Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De 4 bouwblokken voor een gezond en groen gazon
Wist je dat een plant het enige levende organisme is dat zijn eigen voeding maakt? Dat gebeurt tijdens een proces dat fotosynthese heet. Om dit proces in gang te zetten heeft gras 4 onmisbare bouwblokken nodig. In dit artikel leggen we je uit welke dit zijn, hoe gras groeit en wat jij kunt doen om het mooi groen te houden.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Fotosynthese van de grasplant uitgelegd
Wil jij ook een mooi, groen gazon? Dan is het goed om te weten hoe gras precies groeit. Gras zit boordevol bladgroenkorrels (chlorofyl). Deze bladgroenkorrels zorgen ervoor dat het gras zonlicht kan opvangen en omzetten in energie zodat fotosynthese mogelijk is. Fotosynthese is het proces waarbij koolstofdioxide (CO2) en water omgezet worden in voeding en zuurstof.
- Fotosynthese van de grasplant uitgelegd
- Wat zijn de bouwblokken voor een gezond groen gazon?
- ​​Bouwblok 1: Water
- Bouwblok 2: Minerale bouwstoffen
- Bouwblok 3: Zonlicht
- Bouwblok 4: Lucht (koolstofdioxide)
- Wat kun jij doen voor een groen gazon?
- Veelgestelde vragen
- Meer over tuinonderhoud?
Een plant haalt mineralen (voedingsstoffen) uit de grond en maakt met behulp van zonlicht, lucht en water koolhydraten (suikers) en zuurstof aan. Tijdens het fotosyntheseproces slaat de grasplant de koolhydraten op in het blad, leeft hiervan en stoot de zuurstof weer uit. En wij ademen deze zuurstof weer in.
Wat zijn de bouwblokken voor een gezond groen gazon?
Gras heeft 4 bouwblokken nodig om te kunnen groeien: water, minerale bouwstoffen, zonlicht en lucht. Krijgt je grasmat onvoldoende binnen van één van deze bouwblokken, dan kan de fotosynthese niet goed worden uitgevoerd en zal het gras niet groeien. Het gevolg? De bladgroenkorrels sterven af en je gazon verliest haar mooie, groene kleur.
Hieronder lichten we de bouwblokken kort toe en vertellen we je wat jij kunt doen om je gazon van deze bouwblokken te voorzien.
​​Bouwblok 1: Water
Net als dat wij water nodig hebben om in leven te blijven, heeft gras dit ook. Gras neemt water op uit de grond via zijn wortels. Nu valt er in ons land vaak voldoende neerslag waardoor het gras op een natuurlijke manier beregend wordt, maar in droge periodes doe je er goed aan te sproeien, anders krijgt het gras een gele kleur.
Tip: weet op welk grondtype jouw gazon ligt. Ligt het op een kleigrond, dan zal de grondlaag niet snel uitdrogen. De kleigrond houdt het water langer vast en graswortels kunnen het water daaruit opnemen. Ligt je gazon op een zandgrond, dan zakt het water sneller weg.
Lees hier meer over je gazon sproeien
Bouwblok 2: Minerale bouwstoffen
Veel mensen denken dat mest een voedingsstof is voor het gazon, maar dat is niet zo. Mest is een minerale bouwstof waarvan in de bodem voeding gemaakt wordt. Misschien denk je nu: er zitten toch al mineralen in de bodem? Dat klopt. Er zijn van nature minerale bouwstoffen in de bodem aanwezig. Het kan echter voorkomen dat er een tekort ontstaat.
Om te kunnen groeien haalt gras mineralen uit de bodem. Tijdens het fotosyntheseproces maakt de grasplant koolhydraten aan. Hij slaat deze koolhydraten (suikers) op in het blad. Maar als je het gras maait, maai je het blad af en verwijder je dus de suikers. Hierdoor start de grasplant het proces opnieuw en moet hij wederom mineralen uit de bodem halen om koolhydraten aan te maken. Stel dat je wekelijks je gazon maait. Dan moet de grasplant steeds vaker mineralen uit de bodem halen. Dit maakt de bodem arm. Je kunt de bodem voeden door deze te bemesten. Op deze manier geef je de belangrijke voedingsstoffen die jouw grasmat nodig heeft om te groeien terug aan de bodem.
Tip: bemest de bodem minimaal 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Bemest minstens 1 van deze keren met een organische meststof. Op die manier stimuleer je het bodemleven.
Bekijk ons assortiment meststoffen
Bouwblok 3: Zonlicht
Het derde element wat gras nodig heeft om te groeien is zonlicht. De bladeren van het gras vangen het zonlicht op en zetten dit om in energie die de grasplant gebruikt om suikers aan te maken.
Nu kan het zijn dat je gazon in de schaduw ligt. Misschien neemt een hoog gebouw het zonlicht weg, of staan er bomen in je tuin. Je zult zien dat het gras langzamer of zelfs helemaal niet groeit. Gelukkig zijn er grassoorten die minder zonlicht nodig hebben om te groeien.
Tip: ligt jouw gazon in de schaduw? Zaai dan schaduwgraszaad.
- Creëer de look & feel van een siergazon
- Voor een schaduwtolerant gazon
- Kiemt volledig in 2-3 weken
Bouwblok 4: Lucht (koolstofdioxide)
Koolstofdioxide is een gas dat al van nature in de atmosfeer aanwezig is. Het hangt letterlijk in de lucht. Wist je dat er ook veel koolstofdioxide in de bodem zit?
Om te kunnen groeien is het noodzakelijk dat lucht de bodem kan bereiken. Door invloeden van het weer, het gewicht van tuinmeubelen of zelfs de grasmaaier kan het zijn dat de bodem dichtslaat.
Tip: is de grond dichtgeslagen, dan is het tijd om te beluchten. Dit doe je door kleine stukjes uit de grond te halen. Lucht, licht, water en voeding kunnen hierna weer hun weg naar beneden vinden. Dit maakt je grasmat sterker én mooier.
Lees hier meer over het gazon beluchten
Wat kun jij doen voor een groen gazon?
Zoals je hierboven hebt gelezen heeft gras 4 bouwblokken nodig om goed te kunnen groeien. We sluiten af met een aantal tips. Dit kun jij doen voor een mooi, groen gazon.
Bemesten
Gras heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Deze voedingsstoffen worden uit de bodem gehaald. Het is dus heel belangrijk dat je een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) met een juiste structuur creëert. Dit doe je door je gazon met regelmaat te bemesten.
Verticuteren
We adviseren je 1 Ã 2 keer per jaar je gazon te verticuteren. Tijdens het verticuteren snijd je de bodem en de grasnerf verticaal in met een verticuteermachine. Hierna kunnen water, voedingsstoffen en lucht de bodem beter bereiken. Je zult zien dat je gazon weer helemaal opleeft!
Zonlicht toelaten in de tuin
Toegegeven, dit is niet altijd mogelijk. Een gebouw verplaats je niet even en bomen kap je ook niet zomaar om. Maar er zijn meer manieren om zonlicht je gazon te laten bereiken:
- Vermijd indien mogelijk beplanting aan de oost- en zuidkant van je gazon
- Snoei bomen en heggen
- Plaats geen tuinmeubelen op het gazon
Maaien met een kooimaaier
De klassieke grasmaaier is een cirkelmaaier, maar eigenlijk is het beter voor het gras om te maaien met een kooimaaier. Een kooimaaier slaat het gras namelijk niet af (zoals een cirkelmaaier doet) maar knipt of snijdt het. De rol achter de messen creëert vervolgens een mooi banenpatroon, wat zorgt voor een strakke grasmat. Maai je met een cirkelmaaier, zorg dan voor scherpe messen.
Niet te kort maaien
Zorg dat het gras altijd rond de 4 centimeter blijft. Te kort gras zal eerder verbranden door de zon.
Veelgestelde vragen
Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.
Gras heeft 4 elementen nodig om te kunnen groeien: water, minerale bouwstoffen, zonlicht en lucht. Het is van groot belang dat je grasmat van al deze bouwblokken voldoende binnenkrijgt, anders kan de fotosynthese niet goed worden uitgevoerd en zal het gras niet groeien.
Het geheim van een vol gazon? Onderhoud! Maai het gras met scherpe messen, verwijder onkruid zodat deze het gras niet verdringen, strooi kalk, bemest minimaal twee keer per jaar, belucht je gazon en zaai kale plekken bij. Het maakt een wereld van verschil!
Ook hiervoor geldt: goed onderhoud is key. Kijk wat je gazon nodig heeft. Water? Meststof? Lucht? Kalk? Goed onderhoud geeft plagen en gazonziekten minder gelegenheid zich te vestigen. Vinden ze toch hun weg naar je gazon, dan hebben ze de tools om snel te herstellen.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Je Tuin Winterklaar MakenUitgebreide gids voor het winterklaar maken van je tuin. Ontdek hoe je planten en gazon beschermt in de koude maanden en ze een boost geeft voor de lente.Read more
-
Zo Doe Je Dat: Het Gazon EgaliserenHet geheim van een mooie tuin is het gazon egaliseren. Hoe kan je dat het beste kan aanpakken? Wij geven onze beste tips!Read more
-
De perfecte tuin op het noordenLaat je verrassen door de onverwachte voordelen van een tuin op het noorden, en ontdek hoe je deze unieke eigenschappen kunt benutten.Read more
-
De Tuin Sproeien: Expert Tips & TechniekenWe weten allemaal dat we onze tuinen water moeten geven. Maar hoeveel is teveel? En hoe bespaar je water voor een rondom groenere tuin?Read more
-
Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste lookPerfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.Read more
-
Top 12 grasrand-ideeën 2023Met een mooi afgewerkte grasrand zet je de puntjes op de i als het om de afwerking van je gazon gaat. Op de een of andere manier ziet je gazon er toch niet helemaal compleet uit zonder. Maar wat zijn nou leuke ideeën grasranden? In dit artikel delen wij onze top 12 en verklappen we hoe je zo’n grasrand aanlegt. Lees snel verder en ontdek er alles over!Read more
-
Robotmaaier: de voor- en nadelenDenk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?