Tips & Advies
Taxuskever op blad van de zijkant
7 MIN 28 jun
Laatste update: 30 jun 2023

Taxuskever herkennen, bestrijden en voorkomen

De taxuskever vormt een destructieve kleine plaag. Door de tekenen van een taxuskever te herkennen, voorkom je schade aan je tuinplanten.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Hoe bescherm je je planten tegen deze vernietigende kleine beestjes? En kun je de tuinkever bestrijden met een huismiddel, zodat je niet naar de chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te grijpen?

Table of contents:
Show all
  • Hoe herken je de taxuskever?
  • Taxuskever bestrijden
  • Aantasting door taxuskevers voorkomen
  • Specifieke plantensoorten beschermen
  • Plant nazorg
  • Hoe je een taxuskeverplaag kunt herkennen, bestrijden en voorkomen
  • Veelgestelde vragen over bestrijden taxuskever

In deze uitgebreide gids lees je hoe je taxuskevers kunt identificeren en krijg je effectieve methoden om ze te bestrijden. Ook geven we je preventieve maatregelen om je planten te beschermen tegen toekomstige plagen. 

Hoe herken je de taxuskever?

Om een invasie te voorkomen en behandelen, is het natuurlijk zaak om de kever te herkennen. Volgende tips helpen daarbij.

Hoe ziet de taxuskever eruit?

De taxuskever wordt ook wel gegroefde lapsnuitkever genoemd en behoort tot de snuitkever-familie. De kever is zwart van kleur en heeft een gegroefd, zwart schild met gele vlekjes. 

Taxuskever in close up
Close up!

Volwassen taxuskevers zijn stoffige grijze of zwarte loopkevers die ’s nachts actief zijn en tot 9 mm lang worden. De volwassen kevers hebben een brede snuit.

Larven van de taxuskever zijn roomwit met bruine C-vormige koppen. Ze worden tot 10 mm lang. Ze groeien uit ronde, kleine eitjes (<1 mm), waardoor ze moeilijk in de grond te herkennen zijn.

De levenscyclus 

Deze snuitkevers hebben twee verschillende levensfasen: de volwassen kever en de larvale rups. Elke volwassen taxuskever kan tussen juli en oktober enkele honderden kleine witte eitjes onder de grond leggen. Wanneer de larven uitkomen, leven ze in de wortelzone waar ze zich voeden met plantenwortels. In dit stadium zijn ze ongeveer 1 mm lang, maar ze groeien snel tot ongeveer 12 mm. 

De larven zijn in een C-vorm gekruld en bedekt met stijve, lichtbruine en witte haren. Als er een gezonde voedselvoorraad is, overleven ze (ondergronds) de winter. De taxuskever-larven verpoppen zich in het voorjaar tot wit/crèmekleurige poppen.

Opmerkelijk is dat een populatie taxuskevers volledig vrouwelijk is. Ze planten zich voort door parthenogenese, wat betekent dat hun embryo’s zich ontwikkelen uit een onbevruchte eicel. 

Taxuskever symptomen

Het eerste teken van een taxuskever-probleem kunnen onregelmatig gevormde inkepingen op bladeren zijn. Vooral op groenblijvende planten zoals rododendrons en camelia’s. 

Aangevreten bladeren van plant
De taxuskever laat al etende zijn sporen na

Naarmate de plaag vordert, merk je waarschijnlijk dat planten verwelken, instorten en uiteindelijk afsterven. Dit is het gevolg van de schade die wordt veroorzaakt door de larven van de taxuskever die zich voeden met de wortels.

Taxuskever bestrijden

Als je taxuskevers gaat bestrijden, zijn er verschillende opties. Je kunt de taxuskever vangen of chemisch bestrijden. 

  • Taxuskever vangen: inspecteer planten ’s nachts bij fakkellicht. Dit is wanneer de kevers het meest actief zijn. Schud potplanten boven een krant of dienblad om de loopkevers los te maken. Verzamel de losgeraakte taxuskevers, plet ze en gooi ze weg.
  • Taxuskever bestrijden huismiddel: Er zijn ook wat huismiddeltjes die je kunt inzetten om de taxuskever te bestrijden. Zo kun je proberen om de taxuskever te bestrijden met knoflook.
  • Kook gekneusde knoflook 10 minuten in 1 liter water. Spuit je planten iedere 2 weken in met het knoflookwater. 
  • Taxuskever bestrijden chemisch: gebruik een gespecialiseerde insecticide die speciaal is samengesteld voor de bestrijding van taxuskevers. Breng de insecticide op milde avonden in de schemering aan volgens de instructies van de fabrikant.
Gazondokter Louis zegt:
Gebruik nooit chemische bestrijding van taxuskevers om eetbare planten te behandelen.

Larve taxuskever bestrijden

  • Biologische bestrijding : je kunt ervoor kiezen om aaltjes tegen taxuskevers te gebruiken. Deze taxuskeveraaltjes (Steinernema kraussei) verdeel je in de grond. De parasitaire wormen zijn onschadelijk voor planten, maar dodelijk voor taxuskeverlarven. Breng voor het beste resultaat aaltjes aan in de nazomer wanneer de bodemtemperatuur boven de 5°C is en de grond vochtig is. In dit artikel lees je meer over aaltjes voor in de tuin en hun gebruik.
  • Taxusaallarven chemisch bestrijden: Doordrenk de grond met een gespecialiseerde insecticide voor de taxuskever. Dit zal de larven doden en de levenscyclus van de plaag onderbreken. 

Aantasting door taxuskevers voorkomen

Het is altijd goed om te weten hoe je taxuskevers kunt bestrijden. Maar ook hier is voorkomen beter dan genezen.

quarantine uitgespeld met spelletters en uitgebeeld met snoepjes onder glas
Plaats nieuwe planten eerst in quarantaine. Fotocredits: Markus Distelrath via Pixabay

Nieuwe planten inspecteren en in quarantaine plaatsen 

Voordat je nieuwe planten in je tuin of kas introduceert, moet je de grond en de kluit zorgvuldig checken op tekenen van taxuskeverlarven. 

Als je larven ziet, gooi dan de aarde weg, was de pot en spoel de wortels van de plant grondig af voordat je hem opnieuw plant. 

Gooi de aarde in je groenafvalbak – voeg deze niet toe aan je composthoop!

Moedig natuurlijke vijanden van de taxuskever aan

Lok vogels, kikkers, padden, spitsmuizen en egels naar je tuin. Dit zijn natuurlijke vijanden van volwassen taxuskevers. 

Zorg ervoor dat ze zich thuis voelen door geschikte leefgebieden, zoals vogelhuisjes, vijvers en beschutte plekken. 

Vogelhuisje aan boom
Bied vogels en fijn thuis: ze eten ongewenste insecten. Fotocredits: Benjamin Balazs via Pixabay

Creëer fysieke barrières

Plaats een barrière, zoals tape besmeerd met niet-uitdrogende insectenlijm, rond je potten om de vliegende volwassen vrouwtjeskevers te vangen voordat ze hun eieren leggen. 

Deze methode is buiten het meest effectief in augustus en september of het hele jaar door in de kas.

Houd vatbare planten in de gaten 

Sommige planten hebben meer last van de taxuskever dan andere. Controleer regelmatig je planten die het meest geliefd zijn bij taxuskevers, zoals: 

  • Begonia’s
  • Bergenia (schoenlappersplant)
  • Cyclamen
  • Fuchsia’s
  • Heuchera (purperklokje)
  • Polyanthus
  • Primula’s (sleutelbloem)
  • Sedums (vetkruid)
  • Aardbeien
  • Vetplanten
  • Steenbreek 

Check de planten regelmatig op tekenen van schade door taxuskevers. Onderneem actie zodra je het probleem vaststelt. 

Specifieke plantensoorten beschermen

In container gekweekte plant 

Planten die in potten en containers groeien, zijn vatbaarder voor ernstige schade door larven van de taxuskever. 

Onderzoek je potplanten regelmatig, en vergeet niet de grond en kluit te controleren. Bescherm je potten en containers met fysieke barrières.

Planten in borders en bedden

Hoewel planten in borders en perken minder snel grote schade oplopen door larven van taxuskevers, kunnen er toch zware aantastingen optreden. 

Houd vatbare planten zoals aardbeien, primula, polyanthus, sedum, heuchera en jonge taxusplanten goed in de gaten en onderneem direct actie als je tekenen van besmetting opmerkt.

Eetbare planten

Gebruik nooit chemische bestrijdingsmiddelen op eetbare planten, omdat deze zacht fruit en zachte eetbare bladeren beschadigen. 

Richt je in plaats daarvan op het voorkomen van taxuskevers. Monitor de plantengroei en let op tekenen van schade. Pas biologische bestrijdingsmethoden toe om je eetbare planten te beschermen tegen schade door taxuskevers.

Plant nazorg

Als je eenmaal van je taxuskeverplaag af bent, moet je de aarde in je pot vervangen. Was de wortels grondig in water om alle sporen van aarde te verwijderen. 

Herplant vervolgens je plant in nieuwe aarde en breng een geschikte meststof aan om de plant te helpen herstellen van zijn beproeving. Bijvoorbeeld onze biologische, universele tuinmest.

Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
  • Evenwichtige formule die al het groen ten goede komt
  • Geschikt voor o.a. gazon, moestuin, bloemen en buxus
  • Geschikt voor biologische landbouw

Hoe je een taxuskeverplaag kunt herkennen, bestrijden en voorkomen

De taxuskever is een wijdverspreide plantenplaag en veroorzaakt aanzienlijke schade aan je planten. Implementeer de preventiemethoden die in deze gids worden besproken en controleer je planten regelmatig om ervoor te zorgen dat ze beschermd blijven tegen deze destructieve plagen.

Veelgestelde vragen over bestrijden taxuskever

Waarom zijn taxuskevers slecht?

Taxuskevers zijn kleine kevers die zich voeden met de wortels en bladeren van veel tuinplanten. De op de grond levende larven veroorzaken de meeste schade. Ze voeden zich met een breed scala aan wortels, knollen en zelfs houtachtige planten. Een populatie taxuskevers kan kleine en grote planten doden.

Hoe weet je of je taxuskevers hebt?

Volwassen taxuskevers veroorzaken merkbare bladschade, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit significante schade aan de plant zelf zal veroorzaken. De larven daarentegen leven in de wortelzone van de grond en veroorzaken aanzienlijke schade aan hele planten. Dit resulteert in verwelkend gebladerte en zelfs plantendood.

Hoe kom je van taxuskevers af?

Schud je potplanten over een krant en de snuitkevers vallen eruit. Plet de kevers en breng de plant terug naar zijn gebruikelijke positie. Je kunt ook aaltjes gebruiken. Dit zijn kleine insecten die de larven opeten en de voortplantingscyclus van de taxuskevers in je tuin onderbreken. 

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin