Log in or create new account to save this product to your wishlist.
10 tips voor het creëren van een ecotuin
Het wordt een steeds populairder fenomeen: de ecotuin. Een aangelegde tuin die goed is voor mens, dier én milieu. Met een juiste aanpak neemt de ecotuin je juist veel werk uit handen. Lees verder om erachter te komen wat een ecotuin precies is, wat voor voordelen het heeft en 10 tips hoe jij jouw bestaande tuin ecofriendly maakt.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Het wordt een steeds populairder fenomeen: de ecotuin. Een aangelegde tuin die goed is voor mens, dier én milieu. Een plek waarin geleefd mag worden. Door jou, maar ook door planten, bloemen en dieren. Nu denk je misschien: dat klinkt als veel werk. Maar dat hoeft niet. Met een juiste aanpak neemt de ecotuin je juist veel werk uit handen. Lees verder om erachter te komen wat een ecotuin precies is, wat voor voordelen het heeft en 10 tips hoe jij jouw bestaande tuin ecofriendly maakt.
Wat is een ecotuin?
Een ecotuin is een tuin waarin je samenwerkt met de natuur in plaats van tegen de natuur. Je creëert een actief bodemleven, wat insecten aantrekt, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Natuurlijke processen worden op deze manier ingezet om je tuin zo goed mogelijk te laten groeien en bloeien. Verwar het niet met een wilde tuin. Het hoeft geen rommeltje te worden, maar je kunt als je wilt nog steeds een strak ontwerp aanhouden. Een ecotuin is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigenaar. Het scheelt in onderhoud en in kosten. Een combinatie waar we allemaal blij van worden.
Tip 1: gebruik geen chemicaliën
Een eerste stap die je kunt zetten om je tuin meer ecofriendly te maken is door geen gebruik (meer) te maken van chemicaliën. Chemicaliën zijn de allergrootste verstoorders en vervuilers van het natuurlijke ecosysteem. Ze doden alles waarmee ze in aanraking komen, zijn gevaarlijk voor mensen en (huis)dieren en zijn funest voor al het bodemleven. Is het het enige middel dat je kent om onkruid te bestrijden? Dat kan ook op andere manieren, denk aan:
- door te schoffelen
- met een elektrische of accu-onkruidborstel
- met een gasbrander
Lees hier al onze tips om onkruid te verwijderen.
Tip 2: bestrijd de natuur met de natuur
Plagen in de vorm van ongedierte kun je bestrijden met behulp van chemische middeltjes, maar je las hierboven al wat dat je tuin voor kwaad doet. En dat willen we natuurlijk niet! Wist je dat aaltjes (nematoden) een natuurlijke vijand zijn van veel insecten en hun larven? Het zijn microscopisch kleine beestjes die hun prooi (plagen als emelten en engerlingen) binnendringen en gebruiken als voedselbron. Dit doodt hun prooi binnen een paar dagen.
Zijn er veel vogels in je tuin? Zij kunnen je ook van deze plaag af helpen. Emelten en engerlingen zijn een kostelijk (en eiwitrijk) maaltje voor hen.
Op deze manier laat je de natuur de natuur bestrijden.
Tip 3: vang regenwater op
Plaats een regenton om water op te vangen. Op deze manier gaat het regenwater niet alleen niet verloren, het is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Tip 4: geef je gazon een organische bemesting
Een organische meststof draagt bij aan een actief bodemleven. Het bodemleven moet namelijk eerst met de mest aan de gang voordat het voedzaam is voor de plant. Organische meststof voedt de plant en de bodem en verbetert de bodem ook nog! De plant verbruikt overigens alleen wat hij nodig heeft. De rest van de meststof gaat nergens heen, het blijft opgeslagen totdat de plant het weer gebruikt.
Tip 5: maak je eigen compost
Dit is ook leuk om samen met je kinderen op te pakken. Door het maken van een wormenbak leer je je kinderen meer over hoe composteren en het bodemleven in de grond werkt. Belangrijk is een goede mix van gezond bruin materiaal (takjes, houtsnippers, bladeren), groen materiaal (plantenresten, grasmaaisel, etensresten) en voldoende lucht. Schep het geheel regelmatig goed om met een hooivork. Voor een snellere compostering kun je wat kalk toevoegen.
Tip 6: vul je tuin met inheemse planten, struiken en bomen
Inheemse planten zijn een goede manier om insecten naar je tuin te lokken. Ze zijn goedkoop, vaak beter bestand tegen ongedierte dan niet-inheemse soorten en over het algemeen makkelijk te onderhouden. Ze zijn immers al gewend aan het klimaat. Maar ze hebben nog een belangrijk pluspunt: inheemse planten zijn nodig om bepaalde insectensoorten in leven te houden. Planten zijn afhankelijk van insecten en insecten van planten. Ze hebben beiden immers voordeel van elkaar: de een heeft de nectar, de ander de bestuiving. Verdwijnt een plantensoort, dan zal de insectensoort vanzelf ook verdwijnen. Zet dus naast je exotische bloeiers ook een paar plantensoorten van eigen bodem in je tuin. De vlinders, bijen en vogels zullen je dankbaar zijn.
Een paar voorbeelden:
- Gelderse Roos
- Meidoorn
- Pinksterbloem
- Rode klaver
- Rolklaver
- Sneeuwbal
- Vlier
Tip 7: trek dieren naar je tuin
Onze tuinen worden steeds vaker omheind met muren en hekken. Dit maakt het voor op de grond levende wezens zoals egels lastig om je tuin binnen te komen. Overweeg om een klein gaatje te maken in je omheining om de egel binnen te laten. 13 bij 13 centimeter is voldoende.
Vogels en insecten vinden hun weg naar jouw tuin met de juiste planten en bloemen. Ook de zaden en het pluis van uitgebloeide planten zijn nuttig. De zaden worden door vogels opgegeten en het pluis dient als nestmateriaal. Voorbeelden van planten waarmee je vogels aantrekt zijn boekweit, koolzaad of zonnebloemen.
Tip 8: creëer diversiteit in de tuin
Een belangrijke voorwaarde voor biodiversiteit is het hebben van verschillende beplantingslagen. Combineer je gazon met planten, kruiden, struiken en eventueel een paar bomen. Wil je een terras of een pad aanleggen? Kies dan zoveel mogelijk voor natuurlijke opties, zoals kiezelstenen of hout.
Tip 9: kies voor houten tuinmeubelen
Laat de natuur een inspiratiebron zijn voor de aankleding van je tuin. In een ecotuin komen natuurlijke materialen goed tot hun recht. Kies voor houten tuinmeubelen in plaats van een kunststof variant.
Tip 10: wees geduldig
Wil je een mooie ecotuin, dan kan je niet zonder een gezonde portie geduld. Heb je bijvoorbeeld slakken in de tuin? Grijp dan niet meteen naar de middeltjes, maar wacht rustig af. In het volgende seizoen krijgen ze vanzelf een natuurlijke vijand. De natuur herstelt het evenwicht in de tuin vanzelf.
Dit waren ze. Onze 10 tips voor een ecofriendly tuin. Zie jij een ecotuin ook wel zitten? Of heb je nog vragen? Laat het weten in de comments.
-
Salie (Salvia) Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe?Salie, ook bekend als Salvia, behoort tot de meest geliefde tuinplanten vanwege haar prachtige bloemen en aromatische bladeren. Regelmatig en correct snoeien zorgt ervoor dat de plant compact en gezond blijft en jaar na jaar blijft bloeien.Read more
-
Toscaanse Jasmijn Verzorgen: De Complete GidsVerzorg je Toscaanse jasmijn perfect met deze tips! Snoeien, water geven en bemesten voor een gezonde en bloeiende sterjasmijn.Read more
-
Japanse Duizendknoop Herkennen & BestrijdenLeer Japanse duizendknoop snel herkennen en effectief bestrijden. Voorkom schade aan je tuin met onze tips voor veilige verwijdering.Read more
-
Hydrocultuur: Zo Doe Je DatOntdek hoe je met hydrocultuur eenvoudig planten kunt kweken zonder aarde! Leer alles over de voordelen, benodigdheden en verzorgingstips voor gezonde planten in huis of op kantoor. Ideaal voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Duik in de wereld van hydrocultuur en geef je planten een boost!Read more
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Read more
-
Ontdek De Kracht Van Hydro+ Voor Een Gezonder GazonMet Hydro+ kan je droge plekken in het gazon voorkomen, watergebruik optimaliseren en de wortelgroei bevorderen, zelfs tijdens droge periodes.Read more
-
De Dracaena (Drakenbloedboom) VerzorgenLeer de dracaena plant (drakenbloedboom) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Read more
-
De Moestuin Bemesten: Waarom, Wanneer & HoeWil je zeker zijn van een succesvolle oogst? Ontdek de beste manieren om je moestuin te bemesten en maximaliseer de opbrengst.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?