Gazononderhoud,

Het gazon winterklaar maken: hoe doe je dat en wat heb je nodig?

De herfst is hét seizoen om je gazon winterklaar te maken. Als je het goed aanpakt, zorg je er niet alleen voor dat je gazon de winter overleeft, maar er volgend jaar ook nog eens sterker uitkomt. Wat kun jij dit najaar doen om je gazon de winter door te helpen? Met deze tips stoom jij je grasmat klaar voor de lente.

8 MIN 16 nov
Laatste update: 04 jan 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

11 MIN 29 sep Een voortuin ontwerpen met oprit: inspiratie, praktische tips en ideeën 9 MIN 24 sep Wolluizen op planten: bestrijding en preventie 9 MIN 22 sep De perfecte tuin op het oosten ontwerpen: hoe doe je dat
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat is de beste tijd om het gazon winterklaar te maken?

Wanneer het beste moment is om je grasmat klaar voor winter te maken hangt af van een paar factoren. Waar moet je op letten als je je gazon klaar wilt maken voor de winter?

Inhoudsopgave:
 • Wat is de beste tijd om het gazon winterklaar te maken?
 • Hoe maak je je gazon winterklaar?
 • Je gazon winterklaar maken in beeld
 • Meer over tuinonderhoud?
 • Veel gestelde vragen

De bodemtemperatuur

Gras groeit nog bij een temperatuur van 7 graden. Zakt de temperatuur verder, dan is niet alle hoop verloren. De bodem neemt namelijk nog wel voedingsstoffen op, maar maakt geen nieuw blad meer aan.

Weersinvloeden

Regen is een natuurlijke besproeiing en het zorgt ervoor dat je de tuinslang niet tevoorschijn hoeft te halen, maar te veel regen is niet handig. Zo werk je zelf waarschijnlijk liever in de tuin als het droog is en het zonnetje zich laat zien, ook voor je werkzaamheden kan te veel regen nadelig uitpakken. Zo bestaat de kans dat net ingezaaide graszaden of meststoffen uitspoelen bij een stevige hoosbui. Ook vorst heeft een negatieve invloed op tuinwerkzaamheden.

Wat is dan het beste moment om aan de slag te gaan? Verschillende experts hebben oktober uitgeroepen tot dé maand om je tuin winterklaar te maken. De temperatuur is in oktober doorgaans hoog genoeg om in de tuin te werken en de hoeveelheid regen valt vaak mee. Een kleine side note: het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de temperaturen tot later in het jaar zacht blijven. Het kan dus zijn dat je ook in november of misschien zelfs (begin) december nog werkzaamheden uit kunt of zal moeten voeren. Houd het weer dus goed in de gaten.

Hoe maak je je gazon winterklaar?

De gedachte achter je gazon winterklaar maken, is dat het de winter zo goed mogelijk doorstaat én dat je in de lente niet direct tot herstel over hoeft te gaan, maar nog steeds een sterke grasmat hebt liggen. Om dat te bereiken kun je de volgende dingen doen:

 • Een volle, dichte grasmat creëren
 • De weg vrijmaken naar de bodem
 • De celstructuur van de grassprieten verbeteren

Met deze tips weet je wat jij kunt doen om je tuin winterklaar te maken en je gazon in het voorjaar die vliegende start te geven.

Tip 1: Maai het gras zolang het groeit

Gras groeit nog tot een temperatuur van 7 graden. Tot eind oktober kun je dan ook gewoon wekelijks maaien. Op deze manier verwijder je gelijk het gevallen blad van het gazon. Maai het de laatste weken wel wat langer. Als de temperaturen dalen, kan de bodem wel wat bescherming gebruiken. Langere grassprieten helpen hierbij.

Tip 2: Houd het gazon netjes

Vang grasresten op in een opvangbak, hark van de boom gevallen bladeren weg en verwijder overige tuinresten. Laat je dit liggen, dan neemt het licht en lucht weg van het gazon en kan het het gras verstikken.

Tip 3: Gooi gevallen bladeren niet weg

Nee, het is geen goed idee om de boombladeren op het gazon te laten liggen, maar ze hebben zeker wel nut. Wat kun je doen met deze boomresten?

 • Composteren. Veel bladeren kunnen prima op de composthoop.
 • Maak er mulch van. Hoe je dat doet, lees je hier.
 • Hark de bladeren de border in. Ze zullen je planten beschermen en voeden. Daarnaast dienen ze ook nog eens als nestmateriaal voor egels en andere overwinteraars.

Tip 4: Creëer een weg naar de bodem

Is de bodem door zware belasting compact geworden? Dan is het tijd om gaatjes in de grond te prikken. Door het gazon te beluchten maak je de bodem luchtiger (ja, echt!), hierdoor kunnen water, zonlicht, zuurstof en voedingsstoffen de graswortels weer bereiken.

Is er een viltlaag op het gras ontstaan of heb je last van mos, dan is het nodig om je gazon te verticuteren. Je gazon doet er wel een week of 3 over om te herstellen van een verticuteersessie en vorst is funest voor een opengespleten bodem, doe dit dus wel op een moment dat je grasmat nog voldoende tijd heeft voor herstel.

Tip 5: Zaai kale plekken bij

Zijn er kale plekken ontstaan in je gazon? Vul deze dan op voordat de winterperiode aanbreekt. Kale plekken zijn als het ware een uitnodiging voor onkruid en mossen en zij zullen niet lang wachten dit braakliggende terrein in te nemen.

Om je gazon goed de winter door te laten komen, is het van belang dat je een dichte grasmat hebt gecreëerd vóórdat het gras stopt met groeien en de winterrust in gaat. Houd hierbij rekening met de bodemtemperatuur. Om graszaad te laten kiemen is een bodemtemperatuur van tenminste 10 graden nodig. Vervolgens moet de temperatuur zo’n 4 weken boven de 10 graden blijven zodat het gras zich kan vestigen. Jong gras is namelijk gevoeliger voor vorst. Heeft het gras niet voldoende tijd om zich te ontwikkelen, dan kan het al tijdens de eerste vorstperiode afsterven. 

Tip 6: Bemest

Als er één tip is die je niet mag overslaan, is het deze! De najaarsbemesting is heel belangrijk, misschien wel de belangrijkste bemesting van het jaar. Het bemesten van de bodem helpt stervende planten te herstellen en geeft vale, verwaarloosde gazons weer een vitale look. Door je gazon te voeden, groeit het gras gezond terug, waardoor de grasplanten beter bestand zijn tegen de komende winter. Dit geeft jou die voorsprong in het voorjaar!

Welke meststof kun je gebruiken?

Met onze Vital Plus zit je sowieso goed. Deze najaarsmeststof bevat extra kalium, wat zorgt voor een goede celstructuur. Hierdoor wordt de plant sterker en een sterke plant is minder vatbaar voor ziektes.

Heb je dit najaar een nieuw gazon ingezaaid, dan doe je er beter aan een meststof te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor nieuwe gazons. De Lawn Starter bevordert de ontwikkeling van de jonge plant en helpt een sterke basis te creëren.

Tip 7: Zo maai je het gras voor de laatste keer

Wanneer de temperatuur een week lang rond de 5 graden blijft, merk je dat het gras stopt met groeien. Hierna zal je laatste maaibeurt snel volgen. Maai het gras voor een laatste keer op 5-8 centimeter hoogte.

Tip 8: Maak ook je grasmaaier winterklaar

Heeft je maaier zijn laatste ronde gereden? Doorloop dan de volgende stappen:

 1. Leeg de benzinetank door de motor te laten draaien totdat deze stilvalt. De brandstof verliest in de winter zijn ontstekingskracht waardoor je de maaier in het voorjaar niet meer aan de praat krijgt.
 2. Controleer het oliepeil. Het is beter om aan de hoge dan aan de lage kant te zitten. Vul indien nodig olie bij. De olietank mag nooit leeg staan, dan ontstaat roestvorming.
 3. Smeer alle scharnieren en bewegende onderdelen in met vet. Zo bescherm je ze tegen de kou.
 4. Berg je maaier op in de normale stand op een droge plek.

Tip 9: Laat deze klussen na oktober liggen tot het voorjaar

Elke toediening van onkruidverdelger na half oktober heeft een zeer beperkt effect, omdat ook onkruid minder groeit. Wacht hier dus mee tot het voorjaar. Verticuteren en uitharken is per november echt een no-go! Je richt hiermee te veel schade aan die niet meer op tijd herstelt. Laat dit klusje dus liggen tot het voorjaar begint.

Tip 10: Wees voorzichtig met je gazon

Probeer je gazon wat te ontzien in de aanloop naar de winter. Sporten of rennen kan het gras schade aanbrengen die niet meer op tijd kan worden hersteld. Pas ook op tijdens de winter. Loop niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor zal het afsterven. Laat sneeuw liggen, dit werkt isolerend. Lang verhaal kort: laat het gazon zoveel mogelijk met rust, het kan namelijk niet herstellen en de opgelopen schade zorgt voor kale plekken na de winter.

Bonustip: Denk ook aan je planten

Niet alleen je gazon maar ook je planten hebben aandacht nodig in aanloop naar de winter. Bedek de bodem met boombladeren of met houtsnippers, dit beschermt tegen de kou. De plant zelf kun je tegen de kou beschermen met een vliesdoek.

Je gazon winterklaar maken in beeld

Onze gazondokter Louis legt je in deze video haarfijn uit hoe je je gras winterklaar maakt.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel gestelde vragen

Welke meststof gebruik je voor het gazon in winter?

In de winter hoef je niet te bemesten, de meststoffen worden dan namelijk toch niet opgenomen. Voordat de temperaturen dalen geef je je gazon het best een meststof met een laag gehalte stikstof maar met een wat hoger gehalte kalium. De zouten beschermen de grasplant tegen de kou en versterken de wortels. Zo komen ze de winter goed door.

Kan ik in de winter grasmaaien?

In de winter groeit het gras niet of nauwelijks. Je hoeft het dan ook niet te maaien. Sterker nog: het gras is dan aan het rusten, en je doet het meer kwaad dan goed door het te maaien. Laat de grasmaaier dus lekker opgeborgen tot het voorjaar aanbreekt.

Waarom is kalk goed voor het gazon?

Kalk verbetert de zuurgraad van je gazon. Op een zure grond groeit gras namelijk niet goed. Mos daarentegen wel. Kalk gaat mosgroei tegen en laat het gras weer groeien.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!