Tips & Advies
aardbeien
8 MIN 28 jan
Laatste update: 14 mrt 2024

Zo Doe Je Dat: Aardbeien Planten & Verzorgen

Wil je zelf aardbeien planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van aardbeien en geniet binnenkort van je eigen verse aardbeien.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Als beginner is het planten van aardbeien een beproefde manier om je groene vingers te oefenen. Het is niet alleen een leuke en ontspannende bezigheid, het levert ook nog eens overheerlijke vruchten op. In dit artikel onthullen we voor jou de geheimen van het succesvol aardbeien planten, zodat je kan genieten van een overvloedige oogst.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom je eigen aardbeien kweken?
 • Aardbeiplanten kopen vs. aardbeien zaaien of stekken
 • Wanneer aardbeien planten?
 • De juiste aardbeien plant kiezen
 • Verschillende methoden om aardbeien te planten
 • De juiste afstand bij het planten van aardbeien
 • Hoe aardbeienplanten verzorgen
 • Veel voorkomende problemen met aardbeiplanten
 • Hoe voorkom je ziektes bij aardbeien?
 • Wanneer je aardbeien oogsten
 • FAQ’s
 • Meer over tuinonderhoud?

Waarom je eigen aardbeien kweken?

Zelf aardbeien kweken heeft heel wat voordelen. Ten eerste zijn zelfgekweekte aardbeien veel lekkerder dan diegene die je in de winkel koopt. Je kan dus volop genieten van de volle, zoete smaak van verse aardbeien die rechtstreeks uit je eigen tuin komen. Bovendien kan je zelf de variëteiten kiezen die je het lekkerst vindt en die het beste gedijen in het specifieke klimaat in jouw tuin.

Daarnaast is het kweken van aardbeien een uitstekende manier om geld te besparen. In plaats van aardbeien in de winkel te kopen, kan je ze gewoon thuis kweken. Tenslotte is het kweken van aardbeien een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. Het is een creatieve manier om kinderen te betrekken bij het tuinieren en hen te leren over de natuur en hoe we er zorg voor kunnen dragen.

Aardbeiplanten kopen vs. aardbeien zaaien of stekken

Je kan natuurlijk aardbeiplanten kopen in het tuincentrum maar er zijn nog twee manieren om aardbeien te planten: zaaien en stekken. Aardbeien zaaien is de meest gebruikte methode voor het kweken van aardbeien. Je kan aardbei zaden kopen bij een tuincentrum of online. Zaai de zaden in een pot met potgrond en plaats deze op een warme, zonnige plek. Zorg ervoor dat je de zaden regelmatig water geeft en dat de grond vochtig blijft.

De andere methode is het planten van aardbeienstekken. Daarvoor dien je gezonde, jonge scheuten van een bestaande aardbeienplant te nemen. Snijd de stekken vervolgens af en plaats ze in een pot met potgrond. Zorg ervoor dat de stekken voldoende water krijgen en dat de grond vochtig blijft. Na verloop van tijd zullen de stekken wortels ontwikkelen en uitgroeien tot volwassen aardbeienplanten.

Wanneer aardbeien planten?

aardbeien planten

De beste tijd om aardbeien te planten is afhankelijk van het specifieke klimaat en de regio waar je woont. Over het algemeen is het aan te raden om aardbeien te planten in het vroege voorjaar, wanneer de grond begint op te warmen. Dit geeft de planten voldoende tijd om zich te vestigen en sterke wortels te ontwikkelen voordat de zomerhitte zich laat voelen.

In Nederland en België is maart een goede maand om aardbeien te planten. Zorg ervoor dat de vorst voorbij is en dat de grond niet meer bevroren is. Als je aardbeien in bakken wil planten, kan je dit zelfs al eerder doen, omdat bakken de grond iets warmer houden. Het belangrijkste is om te zorgen dat de planten voldoende tijd hebben om te groeien voordat de zomer aanbreekt.

De juiste aardbeien plant kiezen

Bij het kiezen van aardbeienplanten moet je rekening houden met verschillende factoren. Als je aardbeien gaat planten, moet je ten eerste beslissen welke variëteit je wil kweken. Er zijn veel verschillende soorten aardbeien, elk met hun eigen smaak en groeivereisten. Sommige variëteiten zijn beter bestand tegen ziekten, terwijl andere bekend staan om hun zoete smaak.

Daarnaast moet je ook letten op de gezondheid van de planten. Kies altijd voor gezonde, sterke planten die geen tekenen van ziekte of zwakte vertonen. Controleer de bladeren en wortels op tekenen van vergeling, verwelking of beschadiging. Gezonde planten hebben stevige, groene bladeren en een goed ontwikkeld wortelstelsel.

Verschillende methoden om aardbeien te planten

Er zijn verschillende methoden om aardbeien te planten, afhankelijk van je beschikbare ruimte en je voorkeuren. Een populaire methode is aardbeien planten in bakken. Dit is ideaal als je een kleine tuin hebt of in een appartement woont zonder buitenruimte. Je kan ook speciale aardbeienpotten of hangende manden gebruiken om de planten te laten groeien.

Als je een grote tuin hebt, kan je er ook voor kiezen om aardbei in de volle grond te planten. Zorg bij het aardbeien planten ervoor dat je een zonnige plek uitkiest met goed doorlatende grond. Verwijder eventueel onkruid en graaf een geul waarin je de aardbei één voor één kan planten.

De juiste afstand bij het planten van aardbeien

aardbeien in volle grond

Het juist plaatsen van aardbeienplanten is essentieel voor een gezonde groei en een goede oogst. Als je aardbeien in de volle grond plant, zorg er dan voor dat je de juiste plantafstand tussen de aardbeien respecteert. Over het algemeen is een afstand van 30-45 centimeter tussen de planten voldoende. Hierdoor hebben de planten voldoende ruimte om zich uit te spreiden en kan je ze makkelijk verzorgen.

Bij het planten van aardbeien in bakken moet je ook rekening houden met de juiste afstand. Zorg ervoor dat je niet te veel planten in één pot plaatst, omdat dit de groei kan belemmeren. Plaats de planten op ongeveer 10-15 centimeter van elkaar. Zo hebbende wortels en bladeren voldoende ruimte om te groeien.

Hoe aardbeienplanten verzorgen

hoopje versgeplukte aardbeien

Natuurlijk is ook het verzorgen van de planten essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en een goede oogst opleveren. Eén van de belangrijkste taken bij de verzorging van aardbeien is voldoende water geven. Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan verstikken.

Daarnaast is het belangrijk om aardbeien regelmatig te bemesten. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor aardbeien. Breng de meststof aan volgens de aanwijzingen op de verpakking en zorg ervoor dat je de planten niet over bemest. Te veel mest kan namelijk leiden tot een overgroei van bladeren en minder vruchten tijdens de oogst.

MOOWY’s biologische moestuin meststof
MOOWY’s biologische moestuin meststof
Bio moestuin mest
 • De beste voeding voor je groenten en fruit
 • 100% organisch en plantaardig
 • Voldoende voor 200 liter gietwater

Veel voorkomende problemen met aardbeiplanten

Bij het planten van aardbeien kunnen we te maken krijgen met verschillende problemen, zoals verschillende ziekten en plagen. Een veelvoorkomend probleem zijn bijvoorbeeld slakken. Slakken kunnen de bladeren en vruchten van aardbeien beschadigen. Om slakken te bestrijden, kan je slakkenkorrels rond de planten strooien of gebruik maken van biologische slakkenbestrijdingsmiddelen.

Heb je regelmatig last van slakken, lees dan zeker ons artikel over de meest effectieve natuurlijke middelen bij slakken bestrijding.

Een ander probleem waarmee je bij het planten van aardbeien te maken kunnen krijgen, zijn schimmelziekten. Schimmelziekten kunnen de bladeren en vruchten van aardbeien aantasten en de oogst verminderen. Om schimmelziekten te voorkomen, is het belangrijk om de planten regelmatig te inspecteren op tekenen van ziekte. Verwijder zieke planten in dat geval onmiddellijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe voorkom je ziektes bij aardbeien?

Het voorkomen van ziekten bij aardbeien begint met het nemen van preventieve maatregelen. Zorg ervoor dat je gezonde, sterke planten kiest en hen de juiste groeiomstandigheden biedt. Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de planten door ze niet te dicht op elkaar te plaatsen. Dit helpt om schimmelziekten te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig onkruid rond de aardbeienplanten te verwijderen. Onkruid kan schimmels en plagen aantrekken die de aardbeien kunnen beschadigen. Gebruik mulch om onkruidgroei te voorkomen en de grond vochtig te houden. Mulch helpt ook om de grondtemperatuur te reguleren en voorkomt dat de wortels uitdrogen.

Wanneer je aardbeien oogsten

heerlijke aardbeien bij het ontbijt

Aardbeien zijn klaar om te worden geplukt wanneer ze volledig rood zijn en je ze gemakkelijk van de plant kan losmaken. Het is belangrijk om aardbeien regelmatig te controleren en te oogsten zodra ze rijp zijn. Overrijpe aardbeien bederven snel en kunnen bovendien andere vruchten aantasten.

De Tuindokter:
Pluk de aardbeien ‘s ochtends vroeg en eet ze bij het ontbijt, wanneer ze op hun zoetst en sappigst zijn.

FAQ’s

Hoe en wanneer aardbeien planten?

Plant aardbeien in het late voorjaar of vroege zomer, wanneer de grond warm is. Kies een zonnige plek met goed doorlatende grond. Plaats de aardbeienplantjes op ongeveer 30 cm afstand. Geef regelmatig water en geniet van zoete, sappige aardbeien in de zomer!

Hoe krijg je de meeste aardbeien?

Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.

Waar groeien aardbeien het beste?

Aardbeien gedijen het beste in goed doorlatende, zonovergoten gebieden. Kies een locatie met minstens zes uur direct zonlicht per dag. Verder heb je vruchtbare, goed beluchte grond nodig en moet je plaatsen met wateroverlast vermijden. Zorg voor optimale groeiomstandigheden voor een weelderige aardbeienoogst.

Meer over tuinonderhoud?

Dat is alles wat je nodig hebt om jouw aardbeien tot bloei te brengen! Met deze zorgvuldige stappen zal je binnenkort genieten van sappige, zelfgekweekte aardbeien.

Wil je meer groene avonturen? Leer hoe je je eigen moestuin begint of ontdek de kunst van het starten van een kruidentuin! Heb je vragen of behoefte aan meer advies? Laat gerust een opmerking achter of neem contact met ons op.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin