Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De top 20 groenblijvende klimplanten om je tuin te transformeren
Groenblijvende klimplanten voegen het hele jaar door geur en privacy toe aan je tuin en zorgen voor een sfeervol accent. Maar je moet wel weten welke klimmer past bij de omstandigheden in jouw tuin. Ontdek de Top 20 groenblijvende klimplanten!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Of je nu een tuinhek nieuw leven wilt inblazen, een vleugje groen aan een bakstenen muur wilt toevoegen of gewoon wilt genieten van de schoonheid van klimplanten, deze gids helpt je de top 20 groenblijvende klimplanten te ontdekken die je tuin het hele jaar door extra charme geven.
- Groenblijvende klimplanten — de basis
- Hoe groenblijvende planten klimmen
- Het kiezen van de perfecte klimmer
- De top 20 groenblijvende klimplanten
- Planttips voor groenblijvende klimplanten
- Veelgestelde vragen
Winterharde klimplanten hebben doorgaans minimale verzorging nodig en gedijen vaak waar andere planten het moeilijk hebben. Als je de juiste klimplant voor de omstandigheden in je tuin kiest, geniet je het hele jaar door van bladeren die zelfs hartje winter een mooi accent zetten.
In dit artikel ontdek je de top 20 groenblijvende klimplanten (de meeste met bloemen) waarmee je je tuin in minder dan een seizoen van saai naar mooi omtovert.
Groenblijvende klimplanten — de basis
Hoewel veel planten tevreden zijn met verticaal groeien, ontwikkelen sommigen een andere strategie. Ze domineren moeilijk bereikbare gebieden door een bepaalde klimgewoonte eigen te maken.
Deze klimplanten gebruiken verschillende technieken om muren, hekken en andere constructies te beklimmen, waardoor je tuin een verticale dimensie krijgt die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.
Hoe groenblijvende planten klimmen
De manier waarop een plant klimt kan variëren. Sommige klimmers, ook wel ‘echte klimmers’ genoemd, hebben zelfhechtende luchtwortels ontwikkeld waardoor ze zich zonder extra steun aan muren en hekken kunnen hechten.
Deze planten kunnen in het begin vaak wel wat hulp gebruiken. Je moet de plant bijvoorbeeld van de grond naar het hekwerk of naar de bovenkant van het hek leiden. Zodra ze echter eenmaal zijn gevestigd, zullen ze met weinig tussenkomst meters gaan maken. Voorbeelden van dergelijke klimmers zijn:
- Klimop
- Hortensia
- Pothos
- Philodendron
- Monstera
- Rhaphidophora
Andere klimmers gebruiken kronkelende stengels om nieuwe hoogten te bereiken, waarbij ze steun nodig hebben van een traliewerk of een draadnetwerk. Deze planten wikkelen hun ledematen rond palen, hekjes of draden om zich te verspreiden. Klimmers met deze kronkelende stengels zijn onder meer:
- Clematis
- Kamperfoelie
- Jasmijn
- Blauweregen
Klimmende muurstruiken
Hoewel het geen echte klimmers zijn, kun je muurstruiken trainen om verticaal te groeien door ze op een steunstructuur vast te binden. Deze struiken profiteren vaak van beschutte locaties en kunnen weererosie op muren en hekken beperken, terwijl ze onderdak en voedsel bieden aan wilde dieren.
Muurstruiken zijn onder meer:
- Pyracantha ‘Golden Charmer’
- Itea ilicifolia
- Stachyurus praecox (Staartaar)
Het kiezen van de perfecte klimmer
Voordat je je groenblijvende klimplant uitkiest, is het van cruciaal belang dat je de omstandigheden in je tuin kent. Heb je plekken die gevoelig zijn voor schade door wind of zon? Of misschien heb je zware grond die doordrenkt raakt?
Alle klimmers hebben specifieke voorkeuren. De een floreert op een muur richting het noorden of zuiden, terwijl anderen het beter doen met ‘hun blik’ op het oosten of westen.
Er zijn winterharde klimplanten voor alle omstandigheden, van volle zon tot groenblijvende klimplanten voor in de schaduw. Het matchen van de juiste plant met de juiste locatie is de sleutel tot een succesvolle groei.
Om je te helpen een weloverwogen keuze te maken, vind je hier een selectie van de top 20 groenblijvende klimplanten, elk met zijn eigen unieke kenmerken.
De top 20 groenblijvende klimplanten
1. Chocoladewingerd (Akebia quinata)
De chocoladewingerd (ook wel klimbes genoemd) is een snelgroeiende klimplant die een vleugje exotische flair naar je tuin brengt. De donkerbruine bloemen, die in de zomer verschijnen, verspreiden een heerlijke chocolade-achtige geur, vandaar de naam. Het lichtgroene blad vormt een aantrekkelijk contrast met de dieppaarse bloemen.
Je kunt een chocoladewingerd in de zon of halfschaduw laten groeien, hoewel hij in koudere streken mogelijk beschutting nodig heeft.
Hoogte x verspreiding: maximaal 10 x 2 meter
2. Californische sering (Ceanothus)
Als je van een prachtige blauwe tint houdt, is de ceanothus (ook wel Californische sering genoemd) een aanrader. De houtachtige stengels dragen massa’s kleine blauwe bloemen in trossen, afgezet tegen gerimpelde groenblijvende bladeren.
De ceanothus is een grote favoriet bij bijen, waardoor deze klimmer een uitstekende keuze is als je de lokale fauna wilt ondersteunen. Deze struik bruist de hele zomer letterlijk van de activiteit.
Deze fraaie groenblijver kan tegen een zonnige schutting of muur worden aangezet, waar hij van de warmte en de beschutting geniet. Hij gedijt in de volle zon en geeft de voorkeur aan droge omstandigheden en bescherming tegen vorst en harde wind.
Hoogte x verspreiding: 3m x 4m
3. Clematis armandii
Deze voorjaarsbloeiende clematis heeft grote trossen witte of roze getinte, amandelgeurende bloemen die prachtig contrasteren met de grote, leerachtige, donkergroene bladeren.
En hoewel de bloeiperiode de hele lente duurt, is het in de herfst dat deze prachtige plant echt uitblinkt; met prachtige felrode bladeren die elk jaar weer voor de nodige herfstpracht zorgen.
Een nieuwe plant is binnen twee jaar volwassen en volledig winterhard en geeft de voorkeur aan een zonnige, beschutte plek om de bladeren tegen windschade te beschermen. Deze winterharde klimplant wordt jaarlijks groter en gedijt goed in getemperd zonlicht.
Hoogte x verspreiding: tot 5m x 3m
4. Winterbloeiende Clematis (Clematis cirrhosa)
Winterbloeiende clematis is een fantastische keuze en geeft het hele jaar door een interessant accent. Het groene blad is het hele seizoen overvloedig aanwezig en – zoals de naam al doet vermoeden – bloeit deze prachtige plant in de winter.
Rassen zoals ‘Early Sensation’ en ‘Winter Beauty’ bieden delicate, klokvormige crèmekleurige of witte bloemen tegen een prachtig varenachtig blad. Deze clematissoort komt het beste tot zijn recht in mildere gebieden en heeft zon en beschutting nodig.
Hoogte x verspreiding: maximaal 4 m x 1,5 m
5. Klimhortensia (Hydrangea seemannii)
Minder vaak voorkomend dan zijn bladverliezende neef, is de Hydrangea seemannii het hele jaar door een blikvanger. Met grote hoofden van witte zomerbloemen tegen leerachtige, donkergroene bladeren valt deze groenblijvende klimmer zeker positief op.
Deze fantastische bloeier is zelfhechtend, maar het kan enige tijd duren voordat hij zich vestigt. Ideaal voor deze beauty is de halfschaduw: de meest productieve bloei van deze hortensia vindt plaats in gebieden die niet te zonnig of te schaduwrijk zijn. Plaats de klimhortensia op een plek beschut tegen harde wind.
Hoogte x verspreiding: maximaal 10 x 3 meter
6. Engelse klimop (Hedera-helix)
De Engelse klimop is een veelzijdige, gemakkelijk te kweken klimplant die uitstekend geschikt is voor wilde dieren en een effectieve schuilplaats biedt voor nestelende vogels en overwinterende insecten. Deze klimop heeft aantrekkelijke en groenblijvende bladeren in verschillende soorten en schakeringen.
Volwassen planten produceren in de herfst trossen groengele bloemen, populair bij insecten, en zwarte winterbessen voor vogels. Deze eenvoudige plant gedijt zowel in de zon als in de schaduw, maar vereist goed doorlatende, neutrale grond die vrij is van wateroverlast.
Engelse klimop doet het niet goed in zeer zure grond, dus voeg bodemverbeteraar en gazonkalk toe om de pH-waarde van je grond te neutraliseren. Weet je niet zeker wat voor grond je hebt? Lees dan hier meer over hoe je je grond kunt analyseren en verbeteren.
- Gemakkelijk strooibare korrel
- Bevordert de opname van voedingsstoffen
- Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling
De Engelse klimop is uitstekend geschikt voor het opfleuren van schaduwrijke plekken in uw tuin en ideaal voor het verbergen van onvolmaaktheden, zoals afbrokkelende muren of vervallen tuinhekken.
Hoogte x verspreiding: maximaal 10 x 10 meter
7. Euonymus ‘Silver Queen’
De Euonymus ‘Silver Queen’ is een compacte, zelfhechtende klimplant die wordt gewaardeerd om zijn aantrekkelijke blad. Hij is ideaal om een donkere plek op te fleuren met zijn leerachtige, groenblijvende bladeren die helder bont zijn in wit en groen.
Geplant in goed doorlatende grond, gedijt de Silver Queen in de volle zon, maar deze mooierd verdraagt ook halfschaduw. Na het planten knip je de struik in het eerste voorjaar met een derde terug, waardoor een bossige groei wordt gestimuleerd.
Hoogte x verspreiding: 1,5 mx 1 m
8. Zijde kwastje (Garrya elliptica)
Het zijde kwastje (of Californische katjesstruik) is een muurstruik die het beste gedijt op een schaduwrijke of halfschaduwrijke plek.
Naast zijn groenblijvende bladeren draagt hij de hele winter zilverachtige kwastjes. Deze struik heeft wat begeleiding nodig om goed tegen zijn steun in te groeien.
Hoogte x verspreiding: 3m x 2,5m
9. Japanse kamperfoelie (Lonicera japonica)
Japanse kamperfoelie is een krachtige, zelfhechtende, kronkelende klimplant die de hele zomer massa’s exotisch geurende bloemen in kleine trossen draagt. De ronde bladeren zijn halfgroenblijvend. Na een strenge winter kunnen ze soms vallen.
Kamperfoelie is perfect voor het afschermen of bedekken van minder mooie aspecten in natuurlijke tuinen, omdat het een nogal nonchalante (soms wat rommelige) groeier is. Deze sterk bloeiende klimplant is geschikt voor de volle zon of halfschaduw.
Hoogte x verspreiding: maximaal 10 x 4 meter
10. Henry’s kamperfoelie (Lonicera henryi)
Henry’s kamperfoelie heeft trossen (niet ruikende) gele bloemen tegen lange, ovale, donkergroene bladeren die op jonge leeftijd kopergroen zijn. Deze soort geeft de voorkeur aan gedeeltelijke (of zelfs volledige) schaduw, hoewel hij ook op zonnigere plekken prima uit de voeten kan.
Deze plant kan in een koude winter semi-groenblijvend zijn, maar zou zich in de lente moeten herstellen. Deze klimmer is redelijk droogtebestendig, je hoeft Henry’s kamperfoelie geen water te geven als er regelmatig regen valt.
Hoogte x verspreiding: maximaal 10 x 2 meter
11. Muehlenbeckia complexa
De muehlenbeckia is een unieke, breed groeiende klimplant uit Nieuw-Zeeland die slanke, stugge, kronkelende stengels produceert, bekleed met kleine donkergroene bladeren.
Als een nette vorm gewenst is, kun je de dwergstruik met een schaar bijknippen, maar hij ziet er geweldig uit als je hem in het wild laat groeien. Het groeit het beste in gedeeltelijke of volledige schaduw.
Hoogte x verspreiding: maximaal 4 m x 2,5 m
12. Passiebloem (Passiflora caerulea)
De passiebloem is een krachtige groeier, geliefd om zijn grote, ongewoon gevormde blauwe en witte of zuiver witte bloemen, gedragen door donkergroene bladeren die kunnen vallen na een strenge winter.
Na een hete zomer worden soms eetbare oranje vruchten geproduceerd. Passiebloemen vereisen volle zon en goed doorlatende grond. Bemest in het voorjaar en tijdens de zomer voor een optimale bloei.
Hoogte x verspreiding: 12m x 4m
13. Perzische klimop (Hedera colchica)
Perzische klimop is een knappe, zelfhechtende klimplant met uitzonderlijk grote, glanzende, gelobde bladeren met wit of limoengroen.
In de herfst kunnen volwassen planten groenachtige bloemen produceren. Deze klimop is uitstekend geschikt voor dieren in het wild en gedijt in de zon of schaduw.
Hoogte x verspreiding: 5m x 5m
14. Klimhortensia (Pileostegia viburnoides)
Pileostegia viburnoides heeft leerachtige groene bladeren aan zelfhechtende takken die een uitstekende achtergrond vormen voor de grote witte bloemen in de late zomer en herfst. Deze sfeervolle klimplant kan het beste worden gekweekt in de zon of schaduw, maar moet worden beschermd tegen koude wind.
Hoogte x verspreiding: tot 8 m x 1,5 m
15. Vuurdoorn (Pyracantha)
Pyracantha is een doornige struik die op draden of op latwerk kan worden opgekweekt om dicht tegen de steun aan te groeien. Kleine ovale groene bladeren zorgen het hele jaar door voor kleur. In de lente vormen trossen met witte bloemen de kers op de taart. De heldere herfstbessen trekken vogels aan en zorgen voor een prettige herfstsfeer.
De vuurdoorn is geschikt voor zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke gebieden. Deze plant houdt van matig vruchtbare grond. Dit kan doorlatende of zware klei zijn (zolang deze niet doordrenkt raakt).
Hoogte x verspreiding: maximaal 3m x 3m
16. Klimmende nachtschade (Solanum laxum ‘Album’)
Klimmende nachtschade is een snelgroeiende, bloeiende klimplant die ideaal is voor een beschutte standplaats. Hij draagt massa’s witte, geelgecentreerde kleine bloemen in trossen. De plant bloeit in de zomer en in de herfst.
Als je een groenblijvende klimplant met witte bloemen zoekt, is de klimmende nachtschade perfect. We moeten er wel even bij zeggen dat de laatbloeier slechts semi-groenblijvend is en in een koude winter wat bladeren kan verliezen.
Hoogte x verspreiding: tot 6m x 6m
17. Australian Bluebells (Sollya heterophylla)
De Sollya heterophylla (ook wel bekend als sollya) is een sierlijk, klein bloeiend klimplantje dat zich het beste voelt op een zonnige, beschutte of zeer milde standplaats. De kleine, diepblauwe bloemen worden in de zomer gedragen op slanke stengels.
Hoogte x verspreiding: maximaal 2m x 2m
18. Sterjasmijn (Trachelospermum)
Sterjasmijn draagt gedurende een langere periode in de zomer en de herfst heerlijk geurende bloemen. Het mooie blad groeit matig snel, waardoor deze groenblijvende jasmijn een populaire klimplant is. Sterjasmijn houdt van volle zon of halfschaduw als het beschut is tegen de wind.
Hoogte x verspreiding: tot 9m x 5m
19. Stauntonia Hexaphylla
Deze ongewone klimplant uit Oost-Azië bedekt snel een beschutte, halfschaduwrijke muur met krachtig kronkelende stengels bekleed met ovale donkergroene blaadjes. De trossen witte, paars getinte voorjaarsbloemen zijn onopvallend, maar geuren heerlijk.
Hoogte x verspreiding: 10 m x 2,5 m
20. Muur germander (Teucrium fruticans)
Muurgermander gedijt het beste in de beschutting van een zonnige muur. Door de slanke stengels van zilverachtige bladeren vast te binden vorm je een contrasterende achtergrond voor de blauwe zomerbloemen.
Hoogte x verspreiding: 3,5 mx 3,5 m
Planttips voor groenblijvende klimplanten
Bij het planten van de door jou gekozen groenblijvende klimmers zijn er een paar belangrijke punten waarmee je rekening moet houden:
- Zorg ervoor dat de voorkeuren van de plant overeenkomen met de locatie.
- Controleer de stevigheid van muren, aangezien klimmers bestaande degeneratie kunnen verergeren als de mortel afbrokkelt.
- Bereid de grond goed voor om de klimmer de best mogelijke groeiomstandigheden te geven. Voeg daarbij voldoende bodemverbeteraar zoals compost of goed verteerde mest toe.
- Vermijd de ‘regenschaduw’: de strook grond direct onder een muur of hek die ook na een flinke buit droog blijft. Deze plek is voor de meeste planten te droog. Plant de kluit op minimaal 30 cm afstand van de muur of schutting om deze regenschaduw te vermijden.
- Geef na het planten voldoende water en blijf tijdens de droge periode gedurende het eerste groeiseizoen water geven.
Als je deze tips opvolgt, kun je het hele jaar door genieten van een tuin vol levendige, groenblijvende klimplanten.
Verschillende groenblijvende klimplanten gedijen in de schaduw, waaronder klimop, kamperfoelie, aardappelrank en de Maidenhead-wijnstok.
Veelgestelde vragen
Enkele van de meest populaire groenblijvende klimplanten voor privacy zijn Maidenhead-wijnrank, Henry’s kamperfoelie, klimhortensia, Engelse klimop en de muur germander. Deze opvallende klimplanten bieden een grote bladdichtheid, waardoor de privacy in je tuin wordt vergroot.
Enkele van de meest populaire groenblijvende klimplanten zijn Engelse klimop, klimhortensia, sollya heterophylla, Maidenhead-wijnrank en vuurdoorn. De meeste van deze planten zien er elk seizoen anders uit, waardoor je tuin een natuurlijke uitstraling krijgt die ook nog eens aansluit op het seizoen.
Verschillende groenblijvende klimplanten gedijen in de schaduw, waaronder klimop, kamperfoelie, aardappelrank en de Maidenhead-wijnstok.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenKorstmos is een veelvoorkomend fenomeen dat je op verschillende oppervlakken tegenkomt, van je terras tot aan bomen. Hoewel het er misschien onschuldig uitziet, kan het een doorn in het oog zijn en zelfs gladheid veroorzaken. In deze gids gaan we dieper in op wat korstmos is en hoe je het kunt herkennen. Natuurlijk besteden we […]Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
-
Bokashi Maken En Gebruiken: De Complete GidsBokashi biedt een innovatieve manier om keukenafval om te zetten in een voedingsrijke bodemverbeteraar zonder de geur en het gedoe van composteren. Ontdek hoe deze methode werkt en wat je absoluut moet weten voordat je ermee begint.Read more
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Read more
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?