Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Lavendel snoeien: wanneer, waarom en hoe?
Lavendel zorgt voor een heerlijk aroma en een mooie uitstraling in je huis en tuin. Een belangrijk onderdeel van de zorg is het juist snoeien van de plant. Als je wil lavendel snoeien, vind je hier uitgebreide instructies en tips.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Lavendel trekt vlinders en bijen aan en geeft een volle intense kleur aan je bloembedden en perken. Maar laat een lavendel aan zijn lot over en voor je het weet, krijg je te maken met een weerbarstige en onaantrekkelijke struik.
- Lavendel: een betoverende geur
- Lavendel houdt van de zon
- Profiel van de lavendelplant
- Waarom je lavendel moet snoeien
- Wanneer moet je lavendel snoeien?
- Hoe lavandel snoeien
- Lavendel in potten
- Bijkomende tips voor het snoeien van lavendel
- Veelgestelde vragen
Lavendel snoeien is eenvoudig als je weet wat je moet doen. En daarom ben je natuurlijk hier! In dit artikel ontdek je de juiste aanpak om lavendel te snoeien voor een mooi resultaat en langdurige bloei.
Klaar? Laten we beginnen.
Lavendel: een betoverende geur
Waar denk je eerst aan als je aan lavendel denkt? De geur of het uiterlijk van de plant? Ik denk eerst aan de geur. Lavendel ruikt gewoon heerlijk – het is niet voor niets dat de essentiële oliën van de plant voor tal van doeleinden worden gebruikt.
De geur van lavendel heeft een ontspannend effect, en kan stress en angst verminderen. De oliën worden daarnaast ook gebruikt voor slaapproblemen. Lavendel is ook een belangrijk onderdeel van de typische herengeur „ Fougère “, die iconisch is voor tal van aftershaves, scheerschuim en parfums.
Met een mooie lavendelplant krijg je dus ook een beetje aromatherapie in de tuin. En, niet te vergeten: na het snoeien van lavendel blijven de bloemen ruiken en kan je ze in bundeltjes verpakken of in de auto leggen. Het ruikt lekker en houdt motten ver weg.
Lavendel houdt van de zon
Lavendel geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Lavendel staat bekend als erg droogtetolerant en heeft dus heel weinig water nodig.
De groeiperiode begint traditioneel in het voorjaar wanneer de temperatuur langzaam stijgt. Gedurende deze tijd ontwikkelt de plant nieuwe scheuten.
In de herfst vertraagt lavendel zijn groei om zich voor te bereiden op de winter. De bloemen nemen zo langzaam afscheid en de plant gaat de rustfase in, waardoor het de beste tijd van het jaar is om te snoeien.
Profiel van de lavendelplant
Naam
Lavendel
Beschrijving
Lavendel is een geurige, groenblijvende plant die behoort tot de laboratoriumfamilie ( Lamiaceae ). Lavendel heeft smalle, lineaire bladeren en karakteristieke, rechtopstaande stengels, die vertakken in talrijke kleine, geurige bloemen.
Groeihoogte
Tussen 30 en 90 cm
Bloeitijd
Late lente, vroege zomer — juni tot juli.
Oorsprong
Lavendel komt oorspronkelijk uit de mediterrane regio’s van Europa, Noord-Afrika en delen van Azië. Boeren in veel delen van de wereld verbouwen nu lavendel vanwege de essentiële oliën.
Gebruik
Lavendel wordt voor verschillende doeleinden gebruikt vanwege de aangename geur en de veelzijdige eigenschappen, onder meer in de aromatherapie, geneeskunde en als specerij.
Waarom je lavendel moet snoeien
Het snoeien van lavendel werkt dus als een soort natuurlijke bescherming tegen ziekten en ongenode gasten. Als je ongezonde of gebroken takken verwijdert, voorkom je dat ziekten zich verspreiden. Het zorgt er ook voor dat de plant zijn energie niet in zaadproductie steekt, maar in de productie van nieuwe bloemen.
Wanneer moet je lavendel snoeien?
De ideale tijd om lavendel te snoeien is in de nazomer of de vroege herfst wanneer de bloem stopt met het produceren van bloemen. Het is echter mogelijk om ook op andere tijdstippen van het jaar te snoeien als dat absoluut nodig is.
Lavendel snoeien in het voorjaar
Snoei tussen februari en maart voordat de plant tekenen van eerste groei vertoont. Dit bevordert de vorming van nieuwe scheuten.
Dit is de periode waarin je de lavendel regelmatig mag bijsnoeien, tot zo’n 15 centimeter boven de grond. Een oude, verhoute lavendel snoei je iets hoger in, zo’n 20 tot 25 centimeter boven de grond.
Lavendel snoeien in de zomer
Snoei de hele zomer individuele takjes lavendel om te genieten van de geur rond je huis. Een lichte tot matige snoei halverwege het seizoen stimuleert een tweede bloei, waardoor de resistentie van de plant tegen ziekten en plagen verhoogt.
Lavendel snoeien in het najaar
September is een perfect moment om uitgebloeide lavendel te snoeien. Het gaat om een kleine snoeibeurt die men ook wel eens een vormsnoei noemt. Hierbij gebruik je een heggenschaar om de verwelkte bloemen weg te snijden en neem je tegelijkertijd een klein deel van de bovenkant van het bladgroen mee.
De herfst is verder ook een uitstekend moment om de grond te bemesten en je plant zo te helpen zich voor te bereiden op zijn winterrust.
Lavendel snoeien in de winter
Snoeien na oktober wordt niet aanbevolen. Als je de andere seizoenen hebt gemist, kun je het beste niets doen. Geef je plant in de winter water als hij niet bevriest en hij er dorstig uit ziet. Leg er wat mulch rond en wacht op de lente. De meeste planten willen gewoon rusten tijdens de winterslaap.
Hoe lavandel snoeien
Snoei de stelen altijd onder een neerwaartse schuine hoek, met de punt het verst van de rest van de tak. Hierdoor kunnen het regenwater en het irrigatiewater wegvloeien. Met een rechte snede kan vocht zich ophopen op de snijwond en de verspreiding van ziekten bevorderen.
Hoe kort je lavendel mag snoeien hangt af van de gezondheid van de plant maar snoei nooit meer dan tweederde terug — de plant zal anders moeite hebben om terug te groeien. Geef de plant altijd goed water na het snoeien om hem te helpen herstellen.
Als je wil weten hoe je je tuin kan verfraaien met die prachtige gekleurde bloemen van een andere populaire plant, lees dan ons artikel over hoe je zelf vlinderstuik kan stekken.
Gebruik altijd schoon gereedschap
Je moet scherpe, schone snoeischaren gebruiken tijdens het snoeien van lavendel. Dit zorgt voor een zuivere snede en beperkt het risico op ziekte.
Lavendel in potten
Lavendel die in potten groeit, heeft dezelfde zorg nodig als lavendel die in de grond groeit. Het verschil is dat lavendel sneller groeit in potten en dat je daarom in het voorjaar, de zomer en de herfst vaker moet snoeien.
Bijkomende tips voor het snoeien van lavendel
- Als je vergeet lavendel te snoeien, kan dit een negatieve invloed hebben op je plant. Maar maak je niet te veel zorgen, snoei gewoon je lavendel terug bij de volgende afspraak.
- Verwaarloosde, verwilderde lavendel kan je iets radicaler snoeien, d.w.z. ongeveer tweederde, om de plant weer in vorm te krijgen.
Voor de volledigheid heb je hier een lijst met alles wat fout kan gaan als je lavendel niet of nooit snoeit.
- De plant verliest zijn vorm
- Ziekten verspreiden zich in de dode delen van de plant
- Ongedierte verspreidt zich
- De bloeitijd wordt aanzienlijk korter
- De plant gebruikt alle energie voor zaadvorming en produceert nauwelijks bloemen
Veelgestelde vragen
Het is het beste om lavendel in het voorjaar te snoeien voordat scheuten zich beginnen te ontwikkelen — meestal is dat al in februari. In de zomer snoei je lavendel dan weer voordat hij begint te bloeien.
Snoei nooit meer dan tweederde van de grootte van de plant. Snoei ook elke stengel in een naar beneden gerichte hoek om regenwater van de tak te laten druppelen. Zo voorkom je vochtophoping en de verspreiding van ziekten.
Lavendel wordt al lang medicinaal gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid, angst, stress en depressie. Het wordt veel gebruikt in de aromatherapie om hoofdpijn, zenuwaandoeningen en uitputting te helpen behandelen.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Read more
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Read more
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Ilex Crenata Verzorgen – De Complete GidsIlex Crenata combineert de klassieke uitstraling van buxus met een sterke weerstand tegen ziektes. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze veelzijdige plant steeds populairder wordt, niet alleen voor hagen maar ook als solitaire plant.Read more
-
5 Winterharde Planten voor een Prachtig BalkonMet winterharde planten voor bloembakken creëer je eenvoudig een sfeervolle buitenruimte. Van de kleurrijke winterheide tot de stijlvolle skimmia, deze top 5 winterharde planten met bloemen biedt voor elk balkon een passende optie. Je ontdekt welke planten geschikt zijn en hoe je ze optimaal verzorgt voor een prachtig resultaat.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Citroenboom Planten & VerzorgenDroom jij van pittige citroenen uit je tuin? Dan zul je blij zijn om te horen dat je kunt genieten van hun geurige bloesems en pittige vruchten. Van het selecteren van de perfecte variëteit tot de essentiële verzorgingstechnieken, deze gids helpt je op weg om een succesvolle citroenboomkweker te worden.Read more
-
Bramen Planten En Verzorgen: Een Complete GidsWil je zelf bramen planten? Volg onze tips voor het planten en verzorgen van een bramenstruik en geniet binnenkort van je eigen verse braambessen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?