Tips & Advies
Een plataan-tak met vrucht
9 MIN 03 mrt
Laatste update: 11 mrt 2024

Plataan Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Een complete gids voor het plataan snoeien en verzorgen van plataanbomen. Ontdek hoe je de natuurlijke vorm behoudt en de levensduur van deze boom maximaliseert.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Als trotse eigenaar van een plataan, begrijp je waarschijnlijk het belang van regelmatig onderhoud en snoeien. Het snoeien van platanen is een kunst op zich. Je hoort zelfs weleens dat plataan snoeien gevaarlijk zou zijn.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Even voorstellen: de plataan boom
 • Waarom plataan snoeien?
 • Wanneer plataan snoeien?
 • Hoe plataan snoeien?
 • Soorten plataan en hun snoeitechnieken
 • Platanen knotten: een speciale snoeitechniek
 • Specifieke (extra) snoeitechnieken voor plataan
 • Benodigdheden voor het snoeien van plataan
 • Plataan snoeien gevaarlijk
 • Veelgestelde vragen over snoeien plataan
 • Plataan snoeien, conclusie

Het is belangrijk om de juiste technieken te kennen en te weten wanneer je plataan moet snoeien. Zo houd je je plataan boom gezond en mooi. In deze uitgebreide gids behandelen we de verschillende soorten plataan en bijbehorende snoeitechnieken en ontdek je alles over het snoeien van plataan!

Even voorstellen: de plataan boom

Om het snoeien van je plataan succesvol uit te voeren, is het belangrijk om de boom zelf goed te begrijpen. De plataan, ook bekend als de platanus x acerifolia, is een veelvoorkomende boomsoort die in veel tuinen en parken te vinden is.

Hij staat bekend om zijn grote, handvormige bladeren, ronde vruchten en karakteristieke schors die in stukken afpelt.

Typische (loslatende) bast van de plataan-boom

Platanen groeien het best in goed doorlatende grond en gedijen goed in gebieden met matige tot volle zon. Ze zijn relatief snelgroeiend en kunnen indrukwekkende afmetingen bereiken, met een volwassen hoogte van 25 meter of meer.

Door hun snelle groei en uitgestrekte wortelstelsel kunnen platanen ook problemen veroorzaken, zoals het verstoren van bestrating of het verdringen van andere planten in de buurt.

Waarom plataan snoeien?

Het regelmatig snoeien van platanen zorgt voor een gezonde groei en een evenwichtige kroonstructuur. Dit maakt de boom minder kwetsbaar voor ziekten en plagen. Bovendien ziet een goed onderhouden plataan er mooier uit. 

Het verwaarlozen van platanen snoeien kan ernstige problemen veroorzaken voor zowel de boom als de omgeving. Een van de belangrijkste gevaren van het niet regelmatig snoeien van platanen is het risico op takbreuk.

Overtollige groei en zwakke takken kunnen gemakkelijk breken tijdens stormen of sterke wind, wat schade kan veroorzaken aan gebouwen, voertuigen of mensen in de buurt.

Wanneer plataan snoeien?

Wanneer je plataan moet snoeien, is afhankelijk van het specifieke doel van de snoei. Over het algemeen is de beste tijd om een plataan te snoeien de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de boom in rust is.

Dit is het ideale moment om de vorm en structuur van de boom te verbeteren door het verwijderen van dode takken, het inkorten van lange scheuten en het uitdunnen van overmatige groei. Snoei tijdens de wintersnoei takken terug tot maximaal 2 knoppen. 

Het snoeien van platanen kan ook in de zomer worden gedaan. In dat geval kun je het combineren met het snoeien van heggen. Het is belangrijk om de zomersnoei zorgvuldig te doen, omdat de plataan boom dan actief groeit.

Het is het beste om in de zomer alleen beperkte snoei uit te voeren om de vorm te behouden en de veiligheid te waarborgen. Vermijd snoeien in de herfst, omdat dit de boom kwetsbaar kan maken voor vorstschade.

Nieuwe scheuten aan plataan in groei

Het is het beste om in de zomer alleen beperkte snoei uit te voeren om de vorm te behouden en de veiligheid te waarborgen. Vermijd snoeien in de herfst, omdat dit de boom kwetsbaar kan maken voor vorstschade.

Hoe plataan snoeien?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken bij het snoeien van een gewone plataan. Een van de meest voorkomende technieken is de zogenaamde kroonverzorging.

Hierbij worden dode takken en overtollige groei verwijderd om de vorm en structuur van de boom te behouden. Dit omvat het inkorten van lange scheuten, het uitdunnen van overlappende takken en het verwijderen van zwakke of zieke takken.

Een andere techniek voor het snoeien van platanen is het vormsnoeien. Dit houdt in dat de boom wordt gesnoeid om een specifieke vorm te creëren, zoals een bolvormige kroon of een meer open structuur.

Vormsnoei kan vooral nuttig zijn bij jonge bomen om een goede structuur te bevorderen. Als je de plataan zijn natuurlijke gang laat gaan, krijgt-ie een bolvorm.

Soorten plataan en hun snoeitechnieken

Als je je plataan gaat snoeien, is het goed om te weten welke soort je hebt staan (of welke vorm je wilt hebben). In principe kun je de algemene snoeitechnieken toepassen, maar voor een nog beter resultaat, pas je je snoeitechniek aan aan de soort plataan die je hebt.

Wij lichten de 3 meestvoorkomende soorten en hun snoeitechnieken toe.

Dakplataan snoeien

Typisch voor de dakplataan is dat de kroon van de boom als een dak wordt geleid. Voor het snoeien van een dakplataan is een bepaalde techniek vereist. Om ervoor te zorgen dat de dakplataan in de hoogte groeit (en dus niet in de breedte), knip je alle takken die naar boven groeien af. Snoei ook alle nieuwe scheuten tot zo’n 5 centimeter terug.

De beste tijd om dakplataan te snoeien, is februari (als het niet vriest). Als de boom sterk groeit, kun je nieuwe scheuten in de zomermaanden nog eens tot de helft inkorten.

Snoeien leiplataan

Bij de leiplataan worden de zijtakken van de boom horizontaal geleid. Vaak zie je leiplatanen in rijtjes naast elkaar staan. Op deze manier ontstaat er een mooie natuurlijke afscheiding (ook wel scherm genoemd).

Leibomen op een rij die een scherm vormen

De leiplataan snoei je in de winter of het vroege voorjaar. In de vroege zomer kun je de leiplataan nog wat bijsnoeien. Of dit nodig is, hangt er vanaf hoe snel je leiplataan groeit en hoe strak je de afscheiding wil hebben. Leiplatanen kun je het beste knotten.

Platanen knotten: een speciale snoeitechniek

Een gespecialiseerde snoeitechniek voor platanen is het knotten. Knotten is een snoeitechniek waarbij de takken van de boom op een bepaalde hoogte worden afgezaagd, waardoor een karakteristieke knotvorm ontstaat. Na het knotten blijft er alleen een geraamte over. Dit is even schrikken, maar de plataan groeit in het voorjaar snel weer uit.

Plataan knotten wordt vaak toegepast in stedelijke omgevingen waar ruimtebeperkingen of esthetische vereisten van toepassing zijn. Het wordt ook gebruikt om de levensduur van de boom te verlengen.

Geknotte plataan

Het knotten van een gewone plataan vereist voldoende kennis en ervaring, omdat het verkeerd uitvoeren van deze techniek de gezondheid van de boom kan schaden. Daarom is het raadzaam om een professionele snoeier in te schakelen voor het knotten van je plataan.

Bolplataan snoeien

De bolplataan groeit bolvormig en groeit minder snel dan de gewone plataan. Hierdoor is deze soort geschikt voor in de kleinere tuin. In principe hoef je de bolplataan niet te snoeien. Wel kun je ervoor kiezen om de bolplataan wat bij te werken voor een verzorgde uitstraling. Je kunt daarbij denken aan een verjongingssnoei of het uitlichten van een plataan.

Specifieke (extra) snoeitechnieken voor plataan

Naast de algemene technieken voor het snoeien van platanen, zijn er ook verschillende specifieke snoeitechnieken die kunnen worden toegepast. Een van deze technieken is de ‘verjongingssnoei’. Hierbij worden oud hout en dode takken verwijderd om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren.

Een andere techniek is het “uitlichten”, waarbij takken in het midden van de boom worden verwijderd om de luchtcirculatie en de lichtpenetratie te bevorderen. Dit is vooral nuttig bij platanen met een dichte kroon die de groei van andere planten eronder belemmert.

Maak (bij alle snoeitechnieken) altijd een schuine snede net buiten de takkraag om de genezing te bevorderen en het risico op infectie te verminderen. Vermijd het snoeien van te grote takken, omdat dit de boom kan beschadigen en de genezing kan vertragen. 

Benodigdheden voor het snoeien van plataan

Het is belangrijk om bij het snoeien van platanen goed gereedschap te gebruiken. Het kiezen van de juiste snoeischaar of takkenschaar is erg belangrijk. Zorg ervoor dat de gereedschappen schoon en scherp zijn om een nauwkeurige en schone snede te maken. Dit vermindert het risico op infectie of schade aan de boom.

Moet je de boom beklimmen om takken te snoeien? Gebruik dan een veilige ladder en let op je evenwicht. Gebruik indien nodig een veiligheidsuitrusting, zoals een helm, veiligheidsbril en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen vallende takken of andere gevaren.

Als je twijfelt over de veiligheid van het snoeien, is het raadzaam om een professionele boomverzorger in te schakelen.

Een boomverzorger snoeit een boom in hoogwerker

Plataan snoeien gevaarlijk

Misschien heb je weleens gehoord dat plataan snoeien gevaarlijk is. Dat hoeft gelukkig niet zo te zijn. Bij het snoeien van een gewone plataan is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om letsel te voorkomen. Zorg er altijd voor dat je stevig staat en een stabiele positie hebt voordat je begint met snoeien. 

Sommige mensen zijn allergisch voor platanen. Tijdens het snoeien van platanen kun je last krijgen van hoesten, keelpijn en/of jeukende ogen. Dit komt door de haartjes aan de onderkant van de bladeren. Hier volgen wat tips om een allergische reactie te voorkomen:

 • Maak de plataan voor het snoeien nat met een waterspuit. Op die manier laten de irriterende haartjes minder snel los.
 • Snoei de plataan boom in de herfst of in de winter als hij zijn bladeren kwijt is.
 • Gebruik beschermende kleding als je plataan gaat snoeien.
De Tuindokter:
Snoei de plataan als het net heeft geregend. Zo hoef je geen waterspuit te gebruiken en bespaar je water en tijd. 

Veelgestelde vragen over snoeien plataan

Hoe moet een plataan gesnoeid worden?

Hoe je een plataan moet snoeien, hangt ook van de soort plataan af en welke groei die heeft. Verwijder, als je plataan gaan snoeien, dode takken en overtollige groei. Kort lange scheuten in tot 2 knoppen.

Hoe plataan laag houden?

Om een plataan in toom te houden, kun je in de zomer een vormsnoei toepassen. Ook het helemaal glad terugsnoeien van bepaalde takken tijdens de wintersnoei kan ervoor zorgen dat het uitlopen van bepaalde takken wordt vertraagd.

Welke maand dakplataan snoeien?

De beste tijd om dakplataan te snoeien, is februari. Let wel op dat het niet vriest. Als de dakplataan sterk groeit, kun je een zomersnoei uitvoeren om nieuwe scheuten tot de helft in te korten.

Plataan snoeien, conclusie

Het snoeien van platanen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van deze prachtige bomen. Of je nu zelf aan de slag gaat of toch een professional inschakelt, het regelmatig snoeien van je plataan is zeker de moeite waard om zijn gezondheid en looks te verbeteren.

Heb je hier vragen of opmerkingen over? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Hier lees je al onze tuintips!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin