Tips & Advies
Kleurrijke bloemen in bakken aan balustrade
11 MIN 14 okt
Laatste update: 20 okt 2023

Balkontuin aanleggen: tips en stappenplan

Als je geen tuin hebt maar wel trotse bezitter bent van een balkon, is het aanleggen van een balkontuin ideaal om je eigen groene buitenverblijf te creëren. Of je nu in een appartement woont of een klein huis met beperkte buitenruimte hebt, een balkontuin is een prachtige manier om te genieten van planten en bloemen, en zelfs om groenten en kruiden te kweken.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

In deze gids laten we je zien hoe je je balkon omtovert tot een weelderige oase. Van planning en ontwerp tot plantenselectie en verzorging. Lees snel verder en ontdek alles over het aanleggen van een balkontuin!

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat is balkontuinieren?
 • Voordelen van een balkontuin
 • Plannen van je balkontuin
 • De juiste planten kiezen voor een balkontuin
 • Balkon-bloemen
 • Creatieve ideeën voor het ontwerpen van een balkontuin
 • Soorten balkontuinen
 • Balkontuin aanleggen: stappenplan
 • Benodigde materialen voor een balkontuin
 • Onderhoudstips voor een gezonde en bloeiende balkontuin
 • Veelgestelde vragen over balkontuinieren
 • Balkontuin aanleggen, conclusie

Wat is balkontuinieren?

De naam zegt het natuurlijk al: balkontuineren gaat om tuinieren op het balkon. Balkontuinieren biedt meer mogelijkheden dan je misschien zou denken. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Zo heeft een balkon meestal een ander klimaat dan een tuin op grondniveau. Ook op je balkon kunnen klimaatverschillen optreden. Misschien vangt een bepaalde hoek veel wind en schaduw, terwijl een ander hoekje relatief windstil in de zon ligt.

Als je een minituin op je balkon wilt, zijn er behoorlijk wat mogelijkheden. Het mooie van tuinieren op je balkon is dat je (doordat je veelal tuiniert in bakken en potten) de grond beter op de behoefte van je planten kan afstemmen. Gebruik een goede potgrond en verrijk deze eventueel met kleigrond, kalk of compost. 

Houd er rekening mee dat de grond in potten eerder uitgeput is dan in de tuin. Regelmatig wat plantenvoeding toevoegen, is bij het balkontuinieren dan ook geen overbodige luxe. 

Voordelen van een balkontuin

Een balkontuin heeft talrijke voordelen die verder gaan dan alleen de esthetische. Ten eerste biedt het de mogelijkheid om de natuur in je dagelijks leven te brengen, zelfs als je geen tuin hebt. Planten en bloemen op je balkon geven een gevoel van rust en sereniteit, terwijl ze ook de luchtkwaliteit verbeteren door het opnemen van kooldioxide en het afgeven van zuurstof. 

Grote balkontuin met bomen en planten in potten en bakken
Met een balkontuin creëer je een groene oase waar je je even kunt terugtrekken. Fotocredits: RonPorter via Pixabay

Bovendien kun je in je balkontuin je eigen voedsel verbouwen. Of het nu gaat om het kweken van verse kruiden voor je keuken of het laten groeien van groenten voor je salades. Tomaten, wortels en sla doen het over het algemeen goed op balkons. Zo’n tuintje is ook een geweldige manier om biodiversiteit te bevorderen door het aantrekken van bijen, vlinders en andere bestuivers.

Plannen van je balkontuin

Voordat je begint met het inrichten van je balkontuin, is het belangrijk om een plan te hebben. De eerste stap is om de beschikbare ruimte te evalueren en rekening te houden met de licht- en windomstandigheden op je balkon. 

Zorg ervoor dat je planten selecteert die geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden van jouw balkon. Daarnaast is het handig om te bepalen welke functies je wilt integreren in je balkontuin, zoals een zitgedeelte, een verticaal tuinsysteem of een kruidentuin.

Verse kruiden in mandjes aan de muur op balkon
Verse kruiden staan niet alleen goed in je balkontuin, ze verspreiden ook een heerlijke geur (en geven smaak). Fotocredits: Freja via Pixabay

Maak eventueel een schets van je balkon en denk na de indeling van de plantenbakken en potten. Als je een klein balkon hebt, is het slim om gebruik te maken van de muren en de hoeken.

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen welke materialen je nodig hebt voor je balkontuin. Denk aan plantenbakken, potten, potgrond, meststoffen, gereedschap en irrigatiesystemen. Zorg ervoor dat je hoogwaardige materialen kiest die geschikt zijn voor je balkon en het gewicht van de planten kunnen dragen. Maak ook een budget voor je balkontuin om ervoor te zorgen dat je binnen je financiële mogelijkheden blijft.

De juiste planten kiezen voor een balkontuin

Het kiezen van de juiste planten voor je balkontuin is essentieel voor het succes ervan. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het selecteren van je planten:

 • Lichtomstandigheden: bepaal of je balkon veel zonlicht, halfschaduw of schaduw krijgt. Kies planten die geschikt zijn voor de specifieke lichtomstandigheden van je balkon.
 • Windtolerantie: houd rekening met de windomstandigheden op je balkon. Kies planten die bestand zijn tegen sterke wind of bescherm je balkon met windschermen of plantenbakken.
 • Ruimtebeschikbaarheid: denk na over de ruimte op je balkon als je planten gaat kiezen. Kies compacte planten voor kleine balkons en grotere planten voor ruimere balkons. Voor een speels effect is het (als de ruimte het toelaat) leuk om grote en kleine planten af te wisselen.
 • Onderhoudsbehoeften: overweeg hoeveel tijd en energie je kunt besteden aan het verzorgen van je planten. Kies planten die passen bij je onderhoudsbehoeften en bij je tuinier-skills.

Enkele populaire planten voor balkontuinen zijn petunia’s, geraniums, viooltjes, kruiden zoals basilicum en munt, en groenten zoals tomaten en paprika’s. Probeer vaste planten en seizoensplanten af te wisselen, zodat je het hele jaar geniet van een groen balkon.

Petunia's (roze) aan de muur
Petunia’s zijn perfect voor op het balkon en geven meteen de nodige kleur. Fotocredits: congerdesign via Pixabay

Balkon-bloemen

Een beetje balkontuin is niet compleet zonder bloemen. Ze voegen kleur, geur en schoonheid toe aan je buitenruimte. Hier zijn enkele populaire bloemen voor op balkons.

 1. Petunia’s: petunia’s zijn bekend om hun opvallende bloemen in verschillende kleuren. Ze zijn gemakkelijk te kweken en gedijen goed in hangende manden.
 2. Geraniums: geraniums zijn klassieke bloemen die bekendstaan om hun felgekleurde bloemen en hun vermogen om droge omstandigheden te verdragen. Ze zijn ideaal voor balkons met veel zonlicht.
 3. Viooltjes: viooltjes zijn kleine bloemen die in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Ze zijn winterhard en gedijen goed in hangende manden of bloembakken.
 4. Lobelia’s: lobelia’s zijn delicate bloemen die een vleugje blauw, paars of wit toevoegen aan je balkon. Ze zijn ideaal voor in balkon-hangbakken of aan balustrades.

Hangende manden of hangbakken zijn een geweldige manier om bloemen aan je balkon toe te voegen. Kies manden die geschikt zijn voor je balkon en vul ze met aarde en je favoriete bloemen. Zorg ervoor dat je de manden regelmatig water geeft en bemest om een weelderige groei te bevorderen.

Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
 • Zorgt voor smaakvolle groenten en uitbundige bloei
 • Evenwichtige formule die al het groen ten goede komt
 • Geschikt voor o.a. gazon, moestuin, bloemen en buxus

Creatieve ideeën voor het ontwerpen van een balkontuin

Het ontwerpen van een balkontuin biedt talloze creatieve mogelijkheden om je eigen persoonlijke stijl en smaak uit te drukken. Houdt wel altijd rekening met de (beperkte) ruimte die je hebt, de lichtinval en hoeveel wind er staat. Afwisselen met potten en hagbakken van verschillende groottes, zorgt voor aangename variatie.

Ook als je een klein balkon hebt is het mogelijk om een mini-tuin te creëren. Gebruik in dit geval de muren en de hoeken optimaal. Koop een mooie klimplant voor tegen de balustrade of voor tegen de muur. Klimrozen of kamperfoelie bijvoorbeeld zijn erg geschikt voor je balkontuin. Door te werken met balkon-hangbakken kun je ook op kleine buitenruimtes een groen effect creëren. 

Planten groeien in een uitkeping met zand op/in de muur
Niks mis met muurbloempjes! Als je echt weinig ruimte hebt, kun je soms op of in muren of balustrades wat doen. Fotocredits: vansilein via Pixabay

Soorten balkontuinen

Als je een balkontuin gaat aanleggen, kun je qua soorten en stijlen alle kanten op. Hier zijn enkele ideeën om je te inspireren:

 • Verticale tuinen: maak gebruik van de verticale ruimte op je balkon door plantenbakken aan de muur te bevestigen of een verticaal tuinsysteem te installeren. Dit is een geweldige manier om ruimte te besparen en een groen balkon te creëren. Enthousiast? Hier lees je meer over het aanleggen van een verticale tuin.
 • Hangmanden of -bakken: voeg een vleugje kleur en diepgang toe aan je balkon met hangende manden vol met bloeiende planten. Kies planten die goed gedijen in hangende manden, zoals petunia’s, viooltjes en lobelia’s.
 • Kruidentuin: geniet van verse kruiden direct vanaf je balkon door een kruidentuin te creëren. Plant kruiden zoals basilicum, peterselie, munt en tijm in potten en plaats ze op een zonnig gedeelte van je balkon.
 • Thematische tuin: laat je creativiteit de vrije loop en creëer een thema-tuin op je balkon. Of je nu een mediterrane sfeer wilt creëren met lavendel en olijfboompjes, of een tropisch paradijs met palmbomen en hibiscus, er zijn eindeloze mogelijkheden om je balkon te transformeren.

Balkontuin aanleggen: stappenplan

Nu je een plan hebt en wat creatieve ideeën hebt opgedaan, is het tijd om je balkontuin daadwerkelijk aan te leggen. Met dit stapsgewijs plan heb je in een mum van tijd een groen balkon:

 • Bereid je balkon voor: maak je balkon schoon en zorg ervoor dat het vrij is van puin. Controleer ook de structuur en veiligheid van je balkon en repareer eventuele gebreken voordat je begint.
 • Selecteer en koop materialen: schaf de benodigde plantenbakken, potten, potgrond, meststoffen en gereedschappen aan. Zorg ervoor dat je materialen van goede kwaliteit kiest die geschikt zijn voor de omstandigheden op jouw balkon.
 • Plaats je plantenbakken en potten: bepaal de beste locaties voor je plantenbakken en potten op basis van de licht- en windomstandigheden. Zorg ervoor dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien en dat de je balkon het gewicht kan dragen.
 • Vul de plantenbakken en potten met potgrond: vul de plantenbakken en potten met hoogwaardige potgrond die geschikt is voor de planten die je wilt kweken. Zorg ervoor dat de grond goed is gedraineerd om wateroverlast te voorkomen.
 • Planten en verzorgen: plant je gekozen planten in de plantenbakken en potten volgens de aanbevelingen van de kweker. Geef ze regelmatig water, bemest ze indien nodig en controleer regelmatig op plagen en ziekten.
 • Onderhoud en geniet: onderhoud je groene balkon door regelmatig te snoeien, dode bladeren te verwijderen en planten te verpotten indien nodig. En vergeet vooral niet te genieten van de schoonheid en de vruchten van je werk terwijl heerlijk ontspant in je balkontuin.

Benodigde materialen voor een balkontuin

Wat de benodigde materialen zijn voor je balkontuin, hangt er een beetje vanaf wat je gaat doen. In ieder geval zijn een paar (hangende) plantenbakken, potgrond, mest en een gieter ideaal om mee te beginnen. 

Ook een snoeischaar is handig om de boel een beetje in toom te houden. Welke schaar voor jou het beste is, hangt af van welke planten je kiest voor op je balkon. In dit artikel lees je alles over het kiezen van de perfecte snoeischaar.

Kleurige balkontuin met bloemen in hangbakken en potten

Onderhoudstips voor een gezonde en bloeiende balkontuin

Een succesvolle balkontuin vereist regelmatige verzorging en onderhoud. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je balkontuin gezond en bloeiend blijft:

 • Water geven: potplanten hebben een grotere waterbehoefte dan soortgenoten in de grond. Geef je planten regelmatig water, maar vermijd wateroverlast. Controleer de vochtigheid van de grond met je vinger en geef water als de grond droog aanvoelt.
 • Bemesten: voed je planten regelmatig met meststoffen om ze gezond te houden. Gebruik meststoffen die geschikt zijn voor de specifieke behoeften van je planten.
 • Snoeien: snoei je planten regelmatig om ze compact en goed gevormd te houden. Verwijder dode bladeren en bloemen om de groei te bevorderen.
 • Plagen en ziekten bestrijden: controleer je planten regelmatig op plagen en ziekten. Gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen of biologische methoden om problemen aan te pakken.
 • Bescherming tegen extremen: Bescherm je planten tegen extreme weersomstandigheden zoals vorst of hitte. Bedek ze indien nodig met een doek of verplaats ze naar een beschutte locatie.

Met de juiste zorg en aandacht zal je balkontuin gedijen en je een prachtige groene oase bieden.

Veelgestelde vragen over balkontuinieren

Wat kan je kweken op balkon?

Wat je kunt kweken in jouw balkontuin hangt af van het microklimaat op je balkon. Over het algemeen doen tomaten, sla, wortels en aardbeien het goed. Houd altijd rekening met de hoeveelheid licht en wind op jouw balkon en check de kweekinstructies.

Wat zijn de beste balkonplanten?

Enkele planten die het goed doen in de balkontuin zijn petunia’s, geraniums, viooltjes. Liever een minimoestuin op het balkon? Ook kruiden, zoals basilicum en munt, en groenten zoals tomaten en paprika’s doen het doorgaans goed.

Hoe maak ik een mooi balkon?

Houd rekening met de ruimte die je hebt. Wissel grote en kleine bloempotten en hangmanden of -bakken af voor een speels effect. Wissel ook af met het soort beplanting. Zet hogere planten tussen lagere soorten en voeg bijvoorbeeld ook wat gras- of rietachtige plantjes toe voor een prettige variatie.

Balkontuin aanleggen, conclusie

Een balkon aanleggen en onderhouden is een upgrade van je woongenot. Ook als het te koud is om op het balkon te zitten, biedt een mooie balkontuin toch net een beter uitzicht. En als het weer het wel toelaat, kun je op een groen balkon echt even ontspannen en genieten van een moment voor jezelf. Hopelijk heb je een frisse dosis inspiratie en zijn al je vragen beantwoord. Succes met het aanleggen en geniet van je balkontuin! 

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin