Tips & Advies
zeewier in de oceaan
5 MIN 10 jan
Laatste update: 12 mrt 2024

Van Oceaan Tot Gazon: De Kracht Van Zeewier

Ontdek hoe kelp, oftewel zeewier, al eeuwenlang gebruikt wordt als meststof en stimulatie biedt aan je gazon voor optimale gezondheid en groei.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Het gebruik van zeewier als meststof voor je gazon is een natuurlijke en effectieve manier om je gazon te laten stralen. Het gebruik ervan is al eeuwenlang ingeburgerd in de landbouw vanwege de vele voordelen die het biedt.

In deze blog zullen we de voordelen van zeewiermeststoffen voor je op een rijtje zetten en geven we handige tips voor het gebruik ervan op je gazon. Verder ontkrachten we een aantal veelvoorkomende misvattingen over zeewiermeststoffen, en delen we de successen van tuiniers die de kracht van ervan al hebben omarmd.

Klaar? Laten we beginnen!

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hier of op ons Youtube kanaal.

De voordelen van zeewier als meststof voor je gazon

Zeewiermeststof biedt tal van voordelen voor je gazon. Ten eerste is zeewier, ook kelp genaamd, rijk aan essentiële voedingsstoffen als stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling van je gras. Daarnaast bevat zeewier ook sporenelementen zoals magnesium, ijzer en zink, die helpen bij het handhaven van een goede bodemgezondheid.

Een ander voordeel van zeewier als meststof is dat het door die nutritionele rijkdom de bodemstructuur verbetert. Het helpt bij het vasthouden van vocht in de bodem, waardoor je gazon beter bestand is tegen droogte. Bovendien stimuleert zeewier de groei van gunstige micro-organismen in de bodem. Deze bevorderen de afbraak van organisch materiaal en helpen voedingsstoffen vrijkomen in je gras.

Tot slot heeft zeewiermeststof ook een positief effect op de algehele gezondheid van je gazon. Het verhoogt de weerstand van je gras tegen ziekten en plagen, en zorgt voor een diepgroene kleur en een dichtere grasmat.

Samengevat, meststof op basis van zeewier kan dus een krachtige bondgenoot zijn voor een succesvol onderhoud van je gazon.

Hoe zelf je eigen zeewiermeststof maken

Als je geïnteresseerd bent in het maken van je eigen zeewiermeststof, is dat ook een optie. Nederland telt ruim 400 km kust dus het zeewier ligt letterlijk voor het oprapen op onze stranden. Je kan dus een frisse neus halen op het strand en tegelijkertijd zeewier meenemen om een eigen extract te maken.

Hier is een eenvoudige methode om je eigen zeewiermeststof te maken:

 1. Verzamel zeewier: Zoek naar zeewier langs de kustlijn. Eventueel kan je het ook bij een betrouwbare bron kopen. Zorg ervoor dat je schoon zeewier verzamelt zonder dat het vervuild is.
 2. Spoel het zeewier af: Doe dit grondig met schoon water om vuil en zout te verwijderen.
 3. Hak het zeewier fijn: Snijd het zeewier in kleine stukjes om het gemakkelijker te kunnen verwerken.
 4. Maak een extract: Doe het fijngehakte zeewier in een emmer en voeg water toe. Laat het mengsel een paar dagen staan om een extract te verkrijgen.
 5. Zeef het extract: Zeef het extract om eventuele harde delen of onzuiverheden te verwijderen.
 6. Verdun het extract: Leng het zeewierextract aan met water.
 7. Breng het aan op je gazon: Gebruik een gieter of sproeier om het verdunde zeewierextract gelijkmatig over je gazon te verspreiden.

Tips voor het gebruik van zeewier als meststof op je gazon

organische meststof sproeien op gazon

Hier zijn enkele handige tips om het beste uit je zeewiermeststof te halen:

 1. Volg de instructies: Lees altijd de instructies op de verpakking van de zeewiermeststof en volg deze nauwkeurig op. Overmatig gebruik kan schadelijk zijn voor je gazon.
 2. Gebruik het op het juiste moment: Breng de meststof aan wanneer je gras actief groeit, bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer. Dit zorgt voor een maximale opname van voedingsstoffen.
 3. Combineer zeewier met andere meststoffen: Je kunt zeewier als meststof combineren met andere organische meststoffen om de voedingswaarde te verhogen.
 4. Houd rekening met de weersomstandigheden: Breng de meststof aan op een droog gazon en vermijd het gebruik ervan tijdens periodes van zware regenval.
 5. Blijf regelmatig onderhouden: Herhaal de toepassing regelmatig gedurende het groeiseizoen om de gezondheid en groei van je gazon te behouden.

Door deze tips te volgen, kun je de beste resultaten behalen bij het gebruik van zeewiermeststof op je gazon.

Veelvoorkomende misvattingen over zeewier als meststof

Er bestaan enkele veelvoorkomende misvattingen over zeewiermeststoffen die we graag helpen ontkrachten:

 1. Zeewiermeststoffen zijn duur: Hoewel deze meststoffen misschien een iets hogere prijs hebben dan traditionele chemische meststoffen, bieden ze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vanwege hun vele voordelen voor de gezondheid van je gazon.
 2. Meststof op basis van zeewier ruikt onaangenaam: In werkelijkheid hebben de meeste zeewiermeststoffen een milde, aardse geur die snel vervaagt na het aanbrengen.
 3. Zeewiermeststoffen zijn moeilijk te vinden: Ze zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en zijn nu verkrijgbaar bij tuincentra, online winkels en gespecialiseerde leveranciers.

Het is belangrijk om deze misvattingen te erkennen voor wat ze zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen over het gebruik van zeewier als meststof op je gazon.

Succesverhalen over het gebruik van zeewier als meststof op gazons

mooie gazon

Veel tuiniers delen positieve ervaringen over het gebruik van zeewier als meststof op hun gazons. De resultaten zijn steeds dezelfde: een diepgroene kleur, een dichtere grasmat en een verbeterde algehele gezondheid van het gras.

Sommige tuiniers hebben zelfs gemeld dat zeewier als meststof hen heeft geholpen bij het herstellen van beschadigde gazons en een afname van de groei van onkruid. Deze succesverhalen vormen een overtuigend bewijs van de kracht van zeewier als meststof aan. We moedigen je dan ook aan om net zoals vele anderen die je zijn voorgegaan het uit te proberen als je dat nog niet gedaan zou hebben.

Zeewiermeststoffen versus traditionele chemische meststoffen

Er is een groeiende bewustzijn over de schadelijkheid van traditionele chemische meststoffen. Daardoor stappen hoe langer hoe meer mensen ervan af en kiezen ze in de plaats daarvan voor meer natuurlijke en milieuvriendelijke opties zoals zeewier. Meststoffen op basis van zeewier bieden tal van voordelen ten opzichte van traditionele chemische meststoffen. Denk daarbij aan een betere bodemgezondheid, een verminderde impact op het milieu en een toegenomen algehele gezondheid van je gazon.

De Tuindokter:
De vele voordelen verbonden aan het gebruik van organische meststoffen maken het de moeite waard om over te stappen op meststoffen op basis van zeewier voor een gezonder en groener gazon.

Slotsom, er is dus een betrouwbaar natuurlijk alternatief voor traditionele chemische meststoffen. Lees er alles over in ons artikel over organische mest.

Transformeer je gazon met de kracht van zeewier

Meststoffen op basis van zeewier bieden een natuurlijke en effectieve manier om je gazon te transformeren. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen, verbeteren de bodemstructuur en bevorderen de algehele gezondheid van je gazon. Door zeewier als meststof te gebruiken, kan je genieten van een diepgroen en weelderig gazon dat bestand is tegen ziekten en plagen. Maak dus dankbaar gebruik van de kracht van zeewier en laat je gazon stralen!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin