Tips & Advies
Close up van de alocasia
9 MIN 14 jul
Laatste update: 26 sep 2024

Alocasia (Olifantsoor) Verzorgen: Een Complete Gids

Leer de alocasia plant (olifantsoor) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Choose your variation
Alocasia Regal Shield Ø21cm - ↕100cm
  Op voorraad
32,99

Alocasia’s behoren tot de meest opvallende en exotische kamerplanten die je kunt hebben. Met hun grote, hartvormige bladeren en unieke patronen, voegen ze een vleugje tropische elegantie toe aan elk interieur.

Table of contents:
Show all
  • Over de alocasia
  • De juiste standplaats
  • Alocasia verzorgen
  • Alocasia stekken
  • Gezondheidsvoordelen van alocasia
  • Veelvoorkomende vragen verzorging olifantsoor
  • Alocasia verzorgen, conclusie

Zeker als je de fijne kneepjes van het alocasia verzorgen kent, heb je lang plezier van deze plant. In deze gids lees je er alles over en je krijgt handige tips om veelvoorkomende problemen te voorkomen en/of op te lossen.

Over de alocasia

De alocasia wordt ook wel olifantsoor, taro of reuzentaro genoemd en is een plant met grote bladeren (die lijken op, jawel, het oor van een olifant). De plant komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waar de vochtige en warme omstandigheden ideaal zijn voor hun groei.

Er zijn meer dan 70 verschillende soorten alocasia, elk met hun eigen unieke kenmerken. Populaire alocasia soorten zijn onder andere:

  • Alocasia amazonica: deze soort heeft donkere, glanzende bladeren met opvallende witte nerven.
  • Alocasia polly: een kleinere versie van de alocasia amazonica, perfect voor (kleine) binnenruimtes. Het opvallende bladpatroon lijkt een beetje op een skelet. Vandaar dat deze soort ook wel skeletplant wordt genoemd.
  • Alocasia zebrina: bekend om zijn gestreepte stam die doet denken aan zebra’s. Deze variant wordt ook wel de zebraplant genoemd.
  • Alocasia macrorrhiza: ook wel bekend als de reuzen alocasia, die reusachtige bladeren produceert.
  • Alocasia odora: dit is een van de nieuwere varianten die enorme bladeren kan krijgen.
  • Alocasia regal shield: deze knappe, populaire variant heeft donkergroene bladeren met een paarse onderkant.

De juiste standplaats

Voordat we ingaan op de olifantsoor verzorging, kijken we eerst naar wat de beste plek is om deze kamerplant neer te zetten. Alocasia’s gedijen het beste in helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht de groei kan belemmeren. 

De meest geschikte plek voor je alocasia is in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar de plant geniet van het zachte ochtend- of avondzonlicht. Deze locaties bieden voldoende licht zonder de harde stralen van de middagzon. 

Als je alleen een raam op het zuiden hebt, plaats de alocasia dan ongeveer twee meter van het raam vandaan om te sterke zon te vermijden. Een noordelijk raam kan te weinig licht bieden, wat leidt tot langere stengels als de plant probeert dichter bij het licht te komen. Als de stengels te lang worden, kan dit een teken zijn dat je olifantsoor behoefte heeft aan meer licht.

Alocasia’s groeien naar het licht toe, wat kan resulteren in een ongelijkmatige groei als ze niet regelmatig worden gedraaid. Door de plant elke paar weken een kwartslag te draaien, zorg je ervoor dat alle zijden voldoende licht ontvangen. Dit bevordert een evenwichtige groei en voorkomt dat de plant scheef groeit of naar één kant overhelt.

Temperatuur

Deze tropische planten houden van warmte. De ideale temperatuur ligt tussen de 18-24°C. Ze zijn niet bestand tegen koude temperaturen of plotselinge temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat ze niet in de buurt van tochtige ramen of deuren staan.

Plaats je olifantsoor ook niet te dicht bij een verwarming: het lijkt misschien lekker warm, maar de lucht wordt door de verwarming te droog.

Alocasia verzorgen

Het verzorgen van een Alocasia kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en aandacht kunnen deze planten gedijen en een stralend middelpunt in je huis worden. Hier zijn enkele essentiële verzorgingstips:

Water geven

Olifantsoor houdt van vochtige omstandigheden, maar is gevoelig voor wortelrot. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden zonder dat deze doorweekt raakt. Laat de bovenste laag van de grond licht opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Gebruik bij voorkeur lauw water: alocasia’s kunnen niet goed tegen te koud water.

Let vooral op de watergift tijdens de wintermaanden; omdat de plant dan in rust is, heeft hij minder water nodig. Controleer de vochtigheid van de grond door regelmatig met je vinger te voelen hoe vochtig de aarde is.

Tip
Zie je dat je alocasia aan het ‘zweten’ is? De vorming van kleine druppels aan het blad wordt guttatie genoemd en is een teken dat je olifantsoor te veel water krijgt.

Luchtvochtigheid

Alocasia’s hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om te gedijen. Idealiter ligt de luchtvochtigheid rond de 60-80%. Dit kan worden bereikt door de planten regelmatig te besproeien, een luchtbevochtiger te gebruiken of de planten op een schaal met natte kiezelstenen te plaatsen. Door de alocasia te besproeien, kun je bovendien ongedierte als spint en bladluizen voorkomen.

Vrouw besproeit bladeren van alocasia

Voeding

Tijdens de groeiperiode in de lente en zomer heeft je alocasia regelmatig voeding nodig om de snelle ontwikkeling van nieuwe bladeren te ondersteunen. Gebruik een geschikte voeding voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking om overvoeding te voorkomen. 

Vloeibare voeding voor kamerplanten
Vloeibare voeding voor kamerplanten
Bio meststof bloeiende planten
  • Biologische meststof
  • Slechts 5 ml per liter water nodig
  • Geschikt voor alle bloeiende planten

Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief is, is het minder noodzakelijk om voeding te geven. Als je alocasia toch nieuwe bladeren blijft produceren, geef dan een klein beetje voeding.

Olifantsoor snoeien

Het snoeien van de Alocasia is een belangrijke stap om de gezondheid en het uiterlijk van de plant te behouden. Oudere bladeren aan de onderkant van de plant kunnen na verloop van tijd minder mooi worden en energie van de plant verspillen. Het is aan te raden deze bladeren tot ongeveer 4 tot 5 centimeter van de basis af te snijden. 

Dit stimuleert de alocasia om zijn energie te richten op de groei van nieuwe, frisse bladeren. Gebruik altijd een schoon en scherp mes om de snede te maken, zodat je de plant niet beschadigt. 

Zie je een alocasia bloem? Binnenshuis geeft de olifantsoor bijna nooit bloemen. Het is een teken dat het erg goed gaat met je alocasia. Je kunt de bloemen trouwens wel het beste verwijderen. Er gaat namelijk veel energie naar de bloem, dit kan ten koste gaan van de gezondheid van de bladeren.

Verpotten voor optimale groei

Verpotten is cruciaal voor de groei van de alocasia, vooral omdat deze plant relatief snel groeit. Het is het beste om de taro eens per jaar te verpotten, bij voorkeur tijdens de lente. 

Kies een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot om voldoende ruimte voor de wortels te garanderen. Dit zorgt niet alleen voor meer ruimte voor de wortels, maar ook voor een grotere waterbuffer en nieuwe voedingsstoffen die de groei bevorderen. 

Bij het verpotten van planten is het belangrijk om de wortels zo min mogelijk te beschadigen en verse, universele potgrond te gebruiken.

Iemand verpot olifantsoor

Alocasia stekken

Je kunt je alocasia vermeerderen, maar dit gaat niet bij iedere soort op dezelfde manier. Sommige soorten maken (onder de stam) knolletjes aan. Bij andere soorten groeien nieuwe plantjes langs de stam die je kunt afsplitsen. Hier zijn de stappen voor beide methoden:

Deling

  • Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder overtollige grond van de wortels.
  • Zoek naar natuurlijke verdelingen in de wortelkluit en scheid deze voorzichtig.
  • Plant de gescheiden delen in aparte potten met verse potgrond.
  • Geef water en zorg voor een vochtige omgeving om de nieuwe planten te helpen zich te vestigen.

Knollen

  • Zoek naar knollen die zich rond de basis van de plant hebben gevormd.
  • Verwijder de knollen voorzichtig en plant ze in aparte potten.
  • Bedek de knollen lichtjes met potgrond en geef water.
  • Zorg voor een warme en vochtige omgeving om de knollen te helpen ontkiemen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Zoals bij elke plant kunnen alocasia’s te maken krijgen met problemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen:

Olifantsoor geel blad

Gele bladeren kunnen een teken zijn van overbewatering of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer de grondvochtigheid en pas je de hoeveelheid water aan. Voed de plant indien nodig met een geschikte meststof.

Alocasia-blad met gele vlekken

Bruine bladranden

Bruine bladranden bij olifantsoor kunnen worden veroorzaakt door een lage luchtvochtigheid of door het gebruik van hard water. Verhoog de luchtvochtigheid en gebruik gefilterd of gedestilleerd water.

Bladeren vallen af

Bladval kan worden veroorzaakt door stress, zoals plotselinge temperatuurschommelingen of verplaatsing naar een nieuwe omgeving. Geef de plant de tijd om zich aan te passen en zorg voor een stabiele omgeving.

Gezondheidsvoordelen van alocasia

Naast het feit dat ze een knappe upgrade voor je inrichting zijn, kunnen Alocasia’s bijdragen aan een gezonder binnenklimaat. Ze helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zuurstof te produceren. Dit kan bijdragen aan een betere ademhaling en een gezondere leefomgeving.

Een klein nadeel is dat de alocasia giftig (of beter gezegd licht giftig) is. Het sap van de olifantsoor kan lichte huidirritatie veroorzaken. Draag tijdens het snoeien of verpotten van de plant altijd handschoenen en houd kinderen en huisdieren in de gaten.

Veelvoorkomende vragen verzorging olifantsoor

Heeft alocasia veel licht nodig?

Het is het beste om de natuurlijke habitat van de alocasia na te bootsen door de plant op een lichte plaats te zetten, maar uit de directe zon. Als je merkt dat je olifantsoor zich richting het licht strekt of erg lange stengels ontwikkeld, kan dit een teken zijn dat de plant meer daglicht nodig heeft.

Waarom druppelt een alocasia?

Als olifantsoor te veel water krijgt, kan de plant gaan ‘zweten’. Dit uit zich door kleine druppels aan het blad (om overtollige water af te voeren) en wordt guttatie genoemd. Druppelt jouw taro? Geef dan wat minder water.

Is een alocasia luchtzuiverend?

De alocasia heeft luchtzuiverende eigenschappen. Ze produceren zuurstof en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Hierdoor kan deze tropische beauty de luchtkwaliteit in huis verbeteren.

Alocasia verzorgen, conclusie

Alocasia’s zijn ware pareltjes onder de kamerplanten, met hun opvallende bladeren en tropische uitstraling. Hoewel ze enige zorg en aandacht vereisen, is deze kamerplant absoluut de moeite waard. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint, een alocasia is een prachtige aanvulling op elke plantenverzameling.

We hopen dat al je vragen omtrent de alocasia verzorging beantwoord te hebben en voorzien je graag van meer waardevolle tips en advies. Heb je een vraag of een opmerking? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we horen graag van je!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin