Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Potplanten voor buiten: jouw praktische gids
Het kweken van potplanten buiten biedt een hele reeks voordelen. Fleur je terras of een schaduwrijk hoekje van je tuin op met planten in potten! Ontdek hoe je het aanpakt en de juiste planten kiest!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Het werken met potplanten voor buiten staat garant voor een vernieuwende aanpak om te tuinieren. Het biedt talloze mogelijkheden voor tuiniers van alle niveaus. Mensen kiezen er dan ook steeds meer voor om bloemen, groenten en fruit in potten te kweken om ruimte te besparen. Bovendien kan je met potplanten meer controle over de grond houden en zowel saaie patio’s als tuinen opfleuren.
- Waarom potplanten buiten kweken?
- De veelzijdigheid van potplanten buiten kweken
- Potplanten voor buiten: een praktische aanpak
- Laat je creativiteit de vrije loop met potplanten
- Potplanten buiten – altijd controle over je grond
- De juiste potten voor je planten kiezen
- Je potten voorbereiden op het planten
- De juiste potplanten kiezen voor je buitenruimte
- Potplanten buiten water geven
- Potplanten buiten bemesten
- Veelvoorkomende problemen bij tuinpotten buiten
- Veelgestelde vragen
Van de beginner die zich wil verdiepen in de plantenwereld tot de doorgewinterde tuinman die op zoek is naar een nieuwe uitdaging: potplanten buiten zijn geschikt voor iedereen die zeich graag bezighoudt met het kweken van bloemen, fruit, groenten of zelfs struiken en kleine bomen.
Of je nu weinig ruimte hebt of gewoon de veelzijdigheid van het kweken van tuinplanten in potten weet te appreciëren, deze gids voor de het planten in potten buiten is er om je op het juiste pad te zetten.
Klaar? Laten we beginnen.
Waarom potplanten buiten kweken?
Bij het planten in een pot buiten gaat het, zoals de naam al aangeeft, om het kweken van planten in potten in plaats van in de grond.
Deze vorm van tuinieren heeft een groot aantal voordelen:
- het is flexibel,
- makkelijk en
- je kan er je creativiteit in kwijt
Als tuinierstijl is het niet gebonden aan de beperkingen van traditioneel tuinieren en opent het in plaats daarvan een geheel nieuwe dimensie van mogelijkheden.
De veelzijdigheid van potplanten buiten kweken
De aantrekkingskracht van tuinieren in potten ligt in de veelzijdigheid ervan.
Het is de perfecte oplossing voor mensen met weinig ruimte of een slechte bodemgesteldheid, van een klein balkon in een stadsappartement tot een uitgestrekte patio in een huis in een buitenwijk.
Als je een koer hebt, denk je misschien wel dat je gedoemd bent om de rest van de tijd te zitten kijken naar een weinig inspirerende betonnen ondergrond. Niet kan minder waar zijn! Je hebt namelijk geen gazon en bloembedden nodig om een prachtige buitentuin te creëren. Het kweken van kleurrijke en uitbundig bloeiende planten en struiken in potten is de ideale oplossing als je in een dergelijke omgeving zit.
Met planten buiten in potten kan je kiezen uit een brede selectie van planten, van kruiden en groenten tot bloeiende planten en zelfs kleine bomen, vlakbij je achterdeur.
Potplanten voor buiten: een praktische aanpak
Een ander aantrekkelijk aspect van tuinieren in potten is dat het tuinieren voor iedereen toegankelijk maakt, waardoor ook mensen met een beperking verbinding met de natuur kunnen maken en de therapeutische voordelen van het tuinieren kunnen ervaren. Als je niet tot op het niveau van de grond kan bukken, plaats je potten dan op gemakkelijk bereikbare platforms.
Tuinieren in potten vormt ook een uitstekende kans voor beginners om zich te verdiepen in de amateurtuinbouw. Als beginner kan je zo verschillende planten leren kennen, hun behoeften begrijpen en praktijkervaring opdoen met een minimum aan risico.
Laat je creativiteit de vrije loop met potplanten
Je kan naar hartenlust experimenteren met verschillende plantcombinaties, potontwerpen en arrangementen. Of je nu gaat voor een uniforme look met bijpassende potten of een meer gevarieerde stijl met een mix van verschillende soorten potten, de mogelijkheden om eigen accenten te leggen zijn enorm.
En potten hoeven niet per se de vloer of zelfs een gedeelte ervan in beslag te nemen: een plant in een pot hangend aan een muur is een uitstekende manier om saaie, lelijke of afbrokkelende muren te verfraaien (of verhullen).
Potplanten buiten – altijd controle over je grond
Wanneer je een nieuwe woning betrekt, erf je een tuin. Je bent dus voor een groot deel afhankelijk van geluk als het gaat om de kwaliteit van je tuingrond. Als je pech hebt, kan deze te zwaar zijn en makkelijk doordrenkt raken, of te zanderig zijn, waardoor het vocht- en voedingsgehalte snel verloren gaat.
Eén van de grootste voordelen van potplanten buiten is dus het vermogen om de bodem beter onder controle te houden.
Vul je potten met planten buiten met compost van goede kwaliteit; je planten zullen je rijkelijk terugbetalen.
De juiste potten voor je planten kiezen
Bij het kiezen van potten voor je tuinplanten kan je kiezen uit verschillende opties. De mogelijkheden zijn eindeloos, van traditionele terracottapotten tot creatieve, gerecyclede doe-het-zelf-potten gemaakt van oude pallets en autobanden.
Het is echter van cruciaal belang om potten te selecteren die er aantrekkelijk uitzien én de groei en gezondheid van je planten ondersteunen.
Grootte doet er toe
De grootte van de pot speelt een cruciale rol in de groei van je buitenplantjes.
Kies dus een pot die de plant voldoende ruimte biedt om te groeien, zowel boven als onder de grond. Het is altijd een goed idee om te weten hoe groot een plant ongeveer zal worden en je pot dienovereenkomstig te kiezen.
Belangrijke overwegingen:
- Zal de plant topzwaar worden en kan hij daardoor makkelijk omvallen?
- Zal de pot toelaten dat de wortels zich kunnen verspreiden?
Grote potten bevatten meer grond en blijven langer vochtig; ze zijn beter bestand tegen snelle temperatuurveranderingen dan kleinere potten.
Wanneer een plant te groot is voor de pot, droogt de grond snel uit, waardoor je vaker water moet geven.
Afwatering is essentieel
Hoe mooi een pot er ook uitziet, het is nooit een goede keuze voor je planten als er onvoldoende drainage is. Uiteindelijk raakt de grond drassig zonder goede drainage, wat kan leiden tot wortelrot en andere ziekten.
Zorg er dus voor dat de door jou gekozen pot voldoende gaten heeft zodat overtollig water kan weglopen. Boor extra gaten als de grond te nat wordt.
Hoe de drainage in sierpotten verbeteren
Het is echter goed mogelijk dat je niet in dure sierpotten wil boren. Gebruik in dit geval een sierpot in combinatie met een iets kleinere, goed doorlatende pot. Plaats gebroken stukken terracotta of stenen op de bodem van de sierpot en plaats de kleinere plant op de gebroken stukken; dit helpt bij de drainage.
Materiaalkeuze
Potten zijn er in verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Terracotta of kleien potten zijn visueel aantrekkelijk maar kunnen kwetsbaar zijn, terwijl potten van plastic en glasvezel weinig wegen en betaalbaar zijn.
Houten en metalen containers hebben hun unieke charme, maar brengen wel bepaalde nadelen met zich mee. Hout kan na verloop van tijd vergaan en metalen potten kunnen warmte geleiden, waardoor de worteltemperatuur van je planten negatief beïnvloed kan worden.
Dus als je je potten op een zonnige plek zet, vermijd dan best metalen potten, omdat deze oververhit kunnen raken. Houd er rekening mee dat je sowieso regelmatiger water zal moeten geven om de plant tevreden te houden.
Je potten voorbereiden op het planten
Nadat je geschikte potten voor je tuin hebt gekozen, is de volgende stap het voorbereiden van de planten. Dit houdt in dat je zorgt voor een goede afvoer, de juiste grond selecteert en je voor je potten buiten een goede plaats uitkiest.
Zorgen voor een goede afwatering
Hoewel het van cruciaal belang is ervoor te zorgen dat je potten drainagegaten hebben, is het net zo belangrijk om te voorkomen dat er aarde uit deze gaten wegspoelt.
Een eenvoudige oplossing is om een laag krantenpapier over de gaten te leggen voordat je het grondmengsel toevoegt.
En als de pot niet genoeg gaten heeft, plaats dan een laag gebroken terracotta of voldoende grote stenen op de bodem van de pot voordat je deze met aarde vult. Dit helpt de wortels vrij te houden van drassige grond.
Het kiezen van de juiste grond
Gewone tuingrond is vaak te zwaar voor potplanten buiten. Kies in plaats daarvan voor een lichte, voedingrijke potmix van het tuincentrum. Als alternatief kan je ook zelfgemaakte goed verteerde compost gebruiken.
Plaatsen van de potplanten buiten
Als je buiten planten in potten zet, kunnen die zwaar zijn als ze eenmaal gevuld zijn met aarde en planten.
Het is dus een goed idee om vooraf na te denken over waar je ze wil zetten of naartoe moet kunnen verplaatsen voordat je de potten begint te vullen en gaat planten.
Houd rekening met het zonlicht en de schaduw die je planten nodig hebben en plaats je potplanten buiten in functie hiervan. Houd er rekening mee dat niet alle planten direct zonlicht nodig hebben of wensen. Als je een schaduwrijke tuin hebt, bekijk dan onze deskundige gids voor het kiezen van planten voor een schaduwrijke tuin.
De juiste potplanten kiezen voor je buitenruimte
Je kan je fantasie de vrije loop laten bij het kiezen van planten voor je potten. Bijna elke groente, bloem, kruid, struik of kleine boom kan met succes in een pot groeien als de omstandigheden goed zijn.
Samengevat, houd bij het kiezen van je planten dus rekening met het klimaat, de hoeveelheid zon of schaduw en de grootte van je pot.
De kunst van het combineren van potplanten buiten
Eén van de meest creatieve aspecten van deze vorm van tuinieren is de mogelijkheid om verschillende planten in één pot te combineren. Zo kan je mixen en matchen voor een kleurrijk geheel.
Een populaire aanpak voor het werken met potplanten voor buiten is het gebruik van een ‘thriller’, een ‘spiller’ en een ‘vuller’.
Dit betekent dat je één focusplant hebt (de thriller), verschillende achterliggende planten (de spiller) en enkele kleinere planten om de gaten op te vullen (de opvuller).
Potplanten buiten met groenten en kruiden
Potplanten voor buiten hoef je niet uitsluitend te gebruiken voor decoratieve planten; het is ook een praktische manier om groenten en kruiden te kweken.
Groeten en kruiden doen het meestal erg goed in potten. Bovendien kan je ze handig in de buurt van je keuken plaatsen, zodat je er altijd makkelijk aan kan.
Basilicum, tijm, bieslook en andere kruiden, maar ook groenten zoals tomaten, paprika’s en sla, groeien over het algemeen erg goed in potplanten buiten.
Hier zijn enkele groenten- en fruitsoorten waarvan je misschien verrast zult zijn dat ze zo goed tot hun recht komen in potten:
- Aardappelen
- Aardbeien
- Tuinbonen
- Biet
- Radijzen
- Chili’s
- Paprika’s
- Kropsla, rucola en andere slasoorten
- Erwten
- Wortels
- Lente-uitjes
- Tomaten
Met andere woorden, je hebt dus helemaal geen kleine, zonnige tuin nodig om te kunnen genieten van al dat zelfgekweekt lekkers!
Potplanten buiten water geven
Er is echter één groot nadeel verbonden aan buiten tuinieren: de grond droogt veel sneller uit dan gewone tuingrond. Dit is goed nieuws voor planten die droge grond nodig hebben, zoals lavendel, philodendron, spinplanten, muurpeper en jadeplanten, maar de meeste potplanten hebben regelmatig water nodig.
Er is niet één zaligmakende regel: wat je moet doen hangt af van de behoeften van elke plant die je kiest en van het weer. Op het hoogtepunt van een hete zomer moet je je potten misschien twee keer per dag water geven om te voorkomen dat ze uitdrogen. Maar tijdens periodes van hevige regen is het misschien helemaal niet nodig om water te geven.
Wanneer moet ik mijn potplanten buiten water geven?
Het beste moment van de dag om je planten water te geven is ‘s morgens, voordat de zon te intens gaat schijnen. Als alternatief kan je de grond ‘s avonds water geven, maar niet als de temperatuur te fel gezakt is, omdat dit doorweekte grond kan veroorzaken die de wortels van de plant doet rotten.
Het is over het algemeen beter om de grond direct water te geven en te voorkomen dat het gebladerte van de plant nat wordt, omdat natte bladeren in direct zonlicht kunnen verbranden of ‘s nachts schimmelinfecties kunnen oplopen.
Potplanten buiten bemesten
Hoewel je met potplanten buiten de bodem onder controle kan houden, zal je plant slechts beperkte voeding uit de aarde kunnen halen. Dat betekent dat je je potplanten buiten regelmatiger zal moeten bemesten dan de grond in je bloembedden.
Koop een meststof die speciaal is ontworpen voor buitenpotten. Normaal gesproken begin je met bemesten in de lente en ga je door in de zomer en herfst, meestal om de twee weken.
Houd er rekening mee dat het hier om vloeibare mest gaat en niet om meststoffen met langzame afgifte, die je doorgaans veel minder regelmatig gebruikt. Hoe dan ook, volg altijd de instructies op de verpakking om ervoor te zorgen dat je niet overbemest.
Houd rekening met de seizoenen
Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je het beste uit je potplanten voor buiten haalt:
- Plant vaste planten en groenblijvende planten in potten in het vroege voorjaar. Ze zullen zich daardoor sneller vestigen.
- Plant zomerbloeiende planten in mei of begin juni, zodra het risico op vorst voorbij is.
- Winterbloeiende planten plant je in de herfst.
- Plant voorjaarsbollen in de herfst, zodat ze de kans krijgen om zich in de grond te nestelen zodat ze in het voorjaar tot leven kunnen komen.
Veelvoorkomende problemen bij tuinpotten buiten
Als de planten in je buitenpotten slecht groeien, is het essentieel om de oorzaak te achterhalen voordat je passende actie kan ondernemen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen:
- Verwelkende planten: Een vaak voorkomend probleem bij het tuinieren met potplanten buiten is onvoldoende drainage, waardoor planten verwelken ondanks het feit dat ze voldoende water hebben. Los dit op door ervoor te zorgen dat de tuinpot voldoende gaten heeft zodat het water goed kan weglopen, of door gebroken terracotta of grote stenen op de bodem van de pot te leggen, zodat het water van de wortels kan weglopen.
- Slechte of korte bloeiperiode: Je planten kunnen last hebben van een gebrek aan zonlicht. Verplaats dus alle planten die niet bloeien naar een zonniger plekje.
- Slechte groei – een tekort aan voedingsstoffen is een veelvoorkomend probleem bij potplanten buiten omdat de inhoud ervan kleiner is en er dus mindere natuurlijke voedingsstoffen aanwezig zijn. Los het probleem op door regelmatig kunstmest van goede kwaliteit toe te voegen.
- Vergelende, beschadigde en afvallende bladeren: ziekten en plagen kan je vermijden door regelmatige inspectie van je potten. Snel actie ondernemen is van cruciaal belang. Snoeien kan helpen de luchtstroom intact te houden en schimmelinfecties te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Sterke planten voor buiten zijn onder andere lavendel, hortensia’s, geraniums en vaste planten zoals vetkruid en salie. Deze planten zijn goed aangepast aan verschillende weersomstandigheden en vereisen minder zorg.
Sommige planten die het hele jaar buiten kunnen blijven, zijn winterharde soorten zoals coniferen, heideplanten, winterjasmijn en skimmia. Deze planten passen zich makkelijk aan aan de verschillende seizoenen en blijven het hele jaar door groen.
Potplanten die goed gedijen in de volle zon zijn onder andere petunia’s, geraniums, lavendel en tijm. Zorg voor voldoende water en overweeg om de planten ‘s middags schaduw te geven als de zon intens schijnt.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk BestrijdenRitnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.Lees meer
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Hedera Kweken En VerzorgenMet Hedera die zich langs de muren omhoog slingert, krijgt je buitenruimte net dat tikje extra gezelligheid. De plant voegt ook meer groen toe aan je balkon of binnenruimte in hangmanden of potten. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het kweken en verzorgen van Hedera.Lees meer
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Zaailingen Verspenen: Waarom, Wanneer En Hoe?Zaailingen verspenen is cruciaal voor gezonde groei. Leer wanneer en hoe je dit doet voor sterke planten in je moestuin of bloementuin.Lees meer
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Lees meer
-
Clematis Verzorging: De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Camelia's snoeien: Waarom, Wanneer & hoe?Camelia's zijn ongelooflijk vergevingsgezinde planten en kunnen het hele jaar door goed worden gesnoeid. Wel zijn er een aantal handige technieken voor als je de bloei wilt stimuleren of de struiken naar jouw wens wilt vormen.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?