Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Egel in de tuin? Zo help je hem de winter door!
Wist je dat de egel een beschermde diersoort is? Dit betekent dat egels niet verstoord, gevangen of gedood mogen worden. Ook is het verboden om hun nesten of andere verblijfplaatsen te verstoren. Heb je een egel in je tuin? Lees hier wat je wel en vooral ook niet moet doen.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Over de egel
Egels komen overal voor; op het platteland, in het bos en in woonwijken. Het is dan ook niet gek als je ineens een egel in je tuin ziet. Egels doen geen kwaad. Overdag slapen ze in moeilijk vindbare nesten en ’s nachts gaan ze op zoek naar eten (rupsen, slakken en andere insecten). In Nederland en België krijgen egels één keer per jaar een nestje, in oktober. Van november tot en met mei is de egel in winterslaap.
Onnatuurlijke doodsoorzaken
Hoewel roofdieren als vossen en dassen nog steeds doodsoorzaak nummer 1 zijn, komt 41 procent van de egels op een onnatuurlijke manier om het leven. Verkeersongevallen, verbranding van takkenbossen waarin de egels overwinteren, ziektes, maar ook vergiftiging (o.a. door insecticiden), beten van huisdieren en verwonding door tuingereedschap komen veel voor. Wat kun jij doen om egels te beschermen?
Wat je wel moet doen als je een egel in je tuin ziet
Laat bladeren liggen
Is het blad van de bomen gevallen? We wisten natuurlijk al dat bladeren in de tuin nuttig zijn. Haal dus niet alles weg, maar hark wat bladeren in een hoek, in de border of onder de heg. De egel gebruikt deze bladeren, takjes, stukjes mos en ander natuurlijk materiaal om een nest te maken. Dit doen ze bij voorkeur onder struiken of takkenbossen.
- Geeft gras weer ruimte, licht en lucht
- Dankzij de dunne tanden is hij ideaal om het mos uit een gazon te kammen
- Maakt van mos uitkammen een makkelijke klus
Zorg voor een beschut plekje
Wil je het beestje echt verwennen, koop of maak dan een egelhuisje. Plaats het huisje op een rustig plekje waar er geen water in kan komen. Zorg dat de opening niet naar het noorden of noordoosten is gericht. De egel zal het huisje zelf vullen met nestmateriaal.
Voer bij met kattenvoer of ongezouten vlees
Vermoed je dat een egel niet genoeg voedsel kan vinden in jouw tuin? Dan kun je hem bijvoeren. Je kunt hiervoor speciaal egelvoer gebruiken, maar ook rauw (ongezouten) vlees, gehakt en kattenvoer (zowel natvoer als brokjes) worden graag gegeten. Op vis zijn ze niet zo dol. Om katten uit de buurt van het eten weg te houden, kun je een tunneltje naar het voerbakje aanleggen, dan kan alleen de egel erbij.
Creëer een egelsnelweg
Het natuurlijk leefgebied van de egel verdwijnt en jagers liggen op de loer. Tuinen kunnen daarom dienen als veilige havens. Maar door de hekken en schuttingen hebben egels vaak geen toegang tot tuinen. Ze kunnen hier immers niet overheen klimmen. De oplossing: maak een opening in de schutting waar de egel doorheen kan. 13×13 centimeter is genoeg. Spoor ook je buren aan onderdeel te worden van de egelsnelweg. Bij de Egelwerkgroep kun je gratis een bordje aanvragen waarmee je aanduidt dat de opening vrijgelaten moet worden.
Wat je niet moet doen als je een egel in je tuin ziet
Geef geen melk
Net als veel andere dieren kunnen egels geen lactose verteren. Nuttigen ze dit, dan kunnen ze diarree krijgen, uitdrogen en hieraan sterven. Je kunt beter een bakje water voor ze neerzetten.
Gebruik geen insecticiden of vallen
Insecticiden zijn chemische gewasbeschermingsmiddelen die insecten weren of doden. Egels eten insecten en zullen dit chemisch goedje ook binnenkrijgen en sterven.
Pak de egel niet op
Egels hebben een grote hekel aan aanraking. Als je te dicht in de buurt komt, verstarren ze. Hij zal zich aangevallen voelen en zijn stekels opzetten. Egels zijn dan ook niet geschikt om als huisdier te houden. Laat het oppakken over aan een opvangorganisatie. Zij doen dit uitsluitend als dit echt nodig is.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Salie (Salvia) Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe?Salie, ook bekend als Salvia, behoort tot de meest geliefde tuinplanten vanwege haar prachtige bloemen en aromatische bladeren. Regelmatig en correct snoeien zorgt ervoor dat de plant compact en gezond blijft en jaar na jaar blijft bloeien.Read more
-
Toscaanse Jasmijn Verzorgen: De Complete GidsVerzorg je Toscaanse jasmijn perfect met deze tips! Snoeien, water geven en bemesten voor een gezonde en bloeiende sterjasmijn.Read more
-
Japanse Duizendknoop Herkennen & BestrijdenLeer Japanse duizendknoop snel herkennen en effectief bestrijden. Voorkom schade aan je tuin met onze tips voor veilige verwijdering.Read more
-
Hydrocultuur: Zo Doe Je DatOntdek hoe je met hydrocultuur eenvoudig planten kunt kweken zonder aarde! Leer alles over de voordelen, benodigdheden en verzorgingstips voor gezonde planten in huis of op kantoor. Ideaal voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Duik in de wereld van hydrocultuur en geef je planten een boost!Read more
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Read more
-
Ontdek De Kracht Van Hydro+ Voor Een Gezonder GazonMet Hydro+ kan je droge plekken in het gazon voorkomen, watergebruik optimaliseren en de wortelgroei bevorderen, zelfs tijdens droge periodes.Read more
-
De Dracaena (Drakenbloedboom) VerzorgenLeer de dracaena plant (drakenbloedboom) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Read more
-
De Moestuin Bemesten: Waarom, Wanneer & HoeWil je zeker zijn van een succesvolle oogst? Ontdek de beste manieren om je moestuin te bemesten en maximaliseer de opbrengst.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?