Planten,

Beukenhaag bemesten

Als je een beukenhaag in de tuin hebt staan, kom je er niet omheen: je beukenhaag bemesten. Maar waarom moet dit eigenlijk, wanneer moet je je beukenhaag bemesten en hoe pak je dat het beste aan? In dit artikel vertellen we je alles over het bemesten van je beukenhaag, lees snel verder!

9 MIN 12 mei
Laatste update: 30 mei 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Inhoudsopgave:
 • Hoe beukenhaag laten groeien?
 • Waarom beukenhaag bemesten?
 • Wanneer beukenhaag bemesten?
 • Welke meststof voor een beukenhaag?
 • Hoeveel meststof voor een beukenhaag?
 • Hoe beukenhaag bemesten
 • Onderhoud van de beukenhaag
 • Tips voor het bemesten van je beukenhaag
 • Beukenhaag bemesten, conclusie
 • Veelgestelde vragen over het bemesten van beukenhagen

Hoe beukenhaag laten groeien?

De beuk doet het ontzettend goed als losstaande boom, maar is ook als haag ontzettend populair. De beuk is er in het rood (rode beuk) en in een groene variant (groene beuk). Beukenhagen zijn een populaire keuze voor veel tuinen vanwege hun aantrekkelijke, dichte groei en het vermogen om een effectieve, natuurlijke afscheiding te vormen. Deze sterke en robuuste planten zijn relatief onderhoudsarm en kunnen als ze goed worden verzorgd jarenlang meegaan .

Een belangrijk aspect van de verzorging van beukenhagen is het regelmatig bemesten van de planten om ervoor te zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien.

Voor een optimale groei, dienen jonge beukenhagen bij het aanplanten bemest te worden. Dit doe je door de plantgaten te voorzien van goed verteerde compost of speciale aanplantgrond. De rest van het jaar hebben deze jonge hagen geen extra voeding nodig. Je hoeft hier pas in het voorjaar van het nieuwe jaar weer aan te denken.

Waarom beukenhaag bemesten?

Het bemesten van beukenhagen is essentieel om de planten gezond en sterk te houden. Bemesting voorziet de planten van de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien. Door het bemesten zijn ze bovendien beter bestand tegen ziekten, plagen en andere stressfactoren. Een goed bemeste haag groeit niet alleen sneller, maar zal ook dichter en weelderiger zijn.

Beukenhaag in optimale vorm: groen en dicht
Fotocredits: Anja via Pixabay

Goed bemesten, is in het geval van beukenhagen ook belangrijk omdat de beuken dicht op elkaar staan. De wortels ontnemen namelijk veel voeding uit de grond, waardoor een boost op zijn tijd wenselijk is. Op die manier hoeven wortels ook niet uit te schieten. Hierdoor blijven ze beter op hun plek en gaan ze minder snel woekeren.

Wanneer beukenhaag bemesten?

Het is belangrijk om je beukenhagen op het juiste moment te bemesten om ervoor te zorgen dat de planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben op het moment dat ze het meest actief groeien. Over het algemeen is het het beste om beukenhagen twee keer per jaar te bemesten: één keer in het voorjaar en één keer in de late zomer of vroege herfst.

Het voorjaar (maart of april) is een goed moment om beukenhagen te bemesten omdat de planten op dat moment actief beginnen te groeien na de winter. Door de haag in het voorjaar de eerste keer te bemesten, zorg je ervoor dat de planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond en sterk te groeien tijdens het groeiseizoen.

Beuk vormt nieuwe bladeren
In het groeiseizoen worden nieuwe bladeren gevormd. Fotocredits: Sr. M. Jutta via Pixabay

De tweede bemesting van de beukenhaag vindt idealiter in juni of juli plaats. De late zomer/vroege herfst is een ander goed moment om beukenhagen te bemesten, omdat dit het moment is waarop de planten beginnen met het opslaan van voedingsstoffen voor de winter. Door de haag in deze periode te bemesten, heeft de haag voldoende voedingsstoffen om de winter te overleven en gezond te blijven in het volgende groeiseizoen.

Als het warm is kun je de grond na het bemesten voorzien van extra water. Zorg er altijd voor dat het niet te nat wordt. Een beukenhaag houdt niet van natte voeten.

Welke meststof voor een beukenhaag?

Nu je weet wanneer je een het beste kunt bemesten, is het tijd om te kijken waarmee je dat het beste kunt doen. Wanneer het gaat om het bemesten van beukenhagen, zijn er twee hoofdtypen meststoffen die je kunt gebruiken: organische en chemische meststoffen. Beide soorten meststoffen hebben voor- en nadelen, en de keuze tussen hen hangt af van je persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je haag.

Organische meststoffen zijn afgeleid van natuurlijke materialen zoals kippen- of koeienmest, compost (je kunt ook grasmaaisel of snoeiafval gebruiken) en bloed- en beendermeel. Deze meststoffen hebben de neiging om langzamer vrij te komen dan chemische meststoffen, waardoor ze een duurzamere en langduriger bron van voedingsstoffen zijn. Ze zijn ook over het algemeen veiliger voor het milieu en er is minder kans dat planten verbranden dan chemische meststoffen.

Gebruik bij voorkeur een speciale mest voor hagen, zoals de organische mest voor hagen en struiken van MOOWY. 

Voor het bemesten van je haag
Voor het bemesten van je haag
Hagen & struiken mest
 • Organische meststof
 • Voor zowel bladverliezende als bladhoudende hagen
 • Zorgt voor een mooie, diepgroene bladkleur
 • Langdurige werking van 120 dagen
Bekijk hagenmest

Chemische meststoffen zijn synthetisch geproduceerde verbindingen die snel vrijkomen en onmiddellijk beschikbaar zijn voor de planten. Ze kunnen nuttig zijn als je snel zichtbare resultaten wil zien, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor het milieu en hebben meer kans om planten te verbranden als ze niet correct worden gebruikt.

Beukenhagen bemesten met koeienmestkorrels

Een van de beste en meest populaire manieren om beukenhagen te bemesten is met behulp van koeienmestkorrels. Koeienmestkorrels zijn een rijke bron van organische voedingsstoffen en kunnen helpen om de bodemstructuur te verbeteren en de waterretentie van de bodem te verhogen.

Om koeienmestkorrels te gebruiken, kun je de korrels gelijkmatig over het wortelbereik van jebeukenhaag verdelen en ze vervolgens in de grond werken met een hark of cultivator. Zorg ervoor dat je de meststof goed in de grond werkt om te voorkomen dat de korrels wegspoelen tijdens het besproeien.

Het gebruik van koeienmestkorrels kan enkele nadelen hebben. Koeienmest kan bijvoorbeeld een sterke geur hebben en kan ongewenste insecten en onkruid aantrekken. Daarom is het belangrijk om de meststof voorzichtig te gebruiken en te zorgen voor een goede afvoer van water om te voorkomen dat de geur zich verspreidt.

Plakken koeienmest
Plakken koeienmest dienen als basis voor mestkorrels van koeienmest. Fotocredits: TRVL info via Pixabay

Je kunt er ook voor kiezen om je beukenhaag te bemesten met kalk. Kalk verbetert de bodemconditie. In veel mest voor hagen is dan ook kalk als ingrediënt aanwezig. Je kunt trouwens beter geen kunstmest gebruiken voor je haag. Dit kan de wortels namelijk verbranden. Als de wortels beschadigen, kan de plant niet meer goed groeien.

Hoeveel meststof voor een beukenhaag?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid meststof te gebruiken bij het bemesten van je beukenhaag. Te veel bemesten kan leiden tot verbranding van de planten, terwijl te weinig bemesten kan leiden tot onvoldoende groei en gezondheid van de planten. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid meststof toe te passen.

Hoe beukenhaag bemesten

Het bemesten van beukenhagen is relatief eenvoudig. Hier zijn de belangrijkste stappen om je haag effectief te bemesten:

 • Kies de juiste meststof: het kiezen van de juiste meststof is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw beukenhaag de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft. 
 • Bereid de grond voor: voordat je begint met bemesten, is het belangrijk om de grond rond je beukenhaag goed voor te bereiden. verwijder onkruid en andere planten die om voedingsstoffen en water kunnen concurreren met je haag. Zorg er ook voor dat de grond los en goed doorlatend is, zodat de meststof gemakkelijk kan worden opgenomen door de wortels van de planten.
 • Breng de meststof aan: nadat je de grond rondom je beukenhaag hebt voorbereid, kun je de meststof aanbrengen. Volg hierbij de instructies. Over het algemeen is het het beste om de meststof gelijkmatig te verdelen over het wortelbereik van de haag en deze lichtjes in de grond te werken met een hark of cultivator.
 • Geef de haag water: nadat je de meststof hebt aangebracht, is het belangrijk om je beukenhaag goed water te geven om de meststof in de grond te laten doordringen. Geef de haag een langzame, diepe watering om ervoor te zorgen dat het water en de meststof goed doordringen in de bodem.

Onderhoud van de beukenhaag

Naast het bemesten van je beukenhaag is het ook belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ziekte of plagen. Houd je haag schoon en vrij van onkruid en andere planten. Snoei de haag regelmatig om de groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat hij dicht en compact blijft.

Als u tekenen van ziekte of plagen opmerkt, zoals verkleuring van de bladeren, bladverlies of insecten, neem dan onmiddellijk actie om de problemen aan te pakken. Door regelmatig te controleren en onderhoud te plegen, kun je ervoor zorgen dat je beukenhaag gezond blijft en blijft groeien en bloeien. Regelmatig je beukenhaag snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud.

Tips voor het bemesten van je beukenhaag

 • Gebruik organische meststoffen: Organische meststoffen zijn een duurzamere en langduriger bron van voedingsstoffen dan chemische meststoffen. Ze zijn ook veiliger voor het milieu en hebben minder kans om planten te verbranden.
 • Breng meststoffen aan tijdens vochtige periodes: Het is het beste om meststoffen aan te brengen tijdens vochtige periodes, omdat dit ervoor zorgt dat de meststoffen goed in de grond doordringen en worden opgenomen door de wortels van de planten.
 • Verdeel de meststof gelijkmatig: Zorg ervoor dat je de meststof gelijkmatig verdeelt over het wortelbereik van je beukenhaag om ervoor te zorgen dat alle planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.
Iemand pakt een handje compost uit composthoop
Als je een composthoopt hebt, kun je compost als organische mest voor je beukenhaag gebruiken. Fotocredits: melGreenFR via Pixabay

Beukenhaag bemesten, conclusie

Het goed bemesten van je beukenhaag, is belangrijk om je haag gezond te laten groeien. Nu je weet wanneer, hoe en waarmee je je beukenhaag moet bemesten, zou niets een florissante haag in de weg mogen staan. Je kunt onze tips uit dit artikel ook gebruiken voor je haagbeuk.

Veelgestelde vragen over het bemesten van beukenhagen

Welke maand haag bemesten?

Je dient je beukenhaag tweemaal jaarlijks te bemesten. De eerste bemesting doe je in het voorjaar, bij voorkeur in maart of april. De tweede bemesting kun je het beste in juni of juli doen.

Wat is de beste mest voor beukenhaag?

Wij hebben een voorkeur voor organische meststoffen. Deze zijn duurzamer en bieden bovendien een langduriger bron van voedingsstoffen dan chemische meststoffen. Ze zijn ook veiliger voor het milieu en hebben minder kans om planten te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld koeienmest maar ook compost gebruiken. 

Hoe krijg je een beukenhaag voller?

Het bemesten van je beukenhaag is belangrijk voor een gezonde groei en een mooie, volle kleur. Als je je beukenhaag voller wilt krijgen, is het naast bemesten belangrijk om je haag regelmatig te snoeien.

Meer over tuinonderhoud?

Kortom, een tuin op het noorden mag dan wel zijn eigen set uitdagingen hebben, maar met de juiste kennis en creativiteit kunnen deze omgetoverd worden tot unieke kansen. Laat de noordelijke winden je niet weerhouden van het creëren van een prachtige buitenruimte!

Meer van onze tuin tips lezen? Je vind ze hier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct 17,99
Renovatie Kit 4.4 (31 beoordelingen) Snel weer een prachtig gazon | Bevat alles wat je nodig hebt voor verticuteren | Houdt onkruidgroei onder controle Vanaf: 61,99
Insectenval voor kamerplanten 4.5 (4 beoordelingen) Voor gebruik bij o.a. rouwvliegjes en vliegende bladluizen | Geschikt voor alle kamerplanten | Bevat 10 gifvrije, geurloze insectenvallen 8,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!