Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Het gazon winterklaar maken
In deze blog wil ik meer duidelijkheid creëren over waar we in het latere najaar precies rekening mee moeten houden om het gazon klaar te stomen voor de winter. Zodoende komt het gazon volgend voorjaar veel sneller en sterker terug uit de winterslaap!
In deze blog wil ik meer duidelijkheid creëren over waar we in het latere najaar precies rekening mee moeten houden om het gazon klaar te stomen voor de winter. Zodoende komt het gazon volgend voorjaar veel sneller en sterker terug uit de winterslaap!
Bemesten in het late najaar creëert een boost volgend voorjaar!
Men stelt vaak de vraag aan mij of bemesten in de herfst echt nodig is. Het antwoord is een volmondige JA! Er zijn namelijk drie grote voordelen aan verbonden. De meeste mensen weten dit niet en zullen dit ook niet toepassen en daarom zal jouw gazon het mooiste van de buurt zijn!
Voordeel 1
De gezondheid van het gras wordt verbeterd en het gazon zal qua kleur direct een mooier uiterlijk krijgen. Dit is een leuk voordeel, maar lang niet het grootste voordeel!
Voordeel 2
Door de betere gezondheid van de plant en sterkere celstructuur zal het gazon tijdens de winter langer kleur houden en beter stand houden. Het dunt hierdoor minder uit en zal dus ook minder mos toelaten.
Voordeel 3
Dit is het allergrootste voordeel van bemesten in het najaar, zelfs laat in het najaar. De herfst is namelijk de allerbeste tijd voor je gazon om een sterker wortelstelsel te ontwikkelen en voedingsstoffen op te slaan. Hierdoor kan het gras wat bijbenen zodra de temperatuur boven de 5 graden komt, ook al is het midden december. Je zal dit tijdens de winter niet merken, maar het volgende voorjaar heeft jouw gazon alle nodige voedingsstoffen paraat om van start te gaan. Hierdoor heb je een enorme voorsprong. Jouw gazon zal snel kleur krijgen en kan je al zo vroeg als februari voor de eerste keer maaien!
Tot wanneer kan ik bemesten?
Ik pas altijd 2 bemestingen in het najaar toe. Namelijk een keer rond begin september en een late, wat meer “winter”, bemesting eind oktober/ begin november. Van die eerste bemesting merk je altijd direct veel resultaat in groei, kleur en dichtheid. De “winter” bemesting kan nog prima geven worden in november, maar hoe eerder, des te meer het gras er direct van profiteert. Gras groeit actief tot 7 graden. Zakt de temperatuur daaronder dan neemt het tot 4 graden nog wel voedingstoffen op, maar ontwikkelt het geen nieuw blad.
Houd rekening met de temperatuur voor het zaaien van graszaad.
Het graszaad moet een bodem temperatuur hebben van minimaal 10 graden om te kunnen kiemen. Daarna moet de temperatuur ongeveer 4 weken boven de 10 graden blijven om zich te kunnen vestigen voor de winter. Jong gras is namelijk gevoeliger aan vorst. Als het gras niet genoeg tijd heeft om zich te ontwikkelen kan het bij de eerste vorst periode afsterven.
Maaien
Tot eind oktober groeit het gras nog goed, daarom is het belangrijk om wekelijks te blijven maaien. Dit helpt ook om het blad van het gazon te verwijderen. Naarmate het najaar vordert kan je de maaier hoger zetten. Neem als richtlijn 5 à 8 cm. Als het gras te kort wordt gemaaid dan is het minder sterk om de winter te doorstaan.
Wanneer de temperaturen een week lang constant rond de 5 graden zijn, zal je merken dat de rem erop gaat en dat het gras niet meer groeit. Hierna zal ook je laatste maaibeurt snel volgen.
TIP: Berg na je laatste maaibeurt de maaier schoon op. Ook de maaier kan je winterklaar maken, ik doe dit altijd door het onderhoud, dat je in het voorjaar zou doen, al gelijk na de laatste maaibeurt te doen. Zo zal je maaier volgend voorjaar klaar zijn voor gebruik en zal hij in 1 keer starten!
Houd het gras schoon
Tijdens het najaar willen we het gras nog optimaal laten groeien zodat het sterk de winter ingaat. De grootste vijand in de herfst is het blad dat van de bomen valt. Om te blijven bestaan heeft gras licht nodig, wanneer er teveel blad op het gazon ligt krijgt het weinig licht waardoor het zal afsterven.
Daarnaast heeft teveel blad op het gazon ook een verstikkende functie waardoor vocht moeilijk verdampt. Dit is de ideale omgeving voor ziektes en schimmels om zich te ontwikkelen.
Het wekelijks oprapen van blad is erg belangrijk voor de gezondheid van gras en zo geef je mos en ziektes minder kans.
Ga voorzichtig met het gras om
Tot slot is het ook belangrijk om het gazon wat te ontzien in de aanloop naar de winter. Voetballen zal bijvoorbeeld schade aanbrengen die niet meer kan worden hersteld voor de winter. Ook tijdens de winter moet je oppassen. Loop zeker niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor breekt de kroon en zal de plant afsterven. Laat sneeuw liggen op het gras, het werkt isolerend. Al met al moet je het gazon proberen te ontzien, het kan namelijk niet herstellen en de opgelopen schade zorgt voor kale plekken na de winter.
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
Lees meer
De beste tips voor een groen en gezond gazon
Wil jij een gazon kalender?
🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.
Vul je email adres in
Ontvang de gazonkalender in de mail
Geniet het hele jaar van een groen gazon!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?