Zo behoud je een groen gazon tijdens je vakantie

Ga je deze zomer lekker op vakantie? Dan wil je natuurlijk dat je tuin er netjes bij ligt als je vertrekt, maar toch zeker óók als je terugkomt. Is het mogelijk, een groen gazon behouden terwijl jij zelf van huis bent? Met deze tips is jouw gazon vakantieproof!

3 MIN 22 jul
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Ga je deze zomer lekker op vakantie? Dan wil je natuurlijk dat je tuin er netjes bij ligt als je vertrekt, maar toch zeker óók als je terugkomt. Is het mogelijk, een groen gazon behouden terwijl jij zelf van huis bent? Met deze tips is jouw gazon vakantieproof!

Bemesten? Liever niet!

Veel mensen denken er goed aan te doen het gazon net voor de vakantie nog even te bemesten. Ik snap het idee, maar adviseer je toch om dit niet te doen. In ieder geval niet met een meststof met een hoog stikstofgehalte. Door de stikstof zal het gras sneller gaan groeien, en dat willen we juist niet, aangezien we er niet zijn om het gegroeide gras te maaien.

Niet te kort!

Denk je nu: laat ik mijn gazon eens van een zomerkapsel voorzien, dan kan het er een tijdje tegenaan? Wacht! Maai je het gras kort en ben je niet in de buurt om het gazon met regelmaat te bewateren, dan loop je het risico dat het uitdroogt en verbrandt. Beter laat je het gras wat langer, zodat het zelf vocht vasthoudt én een barrière vormt tegen de zon en wind.

Train je gazon

Bouw de waterbehoefte van je grasmat in de twee weken voorafgaand aan je vakantie af. Het gras zal hierdoor zuiniger omgaan met zijn watervoorraad. Geef je bijvoorbeeld normaal gesproken elke 3 dagen een beetje water, bouw dit dan op naar 4 dagen, dan naar 5 en vervolgens naar 6 dagen. Het kan zijn dat het gras dan al wel een kleurtje vertoont. De dag voordat je vertrekt, mag je flink wat water toedienen. Hierdoor wordt de reserve aangevuld. Aangezien je grasmat heeft geleerd om zuiniger om te gaan met de voorraad, zal het hier lang op kunnen teren. Zo kun jij met gemak 10 dagen op vakantie. Oké, bij 35 °C zal het water eerder op zijn, maar met een iets minder benauwde temperatuur kan je grasmat er echt wel een tijdje tegenaan.

Burenhulp

Gaat het gezegde ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ voor jou op? Kijk je buren dan lief aan en vraag hen tijdens jouw afwezigheid op jouw tuin te letten. Dit kun je op jouw beurt natuurlijk ook voor hen doen wanneer zij op vakantie zijn. Maak het ze wel gemakkelijk. Leg de tuinslang (met sproeier) alvast voor ze klaar en verzamel de plantenpotten die water moeten krijgen op één plek. Tip: kies wel een schaduwrijk plekje uit.

Hulp in de huishouding

Kunnen de buren niet of wil je toch dat jouw grasmat wat vaker bewaterd wordt? Dan is een slim tuinbewateringssysteem of sproeicomputer dé oplossing! Je sluit het systeem aan op de buitenkraan en de slang van de sproeier. Vervolgens bedien je het – ook op afstand – met een app op je telefoon. Dat is pas makkelijk! Te koop bij de meeste bouwmarkten.

Ook handig om aan te denken

 • Zaai geen gras in kort voor vertrek. Nieuw gras heeft extra zorg en bovenal extra water nodig.
 • Berg tuinmeubilair op zodat het niet door de tuin waait als er een storm opsteekt. Als het niet op het gras staat kan het sowieso niet voor een verdicht gazon zorgen. Dat scheelt toch weer beluchten of verticuteren bij terugkomst.
 • Planten in de tuin? Leg wat gemaaid gras als mulchlaag tussen de planten in de border. De grond droogt hierdoor minder snel uit en gaat ook nog eens onkruid tegen.

Kijk je liever een video? In onderstaande video geef ik 3 tips voor een groene grasmat tot na jouw vakantie.

Heb jij nog meer goede zomertips? Deel ze hieronder!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!