Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Dit gebeurt er met je gazon tijdens de winter
In januari, februari en maart is je gazon in winterslaap. Wat gebeurt er precies in deze periode? Blijft het gras groeien? Zorgen vorst en sneeuw voor schade? Welk onderhoud kun je wél uitvoeren? In deze blog leg ik je uit waar je grasmat doorheen gaat en geef ik antwoord op veelgestelde vragen over het onderhoud van het gazon in de winterperiode.
In januari, februari en maart is je gazon in winterslaap. Wat gebeurt er precies in deze periode? Blijft het gras groeien? Zorgen vorst en sneeuw voor schade? Welk onderhoud kun je wél uitvoeren? In deze blog leg ik je uit waar je grasmat doorheen gaat en geef ik antwoord op veelgestelde vragen over het onderhoud van het gazon in de winterperiode.
Groeit gras in de winter?
Veel mensen denken dat gras in de wintermaanden stopt met groeien. Dit is niet waar. Gras groeit het hele jaar door, ook in de winter. Het gaat alleen een stuk langzamer en dat is makkelijk te verklaren.
Gras heeft een aantal elementen nodig om te kunnen groeien, waaronder water, licht en voedingsstoffen. Aan water heeft het gazon in deze periode meestal geen gebrek. Tijdens de wintermaanden neemt de hoeveelheid zonlicht wel flink af. En als gebouwen, bomen en heggen het zonlicht ook nog eens tegenhouden, blijft het gras op die schaduwrijke plekken maandenlang te vochtig. Grasplantjes beginnen af te sterven, er ontstaan kale plekken en het gazon dunt uit. Om aan te sterken haalt het gras via de wortels voedingsstoffen uit de bodem. In de winterperiode zijn er echter minder voedingsstoffen in de bodem aanwezig. Dit is niet erg, maar hierdoor zal het gras dus minder hard groeien. Het gaat zelfs zo langzaam dat verschil nauwelijks zichtbaar is. Best logisch dus als je denkt dat het gras niet groeit.
Wat te doen bij vorst en sneeuw?
Zodra de vorst zijn intrede doet, is het gras extra gevoelig. Probeer in deze periode niet op het gras te lopen, dan belast je het ook niet. Ligt er sneeuw op het gazon? Laat dit rustig liggen en loop er niet overheen. Sneeuw brengt een soort isolatie met zich mee die de grassprieten beschermt tegen de kou en ijzige wind. Dit is nodig, want als de grassprieten bevriezen, dan breken ze gemakkelijk af. Omdat gras in de wintermaanden niet zo hard groeit, kan het gazon deze schade niet herstellen. Het resultaat? Lelijke, gele plekken die ook nog eens een broeihaard zijn voor gazonziekten zoals sneeuwschimmel.
Kun je grasmaaien in de winter?
Zodra het voor de eerste keer vriest doe je er goed aan het gras niet meer te maaien. Zoals hierboven uitgelegd zijn de grassprieten extra gevoelig door de kou. Als het goed is heb je tijdens de laatste maaibeurt de grassprieten minder kort gemaaid. Hierdoor voorkom je onkruid én geef je het gras de mogelijkheid om voeding uit haar eigen sprieten te halen.
Wat is beter voor het gazon: een milde of een ijskoude winter?
Misschien verwacht je het niet, maar een milde winter kan je gazon flink beschadigen. Mos groeit namelijk het best in vochtige, schaduwrijke gebieden met temperaturen tussen 2 en 10 graden. Mos kan je gazon flink schade toebrengen. Koud maar droog winterweer biedt jouw gazon de grootste overlevingskans.
Heeft het gazon extra bescherming nodig tegen de winter?
Je gazon heeft geen extra bescherming nodig tegen de winter. De beste bescherming bied je al door het gazon de rest van het jaar door goed te onderhouden. Dit doe je door het gras regelmatig te maaien, te sproeien wanneer het droog is, te bemesten, te verticuteren of beluchten, door kalk te strooien en indringers zoals mos, onkruid of plagen te verwijderen. Hierdoor gaat jouw gazon sterk de winter in en zal het er zonder al te veel kleerscheuren ook weer uitkomen.
Wat kun je wel doen in de winter?
Het best laat je het gazon in de winter met rust. Maar dat betekent niet dat je je hoeft te vervelen in de winterperiode. De volgende taken kun je wél oppakken:
- Tuinmachineonderhoud: geef de grasmaaier eens een grondige schoonmaakbeurt, vernieuw de bougies en oliewissel en slijp de messen.
- Bescherm planten tegen de vorst: dit doe je onder andere door te mulchen.
- De schuur opruimen.
- Bomen snoeien: de winterperiode is dé tijd om knotbomen (eik, els, populier), leibomen (haagbeuk, kastanje, linde, plataan) of fruitbomen te kortwieken.
- Vogels bijvoeren en wintervoorzieningen voor dieren maken.
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
Lees meer
De beste tips voor een groen en gezond gazon
Wil jij een gazon kalender?
🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.
Vul je email adres in
Ontvang de gazonkalender in de mail
Geniet het hele jaar van een groen gazon!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?