Tips & Advies
4 bruine dopluizen op een vergeeld blad in close up
7 MIN 10 nov
Laatste update: 15 nov 2023

Dopluis Herkennen & Bestrijden

Dopluis zijn kleine, stiekeme indringers die je planten kunnen overnemen zonder dat je het merkt. Ze vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van je geliefde groen. Als je dopluis wilt bestrijden, is het belangrijk om het kleine beestje als zodanig te herkennen. In dit artikel gaan we dieper in op dopluizen en ontdek je natuurlijke manieren om dopluis effectief te bestrijden. Lees snel verder!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Wat is dopluis en hoe kan ik het herkennen?

Voordat je dopluis gaat bestrijden, moet je de plakkerige beestjes als zodanig herkennen. Dopluizen zijn kleine, ovale insecten die zich voeden met het sap van planten.

Table of contents:
Show all
  • Wat is dopluis en hoe kan ik het herkennen?
  • Soorten dopluizen
  • Verspreiding van dopluis
  • Schadelijkheid van dopluis voor de plant
  • Bestrijding van dopluis
  • Dopluis natuurlijk bestrijden
  • Dopluis voorkomen
  • Dopluis herkennen en bestrijden, conclusie
  • Veelgestelde vragen over dopluis

Deze onopvallende luis kan zich snel vermenigvuldigen en ernstige schade aanrichten. Zeker als ze niet op tijd worden aangepakt. Wanneer je planten er plotseling dof uitzien en er een kleverige substantie op de bladeren verschijnt, is het hoog tijd om je planten op een dopluizenplaag te checken.

Dopluizen herkennen, kan lastig zijn omdat ze zich graag verstoppen. Dopluizen kunnen overal zitten, maar houden zich het liefst aan de onderkant van bladeren (rondom de nerf) of op de stengel schuil. Meestal zijn dopluizen grijs of bruin van kleur. Zoals de naam al doet vermoeden zien ze er uit als een dopje. 

Meerdere dopluizen op stengel
Dopluizen zitten vaak aan de onderkant van bladeren of op de stengel

Een dopluis is zo’ n 4 millimeter groot dus je kunt hem eenvoudig over het hoofd zien. Een ‘geluk bij een ongeluk’ is dat dopluizen nooit alleen komen, waardoor je ze (als je ze zoekt) vaak goed kunt spotten. 

Dopluis of schildluis?

Dopluizen worden vaak verward met schildluizen. Toch is er wel verschil tussen de dopluis en de schildluis. Het grootste verschil is dat de dop van een dopluis is vergroeid met het lichaam. Bij de schildluis ligt het schild los over de luis heen. Denk je dat je last hebt van schildluis? Lees dan hier hoe je schildluis kunt herkennen en bestrijden.

Schildluis in close up
Een schildluis is minder bol dan de dopluis

Dopluizen behoren weliswaar tot de familie van bladluizen, maar zijn moeilijker te bestrijden. Hun vergroeide, beschermende schild maakt ze namelijk resistent tegen sommige bestrijdingsmiddelen.

Soorten dopluizen

Er zijn ontzettend veel soorten dopluizen. Grofweg onderscheiden we 3 soorten:

  • Gewone dopluizen: deze soort (parthenolecanium corni) wordt vaak aangetroffen op een verscheidenheid aan planten, zowel binnen als buiten. Ze hebben een lichtbruine kleur en kunnen snel planten koloniseren.
  • Platte dopluis: deze dopluis (loccus hesperidum) heeft een iets platter schild met donkere vlekken en spikkeltjes. Ook zijn ze vaak iets geler van kleur.
  • Halve dopluis: deze soort (saissetia coffeae) is erg donker van kleur. Anders dan zijn naam doet vermoeden is-ie net zo groot als zijn soortgenoten. 

Een ‘vak apart’ zijn de wollige dopluizen ofwel de druivendopluis of woldopluis (Pulvinaria vitis). Deze soort staat bekend om hun dikke, witte wasachtige laag op hun schild. Deze dopluis is, in tegenstelling tot soortgenoten, makkelijker te herkennen. Om woldopluis te bestrijden, kun je de tips voor het bestrijden van dopluis aanhouden.

Verspreiding van dopluis

Het begrijpen van de verspreiding van dopluizen is van cruciaal belang om effectief tegen de plaag op te treden. Dopluizen kunnen zich verplaatsen door op planten te kruipen, maar ze kunnen ook worden verspreid via kleding, huisdieren, vogels, gereedschap en zelfs door de lucht.

Als je last van dopluizen hebt, is voorzichtigheid geboden om verdere verspreiding te voorkomen.

Schadelijkheid van dopluis voor de plant

Dopluizen bestrijden, doe je niet voor de lol. Ze vormen namelijk een aanzienlijke bedreiging voor de gezondheid en vitaliteit van planten. Door zich te voeden met het sap van de planten, onttrekken dopluizen essentiële voedingsstoffen en veroorzaken ze verzwakking van de plant.

Dit leidt vaak tot een afname van de groei en een algemene verslechtering van de plantengezondheid. 

Het kenmerkende plakkerige residu dat dopluizen afscheiden, bekend als honingdauw, creëert ook een voedingsbodem voor schimmelgroei, zoals roetdauw. Deze schimmel kan het bladoppervlak bedekken en de fotosynthese belemmeren, waardoor de plant nog meer wordt geschaad.

Honingdauw is een teken van een dopluisbesmetting. Bovendien is het een voedingsbron voor schimmels

Bovendien hebben dopluizen een verwoestend effect op fruitbomen en landbouwgewassen. Bij aanvallen op citrusbomen bijvoorbeeld, kunnen dopluizen de ontwikkeling van de vruchten belemmeren en de opbrengst aanzienlijk verminderen. 

De schadelijkheid van dopluizen gaat dus verder dan alleen het ontnemen van voedingsstoffen; het omvat ook indirecte schade door de bevordering van schimmelgroei en het verminderen van de kwaliteit en kwantiteit van de oogst. Het tijdig identificeren en effectief bestrijden van dopluizen is cruciaal om de gezondheid van planten te behouden en de schadelijke gevolgen voor de gewassen te minimaliseren.

Bestrijding van dopluis

Als je een plaag hebt ontdekt, is het natuurlijk zaak om de dopluis zo snel mogelijk te bestrijden. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

Een effectieve manier om deze ongewenste gasten te bestrijden is om besmette planten een kwartiertje onder te dompelen in een bak met water. Deze methode is vooral handig bij kleinere planten. 

Tuindokter Louis adviseert:
Niet iedere plant kan er tegen om ‘in bad te gaan’. Check altijd even of het type plant dat je wilt onderdompelen hiervoor geschikt is.

Voor kamerplanten is isolatie van geïnfecteerde planten en het gebruik van milieuvriendelijke insecticiden essentieel. Als je dopluis wilt bestrijden op citrus-bomen is het belangrijk om een insecticide te gebruiken dat specifiek is ontwikkeld voor deze bomen. 

Voer op binnen- en buitenplanten regelmatige inspecties uit om vroegtijdige tekenen van een plaag te herkennen. In sommige gevallen kun je door balderen te verwijderen en planten tijdig teru te snoeien een dopluizenplaag voorkomen.

Dopluizen plakken stevig aan het blad, waardoor het bestrijden van dopluis best een uitdaging kan zijn. Je kunt de beestjes ook aanstippen met pure alcohol, gebruik hiervoor een wattenstaafje. Daarna kun je de dopluis eenvoudig verwijderen. Je kunt ook gebruik maken van een insectenbestijdingsmiddel, zoals ons Omni insect tegen bladinsecten.

Dopluis natuurlijk bestrijden

Omdat wij de voorkeur geven aan natuurlijke bestrijdingsmiddelen en -methoden, zetten we een aantal manieren om dopluis natuurlijk te bestrijden voor je op een rijtje:

  • Neemolie: Neemolie is een natuurlijk insecticide dat effectief is tegen dopluizen. Meng het met water volgens de instructies op de verpakking en breng het aan op de aangetaste planten. Neemolie verstikt de dopluizen en voorkomt verdere verspreiding.
  • Zeepwateroplossing: Een milde zeepwateroplossing kan ook wonderen verrichten. Meng een paar druppels afwasmiddel met water en breng dit aan op de aangetaste planten. De zeep breekt de wasachtige laag van de dopluizen af, waardoor ze kwetsbaarder worden voor uitdroging. Om dopluis te bestrijden kun je groene zeep of afwasmiddel nemen.
  • Inzetten natuurlijke vijanden dopluis: lieveheersbeestjes en sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van dopluizen. Het introduceren van deze natuurlijke vijanden in je tuin kan een effectieve biologische bestrijdingsmethode zijn. Lieveheersbeestjes voeden zich met (de larven van) dopluizen en helpen zo de populatie onder controle te houden.
Sluipwesp op een tak
Het inzetten van natuurlijke vijanden, zoals de sluipwesp, kan helpen om een dopluisplaag te bestrijden. Fotocredits: Erik Karits via Pixabay
  • Sluipwespen leggen eitjes in het lichaam van de dopluis, waardoor deze uiteindelijk komt te overlijden. Je kunt er ook voor kiezen om de larven van de dopluis te bestrijden. Hiervoor kun je in de tijd dat de larven een plekje zoeken (de migratiefase) larven van de gaasvlieg inzetten. Deze eten de dopluislarven op.

Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tijdens de periode dat je natuurlijke vijanden hebt geïntroduceerd. Als je er toch niet omheen komt om insectenbestrijding te gebruiken, kun je kiezen voor een ecologisch middel. MOOWY’s bio bladinsecten vloeistof bevat geen pesticide. 

Dopluis bestrijden
Dopluis bestrijden
Bio bladinsecten vloeistof
  • Handig in gebruik
  • Ecologische insecten bestrijding zonder pesticide
  • Toe te passen op groenten, kleinfruit, fruitbomen, hagen, sier- en kamerplanten

Dopluis voorkomen

Ook in het geval van een dopluizenplaag, is voorkomen beter dan genezen. Een gezonde plant is minder gevoelig voor dopluis. Regelmatige inspecties van planten en het handhaven van een gezonde omgeving dragen bij aan het voorkomen van dopluis. Verzorg je planten goed: geef ze voldoende water en af en toe wat extra voeding. Voorkom het overmatig gebruik van kunstmest.

Dopluizen hebben een voorkeur aan droge lucht of tocht. Zet je kamerplanten op een goede plek, zodat dopluis er minder goed gedijt. Je kunt er bovendien voor kiezen om resistente plantensoorten te kiezen die minder vatbaar zijn voor dopluizen, zoals vetplanten en cactussen.

Dopluis herkennen en bestrijden, conclusie

Dopluis bestrijden vereist niet alleen een effectieve aanpak maar ook een goed begrip van de specifieke soorten dopluizen waarmee je te maken hebt. Door natuurlijke methoden te omarmen en regelmatig je planten te inspecteren, kun je niet alleen deze plaag onder controle houden, maar ook de gezondheid van je groene metgezellen optimaliseren.

Dus, wees alert, wees proactief, en geniet van een weelderige tuin (en woonkamer) vrij van dopluizen!

Veelgestelde vragen over dopluis

Wat is de oorzaak van dopluis?

Droge lucht of planten die veel tocht krijgen, kunnen dopluis bevorderen. Ook kun je besmette planten in huis halen zonder het te weten. Ongezonde planten zijn vatbaarder voor dopluis.

Wat is het verschil tussen dopluis en schildluis?

Het grootste verschil tussen dopluis en schildluis is dat het schild van de dopluis met het lichaam is vergroeid. De dopluis is ook iets boller dan de schildluis.

Hoe voorkom je dopluis?

Je kunt dopluis voorkomen door te zorgen dat de lucht niet te droog is en planten niet op de tocht staan. Houd je planten gezond, dan zijn ze minder vatbaar voor deze kleine plantenzuigers.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (2)

Nancy
mei 20, 2024

Hallo Louis,
Ik heb op mijn strelitza dopluis ontdekt en bestreden met water waarin knoflook heb gekookt. De bladeren heb ik eerst afgenomen met een watje gedrenkt in bovengenoemde oplossing en de ontdekte luizen eraf gehaald. Maar kan deze plant tegen onderdompeling in water zoals hierboven beschreven? De plant staat buiten op mijn balkon.
Groeten Nancy

Reactie
Michelle van MOOWYanswered Nancy
jun 06, 2024

Hallo Nancy,

Het spijt me te horen dat je dopluis hebt gevonden op je Strelitzia. Gelukkig heb je al de juiste stappen ondernomen om ze te bestrijden met de knoflookoplossing.

Wat betreft het onderdompelen van de plant, is het niet aan te raden om Strelitzia’s volledig onder water te dompelen. De bladeren en bloemen zijn gevoelig voor vocht en kunnen gaan rotten als ze te lang nat blijven. Bovendien kan het onderdompelen van de potgrond leiden tot wortelrot, wat een ernstiger probleem is.

In plaats van dompelen, is het beter om de Strelitzia te besproeien met de knoflookoplossing. Zorg ervoor dat je alle delen van de plant, inclusief de onderkant van de bladeren, goed besproeit. Je kunt dit het beste doen in de ochtend, zodat de bladeren de kans hebben om te drogen voordat de nacht valt.

Naast het besproeien, is het ook belangrijk om de aangetaste bladeren te verwijderen. Dit helpt om de verspreiding van de luis te voorkomen. Gooi de aangetaste bladeren in de prullenbak en composteer ze niet.
Om verdere plagen te voorkomen, is het belangrijk om je Strelitzia regelmatig te controleren op ongedierte. Je kunt de plant ook preventief behandelen met een neemolie of insectenspray.

Hier zijn nog enkele tips om dopluis op Strelitzia’s te bestrijden:
* Verhoog de luchtvochtigheid: Dopluis gedijen in droge omgevingen. Door de luchtvochtigheid rond je Strelitzia te verhogen, maak je de omgeving minder aantrekkelijk voor de luis. Dit kun je doen door een luchtbevochtiger te gebruiken of door de plant op een schaal met kiezels te plaatsen die gevuld is met water.
* Versterk de plant: Zorg ervoor dat je Strelitzia gezond is en goed groeit. Een sterke plant is beter bestand tegen plagen. Geef de plant de juiste hoeveelheid water, mest en zonlicht.

Ik hoop dat deze informatie helpt!

+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, dinsdag in huis
16,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin