Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete Gids
Je gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.
Met haar sierlijke, witte of roze bloemetjes die vanaf de vroege zomer tot diep in de herfst blijven bloeien, is de gaura plant een echte blikvanger in elke tuin. Het mooiste? Deze plant is niet alleen superknap, maar ook nog eens verrassend makkelijk in onderhoud. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, de prachtkaars is een dankbare plant die je tuin maandenlang kleur geeft.
- Een prachtige toevoeging
- Soorten Gaura
- Prachtkaars planten
- Gaura verzorging
- Gaura vermeerderen
- Gaura snoeien
- Veelgestelde vragen over prachtkaars
- Gaura planten en verzorgen, conclusie
In deze complete gids nemen we je mee in alles wat je moet weten over het planten en verzorgen van de gaura. Van de beste planttijd tot snoeitips, en van standplaats tot vermeerdering – na het lezen van deze gids ben je helemaal klaar om deze prachtige en veelzijdige plant tot bloei te laten komen.
Een prachtige toevoeging
De gaura is een winterharde, vaste plant of halfheester die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika. Hij staat bekend om de sierlijke, vlinderachtige bloemen. Niet voor niets wordt deze beauty ook wel prachtkaars genoemd. In de volksmond is de prachtkaars plant ook bekend als Indiase veer of roze gaura en witte gaura. De wetenschappelijke naam is gaura lindheimeri. Of beter gezegd: was gaura lindheimeri.
Onlangs is de naam (vanwege wat herzieningen in de botanische wetenschap) namelijk veranderd naar oenothera lindheimeri. Omdat velen de prachtkaars onder de naam gaura kennen, houden we in dit artikel gewoon deze naam aan. Wist je trouwens dat prachtkaars planten goed is voor de biodiversiteit? De nectarrijke bloemen trekken namelijk insecten als vlinders en bijen aan.
Soorten Gaura
Gaura lindheimeri biedt een breed scala aan prachtige cultivars die populair zijn in siertuinen vanwege hun elegante bloemen. De meeste gaura soorten zijn een- of tweejarig.
‘Siskiyou Pink’ is een geliefde variëteit met opvallende roze bloemen en een luchtige groeiwijze. ‘Crimson Butterflies’ onderscheidt zich door haar dieprode bladkleur en delicate roze bloemen, ideaal voor een kleurrijke border. ‘Whirling Butterflies’ heeft zuiver witte bloemen die sierlijk bewegen in de wind, waardoor een speels effect ontstaat.
Voor een intensere tint is er ‘Gaudi Red’, die compacte groei combineert met levendige donkerroze bloemen. Tot slot biedt ‘Snowbird’ een unieke charme met haar witte bloemen die een vleugje roze aan de rand dragen. Deze variëteiten zijn allemaal onderhoudsvriendelijk en brengen een dynamisch en natuurlijk element in elke tuin.
Prachtkaars planten
Om je prachtkaars een vliegende start te geven, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken bij het planten. Deze prairie-schoonheid vraagt om specifieke omstandigheden om optimaal te kunnen groeien en bloeien.
Wanneer gaura planten?
Het voorjaar is het beste moment om je gaura te planten. Je prachtkaars planten in dit seizoen geeft hem voldoende tijd om sterke wortels te ontwikkelen voordat de winter intreedt. Door deze natuurlijke timing te volgen. Hierdoor geef je je prachtkaars de beste kans om zich goed te vestigen.
Standplaats voorbereiden
Je prachtkaars gedijt het beste op een zonnige plek, al kan deze beauty ook prima uit de voeten in lichte schaduw. Met zijn talrijke bloemen staat hij op zichzelf zeker zijn mannetje, maar je kunt prachtkaars ook prima combineren. Bijvoorbeeld met siergrassen, zonnehoed of lavendel.
Gaura’s doen het goed in borders, maar kunnen ook in pot. Ook als losse bloem in vaas doen ze het leuk. Houd bij het kiezen van de locatie rekening met de uiteindelijke hoogte – de plant kan namelijk uitgroeien tot wel 100 cm. Belangrijk: kies de plek zorgvuldig, want volwassen gaura’s houden er niet van om verplaatst te worden.
Bodemvereisten en voorbereiding
De onderhoudsvriendelijke prachtkaars gedijt het beste op goed doorlatende grond. Een goede voorbereiding van de bodem is essentieel. Volg deze stappen voor het beste resultaat:
- Graaf een ruim plantgat
- Voeg wat grind toe voor betere drainage
- Plant de gaura op de juiste diepte
- Vul aan met losse aarde
- Druk de grond voorzichtig aan
- Geef voldoende water
De grond moet goed doorlatend zijn – dit is belangrijkvoor het overleven van je plant. Let op: zorg vooral in de winter voor goede drainage, want natte voeten zijn funest voor de prachtkaars plant.
Door deze voorbereidingen zorg je voor optimale groeiomstandigheden waarin je gaura kan uitgroeien tot een gezonde, bloeiende plant die je tuin maandenlang zal sieren. Hier lees je meer over verschillende bodemtypes en je grond verbeteren.
Gaura verzorging
De prachtkaars vraagt door het jaar heen verschillende soorten aandacht. Met de juiste verzorging per seizoen, is de gaura bloeitijd van juli tot september of zelf eind oktober te verlengen.
Lente: ontwaken en eerste groei
Zodra de eerste voorjaarszon zich laat zien, is het tijd om je gaura ‘wakker te maken’. Begin met het verwijderen van dode plantendelen zodra het vorstgevaar geweken is.
Vanaf het voorjaar start je met een voedingsschema – geef elke vier weken vloeibare meststof voor bloeiende planten. Na het groeiseizoen (na augustus) kun je hiermee stoppen.
- Vloeibare, biologische meststof
- Geschikt voor alle bloeiende planten
- Met doseerdop: slechts 5 ml per liter water nodig
Zomer: bloei optimaliseren
In de zomermaanden staat je prachtkaars in volle glorie. Voor een optimale bloei kun je deze verzorgingstips volgen:
- Geef alleen water tijdens langdurige droogte
- Houd de grond licht vochtig, maar niet te nat
- Verwijder uitgebloeide bloemen voor verlengde bloei
Herfst en winter: bescherming en rust
Snoei je prachtkaars niet in het najaar. De uitgebloeide stengels bieden natuurlijke bescherming tegen winterkou. Wanneer de temperatuur onder de -10°C dreigt te zakken, is extra bescherming nodig. Dek de voet van de plant af met takken of bladeren.
Voor prachtkaars in pot is een koele, vorstvrije ruimte zoals een garage ideaal voor overwintering. Geef hem af en toe een klein beetje water om uitdroging te voorkomen. In het voorjaar kun je de plant dan geleidelijk weer laten wennen aan het buitenleven.
Gaura vermeerderen
Je prachtkaars vermeerderen is een leuke manier om meer van deze vlinderachtige pracht in je tuin te krijgen. Er zijn drie beproefde methoden, elk met hun eigen voordelen.
Prachtkaars stekken (zomer)
Voor het stekken kies je een gezonde, jonge plantstengel zonder bloem. Volg deze stappen voor het beste resultaat:
- Knip een stuk steel van ongeveer 10 cm schuin af
- Verwijder de onderste blaadjes, maar laat minimaal twee bladparen zitten
- Plant het stekje in een pot met goed doorlatende grond
- Zorg voor een warme, lichte plek
- Houd de grond licht vochtig
Zaaien in het voorjaar
Het zaaien van Gaura kan al vanaf februari binnenshuis. Let op: de kiemtijd is ongeveer 2-3 weken bij een temperatuur van 15-20°C. Zaai de zaden op een diepte van 0,5 cm. Je kunt de jonge plantjes vanaf half mei naar buiten verplaatsen, nadat je ze een paar dagen hebt laten wennen aan de buitenlucht.
Kun je gaura scheuren?
Ja, het delen (scheuren) van je prachtkaars is een effectieve methode. Je kunt dit het beste in het voorjaar of de vroege herfst doen.
Begin met het voorzichtig uitgraven van de hele plant. Verdeel de wortelkluit in meerdere stukken, waarbij elk deel gezonde wortels en groeipunten moet hebben. Deze methode heeft twee voordelen: je krijgt er nieuwe planten bij én het helpt de moederplant gezond te blijven.
Tip: door regelmatig te scheuren – ongeveer elke paar jaar – houd je je prachtkaars vitaal en stimuleer je nieuwe groei. Plant de gescheurde delen direct terug in goed voorbereide grond en geef ze voldoende water om de nieuwe groei op gang te helpen.
Gaura snoeien
Het juiste snoeiwerk kan het verschil maken tussen een gewone en een spectaculaire bloei bij je prachtkaars. Met de juiste technieken op het juiste moment zorg je voor een gezonde plant die blijft bloeien. Ook houd je de gaura in pot zo in vorm.
Voorjaarsnoei technieken
Zodra het vorstgevaar voorbij is, is het tijd voor de belangrijke voorjaarsnoei. Knip de oude stengels terug tot ongeveer 10-20 cm boven de grond. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt voor een stevige basis voor het komende seizoen. Belangrijk: Wacht met snoeien tot de laatste vorst voorbij is, anders riskeer je schade aan de nieuwe groeipunten.
Zomeronderhoud voor verlengde bloei
Voor een langdurige zomerbloei kun je deze onderhoudstips volgen:
- Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen voor continue bloei
- Snoei licht bij om kale plekken te voorkomen
- Knip eind augustus de stengels terug tot 20 cm voor een mogelijke tweede bloei
Door deze zomersnoei blijft je prachtkaars compact en voorkom je dat de plant uit elkaar valt. Een lichte snoeibeurt tijdens het groeiseizoen helpt ook om de plant mooi in vorm te houden.
Winterklaar maken
Er bestaan verschillende visies over het winterklaar maken van je gaura. De meest succesvolle aanpak is om de uitgebloeide stengels in het najaar niet te snoeien. Deze natuurlijke bescherming heeft meerdere voordelen:
- De stengels bieden bescherming tegen winterkou
- Bijen kunnen langer profiteren van de nectar
- De plant kan zichzelf uitzaaien voor natuurlijke vermeerdering
- Je geniet ook nog van de mooie rode herfstkleuren van het blad
De bladverliezende prachtkaars is redelijk winterhard. Voor wat extra bescherming kun je mulch gebruiken.
Veelgestelde vragen over prachtkaars
Gaura heeft weinig onderhoud nodig. Geef de plant een zonnige plek, goed doorlatende grond en spaarzaam water. Snoei in het voorjaar de oude stengels terug tot 10-20 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren. In de zomer kun je uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloeitijd van je gaura te verlengen.
Als je Gaura platvalt, kun je de plant snoeien om hem compacter en steviger te maken. Check ook of je plant genoeg zon krijgt, te veel schaduw kan slappe stelen veroorzaken. Gebruik indien nodig plantensteunen of een plantenring voor extra ondersteuning. Vermijd overmatig water geven, want dit kan de stelen ook verzwakken.
Ja, de prachtkaars is redelijk winterhard en kan temperaturen tot ongeveer -15°C verdragen. Voor extra bescherming in de winter kun je de voet van de plant afdekken met dennentakken of bladeren. Laat de uitgebloeide stengels staan als natuurlijke bescherming tegen winterkou.
Gaura planten en verzorgen, conclusie
De prachtkaars is een echte aanwinst voor elke tuin, met haar sierlijke bloemen die maandenlang blijven bloeien. Met de juiste verzorging groeit deze plant uit tot een ware blikvanger die weinig onderhoud vraagt.
Door de basis goed aan te pakken – van het kiezen van de juiste standplaats tot het volgen van seizoensgebonden verzorging – geef je je gaura de beste kans om te floreren. Beginnen je groene vingers al te jeuken en wil je meer tuininspiratie? Bekijk dan hier meer tips en advies.
Heb je zelf een tip over de verzorging van prachtkaars of hier een vraag over? Laat dan hieronder een reactie achter, dankjewel!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?