Tips & Advies
haag bemesten
10 MIN 12 mei
Laatste update: 26 mei 2023

Alles over hagen bemesten: waarom, wanneer en hoe?

Je laat heel wat potentieel onbenut in je tuin als je je haag niet bemest. Ontdek hoe en wanneer je je haagplanten bemest voor het beste resultaat

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hagen bemesten voor de gezondheid en groei van planten
 • Soorten meststoffen: organisch vs. chemisch
 • Inzicht in NPK-ratio’s en hun invloed op hagen
 • Hoe je haag bemesten?
 • Wanneer je haag bemesten: tips en richtlijnen voor alle seizoenen
 • Tips voor het bemesten van je haag
 • Veelgemaakte fouten bij het bemesten van hagen
 • Alternatieven voor boom- en struikmeststoffen voor specifieke haagsoorten
 • Conclusie: weelderige hagen door juiste bemesting
 • Veelgestelde vragen

Hagen bieden privacy en de mogelijkheid tot natuurlijke scheiding van ruimtes in je tuin. Bovendien bieden ze beschutting aan dieren in het wild en vergroten ze de aantrekkingskracht van je tuin. Maar ongeacht je redenen voor het planten van hagen, het is van essentieel belang om ze gezond en krachtig te houden. Daarom moet je je haag bemesten. Zo blijft ze er op haar best uitzien.

Als gepassioneerd tuinier begrijp ik meer dan misschien wie ook hoe belangrijk het is om gezonde en mooie hagen te onderhouden. Je haag bemesten is dus een cruciaal aspect van de verzorging ervan, waardoor je haag sterk en weelderig wordt én blijft.

In deze uitgebreide gids onderzoeken we hoe je je haag kan bemesten, waarom bemesting belangrijk is, de soorten meststoffen, inzicht in de NPK-verhoudingen en nog veel meer.

Klaar? Laten we beginnen!

Hagen bemesten voor de gezondheid en groei van planten

mooi geknipte haag
Strak geknipte haag – Foto door Jon Tyson via Unsplash

Je haag bemesten voor meer groei

Het bemesten van je haag bevordert een gezonde groei en ontwikkeling. Een goed bemeste haag zal beter groeien, waardoor ze eventuele gaten sneller kan opvullen en een vollere en mooiere uitstraling krijgt.

Dit is vooral belangrijk voor privacy biedende heggen die een dichte barrière tussen eigendommen moeten vormen.

Je haag bemesten voor een gezonde bodem

Bovendien helpt bemesting de gezondheid van planten te verbeteren door essentiële voedingsstoffen toe te voegen. Zoals alle planten hebben hagen een specifieke combinatie van voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Daarom kan het toevoegen van de juiste meststof helpen om deze essentiële voedingsstoffen aan te vullen, zodat je haagplanten alles krijgen wat ze nodig hebben om optimaal gezond te blijven.

Je haag bemesten voor een betere weerstand

Ten slotte helpt het bemesten van hagen om ze te beschermen tegen ziekten en plagen. Gezonde, goed gevoede planten zijn beter bestand tegen veel voorkomende aandoeningen zoals insectenplagen en schimmelziekten.

Dus door je haag van de nodige voedingsstoffen te voorzien, kan je helpen haar sterk en resistent te maken tegen deze veelvoorkomende problemen.

Hagen & Struiken meststof
Hagen & Struiken meststof
Hagen & struiken mest
 • Organische meststof
 • Gaat minimaal 120 dagen mee
 • Langzame opname

Soorten meststoffen: organisch vs. chemisch

meststofkorrels
Meststofkorrels

Als het gaat om het bemesten van hagen, heb je hoofdzakelljk twee opties: organische en chemische meststoffen.

Biologische meststoffen

Organische meststoffen zijn afgeleid van natuurlijke bronnen. Voorbeelden zijn o.a. compost, mest, zeewier, dierenbloed en beendermeel. Ze bevatten meestal lagere concentraties voedingsstoffen dan kunstmest, maar ze geven deze wel langzaam af. Daardoor bieden ze een meer constante aanvoer van voeding voor je planten.

Organische meststoffen helpen bovendien de bodemstructuur te verbeteren en bevorderen de groei van nuttige micro-organismen. Dit kan dan weer bijdragen tot een betere algemene gezondheid van je planten.

Chemische meststoffen

Chemische meststoffen zijn synthetisch geproduceerd en bevatten hogere concentraties voedingsstoffen. Ze zorgen voor een snelle boost van voedingsstoffen, maar je moet oppassen dat je niet te veel bemest. Dit kan namelijk leiden tot een onbalans in de aanvoer van voedingsstoffen of de afvoer ervan, wat dan weer schadelijk kan zijn voor het milieu.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen organische en chemische meststoffen vooral af van je eigen voorkeur en de specifieke behoeften van je hagen.

Gecontroleerd vrijkomende meststoffen

Dit zijn meestal anorganische meststoffen in korrelvorm die zijn bedekt met een poreus materiaal waardoor de chemicaliën voorzichtig in de grond kunnen uitlogen. De dikte van de buitenlaag bepaalt de duur van de gecontroleerde afgifte.

Als de grond warmer is, sijpelen de chemicaliën ook sneller in, wat overeenkomt met het proces van natuurlijke plantengroei, die bij warm weer versnelt.

Meststoffen met langzame afgifte

Deze meststoffen worden langzaam afgebroken in de bodem wanneer ze in contact komen met micro-organismen. Deze helpen de meststof om de voedingsstoffen vrij te maken. Over het algemeen zijn meststoffen met langzame afgifte, afhankelijk van de bodemtemperatuur, vaak organisch.

Inzicht in NPK-ratio’s en hun invloed op hagen

Het belangrijkste detail om rekening mee te houden bij het kiezen van een meststof voor je heggen is de NPK-verhouding.

NPK staat voor:

 • Stikstof (N) — voor bladgroei
 • Fosfor (P) — voor wortelontwikkeling en bloei
 • Kalium (K) – voor algehele plantgezondheid en ziekteresistentie
NPK-tabel
NPK-tabel voor tuinbemesting: Stikstof, fosfor en kalium

Alle planten hebben deze drie primaire voedingsstoffen nodig om te groeien en te bloeien. En de cijfers die je op kunstmestverpakkingen ziet, vertegenwoordigen het percentage van elk van deze drie voedingsstoffen.

Een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 bevat bijvoorbeeld 10% stikstof, 10% fosfor en 10% kalium.

Dus bij het kiezen van een meststof voor je heggen is het van cruciaal belang om er één te kiezen met een geschikte NPK-verhouding voor je specifieke planten. Meestal is een uitgebalanceerde meststof met gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium een uitstekende keuze voor de meeste heggen.

Sommige soorten hebben echter een andere verhouding nodig, dus het is belangrijk om de specifieke behoeften van je planten of haag te onderzoeken voor je bemesting kiest.

Bekijk ons expertartikel over NPK-meststoffen voor meer informatie.

Hoe je haag bemesten?

De manier waarop je je meststof toedient is afhankelijk van het product, lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing want niet alle toedieningswijzen zijn hetzelfde. 

De meest gebruikelijke toedieningswijzen zijn:

Topdressing

Topdressing is het aanbrengen van snelwerkende meststoffen op de grond rondom de plant. Dit helpt de groei te stimuleren en wordt over het algemeen uitgevoerd aan het begin van het groeiseizoen in de lente.

De meeste topdressing-meststoffen kunnen bladeren verschroeien, dus zorg ervoor dat je met de mest hen niet raakt. Overbemesting kan de wortels beschadigen en het grondwater vervuilen, lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing.

Basisdressing

Dit is een vorm van bemesting waarbij je tijdens het zaaien, oppotten of planten kunstmest in de grond verwerkt.

Je haag bemesten met gebruik van water

Vloeibare en poedervormige meststoffen zijn meestal in water oplosbaar en zorgen tijdens het groeiseizoen voor een onmiddellijke voedingsboost. De meeste tuiniers gebruiken oplosbare meststoffen voor kasgewassen, potten en perkplanten.

MOOWY’s drukspuit voor het bemesten van heggen
Druksproeier 4 liter
MOOWY’s drukspuit voor het bemesten van heggen
Universele Druksproeier 4 Liter
 • Verkrijgbaar met een inhoud van 4,7 of 10 liter
 • Verstelbare sproeikop voor ultiem comfort
 • Maakt je gazon of heg bemesten super makkelijk

Bladvoeding

Dit is een minder gebruikelijke manier om kunstmest toe te dienen, maar effectief bij noodbehandelingen om specifieke tekorten aan voedingsstoffen of aanvullende voedingsbehoeften aan te pakken. De voeding wordt snel opgenomen nadat het voer rechtstreeks op de gevoelige delen of onderkant van de bladeren is aangebracht.

Wanneer je haag bemesten: tips en richtlijnen voor alle seizoenen

tuinkalender
Tuinkalender

Weten wanneer je je haag moet bemesten is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste meststof.

De meeste heggen profiteren van bemesting in het vroege voorjaar, net als ze opnieuw beginnen groeien. Deze timing zorgt ervoor dat de planten toegang hebben tot de noodzakelijke voedingsstoffen terwijl ze nieuwe bladeren en takken ontwikkelen.

Sommige hagen profiteren echter ook van een tweede bemesting in de late zomer of vroege herfst, wat de aanhoudende groei en algehele plantgezondheid ondersteunt terwijl de haag zich voorbereidt op de winter.

Bij het bemesten van hagen is het essentieel om de aanbevolen dosering en richtlijnen op de verpakking te volgen. Geef je haag na het bemesten goed water, zodat de voedingsstoffen de wortels bereiken en de bladeren niet verbranden.

Tips voor het bemesten van je haag

Een juiste bemestingsmethode is essentieel om het meeste uit je haagmest te halen.

Hier zijn een paar tips:

 • Meet je haag: Het is essentieel om de maat van je haag te kennen. Zo ben je er zeker van dat je de juiste hoeveelheid kunstmest kan toedienen. Meet de lengte, hoogte en diepte van je haag om het totale aantal vierkante meters te berekenen.
 • Kies het juiste gereedschap: Afhankelijk van de grootte van je haag heb je mogelijk een strooier, een sproeier of gewoon een handschep nodig om de kunstmest aan te brengen.
 • Volg de instructies op de verpakking: Lees de verpakking van de meststoffen zorgvuldig door en volg de aanbevolen doseringen en richtlijnen.
 • Gelijkmatig aanbrengen: Of je nu een strooier gebruikt of mest met de hand aanbrengt, het is heel erg belangrijk om de meststof gelijkmatig over je heg te verdelen.
 • Geef je haag grondig water: Na het aanbrengen van je kunstmest, moet je je heg grondig water geven om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen de wortels bereiken. Bovendien voorkom je ook zo dat de bladeren verbranden.
 • Wees consequent: Regelmatig je haag bemesten is cruciaal voor het behoud van gezonde haagplanten. Zorg ervoor dat je volgens het aanbevolen schema en de richtlijnen bemest om de beste resultaten te verkrijgen.

Veelgemaakte fouten bij het bemesten van hagen

Hoewel je haag bemesten een relatief eenvoudig proces is, maken tuiniers toch regelmatig een aantal fouten.

Wat je onder meer moet vermijden bij het bemesten van je heggen, is het volgende:

 • Overbemesting: Te veel kunstmest aanbrengen kan leiden tot onbalans in de aanvoer van voedingsstoffen, wat schadelijk kan zijn voor je planten.
 • Op het verkeerde moment bemesten: Op het verkeerde moment bemesten heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor je haagplanten.
 • Gebruik van de verkeerde meststof: Ook een keuze voor de verkeerde meststof kan leiden tot onevenwichtigheden in de voedingsstoffen of andere groeigerelateerde problemen. Zorg er dus voor dat je de specifieke behoeften van je haagsoort onderzoekt en kies een NPK-meststof die aansluit bij die behoeften.
 • Niet goed water geven: Je haag water geven na het bemesten is essentieel om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen de wortels bereiken. Zorg ervoor dat je grondig maar niet te veel water geeft.

Alternatieven voor boom- en struikmeststoffen voor specifieke haagsoorten

prachtige tuin
Prachtige tuin omzoomd door heggen – Foto door Laurent Beique via Unsplash

Elke haag vraagt om een andere mix van voedingsstoffen. Hier lees je hoe je de geschikte voeding voor je haagplanten kiest:

 • Buxus: Buxus geeft de voorkeur aan lichtzure grond, dus het gebruik van een op zuur gebaseerde meststof verdient hier aanbeveling..
 • Taxus: Taxussen geven de voorkeur aan een uitgebalanceerde meststof met gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium.
 • Photinia: Photinia’s doen het prima met een stikstofrijke meststof, omdat dit de bladgroei bevordert.
 • Arborvitae: Arborvitae geeft de voorkeur aan een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte die in de loop van de tijd voor een constante aanvoer van voedingsstoffen zorgt.

Conclusie: weelderige hagen door juiste bemesting

Het bemesten van hagen is een cruciaal aspect van de haagverzorging dat een bestendige groei en algehele plantgezondheid bevordert. Door het belang van bemesting, soorten meststoffen, NPK-verhoudingen en de tips voor een juiste toediening te begrijpen en toe te passen, kan je de beste meststof voor je haagplanten kiezen en bloeiende, mooie hagen in je tuin te voorschijn toveren.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn haag bemesten?

Het is het beste om hagen in het vroege voorjaar te bemesten, net als ze uit de rustperiode komen. Dit helpt ze aan de nodige voedingsstoffen om het groeiseizoen goed door te komen.

Welk soort kunstmest moet ik gebruiken voor mijn haag?

Het hangt af van de specifieke behoeften van je haag. Een uitgebalanceerde meststof, zoals een 10-10-10 mix, kan goed werken voor de meeste soorten hagen. Als je haag echter specifieke tekorten aan voedingsstoffen heeft, moet je mogelijk een speciale meststof gebruiken.

Hoe vaak moet ik mijn haag bemesten?

Over het algemeen moet je één keer per jaar je haag bemesten. Als ze echter tekenen van tekorten aan voedingsstoffen of trage groei vertonen, moet je mogelijk vaker bemesten. Niet overbemesten: dit kan leiden tot overmatige groei en een zwakke gezondheid.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin