Gazononderhoud in april

Het is april en het tuinseizoen is officieel van start gegaan. En we kunnen weer los! Verticuteren, bemesten, grasmaaien, onkruid wieden en gras zaaien. Welke klussen voor een mooier en sterker gazon pak jij deze maand op?

3 MIN 01 apr
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

Het is april en het tuinseizoen is officieel van start gegaan. En we kunnen weer los! Verticuteren, bemesten, grasmaaien, onkruid wieden, gras zaaien. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Verticuteren

We noemden het al in de blog gazononderhoud in maart, maar misschien was het weer er niet naar of ben je er gewoonweg niet aan toe gekomen: verticuteren. Heb je dit nog niet gedaan, dan kan dat deze maand nog prima. Doe het wel voordat je de eerste meststof toedient. Verticuteren is zeer belastend voor het gazon, maar nu het warmer wordt en het gras weer begint te groeien, kan het ook weer snel herstellen. Wil je meer weten over verticuteren? Je leest er hier alles over.

Bemesten

De voorjaarsbemesting geeft je gazon een welverdiende oppepper. Dat kan het wel gebruiken na de barre wintermaanden. In een lentemeststof zit extra stikstof, dit geeft je grasmat een boost om lekker te gaan groeien en dit geeft het een diepe, groene kleur. Onze Spring Boost is makkelijk toe te passen, geurloos en ongevaarlijk voor huisdieren en kinderen.

Twijfel je nog of je het gazon moet bemesten? Ik geef je 3 redenen om nu aan de slag te gaan!

gazon bemesten met strooiwagen

Reden 1: Met een voorjaarsbemesting help je je gazon te herstellen na de wintermaanden.

Al die gure regen, sneeuwbuien en stormen zijn een aanslag op je grasmat. Verticuteer je het daarna ook nog, dan is het helemaal bar! Door het toedienen van de juiste meststoffen kan het gras een handje worden geholpen in het herstel. Een sterke grasmat zal zich sneller herstellen dan een gazon dat minder gezond is.

Reden 2: Je verbetert de weerstand van het gras.

Een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziektes en plagen. Ook wordt het gazon minder kwetsbaar voor de zwaardere periodes zoals de extreme droogte in de zomermaanden, die steeds vaker voor lijken te komen in ons klimaat.

Reden 3: Een mooie, dichte grasmat.

Een voorjaarsbemesting doet je gras sneller groeien, maar creëert ook echt een vollere en groenere grasmat. En zeg nou zelf: het oog wil toch ook wat?!

Grasmaaien

In maart heb je het gras misschien al een eerste keer gemaaid, maar deze maand begint het maaiseizoen pas echt! Na de voorjaarsbemesting kan je het gazon weer regelmatig maaien. In april kan het veel regenen. Let er wel op dat je maait wanneer het gras droog is.

Is het gras toch nog nat wanneer je aan de slag wilt? Deze tips helpen je bij het maaien van nat gras:

  • Sleep je tuinslang ’s ochtends over het gras om regendruppels of dauw van de grassprietjes te verwijderen. Zo zal het gras sneller drogen.
  • Maai het gras in de middag, dan heeft het de tijd gehad om te drogen.
  • Zet je grasmaaier op een hoge stand.
  • Maak je maaier goed schoon na het maaien. Nat gras blijft makkelijk onder de maaier hangen en zorgt voor opstoppingen.
  • Houd de messen van je maaier scherp en geef je vierwieler eens een onderhoudsbeurt. Je leest hier hoe je dat doet.

Onkruid bestrijden

Als gras weer groeit, doet onkruid dat ook. Zie je deze ongewenste plantjes opkomen en jouw (gras)planten verdrukken, verwijder ze dan direct. Lees hier 15 manieren om onkruid te verwijderen, bestrijden en voorkomen.

Gras zaaien

Kale plekken in het gazon? April is de perfecte maand om bij te zaaien. De bodemtemperatuur stijgt, het gras groeit en de buien zorgen voor een natuurlijke bewatering. Ook als je grasmat wat dunner oogt doe je er goed aan om graszaad bij te zaaien. Zo groeien er altijd weer nieuwe grassprieten, die de oude vervangen en onkruid de ruimte ontnemen om te groeien. Wist je dat jonge gazons beter bestand zijn tegen ziekten en onkruid? Door bij te zaaien verjong je het gazon!

graszaad in hand

Wil je graszoden leggen? Ook dat kan goed in april. Je leest er alles over in onze graszoden FAQ.

Welke tuinklussen doe jij nog meer deze maand?

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!