Tips & Advies
wespen verjagen
8 MIN 26 mei
Laatste update: 26 mei 2023

Wespen verjagen uit de tuin: de beste tips & tricks

Het is zomer en tijd om te genieten van de zon en de natuur in je tuin. Niets is dan vervelender dan te maken krijgen met een zwerm vervelende wespen. Ontdek hier hoe je deze ongenode gasten kan verjagen zodat ze de pret niet kunnen vergallen!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Wespen zijn een veelvoorkomend probleem in de zomer. Vooral als je buiten wilt eten of genieten van het mooie weer, kan je met deze vervelende insecten te maken krijgen. Het is belangrijk om te weten hoe je wespen kan verjagen. Zo voorkom je dat je last krijgt van wespenplagen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hoe ontstaan wespenplagen
 • Het begrijpen van het gedrag en de gewoonten van wespen
 • Waarom het belangrijk is om wespen te bestrijden
 • Natuurlijke manieren om wespen te verjagen
 • Chemische manieren om wespen te verjagen
 • Wat te doen bij een wespensteek
 • Het voorkomen van wespenplagen in huis
 • Hoe veilig een wespennest verwijderen
 • Weg met de wespen, claim je eigen tuin en terras!
 • Veelgestelde vragen over wespen

In dit artikel delen we enkele eenvoudige en doeltreffende tips en trucs om wespen uit je tuin te verjagen. Van natuurlijke remedies tot doe-het-zelf vallen, je vindt het allemaal hier. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint, deze methoden zijn makkelijk toe te passen en helpen je in no time van deze gevleugelde indringers af. Dus leun maar achterover en laten we er gelijk in vliegen!

Hoe ontstaan wespenplagen

Een wespennest kan
Een wespennest is niets meer of minder dan het ‘huis’ van een hele wespenkolonie

Wespen zijn insecten die in de zomer actief zijn. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van eten en drinken. Het probleem bestaat erin dat ze agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen. Daarom is het belangrijk om ze op afstand te houden. Zo beperk je het risico dat je gestoken wordt. En vooral, zo voorkom je dat ze een nest in de buurt van je huis bouwen.

Wespenplagen ontstaan namelijk wanneer vrouwelijke wespen nesten bouwen in en rond huizen of andere structuren. Deze nesten bevinden zich op verschillende plaatsen, zoals onder dakranden, op zolders en in boomholtes. Als er eenmaal een nest is, legt de koningin meer eitjes en groeit de populatie snel.

Tuindokter Louis zegt:
Het is belangrijk om wespenplagen snel aan te pakken. Zo vermijd je overlast in je tuin en kan je zonder zorgen blijven genieten van al het moois en de gezelligheid die je tuin te bieden heeft.

Zoete geuren en felle kleuren trekken wespen aan, daarom maken ze hun nesten vaak in de buurt van vuilnisbakken, bloemen en felgekleurde voorwerpen. Plagen komen meestal voor in de late zomer en vroege herfst. Uit de in het voorjaar gelegde eieren komen dan in larven die zich in de zomer vervolgens ontwikkelen tot volwassen wespen.

Naarmate hun aantal groeit, gaan de wespen op zoek naar nieuwe plaatsen om hun nesten te bouwen. Dit leidt dan tot het ontstaan van plagen in huizen en de omgeving van huizen.

Het begrijpen van het gedrag en de gewoonten van wespen

Wespen zijn dol op allerlei zoetigheden
Wespen zijn dol op allerlei zoetigheden

Het begrijpen van het gedrag en de gewoonten van wespen kan helpen bij het voorkomen van wespenplagen. Wespen zijn insecten die zich voeden met suikerhoudende stoffen, zoals fruit en nectar. Maar het zijn ook vleeseters die zich voeden met andere insecten. Het zijn verder sociale insecten die leven in kolonies. Een kolonie bestaat uit een koningin, mannetjes en werksters.

Het is belangrijk om te weten dat wespen agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen. Ze zullen steken als ze denken dat hun nest of hun voedselbron in gevaar is. Als je in de buurt van een wespennest komt, gaat het er vooral om rustig te blijven en niet te slaan naar de wespen. Dit kan ze agressief maken en leiden tot een wespenaanval.

Waarom het belangrijk is om wespen te bestrijden

Close-up wesp
Close-up van een wespFoto door Mathias Nevière op Unsplash

Het is belangrijk om alert te zijn op de aanwezigheid van wespen in je tuin. Zo kan je voorkomen dat ze een nest in de buurt van je huis bouwen. Wespensteken kunnen pijnlijk zijn en in sommige gevallen kunnen mensen een allergische reactie ervaren. Maar dat is niet de enige reden om wespen op afstand te houden als je buiten eet of drinkt. Het zijn namelijk ook notoire verspreiders van ziektekiemen, net als vliegen.

Natuurlijke manieren om wespen te verjagen

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om wespen op afstand te houden. Eén van de meest effectieve manieren is door koffie te gebruiken, maar er zijn ook andere manieren om deze vervelende insecten weg te houden.

Wespen verjagen met koffie

Wespen houden niet van koffie. Om ongestoord van je tuin of terras te genieten, plaats gewoon een paar kommetjes met gemalen koffie neer. Het werkt nog beter als je de koffie aansteekt en de wespen de geur van verbrande koffie gewaarworden. Ze hebben een absolute hekel aan de geur van koffie en zullen zich niet in de buurt van de geur wagen.

Wespen verjagen met een plantenspuit

Een eenvoudige en goedkope manier om wespen te verjagen als je buiten zit, is met een plantenspuit. Deze vul je met water en je spuit het rechtstreeks op de wesp. Je leidt haar zo om de tuin want ze gelooft dat het regent en keert terug naar het nest.

Wespen verjagen met geluid

Een andere natuurlijke manier om wespen te verjagen is door geluid te gebruiken. Een apparaat dat hoge frequenties uitzendt, kan ook wespen op afstand houden.

Wespenvallen

De ultieme wespenval van MOOWY
De ultieme wespenval van MOOWY
Wespenval met lokstof
 • Werkt direct
 • Bevat de ecologische lokstof Wasp Attract
 • Herbruikbaar: makkelijk opnieuw te vullen
 • Kan worden opgehangen of neergezet
 • Geschikt voor thuis en professioneel gebruik (bijv. in de horeca)

Het gebruik van een wespenval is ook een effectieve manier om wespen op afstand te houden. Wespenvallen trekken wespen aan en vangen ze in een val. Daardoor krijgen ze geen kans om in de buurt van je eten en drinken te komen. Deze kan je zowel in de winkel of online kopen, maar als je er tijd voor hebt, kan je ze ook zelf maken.

wespenval
Een klassieke wespenval

Wil je zelf een wespenval maken? Dan heb je alleen een lege PET-fles (een plastic frisdrankfles), een schaar en een zoete vloeistof nodig. Knip de bovenkant van de PET-fles eraf en giet een zoete vloeistof, zoals limonadesiroop, in de fles. Leng daarna de vloeistof aan met een beetje water of alcohol. Zet tot slot de bovenkant ondersteboven in de onderkant van de fles.

Chemische manieren om wespen te verjagen

Als natuurlijke methoden niet effectief zijn, kan je ook chemische methoden gebruiken om wespen te verjagen.

Wespen verjagen met ammoniak

Ammoniak is een beproefde manier om wespen op afstand te houden. Door een beetje ammoniak te mengen met water en dit op een doek te sprenkelen, kan je wespen op afstand houden. Maar ammoniak heeft een redelijk indringende en onaangename geur. Dit alleen al doet bij veel mensen de voorkeur uitgaan naar natuurlijke middelen ter bestrijding van wespen.

Wat te doen bij een wespensteek

Als je gestoken wordt door een wesp, is het belangrijk om de angel zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een pincet om de angel eruit te trekken. Reinig het gebied rond de steek met water en zeep. Het kan ook helpen om ijs op het gebied te leggen om de zwelling te verminderen. Als je een allergische reactie hebt op een wespensteek, zoek dan vast en zeker onmiddellijk medische hulp.

Het voorkomen van wespenplagen in huis

Er zijn heel wat manieren om wespenplagen in huis te voorkomen. Houd voedsel en dranken afgedekt en schoon. Controleer ook of er geen openingen in de buurt van je huis zijn waar wespen een nest kunnen bouwen.

Tuindokter Louis zegt:
Je kan overlast door wespen makkelijk beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen open vuilnisbakken in de buurt zijn, omdat wespen worden aangetrokken door voedselresten. Ruim voedsel om dezelfde reden onmiddellijk op wanneer je klaar bent met eten.

Hoe veilig een wespennest verwijderen

Als je een wespennest in de buurt van je huis hebt, is het belangrijk om de wespen zo snel mogelijk te verdelgen. Het is aan te raden om in dergelijk geval een professionele ongediertebestrijder te bellen. Deze kan dan het nest vakkundig verwijderen. Als je toch besluit om het nest zelf te verwijderen, zorg er dan voor dat je beschermende kleding draagt. Bedek jezelf volledig en gebruik een insectendodend middel om de wespen te doden voordat je het nest verwijdert.

Weg met de wespen, claim je eigen tuin en terras!

Wespen zijn een veelvoorkomend probleem in de zomer, maar er zijn gelukkig heel wat manieren om ze te verjagen of op afstand te houden. Door natuurlijke of chemische methoden te gebruiken, kan je wespenplagen voorkomen en jezelf beschermen tegen wespensteken. Als je een wespennest in de buurt hebt, zorg er dan voor dat je op een veilige manier het nest verwijdert en voorkom dat de wespen terugkeren.

Het allerbelangrijkste is dat je snel handelt wanneer je last van wespen krijgt. Het enige wat je hoeft te doen om de wespen te verjagen, is de eenvoudige tips uit dit artikel toepassen. Zo kan je gegarandeerd blijven genieten van een heerlijk etentje of drankje in je tuin of op je terras, de hele zomer lang.

Heb je nog last van die andere veel voorkomende vervelende insecten in huis of je tuin? Lees dan zeker ons expertartikel over het maken van de ultieme fruitvliegjesval.

Veelgestelde vragen over wespen

Waar hebben wespen een hekel aan?

Er zijn verschillende manieren om wespen te verjagen zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën. Een effectieve methode is het gebruik van planten waar wespen een hekel aan hebben, zoals munt, eucalyptus en citronella. Een andere natuurlijke methode is het ophangen van een nep wespennest in de buurt van je huis, waardoor ze een ander territorium zullen opzoeken.

Welke geur houdt wespen weg?

Voor het verjagen van wespen zijn er verschillende geuren die effectief zijn. Eén van de populairste geuren is pepermuntolie. Die brengt hun zintuigen in de war brengt en maakt het voor hen moeilijk hun prooi te vinden. Andere effectieve geurstoffen om wespen af te schrikken zijn eucalyptusolie, citronellaolie en azijn.

Wat helpt om wespen weg te houden?

Er zijn enkele effectieve methoden om deze vervelende insecten op afstand te houden. Een van de meest populaire opties is het gebruik van een wespenspray, die makkelijk te vinden is bij de meeste bouwmarkten. Je kan ook wespen verjagen door je leefruimte buiten schoon en vrij van voedselresten te houden en kruien of bloemen zoals munt, basilicum en goudsbloem te planten.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin