Tips & Advies
Veelgemaakte gazonfouten
5 MIN 25 mrt
Laatste update: 13 okt 2023

De 6 meest gemaakte fouten in het lenteonderhoud voor het gazon

Het is eindelijk lente en de zon brengt alles weer tot leven. Gelukkig maar, want je tuin snakt naar een beetje liefde en genegenheid na de lange winter. Maar voordat je de handen uit de mouwen steekt, is het een goed idee om je even te verdiepen in de meest voorkomende fouten in het lenteonderhoud voor het gazon.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Hoe zorg je er in het voorjaar voor dat je echt iets kan doen voor je gazon zodat het er beter gaat uitzien zonder dat je hem nog meer gaat belasten?

Als tuindokter verdeel ik de eerste maanden na de winter in twee helften: voorjaar en lente. In het voorjaar is het nog te koud om echt te tuinieren. De grondtemperatuur is nog steeds onder de tien graden. Het gazon kan daardoor geen voedingsstoffen verwerken en ook niet groeien.

Kleine klusjes zoals de tuin schoonmaken en bladeren harken kan je al doen. Zodra de grond warmer is dan tien graden, begint voor mij de echte lente. Het gazon ontwaakt uit de winterslaap en verheugt zich op mosbestrijding, bemesting, maaien en andere vormen van tuinonderhoud.

Je zal merken dat als je de eerste paar maanden van het jaar indeelt naar de bodemtemperatuur, je de meest voorkomende fouten in het gazononderhoud tijdens het voorjaar makkelijk kan vermijden.

1. Je gebruikt te veel of te weinig kalk

Als je in de herfst niet goed voor je gazon hebt gezorgd, kan je gazon je na de winter begroeten met een stevig mostapijt. Bladresten en ander dood materiaal verlagen de pH waarde van de grond, vooral tijdens de koude maanden. Mos en onkruid voelen zich hierin thuis en groeien vrolijk over je gras heen.

Hoe los je dit op?

Met gazonkalk kan je eenvoudig één van de meest gemaakte fouten in gazononderhoud in het voorjaar tegengaan. Strooi kalk zodra de bodemtemperatuur vijf graden bereikt. De grond neemt vervolgens de kalk op en zo krijg je een geleidelijke ontzuring.

Gazondokter Louis adviseert:
Doe een bodemonderzoek voordat je kalk aanbrengt. De ideale pH ligt tussen de 5,5 en 6,5. Strooi alleen kalk als de waarde hieronder ligt. Als de waarde hoger is, kan je die verlagen met een stikstofhoudende meststof.
de zuurtegraad meten
De zuurtegraad van je grond meten

2. Je slijpt je tuingereedschap niet

Elke snede verwondt de plant en moet worden hersteld. Als de snede glad is, blijft het oppervlak klein en geneest het snel. Een ‘grotere’ snede is moeilijker te genezen en leidt ook makkelijker tot het ontstaan van gazonziektes.

Zorg er dus voor dat je gereedschap altijd scherp is om één van de meest voorkomende fouten in gazononderhoud in de lente te voorkomen. Maaimessen moeten uiterlijk na 15 keer gebruik worden geslepen. Voor het voorjaar zet je dus best een nazicht van alle gereedschappen op het programma.

Maaimessen onderhouden
Je maaimessen goed onderhouden
Gazondokter Louis adviseert:
Als je de messen van je grasmaaier niet zelf kan of wil slijpen, profiteer dan van de lage tarieven van het tuincentrum in het najaar. De prijzen liggen meestal heel wat hoger in het voorjaar.

3. Je bemest te vroeg of helemaal niet

Na de winter je gazon bemesten is als een flinke teug water op een warme zomerdag. Je gazon snakt naar voedingsstoffen om te herstellen en aan te sterken. Voor mij zit er nog een ander belangrijk aspect aan het gebruik van kunstmest: het bereidt je gazon voor op het komende seizoen. 

In het voorjaar is het daarom belangrijk om twee meststoffen te gebruiken. Een voorjaarsgazonbemesting zodra het warm genoeg is en een langwerkende gazonmest voordat de zomer begint.

Maar laten we in het voorjaar blijven. Zodra de bodemtemperatuur tien graden is, kan je de mest uitstrooien. Anders wordt deze niet door de grond opgenomen en sijpelt hij weg. Het hoge stikstofgehalte van meststof is perfect om je gazon te voeden en voor te bereiden op het verticuteren.

Als je je gazon niet bemest, raken de voedingsstoffen na verloop van tijd op. De wortels kunnen het gras dan niet meer voeden. Het gazon sterft af en je merkt al snel de eerste kale plekken op. Deze worden dan ingepalmd door onkruid. En dan is het ‘vaarwel gras’ – ‘welkom mostapijt’!

Gazonmest uitstrooien
Gazonmest uitstrooien
Gazondokter Louis adviseert:
Zorg ervoor dat er minimaal vier weken tussen het geven van kalk en het bemesten zit, zodat je in het voorjaar niet in de val trapt van de meest voorkomende gazononderhoudsfouten. De ingrediënten van beide beïnvloeden elkaar negatief en heffen elkaars werking op. Je gazon wordt dus niet van voedingsstoffen voorzien en ook niet ontzuurd.

4. Je verticuteert te vroeg of helemaal niet

Jaarlijks verticuteren is belangrijk om onkruid uit het gazon te kammen en de grasmat mooi strak te houden. Ik raad aan om in het voor- en najaar te verticuteren. Mos en onkruid dat zich in de winter heeft gevormd, wordt verwijderd en je gazon kan weer gezond groeien.

Omdat verticuteren echter heel belastend is voor je gazon, is het belangrijk om het daarna de kans te geven te herstellen. Vermijd dus deze dure fout in het voorjaar en verticuteer pas als de bodemtemperatuur al tien graden is. Anders lonken gazonziekten en hernieuwde onkruidplagen. Ideaal gezien verstevig je de grond twee tot vier weken van tevoren met een 2-in-1 mosdoder en meststof.

Gazondokter Louis adviseert:
Je gazon herstelt zich het beste tijdens de groeispurt. Meestal is dit begin april het geval. Wacht dus op het juiste moment. Zodra het sneller groeit, kan je aan de slag.

5. Je zaait niet door

Een mooie en dichte grasmat ontstaat niet vanzelf. Vooral na het verticuteren is het belangrijk om verse gazonzaden in te zaaien. Anders zal er snel nieuw onkruid groeien in de pas behandelde stroken. Je kan deze fout in voorjaarsonderhoud van je gazon echter makkelijk vermijden. 

Gebruik de snelgroeiende gazonzaden van MOOWY om kale plekken snel op te vullen met weelderig groen gras. Ook hier dient de bodemtemperatuur minimaal tien graden te zijn. Anders zullen de zaden niet ontkiemen en blijven er vlekken in je gazon zitten. Mos en onkruid groeien snel op kale plekken. De beste tijd is in april, dan zijn de koude nachten normaal al voorbij.

Graszaad
Gras bijzaaien in het voorjaar
Gazondokter Louis adviseert:
Om zo snel mogelijk weer een dichte grasmat te hebben, kan je de uitgestrooide gazonzaden het best twee weken vochtig houden. Zonder water kunnen ze niet ontkiemen. Om de jonge grassprieten te laten aansterken en groeien, mag je ongeveer drie tot vier weken na het zaaien niet meer op je gazon stappen.

6. Je maait te kort of te weinig

Wist je dat er groeihormonen in je gazon zitten en dat je deze in je voordeel kan gebruiken? Meer precies, tijdens het maaien. Maar daarvoor moet je wel goed maaien. Je gazon moet kunnen herstellen van het maaien en uitlopers kunnen ontwikkelen.

Hiervoor moet de grondtemperatuur minimaal tien graden zijn, zodat het gras opnieuw kan groeien. Maaien als de grond te koud is, is één van de meest gemaakte fouten in het gazononderhoud in de lente. Je gazon is te zwak om te herstellen. Voor gazonziekten wordt het zo kinderspel om je gazon te besmetten en kale plekken achter te laten.

Door te vroeg te maaien, verander je je gazon al snel in een onkruidparadijs. Wacht tot de eerste groeifase in april, ideaal gezien combineer je de eerste maaibeurt met verticuteren en daarna gazonbemesting. Maai je gazon daarna wekelijks. Door regelmatig te maaien stimuleer je de werking van het groeihormoon. Je gazon spreidt zich zijdelings uit en vormt een weelderig groene en dichte grasmat.

gras niet te kort maaien
De juiste maaihoogte voor gras respecteren
Gazondokter Louis adviseert:
Maai je gazon niet te kort. Het is een misvatting dat je dan minder vaak hoeft te maaien. Een te kort gazon is erg kwetsbaar. Je zult ook vaker moeten bemesten. Met elke stengel die je afsnijdt, verwijder je voedingsstoffen die de wortels weer uit de grond moeten trekken. Verwijder nooit meer dan ⅓ van de grashoogte tegelijk.
Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin