Tuin tips,

Buxus snoeien, wanneer, waarom en hoe?

Buxus is een edele, groenblijvende plant die met een beetje handigheid in mooie vormen kan worden gebracht. Dit geeft je tuin net dat beetje meer. We geven je professionele tips, zodat je buxus ook na het snoeien gezond en dicht blijft groeien.

11 MIN 14 jul
Laatste update: 21 jul 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

11 MIN 29 sep Een voortuin ontwerpen met oprit: inspiratie, praktische tips en ideeën 9 MIN 24 sep Wolluizen op planten: bestrijding en preventie 9 MIN 22 sep De perfecte tuin op het oosten ontwerpen: hoe doe je dat
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Een buxus is een wintergroene struik die behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae). Hij is erg populair als tuinplant en komt oorspronkelijk uit Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De structuur van de takken is dicht vertakt, met kleine, tegenover elkaar liggende en leerachtige bladeren. 

Inhoudsopgave:
 • Buxus snoeien – Meer dan alleen kunst?
 • Snoeien versus trimmen – Wanneer buxus snoeien?
 • Het juiste gereedschap voor het snoeien van buxus
 • Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van buxus
 • De juiste verzorging na het snoeien van de buxus
 • Groenafval na het snoeien van buxus op de juiste manier afvoeren
 • Veelgemaakte fouten bij het snoeien van buxus
 • Veelgestelde vragen over buxus snoeien

Dit maakt het snoeien van buxus een plezierige bezigheid en geeft je tuin een nobel tintje. Je kunt de buxus laag houden, maar ook hoog snoeien. Buxus staat ook wel bekend als buksboom en staat los (als boompje) zijn mannetje, maar is zeker ook geschikt als (lage) haag. 

Je kunt buxus in vele vormen trimmen, zoals bollen, piramides en andere geometrische vormen om hagen of accenten te creëren.

Een groepje rond geknipte buxusplanten
De buxus in een ronde vorm snoeien is erg populair

Buxus is een winterharde plant die het goed doet in verschillende grondsoorten, mits ze goed gedraineerd zijn. De plant geeft de voorkeur aan zonnige tot halfschaduwrijke locaties en wordt gewaardeerd om zijn niet veeleisende aard en langzame groei. Er zijn verschillende soorten buxus, waaronder gewone buxus (Buxus sempervirens), kleinbladige buxus (Buxus microphylla) en Japanse buxus (Buxus japonica).

Buxus snoeien – Meer dan alleen kunst?

Een buxus in de tuin is een pareltje dat altijd indruk maakt. Het regelmatig snoeien van buxus houdt de plant gezond en dicht en ziet er altijd mooi uit. Er zijn verschillende redenen waarom je buxus moet snoeien. De eerste voor de hand liggende reden: regelmatig snoeien houdt de buxus in de gewenste vorm.

Het regelmatig terugsnoeien van overtollige, oude, zieke en dode scheuten verbetert bovendien de dichtheid en structuur van de plant. Tegelijkertijd bevorder je ook de gezondheid en vitaliteit, omdat er door een uitgedunde binnenkant meer lucht circuleert. Op die manier wordt de vochtigheid gereguleerd. Dit houdt ziekten en plagen op afstand.

Door de buxus gecontroleerd te snoeien, zorg je er ook voor dat de plant niet te groot wordt en niet meer ruimte in beslag neemt dan je in gedachten had.

Snoeien versus trimmen – Wanneer buxus snoeien?

Je wilt je buxus snoeien, maar wanneer kun je dat het beste doen? Bij het snoeien van buxus wordt onderscheid gemaakt tussen twee-jaarlijkse vormsnoei en regelmatig snoeien (snoei-onderhoud). Laten we het verschil eens nader bekijken:

Vormsnoei

Afhankelijk van de inspanning snoeien sommige tuinders hun buxus maar één keer per jaar – namelijk aan het begin van het nieuwe seizoen. Er zijn echter goede redenen om je buxus twee keer per jaar te snoeien. Met elke vormsnoei (begeleidende snoei) bereid je de plant voor op de komende ‘seizoensstress’: ijzige winters en hete zomers. De vormsnoei richt zich op het verwijderen van probleemtakken. En dat doe je liever een keer te veel dan een keer te weinig.

Snoeien in de lente gebeurt meestal voordat de groei begint, zodra het gevaar voor vorst voorbij is en de temperaturen stijgen. Traditioneel is dit na Ijsheiligen in mei, maar de laatste nachtvorst valt de laatste jaren steeds vroeger. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de buxus te snoeien in maart of april. Houd wel altijd goed het weerbericht (en de kans op vorst) in de gaten. 

De snoeibeurt in het voorjaar is om de buxusplant te ontdoen van dood of beschadigd gebladerte en de plant al wat vorm te geven. Ook controleer je de staat van de plant en hoe deze de winter heeft overleefd. Afhankelijk van hoe jouw buxus uit de ‘winterslaap’komt, zijn er verschillende maatregelen nodig, zoals bestrijding van ziekten en plagen of bemesting.

De nazomer-/herfstsnoei vindt meestal plaats in augustus of september. Nu heeft de buxus zijn hoofdgroei achter de rug. Het snoeien helpt de vorm te behouden en de groei voor de winter te reguleren. Hoe gezonder de plant de winter in gaat, hoe makkelijker hij de natte en ijzige maanden doorkomt. Het is daarom extra belangrijk om zieke takken te verwijderen.

Aangezien de temperaturen nog steeds sterk kunnen variëren, moet je altijd de weersvoorspelling in de gaten houden. Het is belangrijk om buxus niet te snoeien bij hoge temperaturen of in direct zonlicht, omdat dit de plant kan verbranden of belasten. Een koele, bewolkte, regenvrije avond is ideaal voor het snoeien van buxus. Laat in de middag is ook goed zolang de zon minder intens is.

Trimmen

Afhankelijk van de complexiteit van de vorm kun je de buxus vanaf april/mei tot laat in de herfst om de 4 weken snoeien zodat de plant zijn vorm behoudt (het in model knippen).

Kort gesnoeide buxus
Je kunt de buxus als haag klein en kort houden, waardoor deze ook geschikt is voor perken

Het voordeel van deze methode is dat je de buxus tegelijkertijd kunt controleren op ziekten en plagen en deze indien nodig direct kunt bestrijden.

Door regelmatig uit te dunnen (en het model bij te houden) loop je ook niet het risico de plant bij vormsnoei een te radicale knipbeurt te geven. Dit kan de plant onnodig belasten en daardoor vatbaarder maken voor ziekten en plagen.

Gazondokter Louis adviseert:

“Je buxus elke 4 weken snoeien geeft de plant tussendoor voldoende tijd om op de snoeipunten te herstellen.”

Heb je andere groene hagen of planten in de tuin die je in vorm wilt snoeien? Bekijk dan ook eens deze artikelen, zodat je precies weet waar je op moet letten.

Taxus snoeien – alles wat u moet weten

Coniferen snoeien – zo doe je het goed

Het juiste gereedschap voor het snoeien van buxus

Een paar essentiële gereedschappen zijn essentieel voor het snoeien van buxus:

Snoeischaar: een scherpe en robuuste snoeischaar is het belangrijkste gereedschap bij het knippen van buxus. Hiermee snoei je perfect dunne takken en lange scheuten. De snoeischaar moet goed in de hand liggen, zodat elke knip zit.

Heggenschaar: voor veel of grotere buxus is een heggenschaar de snellere keuze. Elektrisch of op benzine maakt het snoeien van buxus een stuk makkelijker en bespaart je veel tijd.

Handzaag: de meest veilige manier om dik of hard hout te verwijderen, is door een robuuste handzaag te gebruiken met een veilige, antislip-handgreep.

Slijpgereedschap: om precieze sneden te maken en de gezondheid van de buxus niet te schaden, moet je snijgereedschap scherp houden. Je kunt slijpgereedschap (zoals een wetsteen of slijper) gebruiken om de messen van snoeischaren of zagen te slijpen. Maak ook regelmatig je gereedschap schoon.

Hierdoor blijft het er zo lang mogelijk als nieuw uitzien en worden geen ziekten of plagen van andere zieke planten overgedragen.

Handschoenen: draag altijd handschoenen bij het snoeien van buxus om je handen te beschermen tegen mogelijk letsel door doornen of scherpe randen. Kies tuinhandschoenen die comfortabel zitten en je voldoende bewegingsvrijheid geven.

De buxus van dichtbij; doornen zijn zichtbaar

Gazondokter Louis adviseert:

“Ook bij het omgaan met scherp gereedschap is het belangrijk om jezelf te beschermen. Draag daarom naast snijbestendige handschoenen ook een oogmasker. Lange mouwen zijn ideaal om snijwonden te voorkomen.”

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van buxus

Terug naar de kern van dit artikel: buxus snoeien. De volgende stappen en tips helpen je om een ​​strakke vorm te krijgen en de plant (en jezelf) niet onnodig te belasten:

 1. Slijp, reinig en droog je gereedschap.
 2. Spreid een zeil uit onder de planten. Zo kun je de buxus snoeien zonder daarna overal afval te moeten verzamelen.
 3. Snoei de plant eerst grof door lange scheuten te verwijderen.
 4. Dun de plant uit. Verwijder dode, zieke, dunne en zwakke takken naar de dichtstbijzijnde gezonde scheut of hoofdstengel. Verwijder ook ongewenste dikke takken.
 5. Gebruik een mal of patroon om je buxus in de juiste vorm te zagen. De beste resultaten bereik je met een touwtje of een duimstok. Werk van boven naar beneden en van buiten naar binnen.
 6. Verwijder nu het zeildoek en het ingezamelde groenafval.
 7. Bemest en geef je buxus uitgebreid water. Het is daarbij niet de bedoeling dat het water blijft staan, dus overdrijf het niet.

Gazondokter Louis adviseert:

“Buxusbomen groeien heel langzaam. Neem de tijd om te trimmen en te modelleren, zodat je geen onnodige gaten knipt. Het duurt echt lang voordat deze dichtgroeien.”

De juiste verzorging na het snoeien van de buxus

Je buxus is nu gesnoeid en uitgedund en klaar om te shinen. Je buxusplant snoeien is dan ook zeker de moeite waard. Om zo lang mogelijk van je mooi gevormde buxus te genieten, dien je enkele stappen in je tuinverzorgingsprogramma op te nemen.

Regelmatig water geven is belangrijk voor buxus, zeker na het snoeien en trimmen. De grond op de plant moet vochtig, maar niet te nat zijn. Te veel water kan leiden tot wortelrot of schimmel. Dit verzwakt je plant en maakt hem kwetsbaar voor ziekten en plagen. Staat je buxus in een pot? In dat geval heeft-ie iets meer water nodig, omdat de grond in potten sneller uitdroogt.

Naast water is een goede bemesting belangrijk om de buxus gezond te houden. Een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte, speciaal samengesteld voor groenblijvende planten, is ideaal. Volg altijd de instructies op de verpakking. Onze vloeibare bio buxus-mest is speciaal afgestemd op de behoefte van de buxus en zorgt voor mooie, diepgroene bladeren.

Vloeibare bio buxus mest
Vloeibare bio buxus mest
Vloeibare bio buxus mest
 • Werkt geleidelijk en langdurig
 • Ideaal voor watergeven met een gieter
 • Geschikt voor alle soorten buxussen en groenblijvende planten
Bekijk product

Een laag mulch van 5 tot 10 cm kan helpen de grond vochtig te houden, onkruid te verminderen en wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. 3-in-1 bescherming, zeg maar. Lekker praktisch! Zorg er echter voor dat de mulch op enige afstand van de stam wordt uitgespreid.

Een laagje mulch tussen buxusplanten in
Mulch beschermt je buxusplanten en geeft een verzorgde uitstraling

Je dient je buxus uiterlijk bij het maandelijks snoeien te controleren op ziekten en plagen – bijvoorbeeld bij het maaien van het gazon. Als je merkt dat er iets mis is, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Veelvoorkomende boosdoeners zijn buxusmotten, schimmelinfecties of echte meeldauw. Hier lees je meer over het bestrijden van buxusmotten.

Groenafval na het snoeien van buxus op de juiste manier afvoeren

Wist je dat buxus giftig is? Daarom zijn er aan de verwijdering van groenafval enkele regels verbonden om het milieu te beschermen. Gelukkig bieden lokale regelgevende instanties enkele oplossingen om het groenafval na het kappen van de buxus op een professionele manier af te voeren.

De beste oplossing is je eigen composthoop. Als je jouw compost niet gebruikt om uw groente- en fruitbedden te bemesten, kun je het groenafval op die manier snel en veilig afvoeren. Idealiter versnipper je het groenafval en meng je het daarna met ander organisch materiaal zoals bladeren, tuin- of keukenafval. Dat versnelt het proces.

Ook de gemeente of het stadsbestuur bieden verschillende mogelijkheden voor het afvoeren van groenafval. Sommige gemeenten bieden een speciale ophaaldienst voor groenafval. Afhankelijk van het aanbod en de hoeveelheid kun je jouw groenafval ook inleveren bij het plaatselijke recyclagepark of inzamelpunt. Let op de lokale regelgeving.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van buxus

Hoewel buxus relatief gemakkelijk te verzorgen is, kunnen er bij het snoeien toch een paar foutjes insluipen. Let daarom bij het snoeien, trimmen en verzorgen van buxus op de volgende punten:

Overmatig snoeien: overmatig snoeien kan de buxusplant belasten en de groei beïnvloeden. Het is beter om elke 4 weken regelmatig licht af te knippen om de gewenste vorm te behouden. Een gezonde plant brengt immers het minste werk en de minste kosten met zich mee.

Buxus snoeien als de zon schijnt: knip je buxus alleen op licht bewolkte en koele dagen. Te sterke en directe zonnestralen kunnen de interfaces verbranden en de plant onnodig belasten.

Onjuiste snoei: bij het snoeien van buxus moet elke snede zorgvuldig worden gemaakt om de plant niet te beschadigen. Gebruik alleen scherp en schoon gereedschap om precieze sneden te maken. Vermijd scheuren en pletten van de takken tijdens het snoeien. Onzuivere inkepingen verzwakken de plant en trekken ziekten en plagen aan.Snoeien op het verkeerde moment: het snoeien van buxus moet altijd op het juiste moment van het jaar plaatsvinden. Tijdens de winterslaap en de sterke groeifase in de zomer kun je de buxus het beste met rust laten.

Veelgestelde vragen over buxus snoeien

Hoe snoei je een buxus op de juiste manier?

Om de plant niet onnodig te belasten, dien je altijd schoon en scherp gereedschap te gebruiken. Snoei de buxus dan vroeg in het seizoen (voor de groeifase) en in de nazomer/herfst. Je moet de plant ook elke 4 weken iets bijsnijden.

Wanneer kan buxus radicaal worden geknipt?

Dit wordt niet aanbevolen. Te radicaal snoeien kan de plant belasten en vatbaar maken voor ziekten en plagen. Maandelijks snoeien is ideaal, zodat je bij het snoeien om de zes maanden niet teveel hoeft weg te knippen.

Bij welk weer snoei je een buxus?

Idealiter snoei je je buxus op een koele en bewolkte maar droge middag of vroege avond. Zorg ervoor dat je niet in direct zonlicht met de schaar aan de slag gaat, anders kunnen de snijwonden verbranden.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadgazonmestverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!