Tips & Advies
diervriendelijke planten
13 MIN 10 jul
Laatste update: 10 jul 2024

Onze Top 12 Diervriendelijke Planten

Planten verfraaien je huis, maar ze kunnen je huisdieren ziek maken of zelfs fataal worden. Als je een harige huisgenoot hebt, moet je ervoor zorgen dat het groen dat je binnenshuis houdt hen niet kan schaden. Hetzelfde geldt bij het kopen van nieuwe planten.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Kamerplanten voegen niet alleen schoonheid en levendigheid toe aan onze leefruimtes, maar bieden ook talrijke voordelen voor ons algemene welzijn. Als huisdiereigenaar is het echter essentieel om ervoor te zorgen dat de planten die we kiezen veilig zijn voor onze harige vrienden. Veel voorkomende kamerplanten kunnen namelijk giftig zijn voor katten en honden als ze worden ingeslikt, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Maar maak je geen zorgen! In deze gids ontdek je een diverse selectie van diervriendelijke planten die veilig zijn voor zowel katten als honden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Het belang van diervriendelijke planten In huis
 • Bijkomende tip voor een veilige omgeving voor je huisdier
 • Veelgestelde vragen over diervriendelijke planten
 • Veiligheid voor alles met huisdieren

Het belang van diervriendelijke planten In huis

Katten en honden zijn van nature nieuwsgierige dieren, en het is dan ook normaal dat ze vaak snuffelen, knabbelen en zelfs kauwen op planten. Door hond- en katvriendelijke kamerplanten te selecteren die niet giftig zijn voor je huisdieren, kun je dus een veilige omgeving creëren waarin je huisdieren vrij kunnen rondlopen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke gevolgen.

1. Bostonvaren (Nephrolepis exaltata)

De Bostonvaren is een populaire keuze onder de diervriendelijke niet-giftige kamerplanten. Met zijn veerachtige, weelderige groene bladeren voegt deze plant bovendien een vleugje elegantie toe aan elke kamer. Bostonvarens gedijen verder goed met een hoge luchtvochtigheid, wat ze ideaal maakt voor badkamerramen of nabij luchtbevochtigers. Deze varens geven verder de voorkeur aan helder, indirect licht en constant vochtige grond. Vergeet daarom niet ze dagelijks te besproeien of plaats ze op een kiezelbak om aan hun vochtbehoefte te voldoen.

man houdt pot met bostonvaren vast

Verzorgingskaart

 • Grond: Bostonvarens gedijen goed in goed doorlatende, rijke en licht zure grond. Een mengsel van veenmos, zand en gewone potgrond biedt een ideaal groeimedium.
 • Licht: Deze varens geven de voorkeur aan helder, indirect licht. Ze doen het goed in de halfschaduw, wat ze geschikt maakt voor binnenruimtes met voldoende natuurlijk licht.
 • Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Het is anders gezegd cruciaal om te voorkomen dat de grond volledig uitdroogt, omdat dit de bladeren kan doen verwelken.
 • Voeding: Bemest de Bostonvaren elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen, met een gebalanceerde vloeibare meststof verdund tot de helft van de sterkte.

2. Haworthia

Als je van de uitstraling van Aloë Vera houdt maar huisdieren hebt, is Haworthia een uitstekende alternatief. Deze katten- en hondvriendelijke planten lijken op Aloë Vera met hun puntige stekels. Haworthia’s zijn niet alleen diervriendelijke planten, het zijn ook vetplanten die minimaal onderhoud vereisen. Ze gedijen goed in helder, indirect licht en hebben maandelijks water nodig. Je zult Haworthia bovendien in verschillende maten en vormen vinden, waardoor je woonruimte een extra speciale touch krijgt.

Haworthia fasciata

Verzorgingskaart

 • Grond: Haworthia’s gedijen goed in goed doorlatende, zandige grond. Een cactusmix of een combinatie van gewone potgrond en zand is ideaal voor deze vetplanten.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en verdragen ook wel wat direct zonlicht.
 • Water: Geef Haworthia’s spaarzaam water, zodat de grond bijna volledig kan opdrogen tussen de gietbeurten. Te veel water geven kan namelijk leiden tot wortelrot.
 • Voeding: Bemest tijdens het groeiseizoen, meestal in de lente en zomer, elke 6 – 8 weken met een gebalanceerde, verdunde meststof.

3. Spinnenplant (Chlorophytum comosum)

De spinnenplant is een populaire katten- en hondvriendelijke plant. Hij is geliefd om zijn lange, gebogen bladeren met witte strepen. Het is een onderhoudsarme plant die verschillende lichtomstandigheden kan verdragen, wat hem geschikt maakt voor verschillende delen van je huis. Spinnenplanten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en matige watergift, meestal één keer per week tijdens het groeiseizoen.

spinnenplant

Verzorgingskaart

 • Grond: Spinnenplanten doen het goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van gewone potgrond en perliet biedt de nodige drainage voor een gezonde groei.
 • Licht: Deze planten gedijen in helder, indirect licht, maar kunnen ook gedeeltelijke schaduw verdragen. Ze zijn goed geschikt voor binnenruimtes met matig natuurlijk licht.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig tijdens het groeiseizoen, laat de bovenste centimeter grond opdrogen tussen de gietbeurten. Vermijd overbewatering, anders kun je wortelrot krijgen.
 • Voeding: Bemest de spinnenplant elke 2 – 3 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, verdunde meststof om de groei te ondersteunen.

4. Drakenklimop (Epipremnum aureum)

De drakenklimop is een leuke hangplant met hartvormige bladeren die kunnen slingeren of klimmen. Deze plant behoort tot de categorie van kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden. De drakenklimop is bovendien relatief gemakkelijk te verzorgen. Zijn veelzijdigheid qua standplaats en zijn vermogen om de lucht te zuiveren maken hem tot een populaire keuze voor huisdiervriendelijke huishoudens.

drakenklimop

Verzorgingskaart

 • Grond: De drakenklimop gedijt prima in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van gewone potgrond en perliet of zand biedt het ideale groeimedium.
 • Licht: Deze planten doen het goed in helder, indirect licht en verdragen ook wat direct zonlicht. Ze zijn geschikt voor binnenruimtes met verschillende lichtomstandigheden.
 • Water: Laat de grond gedeeltelijk opdrogen tussen de gietbeurten en giet dan grondig. Het is belangrijk om wateroverlast te vermijden om de wortels gezond te houden.
 • Voeding: Geef de drakenklimop elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen een gebalanceerde, verdunde meststof. Dit zal hem helpen om goed te groeien.

5. Goudrietpalm (Dypsis lutescens)

De goudrietpalm is een veilige en visueel aantrekkelijke plant. Met zijn veerachtige, gebogen bladeren voegt deze topper onder de diervriendelijke planten een tropisch tintje toe aan elke ruimte. Goudrietpalm doet het goed in helder licht en heeft regelmatig water nodig om zijn grond vochtig te houden. Deze palmen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook natuurlijke luchtreinigers.

goudrietpalm

Verzorgingskaart

 • Grond: Goudrietpalm gedijt goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Een mengsel van gewone potgrond, veenmos en zand staat garant voor de nodige voedingsstoffen en drainage.
 • Licht: Deze palmen geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen wat direct zonlicht verdragen. Ze zijn geschikt voor de meeste binnenruimtes, zolang ze genoeg licht krijgen.
 • Water: Houd de grond constant vochtig tijdens het groeiseizoen, maar vermijd wateroverlast. Het is belangrijk om een goede balans te behouden, want zowel onder- als overbewatering kunnen de plant schaden.
 • Voeding: Bemest de goudrietpalm elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, verdunde meststof.

6. Calathea

Calathea’s zijn een familie van kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden. Bovendien komen ze in een breed scala aan opvallende patronen en kleuren. Deze planten staan bekend om hun levendige bladeren, die het interieur opvrolijken. Calathea’s geven de voorkeur aan indirect licht en constant vochtige grond. Houd er rekening mee dat deze planten gevoelig zijn voor direct zonlicht, dus plaats ze in een schaduwrijke plek om hun groei niet in het gedrang te brengen.

calathea

Verzorgingskaart

 • Grond: Calathea-planten gedijen goed in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Een mengsel van veenmos potgrond met wat perliet voor extra drainage is ideaal.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn het beste geschikt voor plekken in de halfschaduw. Direct zonlicht kan hun levendige bladeren schade toebrengen.
 • Water: Calathea-planten hebben constant vochtige grond nodig. Geef ze water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overbewatering om wortelrot te voorkomen.
 • Voeding: Bemest Calathea’s elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof verdund tot de helft van de sterkte.
De Tuindokter:
Zorg ervoor dat je diervriendelijke meststof gebruikt voor je huisplanten die veilig is voor katten en honden.

7. Vriendschapsplant (Pilea involucrata)

De vriendschapsplant, ook wel de Pilea genoemd, is een charmante kamerplant die veilig is voor katten en honden en fijne, ronde bladeren met textuurpatronen heeft. Dit buitenbeentje onder de diervriendelijke planten gedijt goed in helder, indirect licht en vereist regelmatig water om een licht vochtgehalte in de grond te behouden. Vriendschapsplanten zijn compact, waardoor ze geschikt zijn voor kleine ruimtes of als tafelaccenten.

vriendschapsplant

Verzorgingskaart

 • Grond: Vriendschapsplanten doen het goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos, perliet en een kleine hoeveelheid leemgrond is ideaal.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht of gefilterde schaduw. Ze kunnen wat ochtendzon verdragen, maar direct zonlicht in de middag moet worden vermeden.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt en zorg ervoor dat overtollig water uit de pot kan weglopen.
 • Voeding: Bemest vriendschapsplanten elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, vloeibare meststof die specifiek is ontwikkeld voor kamerplanten.

8. Bolletjesplant (Hypoestes phyllostachya)

De bolletjesplant is een prima keuze als je op zoek bent naar diervriendelijke planten. Bovendien kan hij als geen ander een vleugje kleur aan je binnenruimte toevoegen. Deze plant heeft gespikkelde bladeren in verschillende tinten, waaronder roze, wit en rood. Bolletjesplanten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en constant vochtige grond. Verder hebben ze een regelmatige snoei nodig om hun compacte vorm te behouden en een bossige groei te bevorderen.

bolletjesplant

Verzorgingskaart

 • Grond: Bolletjesplanten gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos potgrond en perliet biedt het ideale groeimedium.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen wat ochtendzon verdragen. Bescherm ze echter tegen direct zonlicht in de middag.
 • Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt en zorg voor een goede drainage om problemen met wateroverlast te voorkomen.
 • Voeding: Bemest bolletjesplanten elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof verdund tot de helft van de sterkte.

9. Oosterse wingerd (Parthenocissus tricuspidata)

Oosterse wingerd is een kamerplant die niet giftig is is voor katten en honden en zowel binnen als buiten kan worden gekweekt. Met zijn levendige groene bladeren die in de herfst fel rood worden, is deze plant een blikvanger in elk seizoen. Oosterse wingerd heeft helder, indirect licht en matige watergift nodig. Als klimplant kan hij worden getraind om op tralies te groeien of vanuit hangmanden te hangen.

Oosterse wingerd

Verzorgingskaart

 • Grond: Wilde wingerd doet het goed in goed doorlatende, licht zure grond met een goede vruchtbaarheid. Een mengsel van leemgrond, veenmos en perliet creëert een optimaal groeimedium.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw. Ze kunnen verschillende lichtomstandigheden verdragen, maar gedijen het beste in volle zon of gefilterde schaduw.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ook voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
 • Voeding: Bemest Oosterse wingerd in het vroege voorjaar met een gebalanceerde, langzaam vrijkomende meststof om een gezonde groei gedurende het groeiseizoen te ondersteunen.

10. Bamboepalm (Chamaedorea seifrizii)

De bamboepalm is een populaire keuze onder de liefhebbers van diervriendelijke planten. Met zijn slanke, bamboe-achtige stelen en weelderige groene bladeren, voegt deze plant een tropische sfeer toe aan elke kamer. Deze palmen staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen, wat ze tot een verrijking maakt voor de omgeving bij jou thuis.

bamboepalm

Verzorgingskaart

 • Grond: Bamboepalmen gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond met een goede vochtretentie. Een mengsel van veenmos potgrond en perliet vormt een ideaal groeimedium.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn goed geschikt voor plaatsen in de halfschaduw. Ze kunnen dan ook omstandigheden met minder licht verdragen, maar groeien mogelijk langzamer.
 • Water: Houd de grond constant vochtig, maar vermijd wateroverlast. Geef water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt maar zorg tegelijkertijd ook voor een goede drainage om problemen met wateroverlast te voorkomen.
 • Voeding: Bemest bamboepalmen elke 4 – 6 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, vloeibare meststof die is ontworpen voor palmen.

11. Olifantspoot (Beaucarnea recurvata)

De Olifantspoot is echt een unieke plant. Hij heeft een bolvormige stam en lange, hangende bladeren. Deze palm staat bekend om zijn veerkracht en vermogen om in verschillende lichtomstandigheden te gedijen. Olifantspoten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en niet frequente watergift, omdat ze water opslaan in hun bolvormige basis.

olifantspoot

Verzorgingskaart

 • Grond: Olifantspoten gedijen goed in goed doorlatende, zandige grond. Een cactus- of vetplantpotmix met extra perliet voor drainage sluit het beste aan bij hun behoeften.
 • Licht: Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht en kunnen direct zonlicht verdragen. Ze zijn dus goed aangepast aan zonnige omstandigheden, maar kunnen ook gedijen in gebieden met halfschaduw.
 • Water: Laat de grond tussen de gietbeurten uitdrogen om overbewatering te voorkomen. Geef daarom grondig maar niet vaak water, aangezien deze planten zijn aangepast aan droge omstandigheden.
 • Voeding: Bemest olifantspoten spaarzaam, ongeveer elke 3 – 4 maanden tijdens het groeiseizoen, met een verdunde, gebalanceerde vloeibare meststof die is ontwikkeld voor vetplanten en cactussen.

12. Kaapse viooltje (Saintpaulia)

Ook Kaapse viooltjes zijn diervriendelijke planten. Ze hebben prachtige bloemen die veilig zijn voor katten en honden. Verder hebben ze fluweelachtige bladeren en fijne, trompetvormige bloemen in tinten paars, roze en wit. Omdat ze oorspronkelijk uit het Afrikaanse regenwoud komen, gedijen ze goed in indirect licht en geven ze de voorkeur aan constant vochtige grond. Goede zorg, inclusief regelmatig water geven en lichte bemesting, helpt het beste uit deze planten te halen.

Kaaps viooltje

Verzorgingskaart

 • Grond: Kaapse viooltjes gedijen goed in goed doorlatende, licht zure grond. Een mengsel van veenmos, vermiculiet en perliet biedt een ideaal groeimedium voor deze fijne planten.
 • Licht: Deze planten geven verder de voorkeur aan helder, indirect licht en zijn goed geschikt voor plekken in de halfschaduw. Direct zonlicht daarentegen kan hun bladeren doen verschroeien, dus dit moet je absoluut vermijden.
 • Water: Geef Kaapse viooltjes water van onderaf om het loof droog te houden en voorkom dat er water op de bladeren komt om vlekken te voorkomen. Houd de grond bovendien gelijkmatig vochtig maar vermijd wateroverlast.
 • Voeding: Bemest Kaapse viooltjes elke 2 – 4 weken tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde, wateroplosbare meststof.

Bijkomende tip voor een veilige omgeving voor je huisdier

Onthoud dat hoewel deze diervriendelijke planten als veilig voor katten en honden worden bestempeld, het altijd belangrijk is om te kijken hoe je huisdieren ermee omgaan. Sommige huisdieren kunnen nog steeds allergische reacties vertonen of gevoelig zijn voor bepaalde planten. Daarom is het erg belangrijk alert te blijven op eventuele reacties van je harige vrienden. Het creëren van een weelderige binnenoase met deze niet-giftige planten zal niet alleen het aanzicht van je huis verbeteren, het zal ook een veilige en verrijkende omgeving bieden voor je dierbare huisdieren.

Veelgestelde vragen over diervriendelijke planten

Wat zijn de beste huisdiervriendelijke planten voor badkamers?

Als het gaat om huisdiervriendelijke planten voor badkamers, overweeg opties zoals de Boston-varen, spinnenplant, orchidee of de vriendschapsplant (pilea involucrata). Deze planten kunnen gedijen in de vochtige omgeving van een badkamer en zijn over het algemeen veilig voor huisdieren.

Kan ik planten hebben als ik een hond heb?

Ja, je kunt planten hebben als je een hond hebt. Het is echter cruciaal om niet-giftige planten voor honden te kiezen en ze te plaatsen op plekken die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor je hond.

Welke kamerplanten zijn niet veilig voor katten?

Enkele veelvoorkomende kamerplanten die niet veilig zijn voor katten zijn lelies, aloë vera, jadeplanten en Epipremnum aureum (pothos). Deze planten kunnen giftig zijn voor katten als ze worden ingenomen, wat mogelijk symptomen veroorzaakt zoals braken, diarree of lusteloosheid.

Veiligheid voor alles met huisdieren

Met kamerplanten die veilig zijn voor katten en honden in je huis, heb je een zorg minder. Als je op zoek bent naar meer informatie over huisdieren, ben je misschien geïnteresseerd in het ontdekken waarom honden gras eten of hoe je vlekken in je gazon veroorzaakt door hondenplas kunt verwijderen.

Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin