Log in or create new account to save this product to your wishlist.

10 tips voor het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid en ongedierte
Het voorjaar is het moment om weer eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Bomen en planten komen weer tot leven en er kan weer gezaaid worden. Helaas komen met de gewilde planten ook de ongewilde indringers mee.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin

- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Het voorjaar is bij uitstek het moment om weer eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Bomen en planten komen weer tot leven en er kan weer gezaaid worden. Helaas komen met de gewilde planten ook de ongewilde indringers mee. Onkruid schiet de grond uit en verschillende insecten doen zich tegoed aan jouw planten en grasveld.
Uiteraard kun je dit tegengaan met onkruidverdelgers en insecticiden, maar beide brengen meer schade toe aan de omgeving én onszelf dan je misschien denkt. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke oplossingen beschikbaar. Daarom geef ik in dit blog 5 tips voor hoe jij op een milieuvriendelijke manier onkruid bestrijdt en 5 tips om ongedierte tegen te gaan.
Tip 1: verwijder onkruid met kokend water
Een gemakkelijke en goedkope manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, waardoor deze zal sterven. Let wel op: de wortels roei je er niet mee uit. Wil je dat het onkruid wegblijft, dan moet je deze methode meerdere keren toepassen.
Tip 2: bestrijd onkruid met organische bodembedekkers
Bedek het onkruid met een laag mulch, bijvoorbeeld grasmaaisel, compost of cacaodoppen. Of plant bodembedekkende planten. Met name zaadonkruid zal hierdoor sterven. Meer tips om te mulchen lees je hier.
Tip 3: gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen bevatten natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor planten. Sommige onkruidverdelgers zijn al na enkele uren opgelost, waardoor je op dezelfde dag alweer kunt planten of zaaien. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing aandachtig door.
Tip 4: draag beschermende kleding
Grijp je naar de bestrijdingsmiddelen, zorg er dan wel voor dat je beschermende kleding en handschoenen draagt. Want ook al is het een biologische variant, het blijft een middel waarmee je iets bestrijdt. Draag dus oude kleding, goede tuinhandschoenen en eventueel tuinlaarzen.
Tip 5: schoffelen en schrapen
Het beste voor het milieu én het effectiefst is en blijft toch het verwijderen van onkruid met, de hand, een schoffel of een onkruidschraper. Je verwijdert het onkruid op deze manier met wortel en al en bent er dus echt vanaf. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus, dus ben je niet vies van noeste arbeid, dan is dit jouw manier.
Tip 6: leg een natte krant op je gazon
Huh, hoor ik je denken. Dit is een tip om van slakken af te komen. Slakken houden van vochtige plekken. Ze zullen daarom op de natte krant kruipen. Verwijder de krant wel van het gras als deze nog nat is.
Tip 7: lok vogels naar je tuin
Een natuurlijke manier om van insecten af te komen, is door ze voedsel te laten zijn voor vogels. Vogels eten namelijk de insecten die jij liever niet in je tuin hebt. Lees mijn 8 tips voor een vogelvriendelijke tuin.
Tip 8: lok egels naar je tuin
Egels zijn echte alleseters en ze kunnen je tuin ontdoen van redelijk grote insecten, zoals kevers, slakken, larven, regenwormen, etc. Je kunt egels lokken door een schaaltje eten (bijvoorbeeld bessen of andere vruchten) en water voor ze neer te zetten.
Tip 9: bestrijd de natuur met de natuur
Wist je dat je plagen zoals engerlingen en emelten kunt bestrijden met aaltjes? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Deze microscopisch kleine beestjes vinden hun prooi, dringen naar binnen en gebruiken deze als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood.
Ook voor bladluis zijn natuurlijke bestrijders te vinden. Lieveheersbeestjes eten tot wel 5000 bladluizen tijdens hun volwassen leven. Plaats ze op de aangetaste plant en je bent zo van deze plaag verlost. Je kunt zelf op jacht, maar je kunt ook de larven van een lieveheersbeestje kopen en wachten tot ze ontpoppen.
Tip 10: houd je tuin opgeruimd
Verwijder blad of (rottend) hout zo snel mogelijk. Laat je dit liggen, dan zal ongedierte, zoals mieren, hier een nest in maken. Maar zeg nou zelf: een opgeruimde tuin is toch wel zo fijn!
Onkruid en ongedierte op een natuurlijke manier uit je tuin houden kost aanzienlijk meer tijd en moeite, en zal regelmatig herhaald moeten worden, maar je doet uiteindelijk het milieu, je tuin en jezelf een groot plezier! Heb jij nog tips? Deel ze hieronder.
-
Nieuw bij MOOWY: Aaltjes tegen plagenHeb je last van engerlingen, emelten of rouwvliegjes? Goed nieuws: MOOWY introduceert een natuurlijke en effectieve oplossing! Vanaf nu kun je bij ons terecht voor aaltjes, microscopisch kleine maar uiterst effectieve bestrijders van deze vervelende plagen.Lees meer
-
Zo Doe je Dat: Zero Waste TuinierenWist je dat een Nederlander jaarlijks tussen de 100 en 150 kilo voedsel verspilt? Daarom wordt het concept van zero waste tuinieren steeds belangrijker voor milieubewuste tuiniers zoals jij.Lees meer
-
Kentia Palm Verzorgen: Een Complete GidsDe kentia palm is een populaire kamerplant die bekendstaat om zijn sierlijke, tropische uitstraling en eenvoudige verzorging. Deze groene blikvanger brengt direct een vleugje natuur in huis en gedijt goed in verschillende omgevingen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kentia palm gezond en stralend blijft?Lees meer
-
Hoe planten verzorgen in de winter: een eenvoudige gids die echt werktWanneer de winter aanbreekt, veranderen de verzorgingsbehoeften van je planten. Ontdek alles over planten verzorgen in de winter Wist je dat overbewatering de grootste doodsoorzaak is voor planten in de winter? Terwijl de meeste kamerplanten rusten tijdens de koude maanden en slechts om de 2-3 weken water nodig hebben, zetten veel planteneigenaren hun zomerse waterroutines […]Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: 5 Tuintrends voor 2025Benieuwd naar de tuintrends voor 2025? Van slimme oplossingen tot duurzame keuzes. Ontdek alle trends voor buiten!Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Wisselteelt in je MoestuinWil jij gebruikmaken van wisselteelt in je moestuin? Hier lees je wat het is, inclusief een handig wisselteelt schema. Ontdek er alles over!Lees meer
-
Salie (Salvia) Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe?ÂSalie, ook bekend als Salvia, behoort tot de meest geliefde tuinplanten vanwege haar prachtige bloemen en aromatische bladeren. Regelmatig en correct snoeien zorgt ervoor dat de plant compact en gezond blijft en jaar na jaar blijft bloeien.Lees meer
-
Toscaanse Jasmijn Verzorgen: De Complete GidsVerzorg je Toscaanse jasmijn perfect met deze tips! Snoeien, water geven en bemesten voor een gezonde en bloeiende sterjasmijn.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.

- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie

- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie

- Snelle en veilige levering
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Geniet van je tuin
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?