Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan?

Alles vernieuwt zich in mei! Voor tuinliefhebbers betekent dit dat er veel te doen is. Zaaien, gazononderhoud en ongediertebestrijding zijn nu in veel tuinen aan de orde van de dag. In deze blog leggen we uit wat je kan doen en hoe het werkt.

3 MIN 21 mei
Laatste update: 19 mei 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april 4 MIN 09 apr 5 tips voor het starten van je eigen moestuin

Aangename temperaturen, voldoende regenval en veel zonnige momenten – tuinieren in mei is doorgaans een voltreffer. Normaal gezien kunnen we aan het begin van de maand temperaturen tussen de 15 en 20 graden verwachten. Na de ijsheiligen wordt het een stuk warmer met temperaturen naar schatting tussen 20 en 25 graden.

Welke taken er precies op het menu staan, hangt vooral af van het type van tuin. Plant je graag eenjarige planten aan het begin van het jaar? Heb je een moestuin of wil je gewoon je gazon onderhouden? We behandelen allerlei activiteiten, dus haal eruit wat voor jouw tuin van toepassing is.

zinnia's
In mei kun je veel verschillende bloemen planten

Gazononderhoud in mei

Voor mij is gazononderhoud een integraal onderdeel van tuinieren in mei. Het meeste heb ik echter al in april gedaan. En jij? Heb jij al geverticuteerd, doorgezaaid en bemest?

Mos verwijderen – Je kan het mos van het gazon verwijderen met de verticuteermachine of een hark. Zo krijgt je gras meer lucht om te ademen, wordt de begroeiing dichter en blijft het gezond.

Doorzaaien – kale plekken komen vaak voor na de winter en na het verwijderen van mos. Vul de plekken op met graszaad en zaai je gazon door.

Regelmatig maaien – in het voorjaar groeit gras bijzonder gretig. Het is daarom de moeite waard om in mei twee keer per week te maaien, zodat het gazon dichter gaat groeien. Bij regelmatig maaien heeft het gras de neiging om in de breedte te groeien.

Geef water wanneer nodig – Mei is een bijzonder natte maand. Maar dan nog is het soms de moeite waard om extra water te geven. Gemiddeld heeft een gezond gazon zo’n 10 tot 20 liter per vierkante meter per week nodig.

Plant bloemen in mei

Afhankelijk van welke bloemen je in je tuin wil hebben, is de maand mei ideaal om de volgende bloemen te planten.

 • goudsbloemen
 • petunia’s
 • lupinen
 • viooltjes
 • sleutelbloemen
 • zinnia’s
 • tagetes
tagetes
Tagetes zijn er in vele kleuren en vormen.

Over het algemeen kan je alles planten wat op dit moment in de aanbieding is in veel supermarkten en tuincentra. Vaak biedt men ook potgrond aan tegen lage prijzen. Hierbij doen zelfs de goedkopere merken het vaak goed in tests. Goede potgrond in de supermarkt herken je onder andere aan de geur. Muffe en stinkende grond is vaak van slechte kwaliteit. Een houtachtige en typisch aardse geur duidt daarentegen op een goed product.

Bovendien voelt hoogwaardige grond los aan. In een dichte verpakking is dit echter niet zo eenvoudig te controleren. Soms helpt het om aan de hoek van de zak voorzichtig te kneden om de consistentie te testen.

Bemest planten en gazons

Wil je in mei je tuin goed verzorgen, dan heb je een beetje kunstmest nodig. Tenzij je eind april je planten al goed hebt bemest. Heggen, vaste planten, bloemen en ook het gazon snakken in mei naar een traagwerkende meststof. Korrelige meststoffen, compost en mulch zijn hiervoor uitermate geschikt.

Omzetten van compost

kompost in mei
Mei is erg goed voor het keren van de compost. Het maakt niet uit wat je composteert | Larisa Stefanyuk/Shutterstock

Het wordt zo langzaam warm. Het is daarom de moeite waard om bij het tuinieren in mei speciale aandacht te besteden aan de compost. Bij temperaturen boven de 15 graden worden micro-organismen actiever. Daarom dien je de compost in mei om te zetten en te mengen. Daarnaast zorgt het afbraakproces in de compost voor extra warmte. Je kan ook de compost die nog niet helemaal klaar uit elkaar doen om de planten te verwarmen.

Tuinmeubelen klaarmaken

tuinmeubelen schilderen
Een likje verf voor de tuinmeubelen komt in mei goed van pas | Bubutu/Shutterstock

In mei kan je ‘s ochtends meestal al genieten van de zon in de tuin met een kopje thee of koffie. Dus geef de houten meubels een nieuw likje verf, maak de plastic stoelen schoon en haal de kussens uit de kelder of kast. Mei wordt niet voor niets als een vrolijke maand beschouwd.

En geniet

En vooral, vergeet niet te genieten van de heerlijke zonuren in mei. Na het werk wacht je de beloning in de vorm van ontspanning in een goed onderhouden tuin.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!