Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Gazononderhoud in mei
En toen was het alweer mei. Het is volop voorjaar en het gras groeit lekker door. Recente geschiedenis leert ons dat het deze maand zelfs behoorlijk warm kan worden. Wat betekent dit voor je gazon? In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand kunt oppakken.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
En toen was het alweer mei. Het is volop voorjaar en het gras groeit lekker door. Recente geschiedenis leert ons dat het deze maand zelfs behoorlijk warm kan worden. Wat betekent dit voor je gazon? In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!
Sproeien
Is het een droge maand, dan doe je er goed aan om je gazon te bewateren. Doe dit in de ochtend, zodat het gazon heel de dag de tijd heeft om op te drogen.
Grasmaaien
Het voorjaar is echt begonnen. Dat zie je aan de snelheid waarmee het gras groeit. Vanaf deze maand mag er dan ook weer wekelijks gemaaid worden. Stel de maaier in op 3 tot 3,5 centimeter. Ligt je gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan niet korter dan 5 centimeter.
Tip! Houd de messen van je grasmaaier scherp. Maai je met botte messen, dan kneus je het blad en zal het in warmere periodes snel een rossige gloed krijgen.
Is het deze maand voornamelijk droog, dan doe je er goed aan om het gras iets langer te laten. Enkele leuke weetjes over gras:
- Gras bestaat voor 85% uit water. Als je het gras maait, haal je dus ook vocht weg.
- Lange grassprieten creëren een barrière tussen de drogende kracht van de zon en wind. Zo blijft de bodem langer vochtig.
- Lang gras houdt de bodem koeler.
- Lang gras vangt meer dauw op en bij lage nachttemperaturen ontstaat er meer dauw. Zo krijgt het gazon dagelijks wat te drinken.
Mulchen
Eerder in het jaar kan mulch nog een verstikkende werking op het gras hebben, maar vanaf mei doe je er goed aan om – als je maaier over deze optie beschikt – zo nu en dan te maaien zonder de opvangbak. Deze mulchfunctie geeft jouw gazon natuurlijke voedingsstoffen.
Stel de maaier zo in dat je alleen de top van het blad verwijdert. Dit fijne maaisel verdwijnt na 24 uur, terwijl het waardevol vocht teruggeeft aan het gazon. Groeit er onkruid in jouw gazon? Verwijder dit dan voordat je gaat mulchen. Anders wordt niet alleen het gras maar ook het onkruid versnipperd en verspreid over het gazon.
Onkruid verwijderen
Het gras groeit en het onkruid groeit vrolijk mee. Onkruid heeft de neiging gras te verdringen. Zie je het opkomen, verwijder het dan. Als je frequent maait ben je de meeste onkruiden de baas. Wil je er snel vanaf dan kan je het altijd uitsteken. Ik ben geen voorstander van chemische onkruidverdelgers, dus die zal ik je niet adviseren. Wil je wel een onkruidverdelger gebruiken, volg dan aandachtig de handleiding en dien het toe op het moment dat het onkruid blad heeft, dus niet net na het maaien. Onkruidverdelgers worden namelijk via het blad opgenomen. Gebruik het alleen op plekken waar onkruid staat, het is zonde van je geld en slecht voor het milieu om heel het gazon te behandelen tegen onkruiden die er niet zijn. Gebruik onkruidverdelgers tenslotte uitsluitend als het boven de 15 graden is.
Lees hier https://moowy.nl/onkruid-verwijderen 15 manieren om onkruid te verwijderen, bestrijden en voorkomen.
Mos verwijderen
Mos in je gazon? Verwijder dit door het gazon te verticuteren. Verticuteren kan op elk moment van het groeiseizoen. Pas wel op! Onkruid staat in bloei en een verzwakt gazon kan hier snel last van krijgen. Ga voorzichtig te werk als je verticuteert, sluit af met een bemesting en zaai dun begroeide plekken bij.
Bemesten
Heb je nog niet bemest? Geen probleem! In deze maand kun je nog prima een voorjaarsbemesting toedienen. Houd wel rekening met het weer. Stijgt de temperatuur tot boven de 30 ºC, dan doe je er goed aan om even te wachten.
Engerlingen bestrijden
Engerlingen is een verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten bladsprietkevers. In mei komen de eitjes van de meikever, sallandkever en roestbruine bladsprietkever uit. Misschien vraag je je af hoeveel schade die kleine beestjes kunnen aanrichten. Nou, heel wat! Ze voeden zich met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon onvoldoende vocht en meststoffen opnemen om het gras mooi groen te houden. Pikken er vogels in je grasmat? Dan kan dit komen doordat engerlingen zich daar schuilhouden.
Je kunt engerlingen bestrijden met aaltjes. Er zijn geen chemische middelen tegen engerlingen beschikbaar. Het is natuurlijk altijd beter om een engerlingenplaag te voorkomen. Dit doe je door je gazon goed te onderhouden, het een of twee keer per jaar te verticuteren, regelmatig te bemesten en water te geven.
Lees hier meer over engerlingen.
Bijzaaien
Kale plekken die zijn ontstaan na het verticuteren of door invloed van het weer of een plaag, werk je gemakkelijk weg door bij te zaaien. Ons herstel graszaad herstelt deze kale plekken snel. Binnen 7-14 dagen zijn de graszaden ontkiemd.
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?