Tips & Advies
9 MIN 11 aug
Laatste update: 19 aug 2024

Clematis Verzorging: De Complete Gids

Leer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze

De clematis is een favoriete keuze voor veel tuinliefhebbers. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van clematis verzorging, van het kiezen van de juiste soort tot het vermeerderen en bemesten. Ook krijg je handige tips om je clematis gezond en weelderig te houden.

Table of contents:
Show all
  • Over de clematis
  • Soorten clematis
  • De beste standplaats
  • Clematis bloeitijd
  • Clematis verzorging
  • Clematis vermeerderen
  • Clematis planten
  • Bosrank ziektes & problemen
  • Clematis combineren 
  • Clematis verzorging, conclusie

Over de clematis

De populaire clematis staat bekend om zijn prachtige bloemen. De plant behoort tot de ranonkelfamilie (ranunculaceae) en wordt ook wel bosrank, bosdruif of zelfs koningin der klimplanten genoemd.

Diverse soorten klimmende clematis in de tuin

Zoals de laatste naam al doet vermoeden, is de clematis vooral bekend als klimplant. Maar deze veelzijdige knapperd is ook een uitstekende kruiper.

Als klimplant heeft de clematis vaak ondersteuning nodig, zoals een hek of een pergola. Clematis is een uitstekende keuze voor tuinen, omdat ze een mooie aanvulling zijn op andere planten en een kleurrijke uitstraling geven aan elke ruimte.

Soorten clematis

De meeste soorten uit het geslacht clematis zijn heesters, maar er zijn ook een paar vaste planten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grootbloemige clematissen en kleinbloemige clematissen. De bloemen zijn klok- of stervormig en zijn wit, paars, roze of rood van kleur.

Er zijn meer dan 300 verschillende soorten clematis, variërend in kleur, grootte en bloeiperiode. Elke soort heeft unieke kenmerken, zodat er altijd wel een bosrank is die bij je past.

Een van de populairste soorten is de clematis armandii. Deze is groenblijvend en winterhard, waardoor je er het hele jaar plezier van hebt. De armandii krijgt roomwitte bloemen. 

Roomwitte bloemen van de soort clematis armandii

Andere populaire clematis soorten zijn onder andere de clematis ‘the president’ met violet/blauwe, puntige bloembladeren. Deze klassieker bloeit twee keer (tussen mei en oktober). 

Als je van grote bloemen houdt, moet je bij de clematis cardinal zijn. Ook deze soort bloeit tweemaal per jaar en heeft de grootste bloemen. De paarsrode bloemen doen het goed in iedere tuin. De rouge cardinal wordt tot 3 meter hoog. 

De beste standplaats

Je clematis heeft een zonnige tot halfschaduwrijke plek nodig om goed te gedijen. Kies een beschutte plek uit de wind. Zorg ervoor dat de voet van de plant koel blijft. Bijvoorbeeld door mulch of bodembedekkers te gebruiken.

Je clematis in de schaduw plaatsen, is trouwens niet zo’n goed idee: zonder licht is het produceren van bloemen veel moeilijker.

De grond moet vruchtbaar, humusrijk en goed gedraineerd zijn, maar niet te droog. Clematissen met vlezige wortels doen het goed op zwaardere grond, terwijl soorten met fijne worteltjes lossere grond prefereren.

Clematis bloeitijd

De bloeitijd van clematis is een prachtig seizoen waarin deze klimplanten hun kleurrijke bloemen tonen. Afhankelijk van de soort kan de bloei beginnen in het vroege voorjaar en doorgaan tot de late herfst.

Het is belangrijk om clematis goed te verzorgen tijdens deze periode, met voldoende water en voeding om een weelderige bloei te bevorderen. 

Clematis verzorging

Het verzorgen van je clematis is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen om op te letten. Zo is de clematis giftig voor mens en dier. Draag daarom handschoenen tijdens de verzorging van je bosrank. We zetten hieronder alle andere belangrijke dingen voor je op een rij. 

Water geven

De clematis heeft veel water nodig. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar vermijd schommelingen in vochtigheid om schimmelinfecties te voorkomen. 

Bemesten

Door de charmante bloei, de forse groeikracht en de energie die wordt verbruikt met klimmen, verbruikt de bosrank veel voedingsstoffen. De clematis heeft dan ook een goede bemesting nodig. 

Het is belangrijk om in het voorjaar, net voordat de groei begint, een uitgebalanceerde meststof toe te passen. Een meststof met een verhouding van 5-10-10 (stikstof-fosfor-kalium) is ideaal, omdat het de wortelontwikkeling en bloei bevordert. Volg de instructies op de gebruiksaanwijzing.

Gedijen in alle jaargetijden

Een clematis in de winter met vorst

Clematis is een prachtige klimplant die seizoensgebonden verzorging vereist om optimaal te kunnen bloeien. In het voorjaar is het, naast bemesten, belangrijk om dode takken te snoeien. Hier lees je hoe clematis snoeien in z’n werk gaat en waar je op moet letten.

Tijdens de zomermaanden moet je ervoor zorgen dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. In de herfst is het aan te raden om de basis van de plant te mulchen om de wortels te beschermen tegen kou. 

De meeste bosdruif-soorten zijn vorstbestendig en helpen zichzelf de winter door. Wel is het verstandig om de bosrank te beschermen tegen strenge vorst door de plant in te pakken met jute of speciale tuinmaterialen. 

Vooral de clematis in pot kan tijdens strenge winters wel wat extra liefde gebruiken. Als de pot volledig bevriest, beschadigt dit mogelijk de wortels, waardoor de plant in de problemen kan komen. 

Close up van paarse bloem bosrank in pot

Clematis vermeerderen

Clematis vermeerderen kan op verschillende manieren, waaronder stekken, afleggen en het delen van de plant. We nemen de meest populaire (en eenvoudige) methoden onder de loep.

Clematis stekken

Een makkelijke manier om je bosrank te vermeerderen, is het nemen van stekken in de vroege zomer. Snijd een gezonde tak van ongeveer 10-15 cm lang, verwijder de onderste bladeren en plaats het stekje in een pot met vochtige potgrond. 

Het is belangrijk om de pot op een warme, lichte plek te zetten om de groei te bevorderen. Vermijd direct zonlicht om schade aan de jonge stek te voorkomen. Na enkele weken zal het stekje wortels ontwikkelen en kan het veilig worden overgeplant naar een grotere pot of in de tuin.

Vermeerderen door afleggen

Afleggen is een andere effectieve techniek waarbij een tak van de plant in de grond wordt gebogen en bedekt, zodat deze wortels kan vormen terwijl hij nog aan de moederplant vastzit.

Dit proces kan enige tijd duren, maar uiteindelijk zal de afgelegde tak voldoende wortels ontwikkelen om te worden losgemaakt van de moederplant en als een onafhankelijke plant verder te gaan. 

Clematis planten

Het beste tijdstip om je clematis te planten is in het (late) voorjaar of in de herfst. De grond is dan namelijk vochtig en warm, maar niet te heet. Ook krijgen de wortels nog genoeg tijd om zich te vestigen.

Vrouw plant clematis

Als je een clematis wilt planten, kun je dit het beste als volgt doen:

  • Kies een standplaats – kies een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke standplaats voor de clematis. Let op: de plant mag niet worden blootgesteld aan de directe middagzon, omdat de bladeren hierdoor snel verbranden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is.
  • Verbeter de bodem – bereid de grond (voor het planten) voor door organische mest of compost toe te voegen. Dit verbetert de bodemstructuur en bevordert een gezonde groei.
  • Graaf een gat – graaf een voldoende groot plantgat voor de clematissen. Het gat moet minimaal twee keer zo breed en diep zijn dan de kluit.
  • Clematis planten – plaats de clematis in het plantgat en vul het gat met aarde. Druk de grond lichtjes aan om ervoor te zorgen dat de plant stabiel staat. Geef de plant grondig water om de grond te laten bezinken.

Als je de clematis from scratch wil zaaien, kun je dit vanaf februari of maart doen.

De Tuindokter:
Het kan heel lang (bij sommige soorten zelfs jaren) duren voordat de zaden van de bosrank ontkiemen. Wees dus niet meteen getreurd als je niet binnen afzienbare tijd ‘leven in de brouwerij’ ziet.

Bosrank ziektes & problemen

Voor een goede clematis verzorging is het goed als je bekend bent met veelvoorkomende problemen. Dit zijn:

Verwelkingsziekte clematis

Je clematis kan helaas te maken krijgen met verschillende ziektes. De meest voorkomende ziekte bij de clematis is de verwelkingsziekte (veroorzaakt door een schimmel). Vooral de grootbloemige bosrank kan hier (‘s zomers) last van krijgen.

Let goed op signalen zoals verwelkende bladeren, verkleuringen of vlekken op bladeren en stengels. Verwijder aangetaste scheuten meteen tot op de grond.

Schimmelziektes kun je behandelen met fungiciden. Kies het juiste middel en volg de instructies nauwkeurig.

Tip
Voorkomen is ook hier zeker beter dan genezen. Zorg voor goede luchtcirculatie, geef de juiste hoeveelheid water en inspecteer je planten regelmatig.

Ongediertebesmetting 

Ongedierte zoals bladluizen, spint of slakken kunnen clematisplanten aanvallen. Controleer je planten regelmatig en lees indien nodig ook eens onze tips over spint bestrijden en/of slakken bestrijden.

Tekort aan voedingsstoffen 

Wanneer de bosrank niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dit invloed op de bloemvorming en groei. Als je clematis niet bloeit, kan ondervoeding (naast te weinig licht, vorstschade of foutief snoeien) een oorzaak zijn.

Bemest regelmatig met een uitgebalanceerde siermest, zoals onze bio meststof voor bloeiende planten. Zo weet je zeker dat de clematis alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

Je clematis een boost geven?
Je clematis een boost geven?
Bio meststof bloeiende planten
  • Vloeibare, biologische meststof
  • Slechts 5 ml per liter water nodig
  • Geschikt voor alle bloeiende planten

Clematis combineren 

Je clematis is een veelzijdige klimplant die je prachtig kunt combineren met andere planten in je tuin. Door slim te combineren, creëer je een kleurrijke tuin die het hele seizoen door bloeit.

Combinaties met rozen

Een gouden combinatie in elke tuin is die van clematis met klimrozen. Deze twee planten vormen het perfecte paar, zowel qua uiterlijk als praktisch.

Ze houden allebei van zon, bloeien lang en in verschillende seizoenen. De roos biedt met zijn stevige takken een natuurlijk klimrek voor de clematis.

Plant de clematis bij de voet van de roos in een ruim plantgat met compost of bemeste tuinaarde. De ranken van de clematis zullen zich vanzelf aan de rozentakken vasthechten.

Clematis gecombineerd met rozen

Clematis in borders

Je kunt clematis ook prachtig combineren met andere planten in borders. Kies voor contrasterende of harmonieuze kleuren en vormen. Kleinbloemige clematissen zijn over het algemeen sterker en groeien wilder uit dan grootbloemige soorten.

Clematis als bodembedekker

Naast klimmen kan clematis ook als bodembedekker dienen. Dit werkt vooral goed met kleinbloemige soorten. Ze kunnen prachtig over de grond kruipen en zo kale plekken in je tuin bedekken.

Tip: Combineer clematis met wintergroene klimplanten zoals klimop (Hedera) of Sterjasmijn voor jaarrond groen. Bekijk hier ons artikel onze top-20 groenblijvende klimplanten voor meer inspiratie.

Hoe krijg je een volle clematis?

Om een volle clematis te krijgen, is het belangrijk om de plant regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende zonlicht. Geef de plant ook voldoende voedingsstoffen en water, vooral tijdens het groeiseizoen.

Wat te doen met uitgebloeide clematis?

Bij uitgebloeide clematis kun je de verwelkte bloemen afknippen om de plant aan te moedigen nieuwe groei te stimuleren. Afhankelijk van de soort kun je ook snoeien om de vorm te behouden en de bloei te verbeteren.

Heeft een clematis veel water nodig?

Ja, clematis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig maar goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

Clematis verzorging, conclusie

Het verzorgen van je clematis is een lonende bezigheid. Door de juiste standplaats te kiezen, goed water te geven en op tijd te bemesten, creëer je de perfecte omstandigheden voor een gezonde groei. 

Let op ziektes en plagen, en grijp op tijd in als je problemen ziet. Met de juiste aanpak heb je een prachtige klimplant die je tuin verrijkt en je jarenlang plezier geeft. Kun je nog wat meer advies gebruiken? Kijk dan hier voor meer tips en tuinadvies of stel je vraag hieronder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin