Tips & Advies
wisteria
7 MIN 06 dec
Laatste update: 11 dec 2023

Zo Doe Je Dat: Blauwe Regen Snoeien

Blauwe regen in bloei staat garant voor een uitbundig en kleurrijk spektakel in je tuin! Maar er zijn een paar absolute do’s and don’ts als het aankomt op het verzorgen zodat je kan genieten van zijn weelderige bloemenpracht, het hele seizoen lang!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Blauwe regen, ook wel bekend als wisteria, is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn spectaculaire bloei. Om ervoor te zorgen dat je blauwe regen gezond blijft en mooie bloemen produceert, is het belangrijk om regelmatig en correct te snoeien. In deze stap-voor-stap handleiding zullen we je laten zien hoe je blauwe regen op de juiste manier snoeit, en delen we tips en trucs om ervoor te zorgen dat je plant gezond en weelderig blijft groeien.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom is blauwe regen snoeien belangrijk?
 • Wanneer moet je blauwe regen snoeien?
 • Gereedschappen voor het snoeien van blauwe regen
 • Stap-voor-stap gids om blauwe regen te snoeien
 • Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van blauwe regen
 • Blauwe regen snoeien in de winter
 • 4 Tips voor het gezond houden van een blauwe regen
 • Geniet volop van de weelderige bloemenpracht
 • Veelgestelde vragen over het snoeien van blauwe regen

Waarom is blauwe regen snoeien belangrijk?

blauwe regen tegen gevel

Snoeien vormt een essentieel onderdeel van het onderhoud van blauwe regen. Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en bloemknoppen, en blijf je een gezonde en goed gevormde plant behouden. Het snoeien van blauwe regen helpt verder ook om de grootte van de plant onder controle te houden. Zo voorkom je verstikking van andere planten en zorg je voor een betere luchtcirculatie.

Daarnaast kan wisteria snoeien ook de bloei bevorderen. Door oude, uitgebloeide bloemen te verwijderen, kan de plant zijn energie blijven richten op het produceren van nieuwe bloemen. Dit zorgt voor een langere en meer weelderige bloei.

Wanneer moet je blauwe regen snoeien?

vrouw snoeit blauwe regen

Het snoeien van blauwe regen kan je het beste doen in de late winter of vroege lente, voor de periode van de nieuwe groei. Op dit moment is de plant in rust en zal hij minder snel ‘bloeden’ of beschadigd raken door het snoeien.

De Tuindokter:
Snoei liever niet in de late zomer of herfst. Het kan leiden tot het verlies van bloemknoppen en een verminderde bloei tijdens het volgende seizoen.

Het is ook belangrijk om te weten dat je blauwe regen twee keer per jaar moet snoeien. De eerste snoei, die plaatsvindt in de late winter of vroege lente, is een zware snoei waarbij je de takken inkort tot ongeveer 30 centimeter van de hoofdstam. De tweede snoei, die plaatsvindt in de zomer, is een lichtere snoei waarbij je de zijtakken inkort tot ongeveer 20 centimeter.

Gereedschappen voor het snoeien van blauwe regen

scherpe snoeischaar

Voor het snoeien van blauwe regen heb je een paar specifieke gereedschappen nodig. Hieronder volgt een lijst van hetgeen je nodig hebt:

1. Scherpe snoeischaar

Een scherpe snoeischaar is essentieel voor het nauwkeurig knippen van takken en scheuten.

2. Takkenschaar

Een takkenschaar is handig voor het snoeien van dikkere takken die je niet met een snoeischaar kan knippen.

3. Ladder

Als je blauwe regen hoog staat, heb je mogelijk een ladder nodig om bij de hogere takken te komen.

De Tuindokter:
Zorg er steeds voor dat je gereedschap schoon en scherp is. Vuile of botte gereedschappen kunnen de plant beschadigen en ziekten verspreiden.

Stap-voor-stap gids om blauwe regen te snoeien

weelderige blauwe regen

Stap #1: Een goede voorbereiding

Voordat je begint met snoeien, zorg je ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt. Je hebt een scherpe snoeischaar, een takkenschaar en eventueel een ladder nodig, afhankelijk van de hoogte van je plant.

Stap #2: Verwijder dode en beschadigde takken

Begin met het verwijderen van eventuele dode of beschadigde takken. Knip deze takken helemaal terug tot aan de hoofdstam.

Stap #3: Snoei de zijtakken

Knip de zijtakken terug tot ongeveer 20 centimeter van de hoofdstam. Knip net boven een knop of een zijtak, en zorg ervoor dat de snoeiwonde schuin afloopt.

Stap #4: Verwijder oude bloemtrossen

Verwijder oude, uitgebloeide bloemtrossen om de energie van de plant te richten op het produceren van nieuwe bloemen.

Stap #5: Geef de plant vorm

Snijd de takken die te ver uitsteken of in de verkeerde richting groeien terug. Dit helpt om de plant in de gewenste vorm te houden.

Stap #6: Ruim op

Verzamel onmiddellijk al het snoeiafval en gooi het weg. Dit voorkomt verspreiding van ziekten en plagen.

Lees onze 3 meest gelezen expertartikelen over het snoeien van een aantal andere populaire tuinplanten:

Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van blauwe regen

Hoewel het snoeien van blauwe regen niet al te moeilijk is, zijn er een paar veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Ten eerste is het belangrijk om niet te veel te snoeien. Het kan verleidelijk zijn om de plant flink terug te snoeien, maar dit kan leiden tot een verminderde bloei. Houd je bij het snoeien aan de aanbevolen instructies en snoei niet meer dan nodig.

Een andere veelvoorkomende fout is snoeien op het verkeerde moment. Snoeien in de zomer of herfst kan leiden tot het verlies van bloemknoppen en een verminderde bloei tijdens het volgende seizoen. Zorg er dus voor dat je de blauwe regen snoeit in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint.

Tot slot is het belangrijk om blauwe regen niet verkeerd te snoeien. Gebruik dus de juiste snoeitechnieken. Knip de takken altijd net boven een knop of een zijtak, en zorg ervoor dat de snoeiwonden schuin aflopen. Dit bevordert een snellere genezing en voorkomt dat water op de snoeiwonden blijft staan en de plant zo kan beschadigen.

Blauwe regen snoeien in de winter

Hoewel de ideale tijd om blauwe regen te snoeien in de late winter of vroege lente is, kunnen er zich bepaalde situaties voordoen waarin je de plant in de winter moet snoeien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de plant te groot is geworden of er takken zijn die gevaarlijk dicht bij een gebouw groeien.

Bij het snoeien van blauwe regen in de winter moet je heel voorzichtig zijn, omdat de plant op dat moment geen bladeren heeft om de snoeiwonden te beschermen. Snoei dus alleen indien echt nodig en vermijd het snoeien van gezonde takken. Zorg er net zoals bij het snoeien in de lente of zomer voor dat je de takken inkort tot ongeveer 30 centimeter van de hoofdstam en dat de snoeiwonden schuin aflopen.

4 Tips voor het gezond houden van een blauwe regen

blauwe regen bij

Naast regelmatig snoeien, zijn er nog andere manieren om ervoor te zorgen dat je blauwe regen gezond blijft en mooie bloemen produceert. Hier zijn een paar tips:

Tip #1: Geef de plant de nodige ondersteuning

Blauwe regen is een klimplant en kan niet zonder ondersteuning om omhoog te groeien. Zorg ervoor dat je de plant leidt langs een hekwerk, pergola of andere structuur.

Tip #2: Geef de plant voldoende water

Blauwe regen heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg er dus voor dat de grond rondom de plant vochtig blijft, maar niet doorweekt wordt.

Tip #3: Bemest de plant regelmatig

Geef de plant een meststof van goede kwaliteit in het voorjaar en de zomer om de groei en bloei te bevorderen.

Bio moestuin mest
Bio moestuin mest
Universele bio tuinmest
 • Zorgt voor een uitbundige bloei
 • Geschikt voor bloemen, maar ook voor buxus , gazon en moestuin
 • 100% biologische samenstelling

Tip #4: Controleer regelmatig op ziekten en plagen

Blauwe regen kan gevoelig zijn voor bepaalde ziekten en plagen, zoals meeldauw en bladluizen. Controleer daarom regelmatig op tekenen van ziekten of plagen en neem indien nodig maatregelen om ze te bestrijden.

Geniet volop van de weelderige bloemenpracht

Met de stapsgewijze handleiding en tips uit dit artikel kan je nu aan de slag en blauwe regen perfect snoeien. Zo verzeker je je planten van een gezonde groei en krijg je prachtige bloemen. Gebruik dus de juiste technieken en gereedschappen en zorg voor regelmatig onderhoud. En geniet zorgeloos van een weelderige blauwe regen die jarenlang blijft bloeien!

Veelgestelde vragen over het snoeien van blauwe regen

Hoe vaak moet ik mijn blauwe regen snoeien?

Blauwe regen moet je twee keer per jaar snoeien. De eerste snoei vindt plaats in de late winter of vroege lente, en de tweede snoei in de zomer.

Hoe onderhoud je blauwe regen?

Om blauwe regen te onderhouden, snoei je twee keer per jaar. Geef de plant ook regelmatig water, bemest hem in het voorjaar en controleer op ziekten. Een juiste verzorging bevordert gezonde groei en bloei.

Wat te doen als blauwe regen is uitgebloeid?

Als de blauwe regen is uitgebloeid, snoei dan direct na de bloei de overtollige scheuten en takken weg. Voer zorgvuldig onderhoud uit door te snoeien, water te geven en te bemesten voor gezonde groei en toekomstige bloei.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin