Waarom eten honden gras?

Als hondenbaasje zie je het vast vaak gebeuren: je hond rent het gazon op, maar in plaats van lekker te ravotten gaat hij er bij liggen en begint hij te kauwen op je grassprieten. Honden die gras eten, het komt heel veel voor. Maar waarom doen ze het? Is het slecht voor ze?

3 MIN 15 okt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Als hondenbaasje zie je het vast vaak gebeuren: je hond rent het gazon op, maar in plaats van lekker te ravotten gaat hij er bij liggen en begint hij te kauwen op je grassprieten. Honden die gras eten, het komt heel veel voor. Maar waarom doen ze het? Is het slecht voor ze? Kun je iets doen om te voorkomen dat ze je gazon opeten? In deze blog vertel ik je alles over waarom honden gras eten en hoe je ze kunt stoppen je gazon te vernielen.

Honden die gras eten: waarom doen ze het?

Veel mensen denken dat een hond gras eet omdat hij last heeft van maagklachten en dat hij wil overgeven. Of dat hij iets mist in zijn dieet en extra voedingsstoffen binnenkrijgt als hij gras eet. Lang werd gedacht dat dit de waarheid was, maar een onderzoek uit 2008 weerlegde dit.

Ja, gras kan honden aan het braken maken, maar dit komt vaak doordat ze niet lang genoeg kauwen en de grassprieten de keel en maagwand kietelen waardoor de hond braakneigingen krijgt. Honden kunnen extra voedingsstoffen (vezels) uit gras halen, maar ze eten het meestal niet om die reden.

De studie wijst uit dat honden voornamelijk gras eten uit gewoonte, omdat ze zich vervelen én omdat ze het lekker vinden. Gras bevat, vooral in het voorjaar, een hoog suikergehalte. Niet alleen wij mensen houden van zoetigheden, onze trouwe viervoeter lust dit ook.

Ook geeft het onderzoek weer dat het eten van gras bij honden een genetische oorsprong heeft. Hun voorouders, de wolven, aten namelijk ook gras. Daarnaast zijn het met name de jonge honden die gras eten. De neiging is bij puppy’s groter dan bij volwassen honden.

Is gras eten slecht voor een hond?

Ook al eten ze het meestal niet om die reden, honden kunnen wel extra voedingsstoffen uit gras halen. Zo bevat gras veel vezels, vitamines (B,C,E en K), mineralen (sporenelementen), aminozuren, enzymen en antioxidanten.

Gras zelf is dus in principe niet slecht voor een hond. De meststoffen en/of chemicaliën die je je gazon voedt zijn echter een ander verhaal. Wij gazonliefhebbers besteden veel tijd aan het verzorgen en onderhouden van onze grasmatten, maar sommige mos- en onkruidverdelgers kunnen schadelijk zijn voor het milieu. En voor je hond als hij deze opeet. Lees voor gebruik daarom altijd het etiket en houd je aan de maximale hoeveelheid.

hond-eet-gras

Huisdiervriendelijke meststoffen

Alle meststoffen van MOOWY zijn huisdiervriendelijk, maar we adviseren je wel om je hond te ontmoedigen aan je gazon te knabbelen nadat je een meststof hebt gestrooid. Better safe than sorry.

Eet jouw hond een paar keer gras, dan hoef je je echt niet meteen ongerust te maken. Komt het echter extreem veel voor én gaat het gepaard met braken, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Houd je grasetende viervoeter weg van de volgende plekken:

 • Plekken waar net kunstmest of onkruidverdelger is gestrooid
 • Waar giftige planten staan
 • Waar veel (en met wormeitjes besmette) uitwerpselen liggen
 • Plekken waar veel uitlaatgassen zijn

Hoe voorkom je dat je hond gras eet?

Zoals hierboven benoemd is verveling een veelvoorkomende reden dat honden gras eten. En hier kun je wat tegen doen!

 • Neem je hond mee voor een lekker lange wandeling. Ga naar het bos, het strand, de duinen of het park in de buurt. Wissel af, want een nieuw gebied is uitdagender. Ook voor jouzelf.
 • Leer ze iets nieuws, een kunstje of sport (behendigheid) of volg een training.
 • Geef je hond speciaal hondenspeelgoed om mee te spelen. Een voerpuzzel kan je hond geruime tijd vermaken. En beloon hem met een snoepje!

Hopelijk weet je nu alles wat je moet weten over honden die gras eten. Maar heb je vragen over de gezondheid van gras en gazon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!