ligusterstruik in bloei met vlinder erop

Zo pas je inheemse planten toe in je tuin

Het toepassen van inheemse planten in je tuin is eenvoudiger dan je denkt. Met een paar eenvoudige principes creëer je een biodiverse tuin die zowel mooi als ecologisch waardevol is.

Inheemse planten in potten of borders

Je kunt inheemse vaste planten zowel in borders als in potten planten. Voor potten is goede drainage essentieel – leg een laagje dakpanscherven of puin van ongeveer 2 cm op de bodem. Vul de pot vervolgens met biologische potgrond tot maximaal 1-2 cm onder de rand. Dit voorkomt overstroming tijdens het water geven.

In kleinere potten doen planten die van nature op droge plaatsen groeien het beste. Grotere bakken bieden meer buffervermogen qua vocht, waardoor je meer soorten kunt planten.

Tip
Houd er rekening mee dat planten in potten vaker water nodig hebben dan planten in de volle grond, vooral op zonnige of winderige plekken.

Combineren met niet-inheemse soorten

Een veelgestelde vraag is of je alleen inheemse planten moet gebruiken. Dat is niet noodzakelijk. Je kunt inheemse planten prima combineren met gecultiveerde tuinplanten voor een optimale balans tussen biodiversiteit en een aantrekkelijke tuin.

Het 80-20 principe werkt goed: plant 80% van je tuin met inheemse soorten en 20% met andere planten die je mooi vindt. Kies bij voorkeur voor openbloemige soorten zodat ze bestuivers kunnen bedienen. Door deze combinatie creëer je een tuin die jaarrond zowel nuttig als prachtig is. Wil je het hele jaar door genieten van bloemenpracht? Lees hier dan meer over het creëren van een jaarrond bloeiende tuin.

Let op standplaats: zon, halfschaduw of schaduw

Inheemse planten hebben, net als alle planten, specifieke voorkeuren qua standplaats. Planten die van nature in bossen voorkomen, zijn vaak inheemse planten die houden van schaduw of halfschaduw. Bij minder dan 2 uur direct zonlicht per dag spreken we van een schaduwplek.

Voorbeelden van inheemse schaduwplanten zijn:

  • Bosandoorn (stachys sylvatica)
  • Donkere ooievaarsbek (geranium phaeum)
  • Wilde akelei (aquilegia vulgaris)

Deze schaduwminnende soorten houden van een bodem met wat humus. Verrijk de grond daarom met humusrijke compost of potgrond voor het beste resultaat. Hier lees je meer over het kiezen en verzorgen van schaduwplanten in je tuin

Wanneer planten of zaaien voor het beste resultaat?

Verrassend genoeg is niet het voorjaar, maar juist het najaar het beste moment om inheemse planten te zaaien of te planten. De planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Sommige zaden hebben een koude periode nodig om te kunnen kiemen.

Kinderen planten tuinplanten in pot

Het voordeel van planten in het najaar (eind augustus tot december) is dat de bodem nog relatief warm is, terwijl de lucht al koeler wordt. Dit bevordert de wortelvorming. Planten kunnen zich dan goed vestigen en in het voorjaar krachtiger uitgroeien en bloeien.

Vaste planten en inheemse soorten zaai je het beste op het moment dat ze het in de natuur ook doen – direct na de bloei als ze zaad vormen. Het grote voordeel is dat de zaden dan nog niet volledig in rust zijn gekomen, waardoor ze beter kiemen.

Veelgestelde vragen over inheemse planten

Wat zijn inheemse planten en waarom zijn ze belangrijk?

Inheemse planten zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen en perfect zijn aangepast aan ons klimaat en onze bodem. Ze zijn essentieel voor lokale insecten en dragen bij aan de biodiversiteit.

Kan ik inheemse soorten combineren met niet-inheemse soorten?

Ja, dat kan zeker. Een goede vuistregel is het 80-20 principe: plant 80% inheemse soorten en 20% niet-inheemse planten die je mooi vindt. Zo creëer je een tuin die zowel ecologisch waardevol als aantrekkelijk is.

Welke inheemse planten zijn geschikt voor een schaduwrijke tuin?

Voor schaduwrijke plekken zijn er verschillende geschikte inheemse planten. Voorbeelden zijn bosandoorn, donkere ooievaarsbek en wilde akelei. Deze planten gedijen goed in de schaduw en houden van een humusrijke bodem.

Inheemse planten in je tuin, conclusie

Inheemse planten vormen zonder twijfel het kloppende hart van een natuurvriendelijke tuin. Zoals we hebben gezien, zijn deze planten niet alleen perfect aangepast aan onze Nederlandse bodem en klimaat, maar bieden ze ook essentiële ondersteuning aan onze lokale insecten. 

Uiteindelijk draag je met elke inheemse plant die je kiest direct bij aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. De wilde marjolein, beemdkroon of hemelsleutel in jouw tuin kan het verschil maken voor tientallen insectensoorten. 

Kun je nog wel wat inspiratie of hulp gebruiken? Hier krijg je meer handige tips en tuinadvies. Heb je een vraag of opmerking over inheemse tuinplanten? Laat het ons weten in een reactie, we helpen je graag verder!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
8,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de speel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Speel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
19,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Snelwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin