Tips & Advies
coniferen snoeien
10 MIN 30 jun
Laatste update: 28 jun 2023

Coniferen snoeien van A tot Z: wanneer, waarom en hoe?

Altijd groen en elegant, zo worden de meeste coniferen door hun eigenaars omschreven. Om ervoor te zorgen dat ze zo blijven is het belangrijk om coniferen op de juiste manier te snoeien. Op die manier blijven deze prachtige naaldbomen gezond, groen en dicht.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Coniferen zijn wondermooie planten die elke tuin dat beetje extra geven. Het zijn bijna altijd groenblijvende naaldbomen die je in veel verschillende vormen kan snoeien. Daarom zijn ze vooral geliefd in stijlvol aangelegde tuinen. Er zijn wel enkele belangrijke dingen waar je op moet letten bij het snoeien van coniferen!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn coniferen?
 • Waarom coniferen snoeien belangrijk is
 • Wanneer conifeer snoeien vs. trimmen
 • Het juiste gereedschap voor het snoeien van coniferen
 • Naaldbomen snijden als een pro
 • De juiste verzorging na het snoeien van coniferen
 • Groenafval verwerken na het snoeien van coniferen
 • Veelgemaakte fouten bij het snoeien van coniferen vermijden
 • Veelgestelde vragen

Verdiep je dus in dit artikel als je meer wil ontdekken en leren over het juist snoeien en verzorgen van coniferen.

Wat zijn coniferen?

Coniferen behoren tot het geslacht van de naaktzadigen. Hun zaden liggen onbedekt op schubben van kegels, vandaar de naam. Ze worden vaak ook naaldbomen genoemd, hoewel niet alle coniferen naalden hebben. Cipressen bijvoorbeeld hebben geen naalden, maar wel schubbenbladeren die dicht tegen de takken aanliggen.

Tot de bekendste coniferen behoren:

 • Taxus
 • Europese lariks
 • Spar
 • Jeneverbes
 • Thuja
 • Jeneverbes
 • Grove den
 • Cipres
 • Zilverspar
jeneverbuisstruik
Jeneverbesstruiken zijn erg populair. De diepblauwe vruchten zien er bijzonder mooi uit.

Waarom coniferen snoeien belangrijk is

Coniferen kunnen ook in het wild groeien zonder ooit te worden gesnoeid. Een tuin is echter een kunstmatig aangelegde ruimte waarin andere regels gelden. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom het snoeien van coniferen nuttig kan zijn.

 • Door coniferen regelmatig te snoeien kan je hen de gewenste vorm of grootte geven. Trim overmatige groei en onregelmatige takken daarom om de gewenste vorm te behouden.
 • Bij het snoeien van coniferen dien je altijd dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen. Hierdoor bevorder je de gezondheid en vitaliteit van je coniferen. Dit in combinatie met blootstelling aan zonlicht zorgen zo voor meer groei en ventilatie.
 • Door regelmatig te snoeien kan je de snelle groei en overwoekering van coniferen onder controle houden. Zo zorg je ervoor dat je planten niet te groot worden. Dat is belangrijk want het duurt enkele jaren om te hoge of brede coniferen terug te snoeien tot een normale haag.
 • Gezonde coniferen groeien dicht en blijven groen, waardoor ze ideaal zijn om je privacy te beschermen. Door conifeer juist te snoeien groeit de plant mooi dicht en bescherm je jezelf tegen ongewenste blikken.

Wanneer conifeer snoeien vs. trimmen

Bij het terugsnoeien en trimmen van een coiferenhaag draait het voornamelijk om het sturen van hun vorm en groei. Het optimale moment om coniferen te snoeien is afhankelijk van het specifieke type conifeer.

Over het algemeen kan je coniferen het hele jaar door trimmen. De maanden juni tot augustus zijn het meest geschikt voor een zogenaamde vormsnoei, terwijl augustus het tijdstip is om grotere takken te verwijderen en de plant uit te dunnen.

Daarnaast kan je ook de rustperiode van de plant gebruiken om coniferen te snoeien, namelijk in het vroege voorjaar of late winter. Als je hiervoor kiest, ga dan voor een lichte uitdunning van je coniferen.

In principe kan je dus al in februari je coniferen snoeien, maar let er op dat je niet te ver terugsnoeit omdat de plant net na de winter nog niet op zijn sterkst is.

Het juiste gereedschap voor het snoeien
Bij het snoeien van coniferen is het belangrijk om altijd scherp en schoon gereedschap te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en sneller herstelt.

Vermijd onder alle omstandigheden hoe dan ook een radicale snoei! Coniferen kunnen niet meer uit oud hout verder groeien. Als je dus alleen de jonge takken wegsnijdt, kan je ongewenste kale en lichte plekken voorkomen.

Een andere populaire plant voor het gebruik in hagen is taxus, een plantensoort die minder veeleisend in het onderhoud. In mijn gids “Taxus snoeien – Alles wat je moet weten” ga ik hier dieper op in.

Het juiste gereedschap voor het snoeien van coniferen

De keuze van het juiste gereedschap voor het snoeien van coniferen hangt af van de grootte van de plant en de takken die je wilt bewerken. Hier zijn enkele tips voor gereedschappen die het snoeien van coniferen makkelijker maken:

 • Een scherpe snoeischaar met een stevig lemmet is ideaal voor het snoeien van dunne takken en voor precies werk aan kleine coniferen.
 • Voor grotere coniferen of dichte struiken kun je het beste een heggenschaar gebruiken. Hoe scherper en langer de messen zijn, hoe makkelijker het is om een bepaalde vorm te behouden. Voor rechte of grote oppervlakken zijn elektrische of accu-aangedreven heggenscharen perfect. Zo krijg je een gelijkmatig en mooi resultaat.
 • Voor dikkere takken is een takkenschaar nodig. Deze hebben langere handgrepen en robuuste messen, wat het snoeien van coniferen een stuk makkelijker maakt. Er bestaan ook takkenscharen met telescopische handgrepen. Daarmee kan je hogere takken makkelijker bereiken.
 • Voor zeer dikke takken of stammen kan je het beste een boomzaag gebruiken. Let er bij de aankoop op dat de messen scherp en duurzaam zijn.
Tuindokter Louis adviseert:
“Welk type schaar of zaag je ook kiest, zorg ervoor dat de messen altijd scherp en schoon zijn. Op die manier krijg je gladde snedes die snel genezen en dus ziekten en plagen geen kans geven.”

Bij het snoeien van coniferen is het ook belangrijk om jezelf te beschermen. Draag dus stevige handschoenen en een verstelbaar masker ter bescherming van je ogen.

Naaldbomen snijden als een pro

Als je eenmaal een bepaalde vorm hebt gekozen, is het tijd om je coniferen te verfraaien. Om ervoor te zorgen dat elke snede goed is, raad ik je de volgende stapsgewijze methode aan:

 1. Controleer vooraf steeds de weersvoorspelling. De beste dag om coniferen te snoeien is een licht bewolkte dag zonder regen.
 2. Reinig je gereedschap en maak het scherp. Vooral elektrische apparaten moeten ook droog zijn voor gebruik.
 3. Leg een zeil onder de conifeer voordat je begint met snoeien. Dit maakt het opruimen van snoeiafval veel makkelijker.
 4. Verwijder eerst oude, beschadigde, zwakke en dode takken tot je aan gezond hout of de hoofdstam uitkomt.
 5. Snoei te sterk groeiende takken voorzichtig terug – maar niet te veel, om de plant niet te zwaar te belasten. Je mag ook niet te veel groen in één snoeibeurt verwijderen. Coniferen hebben hun naalden nodig voor fotosynthese en de productie van voedingsstoffen.
 6. Houd bij elke snede rekening met de uiteindelijke vorm, zodat je niet te veel hoeft te corrigeren.
 7. Verwijder achteraf alle snoeiafval om mogelijke ziektes of plagen geen kans te geven.
vrucht van spar
Heb je een spar in je tuin? Je kunt de vruchten ervan gebruiken als versiering in de herfst en met Kerstmis.

De juiste verzorging na het snoeien van coniferen

Je conifeer heeft nu als het goed is de gewenste vorm en ziet er prachtig uit. Om dit zo te houden, moet je hem goed verzorgen. Daarom moet je enkele stappen toevoegen aan je tuinonderhoudsroutine. Op deze manier blijven de planten gezond en dicht.

 1. Coniferen houden van een vochtige bodem. Daarom moet je de plant regelmatig water geven, vooral na het snoeien. De grond moet daarbij vochtig zijn – maar niet nat! Dit kan namelijk leiden tot wortelrot en het kan de conifeer ernstig verzwakken.
 2. Bemest je coniferen regelmatig met speciale coniferenmeststof of een uitgebalanceerde langwerkende meststof. Volg hierbij altijd de instructies van de fabrikant op, zodat de plant de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt.
 3. Controleer je coniferen ook op plagen en ziekten. Als ze er last van hebben, bestrijd deze dan onmiddellijk, want anders kan de plant snel sterven.
 4. Houd altijd de vorm in de gaten. Kleine correcties gedurende het jaar zijn ideaal om de behoefte aan een radicale snoei te voorkomen.
 5. Verwijder onkruid en gras rondom de coniferen om ervoor te zorgen dat ze voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Het verspreiden van mulch rond de stam voorkomt ook onkruid en helpt vocht vast te houden.
 6. Als je in een koudere streek woont, is het raadzaam om je planten ook te beschermen tegen vorstschade. Het gebruik van mulch kan hierbij heel nuttige diensten bewijzen.

Lees in één van onze expertgidsen alles wat je moet weten over mulchen.

Tuindokter Louis adviseert:
“Verwijder altijd oude, beschadigde, zwakke en dode takken, zodat de plant zich kan richten op gezonde groei in plaats van regeneratie.”

Groenafval verwerken na het snoeien van coniferen

Coniferen zijn giftig en kunnen andere planten schade toebrengen. Daarom is het belangrijk om de rest van je tuin te beschermen en het groenafval na het snoeien op de juiste manier te verwijderen. Veel steden en gemeenten hebben hun eigen regels, die je meestal kan nalezen op hun website.

Een interessante optie is om je groenafval zelf te composteren. Maar dat kan alleen als de conifeer vrij is van ziekten en plagen en je de compost achteraf niet wil gebruiken om groenten en fruit mee te bemesten.

composthoop
Een composthoop is daarnaast ook perfect voor de natuurlijke verwerking van organisch voedselafval.

Als je een groencontainer van de gemeente hebt, kun je het groenafval daarin deponeren. Als alternatief is het in sommige gemeenten ook mogelijk om groenafval van coniferen naar een afvalpunt te brengen. Daar wordt het dan op de juiste manier verwerkt of gecomposteerd.

Veel gemeenten en stadsbesturen bieden ook speciale groenafvalcontainers aan of halen groenafval zelfs bij jou thuis op. Dit is erg handig, want dan hoef je je geen zorgen te maken over de juiste manier van afvalverwerking. Bij grote hoeveelheden groenafval na het snoeien van coniferen is het daarentegen raadzaam om een professioneel afvalverwerkingsbedrijf in te schakelen. Zij halen dan het snoeiafval op en verwerken het op de juiste manier.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van coniferen vermijden

Om ervoor te zorgen dat je coniferen zo lang mogelijk dicht en gezond blijven groeien, zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

Vermijd de volgende veelvoorkomende fouten:

 • Overmatig snoeien: Het is niet aan te raden om te veel takken of naalden in één keer te verwijderen. Door overmatig snoeien kan je de plant te veel stress bezorgen, wat de groei en vitaliteit negatief beïnvloedt.
 • Slordig snoeien: Schone en rechte snedes zijn belangrijk voor de gezondheid en het uiterlijk van de coniferen. Hoe slordiger de snijpunten, hoe groter de kans dat ziekten en plagen de plant kunnen aantasten.
 • Verwaarlozing van gereedschapsonderhoud: het gebruik van schoon gereedschap is ook belangrijk om de coniferen niet te beschadigen. Op de messen kunnen zich ziekten en plagen van andere planten bevinden die je tijdens het snoeien op de coniferen kan overdragen.
 • Je gereedschap niet voor en na elk gebruik slijpen.
 • Geen rekening houden met de individuele behoeften van de coniferensoort: elke coniferensoort heeft specifieke groeigewoonten en vereisten. Informeer jezelf van tevoren over de specifieke behoeften van je coniferensoort voordat je met de verzorging begint.
 • Onjuiste timing voor het snoeien van coniferen: Een verkeerd moment voor de snoei kan leiden tot misvormingen, ziekten of blijvende schade.
 • Foute vormgeving: Bij het snoeien is het belangrijk om het natuurlijke groeipatroon van de plant te respecteren. Vermijd daarom om de plant in ongebruikelijke vormen te snoeien, omdat dit het uiterlijk en de gezondheid van de plant negatief kan beïnvloeden.

Veelgestelde vragen

Kan je verwaarloosde coniferen snoeien?

Om een sterk verwaarloosde conifeer weer vorm te geven, is het raadzaam om slechts één kant tegelijkertijd te snoeien. Verwijder ook enkele dikke takken dicht bij de stam om de conifeer een volle en weelderige groei te geven. Snoei bij voorkeur als het warm is, zodat de snoeiwonden sneller kunnen genezen.

Kan je coniferen toppen?

Ja, het is mogelijk om coniferen te toppen. Het toppen van coniferen kan echter leiden tot kale plekken en onregelmatige groei. Het is belangrijk om voorzichtig te snoeien en de richtlijnen voor het correct snoeien te volgen om schade aan je coniferen te voorkomen.

Hoe snoei je coniferen het beste?

Voor het snoeien van coniferen heb je scherp en schoon gereedschap nodig. Met behulp van een touwtje of meetlat wordt het snoeien van rechte vormen kinderspel. Informeer jezelf voor het snoeien naar de specifieke kenmerken van je coniferensoort, zodat je geen te extreme vormen snoeit.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin