Tips & Advies
Twee volwassen fruitvliegjes op blad
6 MIN 17 mei
Laatste update: 19 apr 2024

Fruitvliegjes-val: de ultieme gids

Fruitvliegjes zijn ongetwijfeld een van de meest lastige ongewenste gasten die je kunt hebben. Ineens zijn ze er, zwermen rond in je keuken en vermenigvuldigen zich snel. Een fruitvliegenval is dan ook geen overbodige luxe. Want ook al lijken de kleine vliegjes misschien onschuldig, ze kunnen snel een plaag worden. In dit artikel ontdek je hoe je fruitvliegjes kunt voorkomen en bestrijden en hoe je een fruitvliegenval zelf kunt maken. Lees snel verder!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Fruitvliegjes kunnen een vervelende plaag zijn die uit het niets lijkt te verschijnen. Ze leggen hun eitjes op de schil van erg rijpe of gistende vruchten. De zoete, rotte geur die overrijpe groenten en fruit afgeven, trekt op magische wijze fruitvliegjes aan. Daarom vind je ze vaak in de buurt van de fruitschaal of compostbak. Ze hebben een zeer sterk geurvermogen en ruiken zoete geuren van een behoorlijke afstand. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waar komen fruitvliegjes vandaan?
 • Fruitvliegjes bestrijden
 • Soorten fruitvliegenvallen
 • Fruitvliegjes voorkomen
 • Veelgestelde vragen over fruitvliegjes vangen en fruitvliegenvallen

Fruitvliegjes hebben een zeer korte levenscyclus, waardoor ze zich razendsnel voortplanten. Vrouwtjes leggen tot 500 eieren per keer. De larven uit deze eieren voeden zich met gistende groenten en fruit. Binnen een paar dagen veranderen deze larven in volwassen fruitvliegjes en begint de cyclus opnieuw.

Volwassen fruivlieg
Je herkent volwassen fruitvliegen aan het gelige lijfje en de rode ogen. Tijd voor een fruitvliegjesval!

Helaas kun je fruitvliegjes ook van buitenaf ongemerkt in huis halen. Ze kunnen zich vestigen op verse groenten en fruit uit de supermarkt of op planten uit je tuin. Eenmaal binnen vermenigvuldigen ze zich snel als ze niet worden aangepakt.

Tuindokter Louis adviseert:
“Veel hobbytuinders hebben als kleine voorzorgsmaatregel altijd een fruitvliegjesval in de keuken staan ​​om een ​​invasie tegen te gaan.”

Fruitvliegjes bestrijden

Als je fruitvliegjes wilt bestrijden, moet je eerst de voedselbron elimineren. Fruitvliegjes worden aangetrokken door rijp en rottend fruit, groenten en ander organisch materiaal. Zorg er dus voor dat je keuken schoon en vrij van etensresten is. Bewaar groenten en fruit in de koelkast of in luchtdichte verpakkingen.

Tuindokter Louis adviseert:
“Als de fruitvliegenplaag ernstig is, kun je een pesticide misschien niet vermijden. Kies altijd voor een product dat veilig is voor gebruik binnenshuis en volg de aanwijzingen nauwkeurig op. Je kunt ook een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf inhuren.”

Soorten fruitvliegenvallen

Een effectieve manier om fruitvliegjes te bestrijden, is door een val voor de fruitvliegjes op te zetten. Je kunt een fruitvliegjesval kopen, maar ook zelf maken behoort tot de mogelijkheden. Fruitvliegjesvallen zijn effectief en lossen het probleem meestal binnen een paar dagen op. 

Afhankelijk van je voorkeur en de tijdsdruk zijn er verschillende fruitvliegjesvallen die je in je keuken kunt plaatsen. Dit zijn de meest voorkomende opties:

Gele sticker fruitvliegenval

Deze fruitvliegjesvallen zijn niet alleen innovatief, maar ook bijzonder effectief. Een gele sticker fruitvliegenval is de ultieme oplossing! Deze fruitvliegenval trekt de vliegen aan met zijn felgele kleur en de geur die uit de lijm komt. De vliegen blijven dan aan de fruitvliegenval plakken en sterven zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

De fruitvliegenval is eenvoudig in gebruik en overal te plaatsen, waardoor hij geschikt is voor zowel binnen als buiten. Door hun compacte formaat zijn ze gemakkelijk op te bergen en weg te gooien. Omdat de val niet giftig is, is-ie veilig te gebruiken in de buurt van kinderen en huisdieren.

Fruitschaal met verschillende soorten vest fruit
De gele sticker heeft op fruitvliegjes dezelfde magische aantrekkingskracht als bananen

Fruitvliegenval maken met azijn

Het gebruik van een fruitvliegjesval in een glazen pot is een eenvoudige en effectieve manier om die vervelende fruitvliegjes op afstand te houden. Alles wat je nodig hebt, is een weckpot, wat appelciderazijn en een klein stukje fruit.

Giet wat azijn in de pot, voeg het fruit toe, sluit de pot af met huishoudfolie en prik er een paar kleine gaatjes in. De vliegen worden aangetrokken door het mengsel. Ze kruipen dan door de gaten in de pot maar kunnen niet ontsnappen. Na verloop van tijd neemt hun kracht af en verdrinken ze in de azijn. Deze fruitvliegenval is niet alleen effectief, maar ook milieuvriendelijk en goedkoop.

Tuindokter Louis adviseert:
“Dezelfde methode werkt ook als je in plaats van azijn en fruit suiker en een druppeltje afwasmiddel in het potje doet. De zoete geur lokt de vliegen in de fruitvliegjesval. Het wasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water waardoor de fruitvlieg niet meer weg kan vliegen.”

Papieren kegelval

Deze eenvoudige maar effectieve fruitvliegenval is gemakkelijk te maken en vereist weinig materiaal. Rol gewoon een stuk papier in de vorm van een kegel en zet vast met plakband. Vul de onderkant van de kegel met een zoete vloeistof zoals honing of siroop.

Zet hem nu op een plek waar de fruitvliegjes rondhangen. De vliegjes worden aangetrokken door de zoete geur en kruipen in de zak. Ze blijven dan aan de kleverige vloeistof kleven en kunnen niet ontsnappen. Dit is een zeer effectieve, milieuvriendelijke en goedkope manier om fruitvliegjes te vangen. 

Papieren kegelval voor fruitvliegjes
Een met honing on siroop gevulde papierkegel is een milieuvriendelijke fruitvliegval

Elektrische fruitvliegenval

Als je van techniek houdt, is een elektrische fruitvliegjesval misschien wel wat voor jou. Dit innovatieve apparaat gebruikt UV-licht om vliegen aan te trekken. Ze worden effectief gedood zodra ze in aanraking komen met of in de buurt komen van het elektriciteitsnet.

Het praktische is dat je deze val niet alleen voor fruitvliegjes kunt gebruiken, maar ook kunt inzetten om vervelende muggen en ander ongewenst ongedierte te bestrijden. Dit is vooral handig bij werkzaamheden in de tuin! Een elektrische fruitvliegenval is dus niet alleen effectief, maar ook milieuvriendelijk omdat er geen schadelijke chemicaliën of pesticiden nodig zijn.

Tuindokter Louis adviseert:
“Elektrische fruitvliegenvallen kosten iets meer, maar hebben bij velen de voorkeur vanwege de moderne uitstraling. Met zijn elegante en onopvallende vormgeving zal hij je interieur of de sfeer buiten niet storen. Bovendien is het geurloos.”

Fruitvliegjes voorkomen

Als het gelukt is om de fruitvliegjes te bestrijden, wil je natuurlijk een volgende invasie voorkomen. Dit doe je met een combinatie van goede opslag, goede hygiëne en natuurlijke insectenwerende middelen.

Houd bij het opbergen van je boodschappen rekening met een paar simpele punten:

 • Bewaar rijpe groenten en fruit in de koelkast of in een afgesloten bakje.
 • Gooi overrijpe en rotte groenten en fruit onmiddellijk weg.
 • Zet fruitvliegvallen op om te voorkomen dat vrouwtjes in de eerste plaats eieren leggen.
Stuk rotte appel
Kom je ergens rot fruit of rotte groente tegen? Gooi deze dan onmiddelijk weg

Hygiëne is ook een belangrijk punt om fruitvliegjes te voorkomen.

 • Houd alle oppervlakken in je keuken schoon en droog.
 • Veeg gemorste vloeistoffen onmiddellijk op.
 • Leeg de prullenbak regelmatig om potentiële broedplaatsen voor fruitvliegjes te elimineren.
 • Reinig je vuilnisbak en de omgeving ervan regelmatig.

Tuindokter Louis adviseert:
“Het is ook belangrijk om de afvoeren en een eventuele vuilstortkoker regelmatig schoon te maken, want fruitvliegjes broeden graag in vochtige omgevingen. Giet een mengsel van heet water en bleekmiddel in de afvoer om fruitvlieglarven te doden.”

In plaats van een val voor fruitvliegjes, kun je ook natuurlijke insectenwerende middelen, zoals etherische oliën of kruiden gebruiken om fruitvliegjes op afstand te houden.

 • Plant kruiden zoals munt en basilicum of bloemen zoals lavendel. Fruitvliegjes houden niet van deze geuren en blijven weg.
 • Als je geen groene vingers hebt, maar wel van de geur van munt, lavendel en co. houdt, gebruik ze dan in de vorm van etherische oliën bij het schoonmaken of als kamergeur. Dit schrikt fruitvliegjes af.
Flesje etherische olie als natuurlijk afweermiddel tegen fruitvliegen
Etherische olie is ideaal om fruitvliegjes in huis te voorkomen

Heb je ander ongedierte in de tuin ontdekt? Check dan eens onze andere artikelen over ongedierte en ontdek hoe je snel en milieuvriendelijk van langpootmuggen, mieren en dergelijke af komt. Heb je vooral last van ‘normale’ vliegen? Probeer dan eens onze bio vliegenval voor meermalig gebruik.

Bio vliegenval met lokstof
Bio vliegenval met lokstof
Bio vliegenval met lokstof
 • Eenvoudig in gebruik
 • Bevat een natuurlijke lokstof
 • Navulbaar

Veelgestelde vragen over fruitvliegjes vangen en fruitvliegenvallen

Hoe vang je fruitvliegjes zonder azijn?

In plaats van azijn om fruitvliegjes te bestrijden, kun je ook een oplossing van suiker en afwasmiddel maken om fruitvliegjes te vangen. Het wasmiddel breekt de oppervlaktespanning, waardoor de vliegen niet kunnen ontsnappen.

Wat is de beste fruitvliegenval?

Fruitvliegjesvallen met gele stickers zijn ideaal om fruitvliegjes effectief te vangen. Ze zijn onopvallend, milieuvriendelijk, geurloos, veilig voor kinderen en huisdieren en kunnen gemakkelijk worden weggegooid.

Welke vloeistof in fruitvliegjesval?

Meng azijn of suiker met afwasmiddel. Zowel de zure als de zoete geur lokt de vliegen in de val. Dankzij de vershoudfolie kunnen ze niet meer ontsnappen en worden ze milieuvriendelijk afgevoerd.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin