Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)
Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De MOOWY gazon onderhoudskalender vertelt je in één oogopslag wat je in welke maand kunt doen.
Download de gazon onderhoudskalender
- Gazononderhoud in januari
- Gazononderhoud in februari
- Gazononderhoud in maart
- Gazononderhoud in april
- Gazononderhoud in mei
- Gazononderhoud in juni
- Gazononderhoud in juli
- Gazononderhoud in augustus
- Gazononderhoud in september
- Gazononderhoud in oktober
- Gazononderhoud in november
- Gazononderhoud in december
- Hoe behoud jij een groen gazon het hele jaar door?
- Veelgestelde vragen
- Meer over tuinonderhoud?
Gazononderhoud in januari
In januari is je gazon in winterslaap. Laat het zoveel mogelijk met rust. Als het schade oploopt, kan het niet herstellen in de wintermaanden. Dit zorgt voor kale plekken in het gras als het voorjaar aanbreekt. Loop daarom als het vriest niet over het gazon. Laat gevallen sneeuw liggen, dit werkt isolerend. Om mosgroei tegen te gaan kun je kalk strooien.
Lees hier meer over het bestrijden van mos in het gazon
Checklist januari
- Gazon met rust laten
- Kalken
Gazononderhoud in februari
Februari is nagenoeg gelijk aan januari. Je grasmat laadt zich op voor een nieuw seizoen. Je zult zien dat het gras wel groeit, ook al gaat het heel traag. Tegen het einde van de maand kun je de pH-waarde meten met behulp van een bodemtest. Een waarde van 5,5 tot 6,5 is goed voor jouw gazon. Is de pH-waarde lager? Dan kun je gazon kalk strooien om de zuurgraad weer op orde te krijgen. Dit gaat gelijk mosgroei tegen. Maak deze maand ook je grasmaaier klaar voor het komende seizoen. Slijp de messen, vernieuw de bougies en oliewissel en maak je maaier grondig schoon.
Lees hier meer over het kalken van je gazon
Checklist februari
- Gazon met rust laten
- Bodemtest afnemen
- Kalken
Gazononderhoud in maart
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dat aan het begin van deze maand nog doen. Of behandel je gazon met ijzersulfaat. Dit helpt je gazon te herstellen na de winter, doodt mos en is ideaal om te gebruiken voor het verticuteren.
Zodra het gras weer begint te groeien, kun je ook beginnen met maaien. Is het gras aan de lange kant, dan kan het plat gaan liggen en dit beperkt de luchtcirculatie. Stel je maaier de eerste maaibeurt na de winter in op 6 centimeter. Vergeet ook de graskanten niet. Laat de temperatuur het toe, dan kun je je grasmat voor de eerste keer verticuteren.
Let op: verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Verticuteren belast het gras, daarom verticuteer je het best in een periode waarin het gras goed groeit. Dit is in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). De grasmat ziet er na afloop toegetakeld uit, maar dit herstelt snel. Je geeft het gras weer de ruimte die het nodig heeft om zich te ontwikkelen.
Lees hier meer over verticuteren
Checklist maart
- Kalk strooien
- Mos bestrijden
- Eerste maaibeurt
- Kanten snijden
- Als het kan verticuteren
Gazononderhoud in april
Heb je nog niet geverticuteerd, dan is dit het moment. Met deze techniek kam je dood organisch materiaal uit je grasmat, help je de wortels sterker te maken en geef je het gazon de kans water en voedingsstoffen beter op te nemen. Na het verticuteren kun je de kale plekken die zijn ontstaan opnieuw inzaaien. Stijgt de nachttemperatuur tot boven de 5°C, dan kun je je gazon voor de eerste keer bemesten. Een voorjaarsmeststof geeft je gazon een welverdiende oppepper. De extra dosis stikstof geeft je grasmat een fijne boost en een diepe, groene kleur.
Let op: de eerste bemesting geef je het best in maart, april of uiterlijk begin mei. Zorg dat er minimaal 3 weken zit tussen het kalken en bemesten en 8 tot 10 weken tussen de eerste en tweede bemesting.
Lees hier alles over je gazon bemesten
Checklist april
- Verticuteren
- Beluchten
- Gazon inzaaien
- Voorjaarsbemesting toedienen
- Grasmaaien
- Kanten snijden
Gazononderhoud in mei
Vanaf deze maand mag er wekelijks gemaaid worden. Stel de maaier in op 3,5 tot 4 centimeter. Ligt je gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan niet korter dan 5 centimeter. Beschikt je maaier over deze optie, maai zo nu en dan eens zonder opvangbak. Het versnipperde maaisel (mulch) is natuurlijke voeding voor je gazon.
Zie je onkruid opkomen, verwijder het dan. Anders zal het onkruid het gras verdringen. Als je frequent maait, ben je de meeste onkruiden de baas. In mei komen de eitjes van de meikever, sallandkever en roestbruine bladsprietkever uit. Bestrijd deze insecten voordat ze zich tegoed doen aan de wortels van je gras. Hebben ze toch al kale plekken veroorzaakt? Werk deze dan weg door bij te zaaien.
Lees hier meer over engerlingen
Checklist mei
- Sproeien
- Grasmaaien
- Kanten snijden
- Mulchen
- Onkruid verwijderen
- Bemesten
- Engerlingen bestrijden
- Bijzaaien of doorzaaien
Gazononderhoud in juni
Heb je in maart of april de eerste bemesting gedaan, dan is juni een goede maand voor de tweede bemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat het gras, ondanks droge periodes en intensief gebruik, toch mooi blijft. Maai je gazon eens per week of 10 dagen. In warme periodes doe je er goed aan het gras iets langer te laten. Lang gras houdt de bodem koeler en creëert een barrière tussen de zon en de bodem, zo ga je verbranding tegen. Beregen bij droogte of na het bijzaaien je gazon. Controleer je gazon op Rooddraad, roest of Dollarspot. Dit is de periode dat deze gazonziekten de kop opsteken.
Lees hier meer over gazonziekten
Checklist juni
- Controleren op gazonziekten
- Grasmaaien
- Kanten snijden
- Bijzaaien
- Bemesten
- Onkruid verwijderen
- Sproeien
Gazononderhoud in juli
Maai het gras in de zomermaanden in de avond of op een moment dat het bewolkt is. Je kunt je gazon op 3,5 tot 4 centimeter hoogte blijven maaien. De frequentie mag wel wat omlaag. Laat het gras in droge periodes iets langer, dan droogt het minder snel uit. Bij langdurige droogte doe je er goed aan het gras te beregenen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, dan is de zon nog niet op haar hoogtepunt. Sproei je midden op de dag, dan verdampt het water snel maar kan het gras ook gemakkelijk verbranden. Als je in de avond sproeit, bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. En een gazon dat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes.
Lees hier meer over sproeien en over het opstellen van een sproeistrategie
Checklist juli
Grasmaaien – minder in warme periodes
Kanten snijden
Sproeien
Tuinmeubels verplaatsen
Onkruid verwijderen
Gazononderhoud in augustus
In augustus is het ook nog volop zomer. Je kunt daarom hetzelfde doen als in juli. In de tweede helft van augustus kun je je gazon eventueel nog een keer bemesten. Controleer je gazon ook op engerlingen en emelten, de larven van kevers en langpootmuggen.
In de zomer maken we graag gebruik van het gazon. Wissel wanneer mogelijk zwaar betreden plekken af en geef de andere plekken de kans om bij te komen. Verplaats de tuinmeubelen, de speeltoestellen en het opblaaszwembad. Is het gras toch dichtgeslagen? Je helpt de versleten plekken door deze te beluchten, te bewateren en te bemesten.
Lees hier alles over grasmaaien
Checklist augustus
- Grasmaaien – minder in warme periodes
- Kanten snijden
- Sproeien
- Emelten en engerlingen bestrijden
- Tuinmeubels verplaatsen
- Beluchten
- Bemesten
Gazononderhoud in september
September is dé maand om je gazon te beluchten. Beluchten houdt in dat je met een gazonbeluchter kleine gaten in de grond maakt waardoor zuurstof, water en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer kunnen vinden. Ook maak je extra plaats voor de graswortels om dieper te kunnen groeien. Je kunt je gazon beluchten met behulp van een prikrol, beluchtingssandalen of een riek. Is beluchten niet voldoende? Dan kun je je gazon ook verticuteren.
Lees hier meer over beluchten
Dit is ook een goede maand om je gazon bij te zaaien of door te zaaien. De bodem is immers nog warm van de zomer. Het gras zal wel minder snel groeien dan in het voorjaar. Je hoeft dus ook minder vaak te maaien.
Checklist september
- Beluchten
- Verticuteren
- Mos bestrijden
- Emelten bestrijden
- Grasmaaien
- Kanten snijden
- Gazon inzaaien
Gazononderhoud in oktober
In periodes dat er meer neerslag valt en de zon zich minder laat zien, zal er mos groeien op plekken waar weinig zonlicht komt. Bescherm je gazon hiertegen door het gras wat langer te laten, bomen of planten die zonlicht tegenhouden te snoeien en de bodem te beluchten. Dit is ook een geschikte maand om je gazon (voor de tweede keer) te verticuteren. Verticuteer wel wat minder diep, want door de aankomende koude periode heeft het gazon minder tijd om te herstellen. 1 Ã 2 millimeter diep is voldoende.
Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Laten de eerste tekenen van regen zich zien, dan is het een goede tijd om te bemesten. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in.
Oktober is de laatste maand om graszaad in te zaaien. Kom je er nu niet aan toe, wacht dan tot het voorjaar begint.
Lees hier meer over gras zaaien
-
Speel graszaadNu besteld, morgen in huis18,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Herstel graszaadNu besteld, morgen in huis17,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Snelkiemend graszaadNu besteld, morgen in huis18,99
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Checklist oktober
- Grasmaaien
- Kanten snijden
- Mos bestrijden
- Beluchten
- Verticuteren
- Najaarsbemesting toedienen
- Voor de laatste keer bijzaaien of doorzaaien
- Grasreperatie
- Bladeren verwijderen
Gazononderhoud in november
Verwijder gevallen bladeren van je gazon. Ze nemen niet alleen het licht weg waardoor het gras geel kleurt, maar het werkt ook nog eens verstikkend voor de bodem. Voorkom schimmels en ziekten en hark de bladeren met regelmaat even weg. Controleer weer eens de zuurgraad van je gazon. Is deze lager dan 5,5, strooi dan kalk op je gazon.
Het gras groeit door de lagere temperaturen minder hard, maar zolang het groeit kun je je gazon nog prima maaien. Het staat mooier, maar het voorkomt ook verstikking. Maai het niet te kort. Stel de maaier in op ongeveer 5 centimeter.
Maak je maaier na de laatste maaibeurt van het jaar winterklaar. Zorg dat de benzinetank leeg is, controleer het oliepeil en vul indien nodig bij, smeer alle scharnieren en bewegende onderdelen in met vet en berg je maaier op op een droge plek.
Lees hier meer over grasmaaieronderhoud
Checklist november
- Najaarsbemesting toedienen – alleen als het boven de 10°C is
- Bladeren harken
- Mos bestrijden
- Kalk strooien
- Voor de laatste keer grasmaaien
- De benzinetank van de grasmaaier legen en de maaier winterklaar maken
Gazononderhoud in december
Het gazon gaat de rustfase in. Je hoeft nu eigenlijk niets meer te doen. Wil je kalk strooien, dan kan dat deze maand. Wil je je gazon repareren, wacht met zaaien totdat het voorjaar aanbreekt. Eventuele reparaties met graszoden kunnen wel prima worden uitgevoerd.
Lees hier alles over graszoden
Checklist december
- Kalk strooien
- Graszoden leggen
- Genieten van de winterrust
Hoe behoud jij een groen gazon het hele jaar door?
Dat was hem, onze gazon onderhoudskalender. We sluiten af met een aantal tips & tricks waarmee jij je gazon het hele jaar door groen houdt.
Tip 1: Onderhoud is key
Belucht, bemest, verticuteer en bewater. Onderhoud geeft plagen en gazonziekten minder gelegenheid zich te vestigen in jouw tuin. Vinden ze toch de weg naar je gazon, dan is het gras veerkrachtig genoeg om snel te herstellen.
Tip 2: Maak gebruik van goede producten
Goedkoop is duurkoop, dat zul je ook zien als het op je tuin aankomt. Kies voor een goede kwaliteit graszaad of graszoden. De budgetvarianten bevatten vaak eenjarige planten en onkruiden. Dit betekent niet alleen echt een mindere kwaliteit, maar ook meer werk voor jou.
Tip 3: Kijk naar je gazon, wat heeft het nodig?
Heb je te veel water gegeven? Voorzie je gazon dan van een goede drainage. Is er sprake van een tekort aan water, bijvoorbeeld in een droge periode? Zorg dan voor een goede bewateringsstrategie. Vraagt je gazon om voedingsstoffen? Dan is het tijd om te bemesten. Vaak weet je wat je gazon nodig heeft door er simpelweg naar te kijken.
Tip 4: Zorg voor scherpe messen
Scherpe messen snijden de grassprieten netjes af, waar botte messen het gras eerder afscheuren. Het topje van de spriet zal hierdoor bruin kleuren.
Tip 5: Laat je huisdieren ergens anders uit
Minimaliseer de hoeveelheid urine van huisdieren in je gazon. Het gras kan hierdoor verkleuren en zelfs afsterven.
Meer tips voor een groener gazon
Veelgestelde vragen
Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.
Kalk strooien hoeft maar 1 of 2 keer per jaar maar kan wel het hele jaar door. De meeste mensen doen dit in de wintermaanden, om de verzuring van de bodem en mosgroei tegen te gaan.
Onderhoud, onderhoud, onderhoud! Maai het gras met scherpe messen, verwijder onkruid, strooi kalk, verticuteer, bewater, bemest minimaal 2 keer per jaar, belucht je gazon en zaai kale plekken bij. Het maakt een wereld van verschil!
Dat hangt af van het moment waarop je bemest. Elke bemesting heeft een andere functie. Met de voorjaarsbemesting haal je het gazon uit haar winterslaap en geef je de groei een boost. Een zomerbemesting gaat extreme groei tegen en zorgt ervoor dat je gras ondanks intensief gebruik en droogte toch mooi blijft. Een najaarsbemesting bereidt je gazon voor op de koude winter. Dan bestaat er ook nog een meststof voor een nieuw gazon. Deze bevordert de ontwikkeling van de jonge grasplant en zorgt voor een sterke basis.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog. Van november t/m februari is verticuteren echt een no-go! Je richt hiermee te veel schade aan die niet meer op tijd herstelt.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Je Tuin Winterklaar MakenUitgebreide gids voor het winterklaar maken van je tuin. Ontdek hoe je planten en gazon beschermt in de koude maanden en ze een boost geeft voor de lente.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon EgaliserenHet geheim van een mooie tuin is het gazon egaliseren. Hoe kan je dat het beste kan aanpakken? Wij geven onze beste tips!Read more
-
De perfecte tuin op het noordenLaat je verrassen door de onverwachte voordelen van een tuin op het noorden, en ontdek hoe je deze unieke eigenschappen kunt benutten.Read more
-
De Tuin Sproeien: Expert Tips & TechniekenWe weten allemaal dat we onze tuinen water moeten geven. Maar hoeveel is teveel? En hoe bespaar je water voor een rondom groenere tuin?Read more
-
Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste lookPerfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.Read more
-
Top 12 grasrand-ideeën 2023Met een mooi afgewerkte grasrand zet je de puntjes op de i als het om de afwerking van je gazon gaat. Op de een of andere manier ziet je gazon er toch niet helemaal compleet uit zonder. Maar wat zijn nou leuke ideeën grasranden? In dit artikel delen wij onze top 12 en verklappen we hoe je zo’n grasrand aanlegt. Lees snel verder en ontdek er alles over!Read more
-
Robotmaaier: de voor- en nadelenDenk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (1)
[…] je nog meer aan je gazon kunt doen lees je in onze handige gazononderhoud-kalender. In de herfst regent het vaker. Houd er rekening mee dat je beter geen nat gras kunt […]
Do you have some comments?