Egel in de tuin? Wat te doen (en wat niet)

Spot je een egel in de tuin? Dan wil je hem waarschijnlijk helpen. Er zijn zelfs mensen die egels naar hun tuin willen lokken. Maar wat moet je doen als je een egel in de tuin hebt en wat juist niet? We vertellen je er alles over, lees snel verder!

5 MIN 30 jul
Laatste update: 30 jul 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 6 MIN 16 jul Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Egel in de tuin, wat nu?

Als je een egel in de tuin ziet, hoef je niet per se iets te doen. Egels gaan hun gangetje en zijn op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren en overwinteren vanaf eind oktober tot april.

Inhoudsopgave:
 • Egel in de tuin, wat nu?
 • Beschermde diersoort
 • Egel in de tuin helpen
 • Wat juist niet doen?
 • Egel in de tuin, wat doen? Conclusie

Als ze wakker worden uit hun winterslaap, zijn ze ongeveer een derde van hun totale lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Het beestje moet dus eerst op krachten komen, voordat in mei de paringstijd aanbreekt. 

In juli beginnen ze met het bouwen van een nestje. Als de oudertaak erop zit, bouwen egels hun winternest. Hoelang een egel in je tuin blijft, hangt er ook een beetje vanaf wat-ie komt doen en welk seizoen het is.

Beschermde diersoort

Omdat de Europese egel er in Nederland niet al te best voor staat (het egelbestand loopt de afgelopen jaren enorm terug), zijn de stekelige beestjes een beschermde diersoort. Dit betekent dat je ze niet mag verstoren of vangen. Bovendien mag je hun verblijfplaatsen of nesten niet verstoren.

Zoals we al zeiden zijn egels nachtdieren. In Nederland leeft de Europese egel veelal aan bosranden of in parken en in tuinen waar genoeg beschutting is.

Als je overdag een egel in je tuin tegenkomt of als een egel weinig beweegt, kan het zijn dat deze hulp nodig heeft. Daarom besteden we in deze blog ook aandacht aan hoe je egels in je tuin kunt helpen. 

Egel in de tuin helpen

Als je een egeltje in de tuin ziet, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het beestje te helpen. Ook kun je wat kleinigheidjes aanpassen in je tuin, zodat de egel zich thuis voelt.

Een voordeel van een egel in de tuin, is dat ze insecten, kevers en slakken eten. Op deze manier zorgen ze voor een natuurlijke balans. Helemaal niet gek dus om met een egelvriendelijke omgeving egels naar je tuin te lokken!

Maak het knus

Egels leven het liefst op een beschutte plek. Als je bomen hebt die blad verliezen, kun je hiervan een hoopje maken in een hoekje van je tuin. Er zijn ook speciale egelhuisjes te koop.

Als je een egelhuisje plaatst, is het verstandig om honden en kinderen op afstand te houden. Zo wordt de rust van het stekelvriendje niet verstoort.

Twee egelhuisjes met bladeren naast elkaar
Egels zoeken graag een beschutte plek. Egelhuisjes helpen daarbij. Fotocredits: Alexa via Pixabay

Volgens de Egelopvang is iedere tuin geschikt voor de egel, op voorwaarde dat-ie in en uit kan lopen. Als het mogelijk is, kun je een opening in de schutting maken, zodat het beestje via deze ‘egelsnelweg’ ook naar de tuin van de buren kan. 

Egel voeren

Egels bouwen een vetreserve op voor de winter. Omdat er tegenwoordig in de meeste tuinen (en op straat) veel tegels worden gebruikt, kan voedsel vinden een uitdaging zijn. Vooral tussen maart en december is extra voer welkom.

Er is speciaal egelvoer te koop voor als je de egel eten wilt geven, maar je kunt ook wat rauw vlees geven. 

Een egel eet van een bordje kattenvoer
Egels zijn dol op rauw vlees en kattenvoer. Fotocredits: Alexa via Pixabay

Heb je een egel in de tuin en heb je een kat? Dan kun je ook kattenvoer (droog of nat) neerzetten. Katten zijn overigens niet echt een bedreiging voor egels. Om te voorkomen dat je kat het eten voor de egel opeet, kun je je harige vriend even binnen houden.

Geen kat in huis? Egels eten ook eieren, appels, bessen en andere vruchten. Ook schillen van vruchten kun je aan egels voeren. Zet een schaaltje water neer als je je ‘prikkelende’ gast ook wat te drinken wilt serveren.

Egeltje eet een hele appel
Een (stuk) appel gaat er altijd wel in

Wat juist niet doen?

Om te voorkomen dat je de stekelige tuinbezoeker meer kwaad dan goed doet, zetten we hieronder de meestgemaakte fouten op een rijtje.

Melk is niet goed voor elk

Misschien heb je weleens gehoord dat je een schaaltje melk moet neerzetten als je een egel in de tuin hebt. Toch is dit niet de bedoeling. Hoe goed bedoeld ook, melk kan voor onze ‘prikkelbare’ vrienden funeste gevolgen hebben.

Omdat ze lactose niet kunnen verteren, kunnen ze last krijgen van diarree, uitdrogen en zelfs overlijden. hetzelfde geldt voor brood. Egels eten het misschien wel, maar het kan gevaarlijk voor ze zijn.

Can’t touch this

Sowieso is een egel oppakken vanwege de stekels niet zo’n goed idee. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je de rust van het viervoetertje verstoort. Je mag de egel dus niet zomaar verplaatsen.

Denk je dat de egel hulp nodig heeft? Dan kun je contact opnemen met opvangorganisaties, zoals de Egelbescherming, de Dierenbescherming of de Dierenambulance.

Wees voorzichtig met maaien onder bosjes of beplanting en hanteer ook de riek behoedzaam. Kijk voor de zekerheid ook even je tuinafval.

Pas op met slakkenkorrels en insectenverdelgers

Zoals we zeiden eten egels onder andere slakken, kevers en insecten. Pas dus op met slakkenkorrels en insectenverdelgers. Deze zijn namelijk in kleine hoeveelheden al gevaarlijk voor het insectenetende zoogdier. 

Wij zijn er sowieso voorstander van om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden. Je leest er alles over in ons artikel over slakken bestrijden. Over natuurlijk bestrijden gesproken. Wist je dat je met aaltjes in de tuin zowel slakken als kevers kunt aanpakken?

Voorkom vallen

Als je netten in je tuin gebruikt om planten te beschermen, kun je deze het beste zo strak mogelijk bevestigen. Anders kunnen egels hierin vast komen te zitten. Pas ook op met zwerfafval, zoals bekertjes of blik. Ook hier kunnen de diertjes verstrikt in raken.

Heb je een vijver met steile oevers? Zet deze dan af, zodat onze stekelige vriend er niet in kan vallen. 

Egel op beschut plekje
Een egelvriendelijke tuin is veilig en biedt genoeg beschutting

Egel in de tuin, wat doen? Conclusie

Doordat de egel bepaald ongedierte eet, zijn het graag geziene gasten in de tuin. Bovendien is de egel een beschermde diersoort. Een egelvriendelijke omgeving helpt egels letterlijk de winter (en zomer) door.

Zorg voor beschutte plekjes. Als je een egel in de tuin hebt, kun je deze het beste zoveel mogelijk met rust laten. Een schaaltje water neerzetten en verstandig bijvoeren is (zeker vlak voor de winterslaap) meer dan welkom. 

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!