Tips & Advies
Sering in bloei van dichtbij
5 MIN 27 nov
Laatste update: 04 dec 2023

Zo Doe Je Dat: Seringen Snoeien

Seringen snoeien voorkomt dat ze lang en dof worden. Maar wanneer moet je ze snoeien en hoe? Ontdek alles over het snoeien van je sering!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99

Het snoeien van een seringenboom is een belangrijke taak en stimuleert een overvloedige bloei en een gezonde groei. Maar als je het verkeerd doet, verzwak je je planten. 

Table of contents:
Show all
  • Verschillende soorten seringen
  • Zomerseringen planten en verzorgen
  • Seringen snoeien – een stapsgewijze handleiding
  • Voordelen snoeien seringenboom
  • Wanneer sering snoeien? 
  • Hoeveel moet ik snoeien?
  • Veelgemaakte fouten bij het snoeien van seringen
  • Snoeien seringen – nazorg
  • Veelgestelde vragen over sering snoeien
  • Seringen snoeien, conclusie: de moeite waard!

Ontdek hoe je sering moet snoeien om gezonde, vitale en overvloedige bloemen en bladeren te bevorderen. 

Verschillende soorten seringen

Gewone sering bloeit in de lente, terwijl zomersering (ook bekend als buddleia) in de zomer in bloei komt. Beide behoren tot de familie van de olijfplanten. 

Bloem van zomersering (donkerpaars)

Er zijn verschillende subvariëteiten van seringen en buddleia, waaronder:

  • Buddleia davidii
  • Buddleia alternifolia
  • Buddleia globosa
  • Buddleia x weyeriana
  • Buddleia asiatica

Elke variëteit heeft variaties in kleur, hoogte en locatievereisten. Wel hebben ze allemaal één ding gemeen: vlinders en insecten komen massaal naar seringen in alle soorten en maten. O, en nog een ding: snoeien is voor iedere seringenboom belangrijk om hem te laten floreren. 

De Tuindokter:
De termen zomersering en buddleia worden vaak door elkaar gebruikt. Er zijn echter verschillende soorten seringen; sommige groeien als onkruid in muren en kreupelhout.

Zomerseringen planten en verzorgen

De meeste seringen, inclusief de prachtige vlindersering (ook bekend als Buddleia Grand Cascade), houden van zonnig. Kies daarom bij het planten een locatie uit de schaduw. De meeste seringen hebben elke dag minimaal een uur directe zon nodig. 

Seringstruik in bloei

Seringen geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Zware kleigrond raakt gemakkelijk doordrenkt, dus voeg wat bodemverbeteraar toe voordat je gaat planten om te voorkomen dat de grond onder water komt te staan. Wateroverlast kan de wortels van je sering struik beschadigen. 

Voeg een meststof met langzame afgifte toe aan het plantgat. Geef elk voorjaar opnieuw een dosis om de groei van je sering te stimuleren. Hoewel oudere seringen planten relatief droogtetolerant zijn, hebben jongere planten veel water nodig. Geef seringen in potten een of twee keer per week water. 

Seringen snoeien – een stapsgewijze handleiding

Verzamel moed als dit de eerste keer is dat je je seringenstruik snoeit. Je gaat hem namelijk flink onder handen nemen en kort terugknippen! 

Volg deze instructies voor uitstekende resultaten:

  • Scheuten afsnijden – snij de scheuten af ​​tot aan de basis van de stam totdat de plant nog maar twee korte takken over heeft. De afgesneden kant van elk knipsel moet naar buiten wijzen. 
  • Verwijder dode bloemen – verwijder vervaagde pluimen tijdens de bloeiperiode. Dit helpt de plant meer bloemen te ontwikkelen. 
  • Opruimen : gooi je stekken in de compost of in je groene bak. 

Voordelen snoeien seringenboom

Je zou kunnen denken dat het zo drastisch terugsnoeien van een plant slecht is, maar het tegendeel is waar: je seringenstruik zal floreren na een flinke snoeibeurt. 

De beloning voor al dat snoeiwerk:

  • Meer bloemen – snoeien stimuleert de plant om nieuwe scheuten te vormen (en dus meer bloemen). Als je het snoeien overslaat, produceert de plant minder bloemen en kan de struik er een beetje droevig uit gaan zien. 
  • Verbeterde groei – een goed getrimde seringenboom groeit compact en dicht. Snoeien zorgt voor een aantrekkelijke vorm en uitstraling. 
  • Verjonging – door je sering jaarlijks te snoeien, krijgt de plant een langere levensduur. Je snijdt oud, dood en ziek hout en scheuten af, waardoor de plant maximale gezondheid en vitaliteit behoudt. 
Nieuwe groei is zichtbaar na drastische snoeibeurt sering

Wanneer sering snoeien? 

Als je een sering struik gaat snoeien, mag je deze flink aanpakken, omdat ze binnen de kortste keren krachtig terug groeien. Door hard terug te snoeien, vormt de plant nieuwe bloeiende pluimen. Snoei daarom je zomersering één keer per jaar, vlak voor de lente, terug. 

De beste tijd om sering te snoeien is aan het einde van de winter. In de regel ligt de optimale periode tussen eind februari en begin maart, maar het hangt ervan af of de winter koud is geweest.

Van november tot en met maart bevindt de plant zich in de winterrust en genezen de wonden veroorzaakt door het snoeien snel voordat nieuwe groei begint. Snoei een sering nooit tijdens de bloeiperiode. Hierdoor raakt de plant van slag. 

De Tuindokter:
Snoei een sering liever niet in het najaar, omdat uw planten hierdoor gevoeliger zijn voor vorstschade.

Hoeveel moet ik snoeien?

Het verkleinen van een plant tot een paar uit de grond stekende stompjes kan een beetje destructief aanvoelen, maar het is precies wat een zomersering nodig heeft voor een goede groei. 

Jonge seringen hoef je minder drastisch aan te pakken en kun je wat langer laten, maar wees niet bang voor het snoeien van gevestigde planten. Zodra de lente aanbreekt, verschijnen er weer nieuwe scheuten. 

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van seringen

  • Het gebruik van een botte of vuile schaar of snoeischaar kan ziekten op de plant overbrengen. Gebruik altijd schoon, scherp gereedschap om je sering te snoeien. 
  • Snoei niet in het najaar; de plant herstelt zich niet op tijd voor de vorst.
  • Jonge planten te fanatiek snoeien. Geef ze een paar jaar de tijd om zich te vestigen voordat je drastisch begint te snoeien. 
Iemand met tuinhandschoen snoeit tak met tuinschaar

Snoeien seringen – nazorg

Hoewel snoeien nieuwe groei stimuleert, is het een goed idee om de plant te voeden en goed water te geven nadat je hem hebt terug geknipt. 

Gebruik een organische meststof met langzame afgifte, zoals compost of bloed en botten, om de plant van voldoende stikstof te voorzien voor nieuwe groei. 

Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
  • Vloeibare, biologische meststof
  • Slechts 5 ml per liter water nodig
  • Geschikt voor alle bloeiende planten

Veelgestelde vragen over sering snoeien

Moet ik uitgebloeide bloemen bij seringen verwijderen?

Ja. Verwijder uitgebloeide bloemhoofdjes het hele jaar door, ook in de zomer, voorzichtig. Dit proces, dat ‘bloemen koppen’ wordt genoemd, helpt de plant zijn energie te richten op de groei van nieuwe bloemen.

Moet ik vlindersering anders snijden dan zomersering?

Nee – de snoeitechniek voor beide seringenplanten is vergelijkbaar. Zomersering groeit echter sneller in de zomer, waardoor deze ook sneller teruggroeit.

Hoe vaak moet ik een sering of vlindertuin snoeien?

Snoei je seringen in de late winter/vroege zomer om de lentegroei en zomerbloei te bevorderen. Gebruik snoeien om de omvang en de verspreiding van de plant te beheersen: seringen kunnen enorm groot worden.

Seringen snoeien, conclusie: de moeite waard!

Door te snoeien verwijder je dode en zieke scheuten, wat op zijn beurt de planten beschermt tegen ziekten en plagen, waardoor de vitale groei voor het bloeiseizoen wordt bevorderd. 

Jaarlijks snoeien houdt alle seringen planten gezond en zorgt voor een overvloedige bloei. En bloeiende seringen trekken vlinders en andere nuttige bestuivende insecten naar je tuin (en ruiken bovendien heerlijk). 

Blijf je seringen minimaal één keer per jaar water geven en bemesten om de groei en bloei te bevorderen, en gebruik altijd schoon gereedschap om je seringen terug te knippen.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin