Tips & Advies
Tuin in bloei met gekleurde bloemenpracht
10 MIN 25 apr
Laatste update: 25 apr 2025

Het Hele Jaar een Bloeiende Tuin met deze Bloeiende Vaste Tuinplanten

Wist je dat je zelfs in januari van bloeiende planten kunt genieten? Met de juiste bloeiende vaste tuinplanten hoef je niet te wachten tot de lente voor kleur in je tuin.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze

Met een beetje planning en de juiste mix van winterharde bloeiende planten transformeer je je tuin in een paradijs dat elke maand iets nieuws te bieden heeft. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, in deze gids ontdek je precies welke vaste planten je nodig hebt voor een tuin die het hele jaar door bloeit.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Het hele jaar bloemen in je tuin
  • Selecteren: planten met overlappende bloeiperiodes
  • Bloeiende vaste planten per maand: juli tot december
  • Tips voor het combineren van vaste bloeiende planten
  • Begin bij het begin: zaaien en planten in het najaar
  • Veelgestelde vragen over een jaarrond bloeiende tuin
  • Jaarrond bloei met bloeiende vaste tuinplanten, conclusie

Het hele jaar bloemen in je tuin

Het woord bloemen en tuin gaan natuurlijk hand in hand. De meeste planten bloeien in het voorjaar en de zomer. We snappen dat je het liefst het hele jaar van een bloeiende tuin geniet. Gelukkig zijn er vaste planten met bloemen die winterhard zijn.

Door een slimme combinatie van vroegbloeiers, zomerbloeiers en najaarsbloeiers kun je het hele jaar door genieten van een tuin in bloei. Van sneeuwklokjes en winterakonieten in de koude maanden tot kleurrijke asters in de herfst – er zijn vaste planten voor elk seizoen.

Selecteren: planten met overlappende bloeiperiodes

Probeer voor iedere periode van het jaar bloeiende planten te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld in het voorjaar combinaties maken van Longkruid (maart) met Elfenbloem (april), gevolgd door Akelei (mei) en Vrouwenmantel (juni). Maak een bloeitijdschema om te plannen welke planten wanneer bloeien, zodat je tuin nooit zonder kleur zit.

Wij geven je een handig overzicht van populaire bloeiende vaste planten per maand. Zo kun je eenvoudig de juiste bloemen voor in jouw tuin uitkiezen en wordt het plannen van een tuin die jaarrond bloeit een fluitje van een cent.

Bloeiende vaste planten per maand: januari tot juni

De eerste maanden van het jaar hoeven niet kleurloos te zijn! Ontdek per maand welke bloeiende vaste planten je border kunnen verfraaien.

Bloeiende vaste plant januari: Winterakoniet, Helleborus

Winterakoniet (Eranthis hyemalis) is een van de eerste bloemen die de winter doorbreekt. Met zijn zonnig gele bloemen die van januari tot maart verschijnen, zorgt deze plant voor vrolijke kleuraccenten. De bloemen gaan alleen open bij voldoende zonlicht en sluiten zich weer in het donker. Plant de knolletjes in september-november op een gedeeltelijk schaduwrijke en windstille plek met goed doorlatende grond.

Gele bloem van winterakoniet
Winterakoniet

Helleborus, ook bekend als nieskruid, bloeit van januari tot juni met groen-witte bloemen. Deze winterharde plant vraagt weinig onderhoud en gedijt goed in halfschaduw tot schaduw.

Bloemen van paarse hellaborus
Helleborus

Bloeiende vaste plant februari: Kerstroos, Cyclamen

De Kerstroos (Helleborus niger) toont zijn elegante witte bloemen vanaf februari. Deze plant heeft voorkeur voor een goed doorlatende, kalkhoudende grond en een plek in de halfschaduw. Verwen je kerstroos af en toe met fijngeprakte eierschalen voor wat extra kalk.

Kerstroos met witte bloemen
Kerstroos

Cyclamen (wintercyclaam) brengt met zijn roze tot paarse bloemen kleur in de tuin vanaf december tot in de lente. Deze knolgewassen staan graag op een plek in de halfschaduw met een kalkrijke, goed doorlatende bodem.

Roze cyclaam
Cyclaam

Bloeiende vaste plant maart: Voorjaarszonnebloem, Longkruid

De Voorjaarszonnebloem (Doronicum) tovert in april en mei goudgele bloemen tevoorschijn die doen denken aan miniatuur zonnebloemen. Een prima borderplant in combinatie met andere vaste planten.

Voorjaarszonnebloem met gele bloemen
Voorjaarszonnebloem

Longkruid (Pulmonaria) is een verrassende voorjaarsbloeier met hemelsblauwe, paarse, roze of witte bloemen vanaf begin maart. Bijzonder aan deze plant is dat de bloemen vaak verkleuren van rozerood naar violet of blauw. Longkruid staat graag in de schaduw tot halfschaduw en combineert mooi met wildemanskruid.

Longkruid met kleine donkerpaarse bloemen
Longkruid

Bloeiende vaste plant april: Gebroken hartje, Elfenbloem

Het Gebroken hartje (Dicentra spectabilis) bloeit van april tot juni met iconische hartvormige bloemen. Met een hoogte van ongeveer 60-70 cm is deze plant perfect voor borders en schaduwrijke hoekjes. De plant gedijt het beste in halfschaduw en op een vochthoudende bodem.

Typische bloemenpluim van gebroken hartje in vorm van hart
Gebroken-hartje

Elfenbloem (Epimedium) siert je tuin in april en mei. Deze bodembedekker is uitermate geschikt voor schaduwrijke plekken.

Bodembedekker Elfenbloem met kleine gele bloemen
Elfenbloem

Bloeiende vaste plant mei: Akelei, Lupine

Akelei (Aquilegia) verrast met opvallend gevormde bloemen vanaf half april tot in de zomer. Deze zelfzaaiende plant doet het goed op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Akelei is zowel een uitbundige tuinplant als een perfecte plukbloem.

Close up van gewone (paarse) akelei
Akelei

Lupine bloeit van mei tot juli met verticale bloemaren in verschillende kleuren zoals blauw, paars, roze, geel en wit. Deze statige planten kunnen 60 cm tot meer dan 1,2 meter hoog worden, wat structuur en hoogte aan je border geeft.

Lupine met paarse bloemenaren
Lupine

Bloeiende vaste plant juni: Nagelkruid, Vrouwenmantel

Nagelkruid (Geum) bloeit van juni tot augustus met levendige kleuren. Deze robuuste plant staat het liefst in de zon of halfschaduw en trekt bijen en vlinders aan. Plant ze in de voorste linie van je border, aangezien het blad vaak niet hoger wordt dan 10 cm terwijl de bloemen daar mooi bovenuit steken.

Oranje bloemen van nagelkruid
Nagelkruid

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) toont groengele bloemen vanaf het late voorjaar. Een veelzijdige plant die mooi combineert met andere vaste planten in je tuin.

Veel groen en kleine gele bloemen bij de vrouwenmantel
Vrouwenmantel

Bloeiende vaste planten per maand: juli tot december

Ook in de tweede helft van het jaar kun je genieten van prachtige bloemen in je tuin. Hier ontdek je welke vaste planten per maand voor kleur zorgen.

Bloeiende vaste plant juli: Vlambloem, Dropplant

De Vlambloem (Phlox paniculata) is een onmisbare zomerbloeier met grote, geurige bloemhoofden in wit, roze, paars of blauw. Deze plant komt het best tot zijn recht in het midden van de border en bloeit van juni tot september. Knip de stengels in het late najaar terug tot de grond.

Felpaarse (bijna fuchsia) bloemen van vlambloem
Vlambloem

Dropplant (Agastache) verspreidt een heerlijke geur en bloeit van juli tot september met paarse, roze of witte bloemen. Deze plant staat graag in de zon of lichte schaduw en trekt veel vlinders aan.

BLoemenaar dropplant met paarse bloemetjes
Dropplant

Bloeiende vaste plant augustus: Geranium Rozanne, Zonnehoed

Geranium Rozanne is een absolute topper onder de vaste planten. Deze ooievaarsbek bloeit onafgebroken van mei tot oktober met blauwpaarse bloemen. In 2008 werd deze plant zelfs uitgeroepen tot ‘Perennial of the Year’® vanwege zijn lange bloei en vorstbestendigheid tot -20°C.

Geranium-Rozanne in bloei (paarse bloem)
Geranium-Rozanne

De Zonnehoed (Echinacea purpurea) is met zijn opvallende bloemen onmisbaar in de augustustuin. De bloemen hebben een markant hart met nectar dat vlinders en bijen aantrekt.

Close up van zonnehoed (paarse bloem met opvallende ronde stamper)
Zonnehoed

Bloeiende vaste plant september: Herfstaster, Herfstanemoon

Herfstasters bloeien tot de eerste nachtvorst en zijn verkrijgbaar in wit, lila, roze en paars. Ze worden zo’n 120 cm hoog en zijn ideaal voor de achtergrond van borders.

Paarse bloemen van herfstaster
Herfstaster

De Herfstanemoon siert je tuin van augustus tot oktober met zachtroze of roomwitte bloemen op lange, ranke stelen. Deze plant gedijt goed in halfschaduw tot volle zon en trekt veel vlinders aan.

Licht-paarse herfstanemoon
Herfstanemoon

Bloeiende vaste plant oktober: Duizendblad, Sedum

Duizendblad (Achillea millefolium) bloeit hoofdzakelijk in de zomer, maar biedt vaak nabloei tot in november. De platte bloemschermen in wit, geel, roze of rood staan op stevige stengels en verkleuren tijdens de bloei. Deze plant houdt van kalkhoudende zandgrond en volle zon.

Lichtpaarse kleine bloemen van duizendblad
Duizendblad

Sedum (Vetkruid) bloeit in september en oktober met roze, rode of witte bloemen boven frisgroen blad. Deze bodembedekker is perfect voor droge grond.

Lichtroze sedum bloemetjes
Sedum

Bloeiende vaste plant november: Zilverkaars, Aster

Zilverkaars (actaea) toont in november indrukwekkende, witte tot zachtroze bloempluimen boven donker blad. Deze plant wordt tot 180 cm hoog en vormt een fraaie afsluiting van het tuinseizoen op een voedzame, niet te droge bodem.

Typische witte pluim van zilverkaars
Zilverkaars

We hadden het eerder al over aster. Verschillende soorten bloeien door tot in november, zoals Aster ericoides ‘Snowflurry’, een lage witte variant (20 cm) die past in elke tuin.

Bloeiende vaste plant december: Sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes doorbreken de winterse stilte en bieden hoop op het naderende voorjaar. In combinatie met de eerdergenoemde kerstroos zorgen ze voor een subtiel winterboeket in je tuin.

Sneeuwklokjes komen uit tegen besneeuwde achtergrond
Sneeuwklokje

Tips voor het combineren van vaste bloeiende planten

Een prachtige tuin creëren gaat verder dan alleen het kiezen van de juiste vaste bloeiende planten. Het draait vooral om hoe je ze met elkaar combineert voor een harmonieus geheel. Met de juiste combinaties geniet je het hele jaar door van kleur en structuur.

Combineer hoog en laag voor diepte in je border

Voor een visueel aantrekkelijke border is het belangrijk om te werken met verschillende hoogtes. Door het creëren van lagen voeg je diepte en dimensie toe aan je tuinontwerp:

  • Plaats hogere planten (zoals Lupine en Zilverkaars) achteraan in de border
  • Gebruik middelhoge planten (zoals Geranium Rozanne en Zonnehoed) voor het middendeel
  • Plant lage vaste planten die winterhard zijn (zoals Elfenbloem of Pachysandra) aan de voorzijde

Deze gelaagdheid zorgt niet alleen voor een prachtig aanzicht, maar geeft elke plant ook voldoende ruimte en licht. Voor een goede border reken je ongeveer 9 planten per vierkante meter om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet overschaduwen maar wel uiteindelijk een ‘gesloten’ beplanting vormen die weinig licht doorlaat tot op de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt.

Gebruik bladkleur en structuur 

Hoewel bloemen vaak de meeste aandacht krijgen, is het blad van planten veel langer aanwezig. Daarom is het verstandig om ook te letten op bladkleur en -structuur, vooral voor de wintermaanden.

Creëer een aantrekkelijke wintertuin door een goede balans tussen groenblijvende en bladverliezende soorten. Wintergroene vaste planten zoals Helleborus niger (december) zorgen het hele jaar door voor een groene basis.

Bovendien kunnen bladverliezende planten in de winter nog steeds visueel interessant zijn. Siergrassen zoals Pennisetum en Miscanthus bieden prachtige silhouetten bij sneeuw en vorst. Ook de takstructuur van struiken en hagen draagt bij aan het winterbeeld van je tuin.

Iemand met tuinhandschoenen aan heeft vele jonge plantjes klaar gelegd om in te planten

Begin bij het begin: zaaien en planten in het najaar

De herfst is een uitstekende periode om wilde bloemen te zaaien. De natuur doet dit ook – planten laten na de bloei hun zaden vallen. Vooral meerjarige planten kun je goed in het najaar zaaien. Sommige zogenaamde ‘koudekiemers’ hebben juist een koude periode nodig om goed te kiemen. Voorbeelden zijn akelei, korenbloem en klaproos.

Na de zomer is ook een goed moment voor het algemene onderhoud. Knip uitgebloeide stengels die erg lelijk zijn eventueel kort af. Breng in het najaar een laag compost van ongeveer drie centimeter aan over je vaste planten. Voor planten in de volle grond is een mulchlaag van bladeren, stro of boomschors effectief. Deze beschermt de wortels tegen bevriezing.  

Wil je ook planten in pot plaatsen? Bekijk dan ter inspiratie onze top-20-groenblijvende-potplanten!

Veelgestelde vragen over een jaarrond bloeiende tuin

Hoe zorg ik voor een bloeiende tuin in de winter?

Voor winterbloei kun je kiezen voor planten zoals Helleborus niger (kerstroos), winterakoniet en sneeuwklokjes. Combineer deze met wintergroene planten voor structuur en gebruik siergrassen voor interessante silhouetten bij vorst en sneeuw.

Welke vaste planten bloeien het langst in de tuin?

Er zijn verschillende vaste planten die lang bloeien, zoals Geranium ‘Rozanne’ (bloeit van mei tot oktober), Echinacea (zonnehoed), en Salvia (salie). Deze planten zorgen voor langdurige kleur in je tuin en trekken bovendien vlinders en bijen aan.

Hoe combineer ik vaste planten voor een jaarrond aantrekkelijke border?

Combineer planten met verschillende hoogtes: hoge planten achteraan, middelhoge in het midden en lage planten vooraan. Kies soorten met overlappende bloeiperiodes en let ook op bladkleur en -structuur.

Jaarrond bloei met bloeiende vaste tuinplanten, conclusie

Het hele jaar door genieten van bloemen in de tuin, is (zeker met de juiste bloeiende vaste tuinplanten) geen onbereikbaar doel. Met de juiste planning en plantenkeuze geniet je zelfs in de koudste maanden van kleurrijke bloemen. Door slim te combineren met wintergroene soorten blijft je tuin ook tijdens de wintermaanden aantrekkelijk.

Onthoud dat een tuin tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Begin klein, experimenteer met verschillende combinaties en pas je aanpak aan waar nodig. Met deze kennis en wat geduld transformeer je je tuin in een bloeiend paradijs dat het hele jaar door kleur en leven brengt.

Kun je nog wel wat ideeën en tips gebruiken? Kijk dan hier voor meer tuininspiratie en -advies. Heb je een vraag over winterharde bloeiende planten of wil je iets kwijt? Laat dan een reactie achter op dit artikel, dankjewel!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
8,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Snelwerkende gazonmest
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de speel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Speel graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
19,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin