Log in or create new account to save this product to your wishlist.
10x maak je tuin klaar voor de herfst
De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De zon gaat vroeger onder, de lange zomeravonden zijn voorbij en de temperaturen dalen tot het punt dat je toch echt weer een jas aan moet trekken. De herfst is begonnen. Maar ook dit seizoen kent zijn charme. Ook in de tuin. Ik geef je daarom tips om je tuin klaar te maken voor de herfst.
1. Plant bloembollen
De herfst is een uitgelezen kans om bloembollen te planten. De bodem is nog warm door de zomer en vochtig doordat er meer neerslag valt. Oktober en november zijn de beste maanden om bollen te planten die in de lente omhoog zullen komen, zoals narcissen, krokussen en tulpen.
2. Kale plekken bijzaaien
Door de warme bodem is de herfst ook zeer geschikt om bij te zaaien. Heb je kale plekken in je gazon? Zaai dan graszaad bij. Doe dit niet als er langdurig en heftige regen wordt voorspeld, dan is kans op uitspoeling van het graszaad groot.
3. Maai je gazon op een hogere stand
Gras groeit nu minder hard dan in de lente en zomer, dus wekelijks maaien hoeft niet meer. Maar regen, kou en weinig zon typeren de herfst, en mos steekt de kop op. Maai het gras daarom in een hogere stand, op ongeveer 5 centimeter. De hogere sprieten beschermen dan de andere sprieten tegen mos en onkruid.
4. Maak de tuinmeubels schoon
Buiten zitten is er niet meer bij. Maak daarom je tuinstoelen, -tafel en parasol schoon en berg ze op in de schuur of in een kist. Dit scheelt je in het voorjaar mos krabben of zelfs een nieuwe tuinset kopen, omdat het weer erin is gaan zitten. Blijven je houten tuinmeubels toch buiten? Leg dan een steen onder elke poot, dan blijft het hout langer mooi.
5. Snoei die heg
Geef heggen, heesters en struiken een goede snoeibeurt. Zo voorkom je dat ze in het najaar gaan rotten omdat er niet voldoende licht en frisse lucht bij kan. In de wintermaanden zien ze er kaal uit, maar in de lente groeien ze weer mooi dicht.
6. Haal bladeren van het gazon
Prachtige verkleuringen van boombladeren horen bij de herfst. Zo kleuren de bladeren eerst geel, oranje, rood en bruin en vervolgens vallen ze op de grond. Of op je gazon. Het blad even laten liggen is geen probleem, maar verwijder het voordat het te lang ligt en de laag te dik wordt. Door het gevallen blad krijgt het gazon niet voldoende zuurstof en het kan hierdoor verstikken. Ook kan het gazon niet drogen en de kans bestaat dat het gaat rotten. Wees dit voor en verwijder het blad!
7. Ruim je tuin op (maar niet te goed)
Je hoeft de bladeren niet per se weg te gooien. Heb je bloemen en planten in de tuin? Strooi de gevallen bladeren tussen de planten help hen de winter door. Deze natuurlijke isolatielaag beschermt planten tegen vorst. Daarnaast stimuleer je het bodemleven. Wormen, pieren en andere bodeminsecten trekken het blad de grond in en maken het blad tot voeding voor de bodem. Ook dieren boven de grond genieten van herfstresten in de tuin. Zo gebruiken diverse insecten maar ook egels het blad om een nest van te maken.
8. Zorg voor de vogels
Laat de vogels in je tuin weten waar ze in de winter terecht kunnen. Door nu al een vogelhuis op te hangen, kunnen vogels alvast wennen aan hun nieuwe verblijf en zich voorbereiden op het broedseizoen. Zorg ervoor dat de opening van het huisje gericht is op noordoosten of zuidoosten. Op die manier hebben ze geen last van de zon of regen. Zorg ook dat het huisje een dikte van minimaal 1,5 centimeter heeft, dan blijft ook de kou buiten.
9. Geef je gazon een najaarsbemesting
Na de zomer heeft het gazon een meststof nodig die he gras weer aansterkt en ook alvast voorbereidt op de winter. Dit is bij veel mensen namelijk de laatste bemesting van het jaar. Let er op dat je je gazon bemest met een meststof met extra kalium. Kalium, een van de basis meststoffen die een plant nodig heeft, maakt je gazon resistent tegen invloeden van bovenaf en beschermt het tegen ziektes en schimmels. Door het zout dat van nature in kalium zit, kan je grasmat beter tegen kou.
10. Breng kleur aan in de tuin
In de herfst verandert alles in je tuin al van kleur, maar wil je nog meer kleur toevoegen, dit is het seizoen. Er zijn weer pompoenen verkrijgbaar en met fijne najaarsbloeiers als aster, ridderspoor, struikheide, winterheide en chrysanten fleur jij je tuin lekker op.
-
Salie (Salvia) Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe?ÂSalie, ook bekend als Salvia, behoort tot de meest geliefde tuinplanten vanwege haar prachtige bloemen en aromatische bladeren. Regelmatig en correct snoeien zorgt ervoor dat de plant compact en gezond blijft en jaar na jaar blijft bloeien.Read more
-
Toscaanse Jasmijn Verzorgen: De Complete GidsVerzorg je Toscaanse jasmijn perfect met deze tips! Snoeien, water geven en bemesten voor een gezonde en bloeiende sterjasmijn.Read more
-
Japanse Duizendknoop Herkennen & BestrijdenLeer Japanse duizendknoop snel herkennen en effectief bestrijden. Voorkom schade aan je tuin met onze tips voor veilige verwijdering.Read more
-
Hydrocultuur: Zo Doe Je DatOntdek hoe je met hydrocultuur eenvoudig planten kunt kweken zonder aarde! Leer alles over de voordelen, benodigdheden en verzorgingstips voor gezonde planten in huis of op kantoor. Ideaal voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Duik in de wereld van hydrocultuur en geef je planten een boost!Read more
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Read more
-
Ontdek De Kracht Van Hydro+ Voor Een Gezonder GazonMet Hydro+ kan je droge plekken in het gazon voorkomen, watergebruik optimaliseren en de wortelgroei bevorderen, zelfs tijdens droge periodes.Read more
-
De Dracaena (Drakenbloedboom) VerzorgenLeer de dracaena plant (drakenbloedboom) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Read more
-
De Moestuin Bemesten: Waarom, Wanneer & HoeWil je zeker zijn van een succesvolle oogst? Ontdek de beste manieren om je moestuin te bemesten en maximaliseer de opbrengst.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?