Tips & Advies
8 MIN 02 nov
Laatste update: 02 nov 2022

Wild gras in het gazon: herkennen & verwijderen

Wild gras, straatgras, kweekgras. Je kunt er een andere naam aan hangen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: gras dat je liever niet in je gazon hebt, maar wat wel vaak de kop opsteekt. Wat is wild gras? Welke soorten zijn er en hoe herken je deze? Waar komt wild gras vandaan en hoe kom je er weer van af? Dat lees je hier.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Hoe herken je wild gras in het gazon?

Je herkent wild gras meestal door een oneffenheid in je gazon. De kleur groen is net wat anders dan dat van het gras dat je zelf hebt gezaaid, het is langer of het heeft een andere structuur. De meeste wilde grassen bloeien in de zomermaanden. Je ziet dan kleine pluimpjes verschijnen, afhankelijk van welke soort zijn deze pluimen roze, paars(bruin) of wit.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hoe herken je wild gras in het gazon?
 • Hoe verspreidt wild gras zich?
 • Welke soorten wild gras zijn er?
 • De schade van wild gras
 • Wild gras in gazon bestrijden
 • Wild gras in gazon voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Meer over tuinonderhoud?

Hoe verspreidt wild gras zich?

Wild gras komt in veel gazons voor. Soms zit het zelfs al in het (vaak goedkope) graszaad dat je zelf zaait. Soms is het het resultaat van een slechte bodemstructuur of slecht gazononderhoud. Wild gras heeft zaadjes, die, als ze de bodem raken, weer zorgen voor nieuwe aanwas. Deze zaadjes worden verspreid door de wind, mensen en/of vogels. Ook uitlopers onder de grond kunnen voor nieuwe grasplanten zorgen.

Louis Hooft:
Wild gras behoort tot dezelfde familie als het gras in je gazon. Er zijn dan ook geen middeltjes verkrijgbaar om wild gras aan te pakken. Je maakt dan immers ook je grasmat stuk.

Welke soorten wild gras zijn er?

Ze vallen in dezelfde categorie, lijken op elkaar en zijn toch verschillend. Welke soorten wild gras zijn er, wanneer bloeien ze en hoe herken je ze?

Straatgras (Poa Annua)

Straatgras is veruit de meest voorkomende ongewenste grassoort in de lage landen. De naam doet vermoeden dat straatgras alleen tussen de tegels groeit, maar helaas, het groeit ook op sportvelden, golfbanen en zelfs in jouw tuin. Je herkent straatgras aan zijn bleekgroene kleur. Poa Annua kiemt al bij 7 of 8 °C en maakt in een vroeg stadium zaden aan, die eruit zien als witte pluimpjes. Straatgras blijft graag laag bij de grond; de sprieten worden maximaal 25 tot 30 centimeter hoog.

Straatgras (Poa Annua)

Wordt het niet aangepakt, dan verspreidt straatgras zich in een razend tempo door je tuin. Met vele kale plekken en ziektes als gevolg. Heb je kale plekken in de tuin, dan zal het straatgras eerder zichtbaar zijn dan ‘gewoon’ gras. De meeste grasmengsels kiemen namelijk pas bij hogere temperaturen.

Hanenpoot

Met zijn grove, donkergroene stengels en brede bladen doet de Hanenpoot-grasplant zijn naam eer aan. Hij groeit alle kanten op en kan wel één tot anderhalve meter hoog worden. De Hanenpoot komt vaak voor in weilanden en moestuinen, maar soms ook in het gazon. Vooral bij nieuwe, pas ingezaaide gazons kan hij voor overlast zorgen. De Hanenpoot houdt van warmte en kiemt pas bij hogere temperaturen, meestal tussen mei en augustus. Het begin van de bladstengel is roodpaars gekleurd, de pluimen paarsbruin.

Hanenpoot is relatief lastig te verwijderen. Met de hand is effectief. Met de grasmaaier is vaak geen optie, hij legt gewoon zijn bladeren plat, waardoor er niets wordt afgereden. Wil je de plant toch met de maaier verwijderen, zet dan van tevoren zelf de bladeren omhoog. Laat je de Hanenpoot staan, dan neemt hij water, licht en voedingsstoffen weg van ander gras.

Een hanenpoot

Kweekgras

Kweek is een grasplant die vaak voorkomt op een voedsel- en stikstofrijke bodem. Hij bloeit in juni en augustus, wordt tussen de 30 en 120 centimeter hoog en je herkent hem aan zijn lange, groene stengels. De plant verspreidt zich via zaden én ondergronds, met vertakkende uitlopers. Breken deze uitlopers, dan ontstaat er op elke knoop een nieuwe plant. Wees dus voorzichtig als je de plant uitgraaft.

Kweek is een grasplant

Harig vingergras

Harig vingergras groeit tussen juli en oktober, vaak tegen de rand van bestrating op. De bladeren zijn kort en ongeveer een centimeter breed. Het grasplantje wordt meestal tussen de 10 en 60 centimeter hoog en groeit graag op een zanderige grond.

Harig vingergras leeft meestal niet lang. Hij sterft vanzelf weer in het najaar. In de zomer kan hij echter wel voor overlast zorgen in je gazon. Hij steekt op agressieve wijze de kop op en verdringt andere grassoorten snel. Heeft het zaad de bodem bereikt, dan kan het daar tientallen jaren blijven. Dan komt de grasplant de volgende zomer gewoon weer terug. Verwijderen doe je het best met een onkruidsteker.

Het harige vingergras

Gestreepte witbol

De gestreepte witbol is een grasplant van 30 tot 90 centimeter hoog die bloeit tussen mei en september. Je herkent het gras aan de grijsgroene bladeren van zo’n 20 centimeter met daarop fluweelzachte, kleine haartjes. De voet van de plant is gestreept. De pluimen kleuren wit, roze of paars. Ook deze plant verspreidt zich via de zaadjes. Deze zaadjes kunnen echter, wanneer ze in de grond terecht zijn gekomen, tot wel 12 jaar hun kiemkracht behouden. Op tijd verwijderen dus!

Dit onkruidgras duidt vaak op een slechte bodemstructuur. Je kunt deze structuur verbeteren door je gazon te beluchten. Ben je de witbol liever kwijt dan rijk? Steek hem dan uit. Is je gazon volledig bezaaid met deze pollen? Neem je grasmat dan stevig onder handen door het te verticuteren, bij te zaaien en te bemesten. Werkt dit ook niet? Begin dan opnieuw en leg een nieuw gazon aan.

Een gestreepte witbol

Ruw beemdgras

Je herkent deze grassoort aan de ruwe stengel met een donkergroene spriet. Ruw beemdgras is vaak in een fijne hoedanigheid aanwezig in gazons. Je komt ervan af door het gras uit te steken of door je gazon te verticuteren. Zaai in beide gevallen direct daarna graszaad bij.

Een ruw beemdgras

De schade van wild gras

Wild gras kan de oorzaak zijn van kale plekken en ziektes in je gazon. Daarnaast neemt het vaak licht, water en voedingsstoffen weg van het gras dat je wél in je gazon wilt hebben. De hoogste tijd om het wilde gras te bestrijden.

Wild gras in gazon bestrijden

Wild gras behoort tot dezelfde familie als het gras in je gazon. Er zijn om die reden geen middeltjes verkrijgbaar om wild gras aan te pakken. Je zou immers ook je grasmat stukmaken. Hoe verwijder je het gras dan wel?

Uitsteken

Het meest effectief is de plant in zijn geheel uitsteken. Let erop dat je dit breed en diep genoeg doet, zodat je alle wortels en uitlopers meeneemt.

Verticuteren

Wild gras wortelt niet heel diep. Door te verticuteren kun je dus aardig wat wild gras verwijderen.

Lees hier meer over verticuteren

Grasmaaien

Wild gras verdwijnt meestal vanzelf regelmatig kort gemaaid wordt. Je zou gras eenmaal langer kunnen laten groeien en het vervolgens kort maaien. De meeste wilde grassen kunnen hier slecht tegen. Straatgras (Poa Annua) kan dan wel weer goed tegen kort maaien.

Vang de grasresten op in een bak en voer deze af. Laat de resten niet op de grond komen, dan verspreid je de zaden alsnog.

Geen water geven

De wortels van wild gras zijn vrij oppervlakkig. Hierdoor kunnen ze niet goed tegen droogte. Je kunt ervoor kiezen om je gazon slechts een keer te bewateren. Dit zou voldoende moeten zijn voor het wilde gras om af te sterven.

Stoppen met mulchen

Ben je een mulchmaaier en heb je wild gras in je gazon ontdekt? Stop dan per direct met mulchmaaien, anders ben jij zelf de verspreider van dit onkruidgras.

Louis Hooft:
“Alle onkruiden hebben minder kans van slagen als jij een dichte grasmat hebt. Zaai regelmatig door en zaai kale plekken in het gazon bij.”

Wild gras in gazon voorkomen

Wild gras helemaal voorkomen wordt een uitdaging, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om groei en verspreiding tegen te gaan.

Regelmatig maaien

Regelmatig grasmaaien voorkomt vele onkruiden.

Bemesten

Groeit er al wild gras in je gazon, dan is mulchen geen goed idee; je versnippert dan immers deeltjes wild gras over je mooie gazon. Is je gazon in goede staat, dan is mulchen wel aan te raden. Je geeft voedingsstoffen terug aan de bodem.

Bemesten

Nog een manier van voeding geven: bemesten. Hierdoor creëer je een dichte bodem. Voorkom overbemesting. Te veel voedingsstoffen en stikstof kunnen juist ook de oorzaak zijn van sommige wilde grassoorten.

Lees hier meer over bemesten

Zorg voor een dichte grasmat

Niet alleen wild gras maar alle onkruiden hebben minder kans van slagen als jij een dichte grasmat hebt. Zaai regelmatig door en zaai kale plekken in het gazon bij. Dan kan deze ruimte niet worden ingenomen door wild gras.

Lukt het niet om je grasmat dicht te krijgen? Dan zijn graszoden een goed alternatief.

Lees onze graszoden-FAQ (inclusief stappenplan)

In het najaar zaaien

Hanenpoot en harig vingergras kiemen vooral in de zomermaanden. Is je gazon hier gevoelig voor? Zaai dan niet in het voorjaar, maar stel dit uit tot het najaar.

Graszaden in hand

Veelgestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Hoe herken je straatgras?

Je kunt straatgras herkennen aan een bleekgroene kleur en witte pluimpjes. Het gras kiemt al bij 7 of 8°C en is daarom vaak al vroeg in het jaar zichtbaar.

Hoe verwijder je straatgras?

De meest effectieve manier om van straatgras af te komen is door het uit te steken. Is het plantje nog klein, dan lukt dit je wel met een mes. Is de plant al wat groter? Gebruik dan een schop. Je kunt straatgras ook voorkomen. Zie daarvoor bovenstaande tips.

Is straatgras eenjarig?

De Latijnse benaming van straatgras is Poa (gras) Annua (eenjarig). Oorspronkelijk is het dus een eenjarige plant. Er bestaan inmiddels wel soorten die twee jaar of zelfs nog langer meegaan.

Hoe ziet wild gras eruit?

Alle wildgrassoorten hebben hun eigen kenmerken. Straatgras (Poa Annua) heeft bleekgroene bladeren en blijft relatief dicht bij de grond. Hanenpoot heeft grote, donkergroene bladeren en kan wel 1,5 meter groot worden. Kweek heeft lange groene stengels en uitlopers onder de grond. Harig vingergras heeft korte, dikke blaadjes en groeit vaak tegen straatwerk op. De gestreepte witbol heeft grijsgroene blaadjes met kleine haartjes. Ruw beemdgras is – zoals de naam al doet vermoeden – ruw van structuur.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin